Ahoj,
tak dnes jsem "načal" svojí první konvičku. Po dlouhém študování návodů, kde jsem nepotkal snad dva stejné, jsem se rozhodl neděla si s tím velkou hlavu a použít (zdravý)
selský rozum (tj. provař aby jsi vyčistil od nečistot):
Konvičku jsem několikrát propláchnul vlažnou vodou, maličko protřel čajovou houbičkou (normální houbička na nádobí, ale dedikovaná na čajové nádobí -- tedy bez mýdel apod.), abych z ní vyčistil hliněné smetí, znovu párkrát polil. Potom jsem ji dal do menšího hrnce, zalil vlažnou vodou, zapnul sporák, nechal přejít do varu, vsypal čaj (Xiaguan 2007, Sheng), ztlumil, nechal půl hodinky mírně vařit, sundal z plotny, nechal v čaji (i s lístkama) ochladnout, vyndal, opláchnul od lístků (v nálevu) a jal se rovnou připravovat čaj.
Čaj vaří vynikající, konvička voní po čaji a nemá žádné cizí zápachy (vodí jako čajová konvička), žádné pachutě. Uvidím, jak se bude postupem času měnit, možná v ní nechám večer čaj
Bílý povlak (jak tu někdo zmiňuje) jsem našel mírný u víčka, ale tak mírný že jsem si ho skoro nevšiml. Rozhodl jsem se ho nechat být, vevnitř byla OK. Když jsem vařil druhý nálev (a přitom četl toto vlákno), podíval jsem se a uvědomil si, že tam už není. Nejspíše jsem ho opláchnul "rituálním" poléváním konvičky při louhování.