Stránka 15 z 19

Re: Vaše nádobí? Pochlubte se prosím...

PříspěvekNapsal: 10. 1. 2013 23:05
od Čajový Kameň
Moje prvé Yixing konvičky z bazaru od Peťa Staníka z Pu-erh.sk

Obe sú začajované na oolongy jedna na tmavé druhá na svetlé. Ich objem okolo tých 135ml.
Obrázek
Obrázek
Obrázek

Sorry, za tie veľké mamuty :)

Re: Vaše nádobí? Pochlubte se prosím...

PříspěvekNapsal: 21. 1. 2013 13:14
od HonzaS
Já používám konvičku Dragonea a jsem spokojen. Je i s ohřívačem.
Obrázek
Plánuji nákup dalšího "nádobí" :D
Chtěl bych i Yixing a nějakou konvičku s Taiwanu a samozřejmě i Japonsko.
Omlouvám se za ten vodotisk. Jiné foto zrovna nemám po ruce :)

Re: Vaše nádobí? Pochlubte se prosím...

PříspěvekNapsal: 25. 1. 2013 20:54
od joda
Tak, tady je moje nová kráska, ale teprve se seznamujeme. Co bych rád pochválil je víčko, které ačkoli je takhle velké tak výborně těsní. Je krásně malého objemu 140 ml. Vyvařovat moc nepotřebovala, byla už od výroby čistá a bez zápachu, ale přesto jsem jí pár hodinek ve vroucí vodě dopřál :D Uvidíme jak se bude dobře zatahovat. Bohužel kvalita fotografií je špatná a neodráží ten tmavě hnědý a při slunečním svitu jakoby lehoučce nafialovělý vzhled (proti zbytku "sbírky" mého yixingu), na fotografiích je o hodně světlejší. 3D obrázek na boku s volkem a pasáčkem ve mne evokoval takové ty tibetské čaje a obecně hei cha, takže jsem jí přiřkl tento osud. A 1996 Chuan Zi Pai Qing Zhuan Chu vaří výbornou :-) Při plavání v hrnci s vodou se převažuje na stranu s obrázkem, což se dá pochopit, při slévání tato nevyváženost nevadí. Hubička je super, dobře se odtrhuje a bezvadně teče. Spokojenost :-P

Obrázek
Obrázek
Obrázek

Re: Vaše nádobí? Pochlubte se prosím...

PříspěvekNapsal: 25. 1. 2013 21:19
od lesasyn
Fajnová :-)C
Má krásně široké hrdlo!

Re: Vaše nádobí? Pochlubte se prosím...

PříspěvekNapsal: 25. 1. 2013 21:33
od Dzin Tea Racer
Parádní :-)
Ale pokud mohu poprosit, ať to je v náhledech nebo mensí. Je to i v pravidlech :-)))

Re: Vaše nádobí? Pochlubte se prosím...

PříspěvekNapsal: 26. 1. 2013 18:36
od HonzaS
Krásná konvička. Ta by se mi taky líbila ;-)

Re: Vaše nádobí? Pochlubte se prosím...

PříspěvekNapsal: 11. 2. 2013 13:22
od aaaa
ahojte, musim sa vam pochvalit... Som zacinajuci cajopic (student) :D a kupil som si moj uplne prvy gaiwan/zhong, co nanho hovorite??? este cakam na misku a dozu co som si objednal... uz sa neviem dockat :) a mimochodom treba zatahovat ZHONGY????ˇdakujem , tu je adresa: http://tea.h-host.sk/index.php?toPol=D033435^zhong&vcKat=&oringk=&pager=0&tlang=svk

Re: Vaše nádobí? Pochlubte se prosím...

PříspěvekNapsal: 11. 2. 2013 13:29
od Jamo
tento je porcelanovy porcelan sa nezatahuje
zhong su zvycajne pokial su z ixingskej polokameniny su z vnutra glazovane aj konvicku by si zatahoval len neglazovanu a rovnake to je s gaiwanami :-)

Re: Vaše nádobí? Pochlubte se prosím...

PříspěvekNapsal: 11. 2. 2013 13:48
od tomdo
Jenom bych rád připomněl, že ten gaiwan, co jsi, aaaa, koupil, je hodně velký, tomu se musí úměrně přizpůsobit množství čaje (tak 10-12 gramů). Čili je to trochu nešťastné, ale pokud Ti to vyhovuje, pak je to v pořádku. Podle mě je vhodný pro občerstvení více lidí (tak čtyř).

Re: Vaše nádobí? Pochlubte se prosím...

PříspěvekNapsal: 11. 2. 2013 14:00
od joda
Gaiwan je to hezký. Sám mám téměř totožný a jak píše Jamo, zatahovat porcelán či glazované věci se nejenže nemusí, ono to v podstatě ani nejde. K tomu objemu - tomdo má pravdu, sám ten gaiwan používám u čajů, které připravuji jako jednonálev (popřípadě 2), nebo pro pohoštění víc lidí.

Re: Vaše nádobí? Pochlubte se prosím...

PříspěvekNapsal: 11. 2. 2013 14:47
od aaaa
dakujem, takze sa nemusi zatahovat.... ja viem ze je velky, mne to tak vyhovuje... pise tam ze ma objem 250 ml, ale to je az po okraj, ja ho zvycajne nalievam tak cca 1 az 1,5 cm pod okraj a vtedy ma objem cca 200 ml, potom ho nalievam do misky lebo vacsinou pijem sam, ale obcas aj bratovy prilejem :D osobne mam radsej pijem vacsie mnozstvo caju, aby som nemusel neustale nalievat vodu do zhongu... som len zaciatocnik, kto viem mzono si casom kupim aj kalisky a dzbanik a budem ho pouzivat pre viac ludi... ale myslim si ze na zaciatok ujde ... inac myslel som si ze je to tazke nacvicit si to preliavanie z gaiwanom, ale ide to celkom jednoduchu :) len pri tej vriacej vode ked ho zohrievam sa trocha bojim :D a mam este jednu otazku, dajme tomu ze si chcem urobit aj 2. a 3. nalev, da sa to s hodinovym odstupom? ze by som si zrbil caj vypil ho a o hodinu dalsi nalev, vypil a o dalsi hodinu dalsi nalev??? nepokazy sa ten caj v tom gaiwane? dakujem... a ako si to myslel tombo s tymi 10 gramami caju??? nie je to nahodou tak ze vseobecne plati ze na 150 ml 2 - 4g??? t.j. 200 ml cca 3 - 5 g

Re: Vaše nádobí? Pochlubte se prosím...

PříspěvekNapsal: 11. 2. 2013 14:59
od joda
Teoreticky pro co nejlepší aroma by lístky mezi nálevy neměly vychladnout. Sám to většinou nestihnu dodržet a nic strašného se neděje. Hodina jinak mně osobně přijde ok, třeba v yixingu mi přijde že ten čaj vydrží i déle a četl jsem že čínani to někdy nechají v yixingu i přes noc, ale toho bych se osobně neodvážil. Dávkování je věc každého a závisí především na druhu čaje, ale většinou se dává 3-6g na 100ml a louhuje se v řádech max desítek sekund, tedy cca 15-20 a déle, čaj je pak aromatičtější. Projdi si Dzinovi stránky a tohle fórum :-)
Viz např
http://www.tea-earth.net/make.html

Re: Vaše nádobí? Pochlubte se prosím...

PříspěvekNapsal: 11. 2. 2013 15:25
od Jamo
aaaa
ak je dobry gaiwan tak je to v pohode (viem to v zaciatkoch som si uzil vriacej vody na prstoch dost, casom si trocha aj zvyknes), ja by som sa trosku bal velkosti, ci by sa mi s tym dobre robilo, priprava caju by mala byt pohodlna a kludna nie nervovacka, ci mi vyleti miska z podsalky a ja sa polejem a do toho potom krcovity uchop :-)
k davkovaniu je to individualne, v zasade plati, co napisal joda, ak sa dava viacej caju do mensieho objemu skracuje sa doba luhovania a pribuda nalevov (samozrejme, ze to ma urcite limity v kazdej premennej), hlavne zachovaj davkovanie, tak aby sa listky mali kam otvorit (nech o nic neprides) a aby si si na vysledku posmakol, Dzin stale pise, ze treba skusat a je to pravda, najdi si davkovanie, co vyhovuje tebe (za mna je to cca 5g na 100ml a luhujem podobne ako joda)

Re: Vaše nádobí? Pochlubte se prosím...

PříspěvekNapsal: 11. 2. 2013 19:00
od tomdo
Jo, pokud je to na jednonálev, pak by pět gramů na 200 ml mohlo fungovat. Jinak nechávat lístky vychladnout se projeví na kvalitě nálevu, bohužel. Je dobré si udělat čas a chvíli prostě jen čajovat. Jinak bych řekl, že to řešíme ve špatném threadu.

Re: Vaše nádobí? Pochlubte se prosím...

PříspěvekNapsal: 11. 2. 2013 22:10
od aaaa
dakujem za rady... a este mam uplne poslednu otazku - OSPRAVEDLNUJEM SA ZE JE TO TAK TROCHA OFFTOPIC - je to chyba ked zrobim v tom velkom cca 200ml zhongu napr. 120 - 180 ml caju?

Re: Vaše nádobí? Pochlubte se prosím...

PříspěvekNapsal: 11. 2. 2013 22:18
od joda
Chyba to není, jen bude trochu jinak chladnout voda a tedy i výsledný nálev bude trochu jiný, neříkám lepší ani horší, když ti chutná, tak bych to moc neřešil a hlavně si užil ten čaj :-)

Re: Vaše nádobí? Pochlubte se prosím...

PříspěvekNapsal: 11. 2. 2013 22:22
od Dzin Tea Racer
Je to jako jezdit v nakladáku na nákup, dá se to ale není to ono :-) Porid si slévaci misku a pak používej gaiwan jako konvicku třeba, nebo pro více lidí.

Re: Vaše nádobí? Pochlubte se prosím...

PříspěvekNapsal: 11. 2. 2013 22:46
od aaaa
dobre, dakujem za rady... budem experimentovat, kupovat, ochutnavat a rozvijat svoje skusenosti a vedomsti v cajovej oblasti...

Re: Vaše nádobí? Pochlubte se prosím...

PříspěvekNapsal: 22. 2. 2013 19:34
od miroslav
tak se také musím pochlubit :) pořád jsme nevěděli co z našich výpěstků uděláme, nakonec jsme se doma docela pro to nadchli :)))
tuhle misku mám na černé čaje
Obrázek
sítko
Obrázek
Obrázek

jednu si nechám na zelenou misku a druhou na bylinné čajíky
Obrázek
a todle bude na obyč.vodu na pole :)
Obrázek
Obrázek

Re: Vaše nádobí? Pochlubte se prosím...

PříspěvekNapsal: 22. 2. 2013 19:57
od Dzin Tea Racer
Parádní! :-pq

Re: Vaše nádobí? Pochlubte se prosím...

PříspěvekNapsal: 22. 2. 2013 20:16
od lesasyn
Hey, tak to je vážně super :A) ! Můžeš prosím písnout co je to za druh tykve? Případně jak jsi je sušil.
V létě jsem u kámoše viděl něco podobného, ale všechny mu shnili... :cool:

Re: Vaše nádobí? Pochlubte se prosím...

PříspěvekNapsal: 22. 2. 2013 20:23
od miroslav
ony to dýně spíše nejsou jsou to Lagenarie, jedná se o tykvovité výrazně teplomilné rostliny - pokud nemají dostatek tepla, plody nebývají kvalitní...
sušení bylo jednoduché, staci pak plisen omyt a dosusit, letos mam nové odrůdy a tak bude tento rok velikym experimentem a mozna i mensi vyrobnou :smile:

Re: Vaše nádobí? Pochlubte se prosím...

PříspěvekNapsal: 22. 2. 2013 20:32
od joda
Vzhledově vypadají opravdu super! :-) Neovlivňuje ta Lagenarie nějak chuť té vody?

Re: Vaše nádobí? Pochlubte se prosím...

PříspěvekNapsal: 22. 2. 2013 20:39
od miroslav
rekl bych, ze dvakrat jsem to lehce citil, ale pak uz dobry a ani jsem tam nedaval karamel - postupem casu se to jakoby zcelilo a vpilo dovnitr, takze ted si udelam jeste misky na zeleny a bylinny caj
tady je jeste budka pro ptaky taky z lagenarie
Obrázek

Re: Vaše nádobí? Pochlubte se prosím...

PříspěvekNapsal: 26. 2. 2013 17:15
od epidot