Stránka 1 z 1

zajetí kalabasy na maté - vydlabávání

PříspěvekNapsal: 26. 8. 2015 21:29
od Kuba
Ahoj,

maté piju už docela dlouho, ale pouze z hrnku. Teď jsem si pořídil kalabasu a zajíždím ji podle návodu zde.
Ovšem myslím si, že jsem pokazil vydlabávání. Nevěděl jsem, jestli se mají oškrabat pouze ty odstávající kousky dužiny nebo jestli se má vyškrabat všechna dužina pryč. Já jsem škrabal a škrabal, abych odstranil veškerou dužinu až jakoby na hnědou slupku kalabasy, ale na některých místech to prostě vůbec nešlo a zůstaly tam od dužiny bílé fleky. Navíc jsem se dočetl, že se má kalabasa oškrabat dohladka, ale ta moje má zevnitř po oškrabání dost krpatý a takový jakoby až chlupatý povrch.
No řekněte, že já jsem to pokazil? Že tam ta vrstva dužiny měla zůstat...

Nezlobte se, pokud řeším banalitu, ale jsem amatér a jsem z toho dost zklamaný :cool:.

Re: zajetí kalabasy na maté - vydlabávání

PříspěvekNapsal: 28. 8. 2015 14:39
od Kuba
Vážně tu není nikdo, kdo by měl zkušenosti s Currádem? :(

Re: zajetí kalabasy na maté - vydlabávání

PříspěvekNapsal: 28. 8. 2015 19:48
od Dzin Tea Racer
Už se to tu řešilo :-) Dělám to zcela jinak... vydlabu, zaliji horkou vodou, znovu dočistím a pak plnou naplním vroucím karamelem, tím se to zatahne, necham vyschnout a hotovo.

Re: zajetí kalabasy na maté - vydlabávání

PříspěvekNapsal: 30. 8. 2015 16:42
od Stan
Sorry. Pro mě toto není čaj.

Re: zajetí kalabasy na maté - vydlabávání

PříspěvekNapsal: 30. 8. 2015 18:57
od Dzin Tea Racer
Tak to tu asi ani nikdo netvrdí že to je čaj, ale téměř v každé čajovně se to podává, stejně jako ostatní "čaje z bylin apod".

Re: zajetí kalabasy na maté - vydlabávání

PříspěvekNapsal: 31. 8. 2015 13:57
od Kuba
Přesně tak. Maté piju kvůli jeho účinku, protože mi pomáhá při učení. Čaje mám pak jiné.

Horký karamel se opravdu osvědčil, ale zespod mi to ještě trošku prosakuje. To protože jsem to škrábal jako smyslů zvavený. No nic, druhý pokus bude lepší.
Pokud se to tu už řešilo, omlouvám se, nemohl jsem nic najít. Dokonce ani teď zpětně mi tady vyhledávač nic nenajde. Ale to už je jedno :)

Děkuji!

Re: zajetí kalabasy na maté - vydlabávání

PříspěvekNapsal: 31. 8. 2015 19:43
od Stan
Omlouvám se. Moje poznámka byla zcela mimo, což plně uznávám!

Re: zajetí kalabasy na maté - vydlabávání

PříspěvekNapsal: 21. 7. 2016 21:20
od shaxew
Ok, takže zaliať karamelom, to je to jedinné čomu nerozumiem. Ved predsa ten karamel po vychladnutí už z kalabasy nedostanem, alebo ho riedim vodou?

Re: zajetí kalabasy na maté - vydlabávání

PříspěvekNapsal: 21. 7. 2016 21:35
od Dzin Tea Racer
On zalepí ty netesnosti. Co tam není potrebne se vylouhuje do prvnich nálevů a to co tam je treba, zůstane tam navzdy :-)

Re: zajetí kalabasy na maté - vydlabávání

PříspěvekNapsal: 25. 7. 2016 16:21
od joda
A jak je to s tou hloubkou dlabani? Az na slupku, nebo to jen uhladit a zalit karamelem? Obcas si mate take dam, mam kalabasu a vydlabal jsem to jen lehce.

Re: zajetí kalabasy na maté - vydlabávání

PříspěvekNapsal: 25. 7. 2016 20:24
od Dzin Tea Racer
Ono to jde dobre, tak nejak asi ne uplne silou, ale proste aby to bylo uvnitř čisté.