www.zalozfirmu.cz

Jak zatahujete Yixing nádobí?

Zatahujete konvičky z Yixingu?

ano
31
86%
ne
1
3%
Co to je?
4
11%
 
Celkem hlasů : 36
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 9958

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 24. 7. 2008 23:42

Jak zatahujete Yixing nádobí?

Teď zrovna jednu konvičku zatahuji a říkám si, tohle téma tu ještě není...
Máte někdo svůj postup?
Já to celé přizpůsobuji konkrétnímu kusu nádobí. Hrubší a větší konvičky, po vypláchnutí a vyčištěni hrubším štětcem vymyji vroucí vodou a dám vařit s čajem stejného typu jaký se bude v konvičce připravovat. Občas vyndám konvičku, nechám oschnout, vymyji vodou a postup opakuji.
Jemnější konvičky, také vymyji, ale nejdříve několikrát připravím silnější nálev přímo do konvičky, po té vyliji a nechám uschnout. Pak mírně povařím s čajem a znovu, louhuji celou konvičku, nechám uschnout, nebo jen opláchnu, pak opakuji. Celé to přizpůsobuji konvičce, čichám, pozoruji vodu.....
Někdy louhuji přes noc, někdy nechám čaj stát celé hodiny. Jak je třeba.
Konvička nesmí nikdy být cítit hlínou či jiným pachem. Je dobré nechat konvičku vyschnout třeba na topení a znovu opakovat. Polévat čajem stále....
dokud nebude dle vašich představ.
Jak to děláte vy?
Naposledy upravil Dzin Tea Racer dne 25. 2. 2010 23:21, celkově upraveno 2
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

Monishka

Uživatelský avatar

Pokročilý Čajomil
Pokročilý Čajomil

Příspěvky: 1371

Registrován: 10. 1. 2008 13:56

Bydliště: Praha

Příspěvek 25. 7. 2008 09:25

Taktez, varim konvicku ve vode, chvili, pak dukladne vycistim kartackem, nekdy i se zubni pastou! To jsem videla v jednom videu na youtube a trochu jsem se toho bala, ale je to OK. Pasta se vymyje a kdyby nejaka chut zbyla tak se ve vode ztrati. Konvicka je pak hygienicky cista a pripravena na povareni s cajem. Zatahovala jsem takhle puerhovou konvicku a dnes je nadherne zacajovana. Voni jen uz kdyz ji jen otevru. Jde hlavne o to, aby, jak rikal Dzin, z konvicky nebyla citit hlina (protoze to vazne hodne poskozuje chut, fuj). Ale poradne zatahnuta konvicka vznikne az pravidelnym pouzivanim a nemalo dobou pripravou caje v ni. Take dobrou udrzbou. Rozhodne v konvicce nenechavejte vypity caj dlouho lezet a konvicky nikdy nevyplachujte jinak nez cistou vodou. Ale to vsichni vite. Jinak Jin Wei dela to, ze do nekterych konvicek (i na prodejne) nasype caj a pokud je nepouziva nechava ho v nich. To jsem nezkousela protoze je pouzivam a tak by mi caj zvlhl a zplesnivel.
Niú bù yǐ shu bù néng àn niú tóu dī
Krávu přivedete k vodě, ale nedonutíte ji pít.
<<

karel.walt

Uživatelský avatar

Znalec Čaje
Znalec Čaje

Příspěvky: 41

Registrován: 9. 6. 2008 01:40

Příspěvek 2. 8. 2008 21:30

Vetsina lidi uz vi (z Internetu atd) ze je dobre novou konvicku vyvarit v caji, ktery se v ni nasledne bude pripravovat. Ciste teoreticky staci v ni ten caj nechat nekolikrat vyluhovat pres noc a taky se zatahne... Vyvarovani je ale dle me ucinnejsi metoda, spolehlive to tu konev vycisti. Az po vyvarovani obcas se z ni odloupnou zbytkove kousicky hliny, ktere zustali po jeji vyrobe. Malokdo ale vi, ze be se konev nemela varit s cajovymi listky vic jak 10-15 minut. Pote se listky musu odstranit a konev se vari jen v cajovem "vyvaru". Jde o to, ze pri delsim vareni z cajovych lisku se vylucuji vselijake zdravi neprospesne slouceniny. Konkretne jde o guanin a guanidin.
Podstatu toho co probiha uplne do detailu nechapu, nejsem prece Buhvijaky chemik. Ale priblizne jde o to, ze pri vareni, nebo prilis dlouhem louhovani caje se vylucuje "guanin" ve vetsim mnozstvi, ktery je v tom vetsim mnozstvi skodlivy. Pri jeho rozpadu (nekolik hodin) vznika nemene skodlivy "guanidin". Ktery zase dokazeme odstranit prevarenim, jen ze behem vareni se vylouci jeste vic guaninu, ktery se zas potom rozpadne na guanidin... No proste - pokud ten caj jednou prevarime, tak uz je to spatny. Guanin se vylucuje po cca 15 minutach vareni. Zalezi na caji, na tom jak je velky a kvalitni je listek.
Takze pokud budete varit nejakou novou konvicku dejte do toho nalevu caj v nejakem sitku, ktery ho udrzi pohromade. Takto ho snadne po 15 minutach odstranite...
<<

Monishka

Uživatelský avatar

Pokročilý Čajomil
Pokročilý Čajomil

Příspěvky: 1371

Registrován: 10. 1. 2008 13:56

Bydliště: Praha

Příspěvek 2. 8. 2008 22:28

Je pravda ze se konvicka dobre zatahne i bez povareni v caji. Asi to ale trva dele a prvnich par cajovani je z nove konvicky caj docela hnusny. Navic povarenim se skutecne dukladneji odstrani zbytky po vyrobe a rekla bych, ze by se mel objevit i nejaky pripadny defekt. O tom jak dlouho konvicku v caji varit jsem nic nevedela, ale vzledem k tomu ze jsem vzdycky nervozni aby se mi nepotloukla (jak voda bubla) tak ji vetsinou ani nejak moc dlouho nevarim. S kamaradkou jsme miochodem provadeli vyvareni i u konvicky, ktera se nam zdala spatne zacajovana.
Niú bù yǐ shu bù néng àn niú tóu dī
Krávu přivedete k vodě, ale nedonutíte ji pít.
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 9958

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 2. 8. 2008 22:38

To jo ta doba je individuální u každé konvičky ale já beru hodinu jako minimum...
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

omaj

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 67

Registrován: 22. 7. 2008 13:11

Příspěvek 2. 8. 2008 23:54

Kdyz jsem zatahoval svoji zatim posledni konvicku (ktera nebyla zrovna nejlacinejsi) tak jsem se trochu bal udelat "drastickou" metodu vyvareni, proto jsem konvicku dal zvecera do hrnce, nasypal caj a zalil vrouci vodou, zakryl poklickou a sel spat. Rano odkryji poklicku, vytahnu konvicku a velke zdeseni....konvicka se mi zbarvila do RUZOVA!!!!, proste tam vystoupil nejaky ruzovy povlak, no uprimne malem jsem bulel, ze jsem ji znicil, ci co...Ale po prvnim soku jsem ji proste vzal, namocil chvilku do vlazne vody, kartacek a mydlo a ten hroznej ruzovej povlak byl pryc!!! Potom uz jenom klasicke vyvareni (cca 3-5) az konvicka byla jenom citit cajem. Po teto zkusenosti zadny setrny zatahovani konvicky provadet nebudu, proste jenom osvedcene vyvareni :-)
nikdy jsem se nenarodil, nikdy nezemru, prave ted se rodim, prave ted umiram
<<

karel.walt

Uživatelský avatar

Znalec Čaje
Znalec Čaje

Příspěvky: 41

Registrován: 9. 6. 2008 01:40

Příspěvek 3. 8. 2008 00:50

Moniska: No, defekt se projevit taky muze. Konvicky po vyrobe muzou v sobe mit jakesi vnitrni napeti, ktere je potreba pred vyvarenim odstranit. Jinak by po zaliti vrouci vodou mohla prasknout (nepravdepodobne a vzacne, ale muze se stat). Chystam cely clanek o procesu pripravy, popisu tam i prvni, dle me mnohem dulezitejsi, cast pripravy nove yixingske konve jeste pred vyvarovanim. Ale zatim psst... Uz na tom delam, tak snad za chvilku.
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 9958

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 3. 8. 2008 09:56

2 omaj: To znám, po chvíli vyváření se na konvičce udělají, ale bílé mapy vypadá to hnusně, ale to je právě to lepidlo či konzevant a zmizi to drhnutím kartáče a vyvářením. Také před prvním vyvářením dělám to že konvičku koupu, pozoruji a odstranuji mechanické nečistoty. Drhnu i uvnitř.
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

andrias

Začátečník
Začátečník

Příspěvky: 29

Registrován: 26. 3. 2008 13:51

Bydliště: Revúca

Příspěvek 9. 10. 2008 11:02

karel.walt píše:Moniska: No, defekt se projevit taky muze. Konvicky po vyrobe muzou v sobe mit jakesi vnitrni napeti, ktere je potreba pred vyvarenim odstranit. Jinak by po zaliti vrouci vodou mohla prasknout (nepravdepodobne a vzacne, ale muze se stat). Chystam cely clanek o procesu pripravy, popisu tam i prvni, dle me mnohem dulezitejsi, cast pripravy nove yixingske konve jeste pred vyvarovanim. Ale zatim psst... Uz na tom delam, tak snad za chvilku.


Ahoj. Kedy bude ten clanok o vyvarani a priprave yixingu?Prave som si kupil moju prvu, nechcem to pokazit, preto by som rad vedel, "jak na to...". Vdaka
Andy
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 9958

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 9. 10. 2008 11:17

andrias píše:Ahoj. Kedy bude ten clanok o vyvarani a priprave yixingu?Prave som si kupil moju prvu, nechcem to pokazit, preto by som rad vedel, "jak na to...". Vdaka


Ve podstatné už je tady napsáno, tak se neboj :-)
Pošli nám foto do sekce offtopic vlákna dnešní nákup ať se na ni podíváme.
Na www.longfeng.cz najdes v sekci prodeji konviček jak zatáhnout Yixing konvičku :-) pro mě to není práce ale radost, použij klidně šetrnější zpusob. Pro začátek ji namoč na 12 až 24h do studené vody...
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

andrias

Začátečník
Začátečník

Příspěvky: 29

Registrován: 26. 3. 2008 13:51

Bydliště: Revúca

Příspěvek 9. 10. 2008 11:31

Longfeng aj ine zdroje som uz prestudoval,ale neviem ku ktoremu sposobu sa priklonit. Nechcem ju pokazit, preto som bol zvedavy na "osvedceny" sposob zacajovania.
Andy
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 9958

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 9. 10. 2008 11:33

Ten neexistuje, jako osvečeny zpusob připravy čaje :)
Posli fotku konvičky a dej vedle minci at vidime rozmer a poradíme ti, vetši konve se zatahuji jinak než menši křehčí :-)
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

MARDUK

Začátečník
Začátečník

Příspěvky: 18

Registrován: 23. 6. 2009 15:04

Bydliště: Gehenna

Příspěvek 12. 1. 2010 14:45

Ahoj. Teď si zatahuji konvičku, chvíli sem ji vařil ve vařící vodě, poté sem ji drátěnkou vydrhl, znovu vymyl vařící vodou, chvíli povařil. Teď sem i nechal oschnout a udělal se mi na ní bílej povlak. tak sem ji znovu vyvařil chvíli, vydrhl hrubou houbičkou, a povlak je tam znovu. Tento postup sem už zopakoval několikrát a nic. Dá se ten bílej povlak lépe odstranit?
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 9958

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 12. 1. 2010 16:03

To je takové jako lepidlo, nebo chces-li lak konzervant a ten musi pryč. Vařit, drhnout a stále dokola dokud nebude pryč. Nějaké konvičky toho mají v sobě hodne. Chcce to trpelivost a cvik. :-)
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

MARDUK

Začátečník
Začátečník

Příspěvky: 18

Registrován: 23. 6. 2009 15:04

Bydliště: Gehenna

Příspěvek 15. 1. 2010 13:24

Jo už se mi to podařilo odstranit. Ale bez drhnutí by to nešlo.
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 9958

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 16. 1. 2010 14:18

Tak to je dobre že už konev slouží jak má. Někdy se to musi hodne drhnout, záleží kolik tam toho lepidla pak je..
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

kralp

Začátečník
Začátečník

Příspěvky: 7

Registrován: 23. 2. 2010 09:44

Příspěvek 24. 2. 2010 21:30

Ahoj, měl bych dotaz: Zatahujete také misky a sítka, pokud nejsou glazovaná ? Neprasknou, když se budou vařit, nebo neublíží to tomu sítku ?
Díky, Pavel
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 9958

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 24. 2. 2010 21:36

Pokud to je Yixing tak zatahuji i šálky, sitko z yixingu nemam ale určite bych ho aspon louhoval v čaji aby se odstranila pachut hlíny a krasne vonelo čajem.
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

Stan

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 778

Registrován: 1. 12. 2009 18:07

Příspěvek 25. 2. 2010 23:11

Jenom drobná poznámka. To "lepidlo", konzervant, atd. jak píšete, je podle mě vosk. Už jsem měl v ruce konvičky, doslova napuštěné voskem a následně vyleštěné, které pak působili na první pohled, jako z úplně jiného materiálu.
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 9958

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 25. 2. 2010 23:20

Kdepak vosk to neni, zcela by se rozpustil pri vareni konvicky, je to napoustedlo, neni v kazde konvicce. Mam taky konev co ma napoustedlo podobne vosku. Kazdopadne kdo chce pit z konvicky musi to dostat ven.
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

Stan

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 778

Registrován: 1. 12. 2009 18:07

Příspěvek 26. 2. 2010 00:13

Vyzkoušej napustit střep voskem (směsí vosků) a pak to vyvařit. Vyleze to na povrch, ale nepustí se to.
Berte, prosím, jako můj subjektivní názor. :-)

...ještě poznámka.
Je to dost výjimečné. Chci říct, že takových případů nebude mnoho.

..jo a jak říkáš. Ať je to co chce (což nakonec není důležité), musí to ven. Jinak konvičku začajovat nelze.

3x za sebou, to svedči o řádnem zčajování :-) sloučeny posty. Dzin Tea Racer
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 9958

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 26. 2. 2010 11:38

Nevím přesné složení toho konzervantu ale mohu to zjistit snad. Vosk při vaření vyplave na povrch a po schladnutí vody vždy ztuhne, a to se mi u konvičky nikdy nestalo..
Na netu je hodne postupů pro zatahování konviček, všechny se liší asi udelám i svůj jelikož mám trochu jiný postup, všude je to takové nedotažené. Pokud tedy bude zájem.
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

Stan

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 778

Registrován: 1. 12. 2009 18:07

Příspěvek 26. 2. 2010 11:53

Díky za sloučení, náčelníku. V tomto případě nebylo důvodem zčajování, ale pravděpodobně moje počínající aterio cerebrální sklerotizace. :D
To složení toho "sajrajtu" je nepodstatné. Hlavně to musí pryč.
A ten postup udělej! Zájem je, to se nebojím.
Taky mám jeden postup. Do jednoho Yixing hrnku s přepážkou uprostřed, jsem si dělal víc než rok třikrát denně stejný čaj. Zálevy byly tři, výjimečně čtyři. takže minimálně devět hrnků. Pak jsem ho přivezl domů a pokračoval asi dva roky tady, ovšem intenzita používání se snížila na jedenkrát týdně. A ejhle. Řekl bych že mám tak napolovic začajováno. :-)
To, prosím neberte jako provokaci. Je mi úplně jasný, že to je z mnoha důvodů nepoužitelný návod. Nicméně, jde to taky takhle.
mimochodem, co si myslíte o vnější patině. Musím se přiznat, že se mi to moc nelíbí. Rozhodně o ni u svých konviček (těch co používám :-) )nijak neusiluji.
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 9958

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 26. 2. 2010 12:57

Ano složení je nepodstatné, souhlasím. Návod někdy spáchám, jak na nove konvičky tak i na staré třeba. Patina na konvičce se musi rozleštit a když se o ni staráš je to luxus, jsou pak jako zrcadlo. :-)
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

Pooh

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 115

Registrován: 14. 1. 2010 22:52

Bydliště: Ústecký kraj

Příspěvek 27. 2. 2010 10:29

Souhlasím, patina na vnějšku, která se tam nenechá jako "fleky" je krásná.. třeba jedna moje Duan Ni z takové béžové tak krásně ztmavla, že je k nakousnutí.. z té hnědé vykukují vyhořelá zrnka z dračí pece a celkově je z toho jiná konev. :-) Taková.. živější. Ale je to věc názoru. Jen já mám rád, když je na mém nádobí vidět, že se používá .. a má něco za sebou :-)
Další

Zpět na Nádobí - konvičky, gaiwany, šálky....

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

TOPlist Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by ST Software for PTF.
Český překlad – phpBB.cz