Stránka 1 z 1

Ohřev čaje

PříspěvekNapsal: 10. 6. 2013 09:28
od brepta02
Dobrý den, můžu se zeptat proč by se čaj neměl podruhé ohřívat? Dochází tím ke zničení všech vitamínu a účinných látek co čaj obsahuje? Nebo proč to není doporučené. Díky moc za odpověď

Re: Ohřev čaje

PříspěvekNapsal: 10. 6. 2013 11:57
od joda
No podle toho co jsem četl, tak skutečně dojde k devastaci prospěšných látek a aromat, což lze pozorovat i mnohem horší chutí. To platí i pro jemnější způsoby ohřevu, o extrémní metodě mikrovlnky ani nemluvě. Jestli bude přímo zdraví škodlivý, to bohužel nevím a zatím se mi to nepodařilo zběžným hledáním najít. Ale pro mne je důležitý už jen ten fakt, že ten nálev pak prostě nechutná moc dobře :-)

Re: Ohřev čaje

PříspěvekNapsal: 10. 6. 2013 12:11
od brepta02
Díky. Mám bakalářskou práci o čajích a právě všude se dočítám, že by se neměl ohřívat, ale nikde nenapíšou proč. Myslela jsem si, že tam dochází ke zničení těchto látek. Díky moc za info :) Snad s tím zítra odstátnicuji :)

Re: Ohřev čaje

PříspěvekNapsal: 10. 6. 2013 12:12
od FarKy
A co udrzovanie teploty vody? Ako sa zmeni caj ked dam pod neho sviecku na udrzanie stalej teploty?

Re: Ohřev čaje

PříspěvekNapsal: 10. 6. 2013 12:18
od joda
No to co jsem poskytl je přinejlepším osobní názor, rozhodně ne erudovaná a podložená odpověď, která by obstála v akademické sféře :-)

http://teaguardian.com/all_about/tea_tu ... bWirobSJZq

K udržování teploty - při udržování teploty se malé částečky čaje dále podílí na louhování, čaj tedy postupem času pokračuje v louhování a lehce hořkne či trpkne, leda udělat slabší nálev a s tímto efektem počítat. Jinak dle mé zkušenosti čaj nad svíčkou chladne, byť pomaleji. Nejlepší je dělat čaj po malých dávkách a prostě včas vypít :-)

Re: Ohřev čaje

PříspěvekNapsal: 10. 6. 2013 23:14
od dayofvictory
Tak nějak mě napadlo, jestli stále na VŠ funguje automatické online zveřejňování obhájených diplomových prací, zda bychom mohli požádat o odkaz. Přiznám se, že jsem zvědav.

Jinak tady ti asi nikdo přesně neřekne, co se s znovuohřátým čajem děje (i když i já bych to rád věděl), ale na základě mých zkušeností, nemohu než souhlasit s Jodou - ten čaj už prostě není tak dobrý. Možná by ještě stálo vzít v potaz ne jenom opětovné zvýšení teploty nápoje ale také dobu, za kterou k tomu došlo. Předpokládám, že ohříváme čaj studený :-) a tak musel někde nějakou dobu stát...

Re: Ohřev čaje

PříspěvekNapsal: 10. 6. 2013 23:21
od Dzin Tea Racer
V čaji je mnoho aromatických látek, ty látky jsou prchavé, pokud se to ohřeje, tak proste vyprchaji. Ono at ohrejes témeř cokoliv ztratí to hodne techto látek, na chuti je to enormě znát. Chemicky kdo ví co se tam děje ještě dalšího. Ale pokud jsem dříve měl pokus o ohřátí čaje, tak mi prisle mdlý. Někdy se to řeší tak že se do studeného čaje nalije čaj vroucí, tím se to naředí na pitelnou teplotu.

Re: Ohřev čaje

PříspěvekNapsal: 11. 6. 2013 07:55
od Jamo
tak su moznosti ako tepelny rozpad a podobne ale to len hadam, kazdopadne by to mohlo byt teoreticky mozne