Stránka 2 z 2

Re: Yixing všeobecně

PříspěvekNapsal: 21. 7. 2014 15:03
od nerow
Myslíš na šálcích? Mám objednanou jen samotnou konvičku, jelikož na šálcích se mi ouška taky nelíbí.

Re: Yixing všeobecně

PříspěvekNapsal: 21. 7. 2014 15:37
od chawangpu
Konvička je moc pěkná. Vypadá precizně udělaná, snad i hlíny budou supr. Bohužel ty ceny za opravdu dobré konve jsou takto dané. Vezmu-li čistě příklad klasickou shuiping konvičku, cena z konce 90´s či počátku 2000´s stále z kvalitní hongni z Factory 1 koštuje 2500kč mezi sběrateli, tedy ne na komerčním trhu - kde je mnohem dražší. Podobně jsou konve z 90´s let z počátku, hong ni stejný tvar, přes 3000kč. Konve z 80´s , stejný tvar , hlína je lepší, z první půlky 80´s 4000-6000kč a neni to opravdu lehké je sehnat. Konve z konce 70´s - myslim tim pravé, nikoliv kopie či fejky, hongni , pokud je to opravdu originál , tak je cena mezi sběrateli 7000- X Kč (300-400USD) . V této ceně je v orig. krabičce a s green sticker made in china. Tedy jde o konev částečně z formy, žádná hitparáda v provedení. Ale super materiál. To jsou reálné ceny současné, podotýkám mezi sběrateli, nikoliv na vyhroceném čínském trhu. Vybral jsem jen příklad jednoho tvaru - shuiping v nejlepším možném provedení a zpracování - a jedné hlíny - hong ni. Bez vlivu jména výrobce a dalších vlivů. Nemá cenu klesat dále na počárek 70´s či níže, tu cenovou vzestupnost si každý dovede představit.
Otázkou je, kolik takových opravdu špičkových konvič člověk potřebuje a dá-li se vůbec měřit radost z čajování v takových konvičkách. Myslim v poměru k jiným zálibám či radostem.

Re: Yixing všeobecně

PříspěvekNapsal: 11. 8. 2014 21:02
od nerow
Ten růst cen je velmi zajímavý, pohybovat se se všemi kusy v těch vyšších relacích, tak se člověk vskutku nedoplatil. :D

Dát 3000+ za konvičku mi nedělá problém, jelikož je to přeci jenom nástroj na téměř každodenní používání. Měl jsem několik levnějších konviček v ruce a byl to diametrální rozdíl. Když pak člověk kouká na konvičky, které jsou v naprosto jiné cenové relaci a hlavně co se týče hlíny úplně někde jinde, říkám si někdy, jestli si vůbec takovou konvičku pořizovat, jelikož by se mi mohl změnit pohled na ty stávající.

Zajímalo by mne, jestli je opravdu pravda, že ty opravdu nejlepší kousky (co se týče použitého materiálu) jsou natolik porézní, že se vyplatí mít klidně i několik konviček na stejný čaj, ale jen třeba z jiné plantáže...jak jsem jednou četl, nebo jestli to byl jenom hodně za uši přitažený příklad na demonstraci vlastností zisha...

Na podzim jsme měli po mailu diskusi ohledně zisha a odkazoval jste mne právě na origintea.net, kde měli za skvělou cenu shui ping, bohužel nebyly zrovna finance a dnes jsou již pryč...Hlína vypadla z exteriéru příjemně hrubě, porézně..To mne přivádí na otázku, proc má většina konviček z exteriéru jakoby hodně "zatáhnutý" povrch, který mi v některých případech připadá naprosto neabsorpční, vůči hrubšímu interiéru.

Re: Yixing všeobecně

PříspěvekNapsal: 19. 8. 2014 05:16
od chawangpu
No s těmi hlínami to není tak lehké, jsou hlíny silně porézní, středně, normálně,každý typ se chová trochu jinak, taktéž stupeň vypálení, tloušťka stěny konve atd. ale např. zhu ni je jak kámen a je to takový trochu přeceňovaný klenot, jež má ve skutečnosti v oblibě jen málo milovníků konviček (samozřejmě jsou tací, jež sbírají jen to top a je jim jedno, že je to mnohem méně funkční nežli jiné typy hlín)..

Origintea funguje teď nějak napůl plynu, ale určitě je možné se s Tonym spojit emailem a napsat jakou přesně konev potřebujete. Na dobrou konev člověk čeká někdy i roky :D
Některé konve mohou být dolešťované na povrchu. Někdo to má rád, hodně Číňanů to vyhledává... takové konve jsou ale trochu zmařené. Pro milovníka shui ping, jež jsou nepoužité opravdu tak trochu raw, neuhlazené s víčkem jež často ne uplně sedí atd., kdy si s konvičkou rok hrajete a dojde k naprosté změně ve vzhledu i funkčnosti, je taková předem naleštěná konvička nic moc zajímavého.

Re: Yixing všeobecně

PříspěvekNapsal: 19. 8. 2014 15:05
od Dzin Tea Racer
Ono u té Zhu Ni to není tak jednoznačné, umí byt i pěkně porézní, záleží jeslti je nebo není filtrovaná, jaký druh Zhu Ni to je. Tvrdost záleží na výpalu mimo jiné, navíc padelku Zhu Ni jsou vysoko vypálené konvičky z Hong Ni, pak budí dojem velké tvrdosti. Také se přímíchávají různé materiály, jako písek, což mohou vylepsit konkrétní vlastnosti.

Hlavně nekupovat naleštěné konvičky, na kruhu nebo dokonce odlévané. Tam bych se obával i zdravotních problémů. :-)

Re: Yixing všeobecně

PříspěvekNapsal: 20. 8. 2014 20:02
od Jandor
chawangpu píše:...jsou hlíny silně porézní, středně, normálně...

Zdravim,

můžete uvést konkrétní typy silně a středně porézních hlín?

Re: Yixing všeobecně

PříspěvekNapsal: 20. 8. 2014 20:20
od nerow
Právě ty "raw" konvičky se mi líbí nejvíce...a většinou na právě takové nenarážím..

A jak funguje to doleštování konviček, tak nějak si to nedokážu představit..To se děje ručně před výpalem?..Někde jsem četl, že lesklosti pomáhá dlouhodobé pocení např. v dřevěném boxu..

Re: Yixing všeobecně

PříspěvekNapsal: 24. 8. 2014 09:38
od chawangpu
dolešťují se ručně speciálně vytvarovaným křemenem, případně levné strojově. Po výpalu, již hotové a leští je takto co jsem viděl jak v Yixingu přímo tak taktéž prodejci.

Re: Yixing všeobecně

PříspěvekNapsal: 24. 8. 2014 23:58
od Davčcha
Mimochodem, origintea.net má zrovna nějaké konvičky k prodeji, ale už to tam visí nějakou dobu.

Re: Yixing všeobecně

PříspěvekNapsal: 4. 9. 2014 19:54
od Davčcha
Tak origintea.net už zjevně končí. Mají tam na prodej poslední 4 konvičky, příjemně malé z 80. let, ale poštovné 40 dolarů mě odradilo. to je skoro polovina ceny konvičky.

Re: Yixing všeobecně

PříspěvekNapsal: 6. 9. 2014 08:41
od nerow
Taky jsem o ni přemýšlel..než jsem se za ty dva dny rozhoupal, tak všechny poslední 4 kusy jsou pryč...

Re: Yixing všeobecně

PříspěvekNapsal: 7. 9. 2014 09:45
od Davčcha
Ale co, stejně mám moc konviček. I s japonci je to aktuálně 10, i když některé jsou tedy zásobní. Gaiwany nepočítám.

Re: Yixing všeobecně

PříspěvekNapsal: 7. 9. 2014 18:22
od Stan
:-)

Re: Yixing všeobecně

PříspěvekNapsal: 17. 9. 2014 13:48
od nerow
Vzhledem k tomu, že čajuji velmi krátce (rok), tak se mi těžko hodnotilo, jak moc má velký vliv pravidelné připravování určité skupiny čajů v konkrétní konvičce na výslednou chuť čaje. Určitě v rok staré konvičce je nějaký posun, ale prostě je to tak plynulé, že jsem to nezaznamenal...

A tak jsem si pořídil dvě kvalitní, naprosto stejné konvičky (jedna je dedikována na Shu, druhá na Bai cha) a pokusím se o dlouhodobí pokus se zápisky z hlediska, jak se vyvíjí vliv začajované konvičky na chuť vody. Již po třech čajováních v každé konvičce byl naprosto diametrální rozdíl vody, která prošla konvičkou na shu a která na bai cha...Výsledná chuť z každé konvičky odpovídala charakteru čaje. Takový posun jsem popravdě po třech čajováních neočekával...

Re: Yixing všeobecně

PříspěvekNapsal: 18. 9. 2014 20:11
od Sakana
Jinak nějaké mistrovské konvičky mají na luyu nevím jestli na netu ale v obchodě určitě ^^

Re: Yixing všeobecně

PříspěvekNapsal: 18. 9. 2014 20:47
od joda
Docela pěkné nabízí i cajwan ... asia classic na letenském nám. skončil ...

Re: Yixing všeobecně

PříspěvekNapsal: 19. 9. 2014 07:00
od nerow
Právě dvě mám z čajwanu (Zi Ni) a vlastnosti hlíny jsou úžasné...Můžu jen doporučit...