Jak opatrně rozebrat pevně lisovaný čaj?

<<

vasaxx

Začátečník
Začátečník

Příspěvky: 40

Registrován: 16. 5. 2008 18:27

Příspěvek 5. 6. 2008 08:58

Jak opatrně rozebrat pevně lisovaný čaj?

Chtěl jsem se zeptat, jak sedostáváte do pevně lisovaných puerhů, koláče i jdou, ale tuo cha - to je oříšek. Zatím postupuju tak, že ji dám do pytlíku a bouchnu do ní dřevěnou paličkou, jakmile se rozlomí, už se tá opatrně rozebírat. Nemáte někdo nějaký šetrnější způsob?
<<

Doom

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 890

Registrován: 18. 1. 2008 17:47

Bydliště: Holomóc pod Kosiřem

Příspěvek 5. 6. 2008 09:03

cihly řežu nožem na pečivo - pilkou. a zbytek taky opatrně klepnutím paličkou přes sáček
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 10385

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 5. 6. 2008 10:12

Tech zpusobu je hodne, exitstuje speciální nůž na puery, je to v podstate dýka ale tupá :-)
Musiš najít jak je to vrstveno a pak to rozebereš snadno a nepoškodiš listky. Pilka je dost brutální zpusob.
Jinak jse dela to že napaříš nad párou celou tuocha, a po chvilince se sama rozpadne :)
Nasáčkuješ a pohoda :-)
Jinak zkus po tech vrsrvách jde to snadno, žádny násilí hlavne.
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

jaffar

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 468

Registrován: 5. 1. 2008 01:02

Bydliště: Bratislava

Příspěvek 5. 6. 2008 11:37

Kedže kudla na lisované čaje stojí nejakých 100 korún, tak iné možnosti sú pomerne zbytočné.
Po rezaní ostanú strašne polámané lístky, po drvení tiež nič moc no...

///presun tam, kde sa to viac hodí :-D
Socka?
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 10385

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 5. 6. 2008 11:47

jaffar píše:Kedže kudla na lisované čaje stojí nejakých 100 korún, tak iné možnosti sú pomerne zbytočné.
Po rezaní ostanú strašne polámané lístky, po drvení tiež nič moc no...

///presun tam, kde sa to viac hodí :-D


To napaření, je nejšetrnější asi :-)
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

Monishka

Uživatelský avatar

Pokročilý Čajomil
Pokročilý Čajomil

Příspěvky: 1371

Registrován: 10. 1. 2008 13:56

Bydliště: Praha

Příspěvek 5. 6. 2008 17:59

Zkuste se podivat zde, tak nejak by se to melo delat. Nemusite je ale nalamat cele naraz.

Neni vhodne pouzivat ostre noze, Pu Erh by se mel lamat jen tak jak sam chce byt laman. Nejlepsi je asi dpod povrch jednou vlozit tupy nuz, pokud to nejde tak pouzit i mensi nasili, a pak nekolikrat primerenou silou zabrat jako pakou nahoru a dolu, jen tak, aby se listky trochu oddelili, ale nezlomily.

Ja mam zkusenosti takove, ze nejpevneji byly lisovane nektere male kolace. Jako Chi Tse Beeng Cha - 120g... ten byl opravdu tezky orisek. Nejlepe jsou asi cihly. Ale nemela jsem ani zadny problemovy Tuo Cha.
Niú bù yǐ shu bù néng àn niú tóu dī
Krávu přivedete k vodě, ale nedonutíte ji pít.
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 10385

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 5. 6. 2008 20:10

Monishka píše:Zkuste se podivat zde, tak nejak by se to melo delat. Nemusite je ale nalamat cele naraz.

Neni vhodne pouzivat ostre noze, Pu Erh by se mel lamat jen tak jak sam chce byt laman. Nejlepsi je asi dpod povrch jednou vlozit tupy nuz, pokud to nejde tak pouzit i mensi nasili, a pak nekolikrat primerenou silou zabrat jako pakou nahoru a dolu, jen tak, aby se listky trochu oddelili, ale nezlomily.

Ja mam zkusenosti takove, ze nejpevneji byly lisovane nektere male kolace. Jako Chi Tse Beeng Cha - 120g... ten byl opravdu tezky orisek. Nejlepe jsou asi cihly. Ale nemela jsem ani zadny problemovy Tuo Cha.


To lisování je opravdu různé :-) někdy je tuo cha jako kámen nekdy se drolí pod rukou. Hlavně to neřezat a netlouci do toho palicí, naruší se tím struktura...
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

miroš

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 426

Registrován: 7. 1. 2008 18:05

Bydliště: Zvonková Jížní Čechy

Příspěvek 5. 6. 2008 20:15

Monishka píše:Zkuste se podivat zde, tak nejak by se to melo delat. Nemusite je ale nalamat cele naraz.

Neni vhodne pouzivat ostre noze, Pu Erh by se mel lamat jen tak jak sam chce byt laman. Nejlepsi je asi dpod povrch jednou vlozit tupy nuz, pokud to nejde tak pouzit i mensi nasili, a pak nekolikrat primerenou silou zabrat jako pakou nahoru a dolu, jen tak, aby se listky trochu oddelili, ale nezlomily.

Ja mam zkusenosti takove, ze nejpevneji byly lisovane nektere male kolace. Jako Chi Tse Beeng Cha - 120g... ten byl opravdu tezky orisek. Nejlepe jsou asi cihly. Ale nemela jsem ani zadny problemovy Tuo Cha.


Ale stejně aby se ten čaj dobře vylouhoval tak musí se naláma (nadrtit).Takžeje v podstatě jedno jestli se ty listy poruší nebo rozlomí a na chut čaje to asi nemá vliv :)
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 10385

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 5. 6. 2008 20:25

miroš píše:Ale stejně aby se ten čaj dobře vylouhoval tak musí se naláma (nadrtit).Takžeje v podstatě jedno jestli se ty listy poruší nebo rozlomí a na chut čaje to asi nemá vliv :)


Kdepak nedrtí se jen se má co nejvice " rozebrat " ale ne drtit :-)
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

Monishka

Uživatelský avatar

Pokročilý Čajomil
Pokročilý Čajomil

Příspěvky: 1371

Registrován: 10. 1. 2008 13:56

Bydliště: Praha

Příspěvek 5. 6. 2008 22:43

Dzin Tea Racer píše:
miroš píše:Ale stejně aby se ten čaj dobře vylouhoval tak musí se naláma (nadrtit).Takžeje v podstatě jedno jestli se ty listy poruší nebo rozlomí a na chut čaje to asi nemá vliv :)


Kdepak nedrtí se jen se má co nejvice " rozebrat " ale ne drtit :-)


Presne tak urcite ne drtit. Listy maji zustat co nejcelistvejsi.
Niú bù yǐ shu bù néng àn niú tóu dī
Krávu přivedete k vodě, ale nedonutíte ji pít.
<<

jaffar

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 468

Registrován: 5. 1. 2008 01:02

Bydliště: Bratislava

Příspěvek 5. 6. 2008 23:39

Nie je jedno aké kusy sa zalievajú? Veď po prvom, maximálne druhom náleve sa aj tak komplet rozsype.. :-?
Socka?
<<

Monishka

Uživatelský avatar

Pokročilý Čajomil
Pokročilý Čajomil

Příspěvky: 1371

Registrován: 10. 1. 2008 13:56

Bydliště: Praha

Příspěvek 6. 6. 2008 00:09

jaffar píše:Nie je jedno aké kusy sa zalievajú? Veď po prvom, maximálne druhom náleve sa aj tak komplet rozsype.. :-?


To zalezi na chuti konzumenta. Je v podstate jedno jestli zalevas kusy nebo listy. To zalezi na tom jak rychle chces abys e louhoval. Ale je rozdil kdyz zalevas celistve listy, at uz tedy stale slisovane nebo oddelene, nebo poskozene, prerezane ci rozdrcene listy.
Niú bù yǐ shu bù néng àn niú tóu dī
Krávu přivedete k vodě, ale nedonutíte ji pít.
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 10385

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 6. 6. 2008 10:16

Ono je nejlepsi udělat pokus!
Zkuste si třeba dát 2 zhongy, 7g čaje a pak zalít rozdrcenej nebo rozebranej a pak v kusu, uvidíte ten rozdil :-)
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

Monishka

Uživatelský avatar

Pokročilý Čajomil
Pokročilý Čajomil

Příspěvky: 1371

Registrován: 10. 1. 2008 13:56

Bydliště: Praha

Příspěvek 6. 6. 2008 11:10

Dzin Tea Racer píše:Ono je nejlepsi udělat pokus!
Zkuste si třeba dát 2 zhongy, 7g čaje a pak zalít rozdrcenej nebo rozebranej a pak v kusu, uvidíte ten rozdil :-)


Ja ho radeji nechavam v nekolika vetsich kusech. Lip se pak "nacne" zalitim a vydrzi dele kvalitnich nalevu. Kdyz ale treba specham a chci si rychle dat puerh, tak zpravidla vysypu vsechny ty odlomky co mi zustavaji v papiru :-D a udela se rychle, ale je na max 3 nalevy.
Niú bù yǐ shu bù néng àn niú tóu dī
Krávu přivedete k vodě, ale nedonutíte ji pít.
<<

vasaxx

Začátečník
Začátečník

Příspěvky: 40

Registrován: 16. 5. 2008 18:27

Příspěvek 6. 6. 2008 11:15

Dzin Tea Racer píše:Tech zpusobu je hodne, exitstuje speciální nůž na puery, je to v podstate dýka ale tupá :-)
Musiš najít jak je to vrstveno a pak to rozebereš snadno a nepoškodiš listky. Pilka je dost brutální zpusob.
Jinak jse dela to že napaříš nad párou celou tuocha, a po chvilince se sama rozpadne :)
Nasáčkuješ a pohoda :-)
Jinak zkus po tech vrsrvách jde to snadno, žádny násilí hlavne.

To napaření je zajímavý, ale docela mam strach, že ten čaj zvlhne a pak se zkazí v sáčku. Jinak právě takový to prvotní "rozrušení" mi dělá dost problém, pak už se to dá opatrně rozebírat po vrstvách.

Určiitě mám raději celistvé listy, navíc je mi toho čaje i líto ...
<<

Monishka

Uživatelský avatar

Pokročilý Čajomil
Pokročilý Čajomil

Příspěvky: 1371

Registrován: 10. 1. 2008 13:56

Bydliště: Praha

Příspěvek 6. 6. 2008 11:41

vasaxx píše:To napaření je zajímavý, ale docela mam strach, že ten čaj zvlhne a pak se zkazí v sáčku. Jinak právě takový to prvotní "rozrušení" mi dělá dost problém, pak už se to dá opatrně rozebírat po vrstvách.

Určiitě mám raději celistvé listy, navíc je mi toho čaje i líto ...


To napareni jsem nikdy nezkousela, taky se bojim, ze by mi treba zplesnivel. Nekdy to prvnotni rozruseni opravdu jde ztuha. To je moemnt kdy se da mensi nasili pripustit :grin: ... dal uz by to melo jit dobre. I kdyz jsme mela puerh co byl jako kamen cely.
Niú bù yǐ shu bù néng àn niú tóu dī
Krávu přivedete k vodě, ale nedonutíte ji pít.
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 10385

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 6. 6. 2008 12:41

CChce to zabodnout tupý nůž na puery nebo klidně příborový a pak zapáčit :-)
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

miroš

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 426

Registrován: 7. 1. 2008 18:05

Bydliště: Zvonková Jížní Čechy

Příspěvek 6. 6. 2008 14:21

Myslim že na tom videu od Monishky je to dobře vidět :)
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 10385

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 6. 6. 2008 16:00

miroš píše:Myslim že na tom videu od Monishky je to dobře vidět :)


Dyt to tu říkáme celou dobu :-)
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

Assam

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 334

Registrován: 4. 9. 2009 16:52

Bydliště: až tam...

Příspěvek 19. 1. 2010 17:54

lisované pu ery som najskôr skúsil píliť,alebo rezať zubatým nožom,
..ale keď sa nájde to vrstvenie ,nožíkom tam začnem vŕtať pomedzi vrstvy a ide to skoro samo.
Čaj zo mňa uvolňuje nápady, ktoré driemu v hlbinách mojej duše.
.Lev Nikolajevič Tolstoj
http://kolemdouci.tumblr.com/ čo noc či deň či Slnko či tma dala ..
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 10385

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 19. 1. 2010 18:07

ANo neni dobre ničit listky, chce to rozdelit po vrstvách a pak to jde samo :-)
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

dalimil

Začátečník
Začátečník

Příspěvky: 4

Registrován: 28. 3. 2011 11:23

Příspěvek 3. 4. 2011 10:44

Re: Jak opatrně rozebrat pevně lisovaný čaj?

To video, co je tu uváděno řeší problematiku koláčů. U tuo je sice postup podobný, přesto jiný. http://www.youtube.com/watch?v=V2WFx-oG1-M Tohle video je na Tuo výstižné.
<<

Assam

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 334

Registrován: 4. 9. 2009 16:52

Bydliště: až tam...

Příspěvek 4. 4. 2011 09:55

Re: Jak opatrně rozebrat pevně lisovaný čaj?

mám pocit že ten človek mal na to nervy.
mohlo to ísť aj pekne pomaly ...
Čaj zo mňa uvolňuje nápady, ktoré driemu v hlbinách mojej duše.
.Lev Nikolajevič Tolstoj
http://kolemdouci.tumblr.com/ čo noc či deň či Slnko či tma dala ..
<<

desttro

Začátečník
Začátečník

Příspěvky: 13

Registrován: 29. 1. 2012 23:58

Příspěvek 30. 1. 2012 00:17

Re: Jak opatrně rozebrat pevně lisovaný čaj?

Tupý nuž přirozeně. Kdyby byl záměr aby listy zůstaly v celku, proč by to listovali??? :-O
<<

joda

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 1480

Registrován: 13. 8. 2011 14:27

Příspěvek 30. 1. 2012 01:15

Re: Jak opatrně rozebrat pevně lisovaný čaj?

Asi aby to zrálo specifickým způsobem a aby to nemuselo být uložené v nějakém vaku ...
Další

Zpět na Příprava čaje

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 15 návštevníků

TOPlist Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by ST Software for PTF.
Český překlad – phpBB.cz