Stránka 1 z 5

Jak zatahujete Yixing nádobí?

PříspěvekNapsal: 24. 7. 2008 23:42
od Dzin Tea Racer
Teď zrovna jednu konvičku zatahuji a říkám si, tohle téma tu ještě není...
Máte někdo svůj postup?
Já to celé přizpůsobuji konkrétnímu kusu nádobí. Hrubší a větší konvičky, po vypláchnutí a vyčištěni hrubším štětcem vymyji vroucí vodou a dám vařit s čajem stejného typu jaký se bude v konvičce připravovat. Občas vyndám konvičku, nechám oschnout, vymyji vodou a postup opakuji.
Jemnější konvičky, také vymyji, ale nejdříve několikrát připravím silnější nálev přímo do konvičky, po té vyliji a nechám uschnout. Pak mírně povařím s čajem a znovu, louhuji celou konvičku, nechám uschnout, nebo jen opláchnu, pak opakuji. Celé to přizpůsobuji konvičce, čichám, pozoruji vodu.....
Někdy louhuji přes noc, někdy nechám čaj stát celé hodiny. Jak je třeba.
Konvička nesmí nikdy být cítit hlínou či jiným pachem. Je dobré nechat konvičku vyschnout třeba na topení a znovu opakovat. Polévat čajem stále....
dokud nebude dle vašich představ.
Jak to děláte vy?

PříspěvekNapsal: 25. 7. 2008 09:25
od Monishka
Taktez, varim konvicku ve vode, chvili, pak dukladne vycistim kartackem, nekdy i se zubni pastou! To jsem videla v jednom videu na youtube a trochu jsem se toho bala, ale je to OK. Pasta se vymyje a kdyby nejaka chut zbyla tak se ve vode ztrati. Konvicka je pak hygienicky cista a pripravena na povareni s cajem. Zatahovala jsem takhle puerhovou konvicku a dnes je nadherne zacajovana. Voni jen uz kdyz ji jen otevru. Jde hlavne o to, aby, jak rikal Dzin, z konvicky nebyla citit hlina (protoze to vazne hodne poskozuje chut, fuj). Ale poradne zatahnuta konvicka vznikne az pravidelnym pouzivanim a nemalo dobou pripravou caje v ni. Take dobrou udrzbou. Rozhodne v konvicce nenechavejte vypity caj dlouho lezet a konvicky nikdy nevyplachujte jinak nez cistou vodou. Ale to vsichni vite. Jinak Jin Wei dela to, ze do nekterych konvicek (i na prodejne) nasype caj a pokud je nepouziva nechava ho v nich. To jsem nezkousela protoze je pouzivam a tak by mi caj zvlhl a zplesnivel.

PříspěvekNapsal: 2. 8. 2008 21:30
od karel.walt
Vetsina lidi uz vi (z Internetu atd) ze je dobre novou konvicku vyvarit v caji, ktery se v ni nasledne bude pripravovat. Ciste teoreticky staci v ni ten caj nechat nekolikrat vyluhovat pres noc a taky se zatahne... Vyvarovani je ale dle me ucinnejsi metoda, spolehlive to tu konev vycisti. Az po vyvarovani obcas se z ni odloupnou zbytkove kousicky hliny, ktere zustali po jeji vyrobe. Malokdo ale vi, ze be se konev nemela varit s cajovymi listky vic jak 10-15 minut. Pote se listky musu odstranit a konev se vari jen v cajovem "vyvaru". Jde o to, ze pri delsim vareni z cajovych lisku se vylucuji vselijake zdravi neprospesne slouceniny. Konkretne jde o guanin a guanidin.
Podstatu toho co probiha uplne do detailu nechapu, nejsem prece Buhvijaky chemik. Ale priblizne jde o to, ze pri vareni, nebo prilis dlouhem louhovani caje se vylucuje "guanin" ve vetsim mnozstvi, ktery je v tom vetsim mnozstvi skodlivy. Pri jeho rozpadu (nekolik hodin) vznika nemene skodlivy "guanidin". Ktery zase dokazeme odstranit prevarenim, jen ze behem vareni se vylouci jeste vic guaninu, ktery se zas potom rozpadne na guanidin... No proste - pokud ten caj jednou prevarime, tak uz je to spatny. Guanin se vylucuje po cca 15 minutach vareni. Zalezi na caji, na tom jak je velky a kvalitni je listek.
Takze pokud budete varit nejakou novou konvicku dejte do toho nalevu caj v nejakem sitku, ktery ho udrzi pohromade. Takto ho snadne po 15 minutach odstranite...

PříspěvekNapsal: 2. 8. 2008 22:28
od Monishka
Je pravda ze se konvicka dobre zatahne i bez povareni v caji. Asi to ale trva dele a prvnich par cajovani je z nove konvicky caj docela hnusny. Navic povarenim se skutecne dukladneji odstrani zbytky po vyrobe a rekla bych, ze by se mel objevit i nejaky pripadny defekt. O tom jak dlouho konvicku v caji varit jsem nic nevedela, ale vzledem k tomu ze jsem vzdycky nervozni aby se mi nepotloukla (jak voda bubla) tak ji vetsinou ani nejak moc dlouho nevarim. S kamaradkou jsme miochodem provadeli vyvareni i u konvicky, ktera se nam zdala spatne zacajovana.

PříspěvekNapsal: 2. 8. 2008 22:38
od Dzin Tea Racer
To jo ta doba je individuální u každé konvičky ale já beru hodinu jako minimum...

PříspěvekNapsal: 2. 8. 2008 23:54
od omaj
Kdyz jsem zatahoval svoji zatim posledni konvicku (ktera nebyla zrovna nejlacinejsi) tak jsem se trochu bal udelat "drastickou" metodu vyvareni, proto jsem konvicku dal zvecera do hrnce, nasypal caj a zalil vrouci vodou, zakryl poklickou a sel spat. Rano odkryji poklicku, vytahnu konvicku a velke zdeseni....konvicka se mi zbarvila do RUZOVA!!!!, proste tam vystoupil nejaky ruzovy povlak, no uprimne malem jsem bulel, ze jsem ji znicil, ci co...Ale po prvnim soku jsem ji proste vzal, namocil chvilku do vlazne vody, kartacek a mydlo a ten hroznej ruzovej povlak byl pryc!!! Potom uz jenom klasicke vyvareni (cca 3-5) az konvicka byla jenom citit cajem. Po teto zkusenosti zadny setrny zatahovani konvicky provadet nebudu, proste jenom osvedcene vyvareni :-)

PříspěvekNapsal: 3. 8. 2008 00:50
od karel.walt
Moniska: No, defekt se projevit taky muze. Konvicky po vyrobe muzou v sobe mit jakesi vnitrni napeti, ktere je potreba pred vyvarenim odstranit. Jinak by po zaliti vrouci vodou mohla prasknout (nepravdepodobne a vzacne, ale muze se stat). Chystam cely clanek o procesu pripravy, popisu tam i prvni, dle me mnohem dulezitejsi, cast pripravy nove yixingske konve jeste pred vyvarovanim. Ale zatim psst... Uz na tom delam, tak snad za chvilku.

PříspěvekNapsal: 3. 8. 2008 09:56
od Dzin Tea Racer
2 omaj: To znám, po chvíli vyváření se na konvičce udělají, ale bílé mapy vypadá to hnusně, ale to je právě to lepidlo či konzevant a zmizi to drhnutím kartáče a vyvářením. Také před prvním vyvářením dělám to že konvičku koupu, pozoruji a odstranuji mechanické nečistoty. Drhnu i uvnitř.

PříspěvekNapsal: 9. 10. 2008 11:02
od andrias
karel.walt píše:Moniska: No, defekt se projevit taky muze. Konvicky po vyrobe muzou v sobe mit jakesi vnitrni napeti, ktere je potreba pred vyvarenim odstranit. Jinak by po zaliti vrouci vodou mohla prasknout (nepravdepodobne a vzacne, ale muze se stat). Chystam cely clanek o procesu pripravy, popisu tam i prvni, dle me mnohem dulezitejsi, cast pripravy nove yixingske konve jeste pred vyvarovanim. Ale zatim psst... Uz na tom delam, tak snad za chvilku.


Ahoj. Kedy bude ten clanok o vyvarani a priprave yixingu?Prave som si kupil moju prvu, nechcem to pokazit, preto by som rad vedel, "jak na to...". Vdaka

PříspěvekNapsal: 9. 10. 2008 11:17
od Dzin Tea Racer
andrias píše:Ahoj. Kedy bude ten clanok o vyvarani a priprave yixingu?Prave som si kupil moju prvu, nechcem to pokazit, preto by som rad vedel, "jak na to...". Vdaka


Ve podstatné už je tady napsáno, tak se neboj :-)
Pošli nám foto do sekce offtopic vlákna dnešní nákup ať se na ni podíváme.
Na www.longfeng.cz najdes v sekci prodeji konviček jak zatáhnout Yixing konvičku :-) pro mě to není práce ale radost, použij klidně šetrnější zpusob. Pro začátek ji namoč na 12 až 24h do studené vody...

PříspěvekNapsal: 9. 10. 2008 11:31
od andrias
Longfeng aj ine zdroje som uz prestudoval,ale neviem ku ktoremu sposobu sa priklonit. Nechcem ju pokazit, preto som bol zvedavy na "osvedceny" sposob zacajovania.

PříspěvekNapsal: 9. 10. 2008 11:33
od Dzin Tea Racer
Ten neexistuje, jako osvečeny zpusob připravy čaje :)
Posli fotku konvičky a dej vedle minci at vidime rozmer a poradíme ti, vetši konve se zatahuji jinak než menši křehčí :-)

PříspěvekNapsal: 12. 1. 2010 14:45
od MARDUK
Ahoj. Teď si zatahuji konvičku, chvíli sem ji vařil ve vařící vodě, poté sem ji drátěnkou vydrhl, znovu vymyl vařící vodou, chvíli povařil. Teď sem i nechal oschnout a udělal se mi na ní bílej povlak. tak sem ji znovu vyvařil chvíli, vydrhl hrubou houbičkou, a povlak je tam znovu. Tento postup sem už zopakoval několikrát a nic. Dá se ten bílej povlak lépe odstranit?

PříspěvekNapsal: 12. 1. 2010 16:03
od Dzin Tea Racer
To je takové jako lepidlo, nebo chces-li lak konzervant a ten musi pryč. Vařit, drhnout a stále dokola dokud nebude pryč. Nějaké konvičky toho mají v sobě hodne. Chcce to trpelivost a cvik. :-)

PříspěvekNapsal: 15. 1. 2010 13:24
od MARDUK
Jo už se mi to podařilo odstranit. Ale bez drhnutí by to nešlo.

PříspěvekNapsal: 16. 1. 2010 14:18
od Dzin Tea Racer
Tak to je dobre že už konev slouží jak má. Někdy se to musi hodne drhnout, záleží kolik tam toho lepidla pak je..

PříspěvekNapsal: 24. 2. 2010 21:30
od kralp
Ahoj, měl bych dotaz: Zatahujete také misky a sítka, pokud nejsou glazovaná ? Neprasknou, když se budou vařit, nebo neublíží to tomu sítku ?
Díky, Pavel

PříspěvekNapsal: 24. 2. 2010 21:36
od Dzin Tea Racer
Pokud to je Yixing tak zatahuji i šálky, sitko z yixingu nemam ale určite bych ho aspon louhoval v čaji aby se odstranila pachut hlíny a krasne vonelo čajem.

PříspěvekNapsal: 25. 2. 2010 23:11
od Stan
Jenom drobná poznámka. To "lepidlo", konzervant, atd. jak píšete, je podle mě vosk. Už jsem měl v ruce konvičky, doslova napuštěné voskem a následně vyleštěné, které pak působili na první pohled, jako z úplně jiného materiálu.

PříspěvekNapsal: 25. 2. 2010 23:20
od Dzin Tea Racer
Kdepak vosk to neni, zcela by se rozpustil pri vareni konvicky, je to napoustedlo, neni v kazde konvicce. Mam taky konev co ma napoustedlo podobne vosku. Kazdopadne kdo chce pit z konvicky musi to dostat ven.

PříspěvekNapsal: 26. 2. 2010 00:13
od Stan
Vyzkoušej napustit střep voskem (směsí vosků) a pak to vyvařit. Vyleze to na povrch, ale nepustí se to.
Berte, prosím, jako můj subjektivní názor. :-)

...ještě poznámka.
Je to dost výjimečné. Chci říct, že takových případů nebude mnoho.

..jo a jak říkáš. Ať je to co chce (což nakonec není důležité), musí to ven. Jinak konvičku začajovat nelze.

3x za sebou, to svedči o řádnem zčajování :-) sloučeny posty. Dzin Tea Racer

PříspěvekNapsal: 26. 2. 2010 11:38
od Dzin Tea Racer
Nevím přesné složení toho konzervantu ale mohu to zjistit snad. Vosk při vaření vyplave na povrch a po schladnutí vody vždy ztuhne, a to se mi u konvičky nikdy nestalo..
Na netu je hodne postupů pro zatahování konviček, všechny se liší asi udelám i svůj jelikož mám trochu jiný postup, všude je to takové nedotažené. Pokud tedy bude zájem.

PříspěvekNapsal: 26. 2. 2010 11:53
od Stan
Díky za sloučení, náčelníku. V tomto případě nebylo důvodem zčajování, ale pravděpodobně moje počínající aterio cerebrální sklerotizace. :D
To složení toho "sajrajtu" je nepodstatné. Hlavně to musí pryč.
A ten postup udělej! Zájem je, to se nebojím.
Taky mám jeden postup. Do jednoho Yixing hrnku s přepážkou uprostřed, jsem si dělal víc než rok třikrát denně stejný čaj. Zálevy byly tři, výjimečně čtyři. takže minimálně devět hrnků. Pak jsem ho přivezl domů a pokračoval asi dva roky tady, ovšem intenzita používání se snížila na jedenkrát týdně. A ejhle. Řekl bych že mám tak napolovic začajováno. :-)
To, prosím neberte jako provokaci. Je mi úplně jasný, že to je z mnoha důvodů nepoužitelný návod. Nicméně, jde to taky takhle.
mimochodem, co si myslíte o vnější patině. Musím se přiznat, že se mi to moc nelíbí. Rozhodně o ni u svých konviček (těch co používám :-) )nijak neusiluji.

PříspěvekNapsal: 26. 2. 2010 12:57
od Dzin Tea Racer
Ano složení je nepodstatné, souhlasím. Návod někdy spáchám, jak na nove konvičky tak i na staré třeba. Patina na konvičce se musi rozleštit a když se o ni staráš je to luxus, jsou pak jako zrcadlo. :-)

PříspěvekNapsal: 27. 2. 2010 10:29
od Pooh
Souhlasím, patina na vnějšku, která se tam nenechá jako "fleky" je krásná.. třeba jedna moje Duan Ni z takové béžové tak krásně ztmavla, že je k nakousnutí.. z té hnědé vykukují vyhořelá zrnka z dračí pece a celkově je z toho jiná konev. :-) Taková.. živější. Ale je to věc názoru. Jen já mám rád, když je na mém nádobí vidět, že se používá .. a má něco za sebou :-)