www.zalozfirmu.cz

Yixing všeobecně

<<

nerow

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 482

Registrován: 6. 5. 2013 09:30

Příspěvek 5. 11. 2013 21:07

Yixing všeobecně

Rád bych zavedl všeobecnou diskusi o yixing konvičkách, používaných hlínách, jejich vlastnostech, historii, atd.

Na začátek bych rozvinul diskusi o zlepšování vlastnosti hlíny z hlediska dlouhodobého používání na konkrétní skupinu čajů, jednoho konkrétního čaje... Jak se říká, čím častěji se v konvičce čaj dělá v dlouhodobém měřítku, tak konvička absorbovává čaj do svých pórů a následně může mít pozitivní vliv na přípravu čaje samotného. Zajímalo by mně, jak je to je podle vašich zkušeností v praxi. Nebo to je jedna z "pověr"?

Předpokládám, že se to spíše týká těch nejvíce porézních a nejkvalitnějších hlín...Kde třeba bude znát, že si do konvičky používané na Shu jednou uděláme mladý Sheng...
Čím jsem zatím přišel do styku mělo pouze krátkodobou paměť. Tzn. pokud konvičky vymyji teplou vodu, tak jako porézní materiál si naposled pamatuje tu vodu. Pochopitelně v rámci dlouhodobého používání...A jaké máte zkušenosti vy?
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 10029

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 5. 11. 2013 21:31

Re: Yixing všeobecně

Pokud si budes mesíce delat do konvičky shu a pak uděláš sheng, jiste to pocítís a nebude Ti to chutnat. Pokud tu konev vyvařís a uděláš par silnych sheng nálevů a zatahneš ji, pak ji zřejmně budes moci používat na sheng. Ale o nejakém strídaní nemuže byt ani řeč.
Pokud jednou v konvičce udelas sheng a podruhe zelený čínstky, asi se toho moc nestane, ale možná pocítíš jak se chute a vune prolínají.
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

nerow

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 482

Registrován: 6. 5. 2013 09:30

Příspěvek 27. 12. 2013 17:45

Re: Yixing všeobecně

Zajímalo mne to z hlediska různých typů hlín a jejích pórovitosti. Mám jednu konvičku, do které jsem několik měsíců dělal shu (levnější Zi Ni)a znát to na konvičce nebylo vůbec. Teď jsem si pořídil kvalitní Zi Ni k Vánocům a hlína absorbuje aroma velmi rychle již po pár použitích. Tak jsem si pokládal otázku, co všechno ovlivňuje právě tu pórovitost..použitá hlína, způsob výpalu atd?

Jinak neví někdo, jaká je transkripce pro tvar "pařez"?
<<

Sakana

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 87

Registrován: 26. 12. 2013 21:03

Příspěvek 1. 1. 2014 15:15

Re: Yixing všeobecně

No na to ti neodpovím, maximálně to že to bude mít něco dočinění i stím jak dlouho ta hlína ''zraje'' (neber to za fakt možná se pletu :-) ) ale mám též dotaz: je pravda že kvalitní yixing je těžký ? třeba kdybych měl dvě dokonale shodné konve ale jedna by byla o dost těžší dá se počítat s tím že zrovna tahle konev bude kvalitnější ? (berme že sou obě z yixingu a ta těžší není napodobenina z nějaké jiné hlíny...)
<<

Stan

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 788

Registrován: 1. 12. 2009 18:07

Příspěvek 1. 1. 2014 15:59

Re: Yixing všeobecně

Sakana píše:.........je pravda že kvalitní yixing je těžký ? třeba kdybych měl dvě dokonale shodné konve ale jedna by byla o dost těžší dá se počítat s tím že zrovna tahle konev bude kvalitnější ? (berme že sou obě z yixingu a ta těžší není napodobenina z nějaké jiné hlíny...)

O tom jsem nikdy neslyšel. Různé hlíny se dají při trošce cviku rozpoznat dle zvuku střepu, ale hmotnost? Mohl by to, prosím, objasnit nějaký keramik?
<<

Sakana

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 87

Registrován: 26. 12. 2013 21:03

Příspěvek 1. 1. 2014 16:18

Re: Yixing všeobecně

Já si myslím že to tu někde psal Dzin tak se možná vyjádří ale možná se pletu, mě to zaujalo protože sem v jednou obchodě držel v ruce konev z yixing a ta byla opravdu nehorázně lehká... a podle ceny (17 éček) bych tipoval že kvalita taky nebude zrovna dobrá...
<<

Stan

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 788

Registrován: 1. 12. 2009 18:07

Příspěvek 1. 1. 2014 17:38

Re: Yixing všeobecně

No, rozhodně je to zajímavé.
Mám ve sbírce několik konviček z GuanDongské hlíny. Jsou točené na kruhu a měl jsem dosud subjektivní pocit, že mají jednak slabší střep a tudíž by mohly být lehčí. Tak jsem to šel porovnat (docela výkon po včerejším večeru :-) ). Jednak jsem to porovnal s klasickým, velmi kvalitním Yixingem stejného, resp. velmi podobného tvaru a velikosti a taky je zvážil. A výsledek: žádný rozdíl! Navíc pokud byl rozdíl hmotnosti patrný "v ruce", bude zřejmě značný. Velmi zajímavá otázka.
<<

chawangpu

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 160

Registrován: 5. 3. 2011 21:43

Příspěvek 1. 1. 2014 18:29

Re: Yixing všeobecně

Pokud jsou konvičky tenkostěnné a lehké (orig. Yixing), nemusí to být známka nekvality. Např. Zhuni od dílny navazující na Yixing Factory 1 , Jing Dian Tao Fang - web http://www.jdart.cn/ , konkrétně např. toto v zhuni variantě http://www.jdart.cn/showshop.asp?id=169 , jsou to nejtenčí co jsem viděl, použitá zhuni je v luxusní kvalitě a máte pocit, že držíte téměr skořápku vajíčka. (konvičky jsou dělané stále dle starých forem Yixing Factory 1, jen to není až taková seriovka ajsou precizněji dodělané rukou).

Pokud by byly dvě konve stejné a jedna těžší, a stěnu by měly stejně tlustou, jediné co mne napadá je rozdílně hustá/filtrovaná hlína. Ale keramice nerozumím, snad někdo napíše.
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 10029

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 1. 1. 2014 18:31

Re: Yixing všeobecně

To jsem asi já nepsal v této souvislosti. Dle zvuku jak psal Stan, dle povrchu, zrnitosti....
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

Sakana

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 87

Registrován: 26. 12. 2013 21:03

Příspěvek 2. 1. 2014 11:25

Re: Yixing všeobecně

:-) tak to se omlouvám že sem to zase spletl a vypustil fámu... jinak dle toho zvuku je to vyšší tón vyšší teplota výpalu ?
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 10029

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 2. 1. 2014 11:38

Re: Yixing všeobecně

Dá se to tak říci, ale zase to není uplné pravidlo. JIná tlouštka strepu, jiná hlína, vse zni jinak...
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

Jamo

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 449

Registrován: 25. 9. 2012 17:01

Bydliště: Praha(teda nedaleko)/Presov (SR)

Příspěvek 3. 1. 2014 12:29

Re: Yixing všeobecně

ja to z tou vahou poznam tak, ze yixing by mal byt od klasickej nasej lacnej keramiky tazsi
upozornujem, ze netusim, kolko pravdy, ci mytu v tom je
osobne mi pride tazsi rozhodne by som nato nespoliehal ani keby to pravda bola
ak mas nadhernu manzelku ocarujucu milenku ak vlasnis skvele auto ak nemas problem s danovym uradom ak vzdy ked vyjdes von na ulicu svieti na teba jasne slnko a ludia sa na teba usmievaju...
je cas skoncit s narkotikami
<<

nerow

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 482

Registrován: 6. 5. 2013 09:30

Příspěvek 13. 7. 2014 09:42

Re: Yixing všeobecně

Chtěl bych se zeptat, nevíte co udává u konviček schopnost držet teplo? Pozoruji, jak některé konvičky po zalití 100° vychladnou během chvilky, některé teplo podrží o mnoho déle...
Naposledy upravil nerow dne 13. 7. 2014 16:28, celkově upraveno 1
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 10029

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 13. 7. 2014 10:16

Re: Yixing všeobecně

Tak pochopitelně druh hlíny, ale také tlouštka. Ty tlusté se déle nahřívají a dele teplo drží také. Obecně platí, čím tam je více železa, tím lépe drží teplo, ale není to pravidlo. Dokonce i tvar konvičky má vliv na vedení a držení tepla.
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

nerow

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 482

Registrován: 6. 5. 2013 09:30

Příspěvek 13. 7. 2014 10:32

Re: Yixing všeobecně

Díky za odpověď. Mne právě třeba překvapilo, moje konvička s nejsilnějšími stěnami, ze všech konviček co mám, nejrychleji vychládá - přitom je tvaru Xi Shi, která bych řekl, že teplo drží dobře. S jakou hlínou máš nejlepší zkušenosti na držení tepla? K Vánocům jsem si např. pořizoval velmi kvalitní porézní Zi Ni, kterou jsem plánoval na Shu, ale nepočítal jsem s tím, že bude rychle vychládat. Zatím mi toho rukami moc neprošlo, ale nejlepšího držení tepla jsem se setkal u Hei Ni michanou s Duan Ni z Zhong Guo Yixing - 1. Yixingské továrny.
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 10029

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 13. 7. 2014 11:01

Re: Yixing všeobecně

Zkus ji lépe a dele nahřát a uvidíme.

Červené hlíny obecně drží lepe teplo, ale je to hodne subjektivní, nemeril jsem to.
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

nerow

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 482

Registrován: 6. 5. 2013 09:30

Příspěvek 16. 7. 2014 21:37

Re: Yixing všeobecně

Zkoušel jsem hlínu více prohřát, než obvykle, ale i tak rychle vychladla. Je to ten nejméně cenný kousek ve sbírce, který plánuji do budoucna vyřadit...

Někdy bych se mohl na to držení tepla podívat termokamerou. Stanovit nějaký testovací postup a nafotit snímky po určitých dobách. Chtěl bych tomu trochu přijít aspoň trochu na kloub, jelikož tuhle jsem si kupoval např. v orijinu ZiNi "pařez", který jsem si osobně zkoušel, ale nenapadlo mne zhodnotit držení tepla. Jelikož konvičku jsem kupoval přímo na puerh, tak kvůli rychlému chladnutí jsem ji nakonec určil na bílé čaje...
<<

chawangpu

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 160

Registrován: 5. 3. 2011 21:43

Příspěvek 18. 7. 2014 16:47

Re: Yixing všeobecně

Můžu se zeptat jak dlouho louhuješ čaj při každém nálevu ? To chladnutí může být podle mne zásadní pouze u archivních čajů u pozdějších nálevů, kde je nutné udržet opravdu horkou konvičku déle. Nicméně i to se dá podchytit poléváním konvičky pomalu vroucí vodou šikovnější varnou konvicí. Dělá se to obecně u těchto čajů a pozdějších nálevů vždy, bez ohledu na to, jak rychle konvička schladne. Pokud toto zmiňuji, když čajujete opravdu nějakou starou libost - myšleno pod rok 95, a už se ten čaj opravdu vylouhovoný, je zajímavé jej vyndat do vhodné konvičky a ještě povařit - velmi opatrně několikrát na pár sekund přebublat po dobu 30 minut. Čaj tak ještě vydá velmi zajímavý a odlišný poslední nálev, u shengů i hodně starých shu připomíná v chuti tradiční "cha gao" - čajovou pastu.
<<

nerow

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 482

Registrován: 6. 5. 2013 09:30

Příspěvek 19. 7. 2014 09:31

Re: Yixing všeobecně

Právě to držení tepla řeším u konvičky na Shu...Možná to je jen můj pocit, ale vždy mi chutnali právě ty další nálevy z konvičky, která enormně dobře držela teplo. Jako by člověk dostal o malinko více z čaje. Při čajování čas nevnímám, ale ta voda při jednotlivých nálevech je při louhování v konvičce mezi 30 - 60 sec v závislosti na charakteru čaje. Já mám rád naprosto tmavé, hutné nálevy - prostě dostat z čaje maximum. Polévání konvičky během čajování pomáhá, ale vodu musím kupovat (doma je voda extrémně vápenitá) a při polévání je velká spotřeba vody navíc, u konviček, které drží hodně špatně teplo je tato spotřeba vody ještě větší.
<<

chawangpu

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 160

Registrován: 5. 3. 2011 21:43

Příspěvek 19. 7. 2014 14:09

Re: Yixing všeobecně

Aha, tomu rozumím. Ano také vodu kupujeme tak vím co je to za zlo :) Dobrou konvičku člověk hledá déle, neboj se hledat a zkoušet co to finance a okolnosti dovolí To polévání u pozdějších nálevů ale aby jsi z toho dostal co nejvíce, poměrně zásadní, žádná z konviček nevydrží třeba 3 minuty držet solidní teplotu
<<

nerow

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 482

Registrován: 6. 5. 2013 09:30

Příspěvek 19. 7. 2014 16:55

Re: Yixing všeobecně

To hnaní za lepší a lepší konvičkou má jednu nevýhodu..nebo aspoň to pociťuji u sebe :-) ...vždy s lepším kouskem, se mi přestávají líbit ty prvotní konvičky, kdy se člověk až tak nevyznal a nejsou to žádné kousky, se kterými by se nějak dobře čajovalo atd..už kvůli zpracování, kvalitě hlíny atd..tak si vždycky říkám, co s nimi.. :-) Dokud jsem se nezačal více zajímat o problematiku zisha a nedostali se mu do ruky lepší kousky, tak mi to nepřišlo :-) Máme taky někdo podobný problém...?
<<

joda

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 1468

Registrován: 13. 8. 2011 14:27

Bydliště: Benák city

Příspěvek 19. 7. 2014 18:42

Re: Yixing všeobecně

To je problém nejen yixingu, ale i čajování obecně, kdy mi nějaký čaj chutnal vždy do té doby než se mi do šálku dostala vyšší sorta :-) Ale ke konvičkám se na druhou stranu váže i nostalgie a vzpomínky na příjemné čajování a zážitky s ním spojené.
Můj blog: "BéPéčko" čili Bezpečný Prostor | Michal Zajačík
<<

chawangpu

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 160

Registrován: 5. 3. 2011 21:43

Příspěvek 20. 7. 2014 10:40

Re: Yixing všeobecně

Pravda je, že v Česku je dobrý Yixing v podstatě nedostupný a pokud se něco objeví, tak to stojí ranec. Online shopy také příliš mnoho nenabízí, origintea.net měl pěkné věci za odpovídající částky ale tam bude chvilku trvat než konvičky zas budou k mání.
Nicméně problém je spíš ten, že pokud začneš na low endech , a po deseti takových konvičkách se Ti dostane do ruky opravdový pěkný kus, tak všechny low endy ztrácí smysl. Proto je lepší se snažit od počátku kupovat kvalitu. Bohužel yixing je od počátku v Česku nastavený dost špatně, dovozci co mohli v 90´s letech kupovat za levno kvalitu tak kupovali za nula nic uplný bahno a to bahno se pořád drží a lidi to akceptují. Např. dobré konvičky stály v 90´s letech kolem 100kč, ale do česka šli konve za
30 či 40kč a prodávali za 200-300...proto se konvičky pořád dobře nechytly, když málokdo kdo je má doma může opravdu ocenit pravé zisha a jejich vlastnosti...

Konve co Ti přijdou že nejsou již nic moc prostě pošli dál nebo dej na poličku, záleží jak moc jsi duchem "sběratel" či ti víc záleží aby ty konvičky pořád někde mohly vařit čaj a neprášllo se na ně v poličkách.
<<

nerow

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 482

Registrován: 6. 5. 2013 09:30

Příspěvek 20. 7. 2014 23:25

Re: Yixing všeobecně

Naštěstí low-endy mám jen dva (půjdou minimálně do šuplíku, jelikož i na té poličce, i když se s nimi nečajuje, vypadají..pěkný pohled to není), snažil jsem se o problematiku od začátku nějakým způsobem zajímat, i když to je studium aspoň na dva životy mi tak někdy připadá :D Když si vezmu kolik faktorů výsledný výrobek a jeho podobu ovlivňuje..od doby zrání hlíny, přes její míchání, teplotu výpalu apod. je podle mne těžké kolikrát soudit o jakou přesně hlínu se jedná atd, pokud ještě vezmu v potaz kopie, přibarvování atd..

K Vánocům se mi podařilo ulovit na orijinu (teanet) zatím můj nejlepší kousek v podobně tvaru pařez ze ZiNi za 2500 Kč..Bylo mi řečeno, že cena je nízká kvůli tomu, že ji v dílně vytvářel pouze "učen" pod dohledem mistra (ten mi zatím nebyl zdělen, jelikož už v čajovně půl roku hledají slibovaný certifikát 88;-) ), ale že materiál se kterým pracoval, je stejný, jako ten, se kterým pracuje mistr (údajně pokud by ten kousek byl od mistra, tak by ho prodávaly za 10k..). Pokud pominu zpracování, tak použitý materiál si nemůžu vynachválit. Má úžasnou paměť, již od prvního čajování stále voní po čaji...

Snad příští týden přibudou doma nové konvičky z cajwan.cz od mistra Zhou..Na cestě je např tento kousek, který si myslím, že za to cenu je naprosto výtečný...
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 10029

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 21. 7. 2014 14:15

Re: Yixing všeobecně

Mě by tam vadilo to šílené evropské ouško.
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
Další

Zpět na Nádobí - konvičky, gaiwany, šálky....

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

TOPlist Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by ST Software for PTF.
Český překlad – phpBB.cz