Stránka 1 z 1

priprava caje do velke konvice

PříspěvekNapsal: 9. 4. 2013 20:38
od Spiro
cus... nejsem asi takovej cajofil jako lide tady a take nemam zadne konvice, salecky a jine serepeticky. Caj si varim vetsinou do velke konvice a nebo do nekolika mensich hrnku. Jaky mate na tento zpusob vareni caje nazor? A kolik bych mel davkovat caje do litrove konvice (trebas pu erh), popripade jak dlouho ho tam nechat?

Re: priprava caje do velke konvice

PříspěvekNapsal: 9. 4. 2013 21:59
od Dzin Tea Racer
Nejsi čajomil a pritom máš dost a zbytečného nádobí :-) Stačí ti zhong a šálek.... Litorvá konvice? :-) Ikdyby jsi z shu puery mel jen dva nálevy, klidně také 5, tak by jsi mel 5l čaje. To jsi naopak jeden z nejveších čajařů zde :-)
Puer? Jaký? Shu? Shneg? Jak starý? Na Tvou otázku může byt mnoho odpovedi. Dej nám konkrétní čaj, radi Ti dáme konkrétní odpoved.

Re: priprava caje do velke konvice

PříspěvekNapsal: 9. 4. 2013 23:00
od Spiro
tak do litrove konvice bych samozrejme nedelal tolik nalevu :D taaak. dejme tomu tento cajik http://www.longfeng.cz/index.php?page=s ... t&Itemid=1 , ktery se ke mne malym zazrakem dokutalel :D

Re: priprava caje do velke konvice

PříspěvekNapsal: 9. 4. 2013 23:04
od Dzin Tea Racer
To jako udelas jeden nalev a vyhodiš to? :-) Kvalitnější čaje, zejména puery jsou vícenálevové typy čajů. Můžeš zkusit mensi dávkování a delsi louhovací časy, ale nebude to ono. :-)

Re: priprava caje do velke konvice

PříspěvekNapsal: 10. 4. 2013 00:36
od Spiro
nn.. vetsinou udelam tak tri nalevy do hrnku a pak ten posledni dam do te litrove konvice a necham to tam dyl :D

Re: priprava caje do velke konvice

PříspěvekNapsal: 10. 4. 2013 11:19
od Gwynnbleid
tak ak na litrovu konvicu, tak by som na jednonalevovy sposob volil: cca tych 14-15g caju a podla druhu potom luhovat 2,5-5 minuty. Ale varit to do litrovky mi pride fakt trochu vela :-D :-D

Re: priprava caje do velke konvice

PříspěvekNapsal: 10. 4. 2013 12:16
od Jamo
ja v praci pripravujem shu do cca 0.5L konvicky davkujem cisto od oka podla chuti, konvicka je sklenena a luhujem podla listkou, kym plavu nechavam luhovat, ked spadnu zlievam do pohara odstranim listky a davam caj s5 a popijam z misky, takto robim len 1 zalev
ak by som to mal odhadnut davam tak 5-7g, v praci to komplet odhadujem lebo na tie nase hnusne vahy by som caj nepolozil :-)

Re: priprava caje do velke konvice

PříspěvekNapsal: 10. 4. 2013 21:03
od Spiro
jeste dotaz... Proc nesmi listky caje vychladnout? Na jake teplote by se meli drzet?

Re: priprava caje do velke konvice

PříspěvekNapsal: 10. 4. 2013 21:07
od Dzin Tea Racer
spíše bych to bral jako neměly by vychladnout. Někde jsem také četl že nesmi projít pulnocí... jde o to že vylouhovaný čaj se ůdajně velmi rychle kazí a po nekolika hodinách je na něm již velmi toxická plíseň. Nikdy jsem se zatím neotravil :-)

Re: priprava caje do velke konvice

PříspěvekNapsal: 10. 4. 2013 21:14
od Spiro
a kdyz vychladnou tak co se stane? :D bude to chutnat hnusne?

Re: priprava caje do velke konvice

PříspěvekNapsal: 10. 4. 2013 21:20
od joda
Nebude to chutnat hnusně. Maximálně čaj ztratí na aromatu, ale jen opravdu lehce :-)

Re: priprava caje do velke konvice

PříspěvekNapsal: 10. 4. 2013 21:20
od Pavel S.
udělej si jednoduchej test, vyzkoušej to :-;;-)) Z vlastní zkušenosti vím,že když vysipu lístky po vylouhování do koše a ráno se na ně podívám není to nic pěknýho :wink:

Re: priprava caje do velke konvice

PříspěvekNapsal: 10. 4. 2013 21:32
od joda
On je rozdíl nechat je vychladnout 2 hodiny a nechat je den v koši :-) Navíc například některé hei cha a pchu-ery po delším vychladnutí odhalí další zajímavé a předtím nepřítomné aroma, to je také zajímavé :-)

Re: priprava caje do velke konvice

PříspěvekNapsal: 10. 4. 2013 21:38
od Pavel S.
dobrý nápad, určitě vyzkouším, rozhodně by mě to nenapadlo. Dělám nálevy dokud čaj dává a pak vyčistím a vylouhované lístky vyhazuji. Schválně zkusím nějaký phuer,zalít ho po delší době.

Re: priprava caje do velke konvice

PříspěvekNapsal: 10. 4. 2013 22:25
od dayofvictory
Souhlasím s jodou. Například poslední dobou pravidelně patinuji jednu yixing konvičku - tedy po každém nálevu, když je teplá, jí tak dlouho potírám odlitým čajem, dokud se odpařuje - a tak pořád dokola než dočajuji. Můžu vám říct, že po pěti odpařeních je konvička skutečně ledová a čaj v ní jakbysmet. Většinou mi pak trvá, než přihřeji vodu opět na danou teplotu. Takže během čajování čaj tak 6krát vychladím a zatím jsem nezaznamenal žádný problém. Takže krátkodobé vychladnutí (myslím tak do 15 minut a to i opakovaně) nepovažuji zua problém.

Jednou jsem na čaj ale zapomněl, bylo mi ho líto, tak jsem ho zkusil zalít po cca 4 hodinách od prvního nálevu- byl nepitelný, hořký, bez jeho chutě. Přesná hranice asi bude u každého čaje jiná, ale myslím, že většina lidí čaj dělá "non stop" dokud ho nedodělá a to bez dlouhých přestávek...

Re: priprava caje do velke konvice

PříspěvekNapsal: 11. 4. 2013 08:51
od Jamo
Pavel S. píše:udělej si jednoduchej test, vyzkoušej to :-;;-)) Z vlastní zkušenosti vím,že když vysipu lístky po vylouhování do koše a ráno se na ně podívám není to nic pěknýho :wink:

lebo v kosi vobec niesu bakterie a plesne, co by ho mohli napadnut 88;-)

ten pokus s kosom je ako hodit trisko, co som nasil do hnoja a potom prehlasit, ze kazde tricko, co som nosil smrdi :D

ak testovat tak polozit, do pohara salku a prikryt tanierikom, mohli by to byt zaujimave vysledky aj podla druhu caju

k teme myslim, ze len ide o to aby sa s cajom pracovalo priebezne, vychladnutie mu sice ubere ale pokial ja kratke az tolko sa nestane a da sa to dopit

Re: priprava caje do velke konvice

PříspěvekNapsal: 11. 4. 2013 09:04
od Stan
Naprosto běžně dodělávám PhuEr i druhý den, tedy nechám ho celou noc v konvi (nezalitý).

Re: priprava caje do velke konvice

PříspěvekNapsal: 11. 4. 2013 09:06
od Pavel S.
Máš pravdu,že koš není zrovna objektivní místo na zkoumání vylouhovaných čajových lístků. Já to taky uvedl jako příklad a ne jako dogma, podle kterýho to soudit. Schválně jsem po poslednim zalití včerejšího oolongu medová orchidej nechal lístky na čistém talíři, přes noc, cca 9hodin to ne něm leželo,talíř byl nezakrytý. Popravdě čaj bych si s toho znovu neudělal. Nic vábného na pohled. Plíseň na nich nebyla, za 9h by to bylo i divný, ale zápach nic moc.

Re: priprava caje do velke konvice

PříspěvekNapsal: 11. 4. 2013 09:10
od Pavel S.
Určitě by bylo zajímavý, kdyby měl někdo čas a chuť vyzkoušet v dlouhodobém testu, tuto variantu přípravy. Já to tedy zkoušet nebudu, zůstanu u dosavadní přípravy.

Re: priprava caje do velke konvice

PříspěvekNapsal: 11. 4. 2013 11:45
od Michaeles
Když sem si dříve dělal čaj do 0,5l hrníčku tak jsem běžně udělal jeden nálev jeden den a druhý den druhý nálev. Nechal sem vylouhované lístky schladnout a nechal jsem je položené v bambusovém sítku přes noc (24h) než sem si udělal další čaj. Vůně lístků skoro nulová, ale chuť čaje nebyla nijak špatná. Je pravda že tyto pokusy jsem dělal s čajema od oxalisu a tam ta vůně už od začátku byla taková maková.

Nevim jesli v tom nálevu druhý den byli škodliviny apod, ale nikdy mě po tom nebylo špatně, doteď nejsem nijak nemocen apod. Tohle byli začátky čajování a nevěděl sem že se to ani přes noc nemůže nechat zase vyschnout a udělat další nálev.

Plíseň ani podobné věci jsem nikdy neviděl. čaj byl OK a ano kontroloval jsem to :)

Re: priprava caje do velke konvice

PříspěvekNapsal: 11. 4. 2013 11:55
od Jamo
k plesni v casoch temnych a daleko minulych, ked som uz sice pouzival sypane caje ale z obchodnych retazcov a podobne, som si cvicne skusal vypestovat cajovu plesen
postupoval som nasledovne: do smaltovaneho kovoveho hrnceka (objem 1l) som daval caj po kazdom cajovani (prosme kos vylucne na caj) a dlho predlho sa mic neobjavilo prva plesen sa objavila az vtedy, ked som tam zahodil dost mokre litky a nemozem povedat, zeby tato plesen nejak prosperovala aj napriek znacnemu mnostvu substratu (caju)
moj odhad z tohto pseudo pokusu, je taky ze listky urcite po ususeni nesplesniveju, mozno by sa mohol objavit zapach (bakterie, tie vysie teploty nepreziju)
samozrejme bude velmi zalezat na "skladovani" ale horuca voda to isti a v pripade neprijemnej chutovej ci cuchovej zmeny (potencialne nebezpecny caj) to pit bude len blazon