Stránka 3 z 5

Re: Jak zatahujete Yixing nádobí?

PříspěvekNapsal: 4. 3. 2011 23:54
od spachal
Dik za info, chut je asi v pohode, zadna "hlina" zde citit neni, snad to bude opravdu yixing :] .. Co se tyce oolongu, mam rad dva typy, bud formosy typu nai xiang, nebo vice oxidovane "bohyne". Chapu, ze by to zrovna na tyhle dva druhy chtelo zvlast konvicky, ale teprve s gong fu zacinam, beru to jako proste zkousku a pripravu na drazsi keramiku :]
V puerhech se zatim moc nevyznam, mam radeji shu varianty, teprve musim zjistit, co mi vlastne nejvice chutna ..

V kazdem pripadku prechod v popijeni caje z degustacky na filtrovanou a neprevarenou vodu nalevanou do yixingu je zatim opravdu velky skok, i ten oxalisovy sypany puerh chutna znatelne mene zemite a zaprášeně ;] a Tie Kuan Yin od nas z cajovny snad ani neni stejny caj, rozdil v chuti a vuni je opravdu brutalni ..

Re: Jak zatahujete Yixing nádobí?

PříspěvekNapsal: 5. 3. 2011 00:03
od Dzin Tea Racer
Tak rozhodne Nai Xiang je uplne neco jineho než tmavsí oolongy. To musi chutnat divne. Radeji zvol jeden čaj na tu konvicku. Ale je to o lidech a co jim chutna.

Re: Jak zatahujete Yixing nádobí?

PříspěvekNapsal: 5. 3. 2011 01:33
od IkE Blaster
spachal: Co označuješ jako degustačku? Ten zubatý hrnek? Mě třeba světlé oolongy nejvíce chutnají z zhongu, i některé jiné čaje :) Největší rozdíl bych viděl ve vodě (ta mě teď doma štve, se nějak zhoršila)

Re: Jak zatahujete Yixing nádobí?

PříspěvekNapsal: 5. 3. 2011 03:53
od spachal
>Tea Racer: vim o tom, jsou to opravdu rozdilne oolongy, zatim jsem jeste zadny Nai Xiang v konvicce nezalil a asi je opravdu rozumnejsi investovat do nejake dalsi na tyhle ovonene varianty.. Co jsem zatim 'zkombinoval', je Tie Kuan Yin, Rui Gui a Phoenix. Coz take asi neni idealni, ale mit na kazdy caj jednu konvicku je alespon ted na zacatku nad moje sily :] ..

>IkE Blaster: ano, myslime asi to same, takovy ten porcelan dle ISO 3103-1980 (treba http://www.looseleafteareview.com/wp-co ... l-copy.jpg) :]. Zvyknul jsem si z toho pit caj, tyto degustacky se pouzivaji i u nas v cajovne. Gaiwan jsem take pro pripravu caje jeden cas pouzival, ale degustacka mi vyhovuje vice.
A jestli to je zpusobene vodou, je snadne zjistit, zkusim pripravit caj jak v yixing konvicce na gong fu zpusob, tak i v degustacce, stejny caj, stejna voda a uvidim. Vodu v řádu mame obecne vybornou, z v podstate horske prehrady (Stanovice, v kopcich kousek od Varu), ale vzhledem k tomu, ze vlastni upravu vody z prehrady na pitnou vodovodni jsem videl parkrat na vlastni oci, je filtrace opravdu na miste :)) ..

Re: Jak zatahujete Yixing nádobí?

PříspěvekNapsal: 5. 3. 2011 08:52
od Dzin Tea Racer
Ano degustační šalek je ten zubaty treba :)
Nai Xian je lepsi z porcelanu to az budes mit mnoho konvicek pak treba i na nai xian :)

Re: Jak zatahujete Yixing nádobí?

PříspěvekNapsal: 5. 3. 2011 15:01
od spachal
Prave na tyhle ucely ke mne prave putuje sklenena konvicka (http://www.sdilej.eu/pics/7f7ada5a7db7a ... 51a183.jpg), ale to jsme uz asi hodne od tematu :/ ..

Re: Jak zatahujete Yixing nádobí?

PříspěvekNapsal: 5. 3. 2011 15:36
od Dzin Tea Racer
Presne tak, nadoby na Nai Xian zatim takove a pak treba Yixing vypaleny v draci peci. :)

Re: Jak zatahujete Yixing nádobí?

PříspěvekNapsal: 7. 10. 2011 09:26
od Gwynnbleid
Maly postreh co moze ludom ulahcit vyvarovane konviciek :-)
Dajde do hrnca aj ten "parak" na ktorom sa robia knedle. Ked tam bude, tak nebudu pocas vrenia vznikat take velke bublinky(budu sa rozdelovat cez tie dierky) a konvicka nebude skakat a netreba ju ani do latky balit :-)

Re: Jak zatahujete Yixing nádobí?

PříspěvekNapsal: 7. 10. 2011 10:45
od Dzin Tea Racer
Balit do latky je nesmysl, ma to opacny efekt. Budes to varit v tech zbytcich hliny a pachy taky potrebujes dostat pryc! Varil jsem pres 100 konvicek a nepraskla jedina a to mnohdy zapomenu a varim na maximum :)
Ty to varis na knedlikaci jen v pare?

Re: Jak zatahujete Yixing nádobí?

PříspěvekNapsal: 7. 10. 2011 10:56
od Gwynnbleid
Nie v pare :-D Normalne do plna hrniec, ale davam to tam, aby ta konvicka tak neposkakovala, ked voda vrie. Predsa, natuknut sa moze..

Re: Jak zatahujete Yixing nádobí?

PříspěvekNapsal: 7. 10. 2011 12:36
od Dzin Tea Racer
Tak psal jsi jako na knedlíky, a ty se vari v páře. Tak mozne to je, ale mě se to zbytecnost :-) Ale pokud se o tu konvicku tak bojiš tak proč ne. Zase pokud ma v sobe prasklinku nebo neni dobre udelana tak by aspon praskla hned, ona neco vydrzet musí. Kolikrat vidím jak s tim nadobím lidi trískaji o čajové moře :-)

Re: Jak zatahujete Yixing nádobí?

PříspěvekNapsal: 7. 10. 2011 13:21
od Gwynnbleid
Tak to zas mas pravdu :-) A po tej sokovej terapii co dostali tak by len tak puknut nemali- oblievanie vodou vriaca-studena-vraca-studena :-D
Tieto dve nove som dnes zatahoval :-) Neskor pridam do prislusnej sekcie lepsie foto.
Zini z dielne Tien Sheng
Obrázek

Zini z dielne Liu Ming Zhu. Tato je zaujimava, ide vraj o jeho vlastny design. Na tejto fotke to tak nevyzera ale ona je naozaj hodne placata. Pomer vyska(po ten vrstek viecka)/ priemer(nie na osi kde je usko a hrdlo) je cca 1/2.
Obrázek

Re: Jak zatahujete Yixing nádobí?

PříspěvekNapsal: 7. 10. 2011 14:01
od Stan
Tak tedy ta placatá je nádherná. Po něčem takovém pasu již delší dobu. Gratuluju! :-)

Re: Jak zatahujete Yixing nádobí?

PříspěvekNapsal: 7. 10. 2011 16:27
od IkE Blaster
Maximální souhlas :) Také bych rád měl podobnou.

Btw. způsobů vaření knedlíků je spousta :D

Re: Jak zatahujete Yixing nádobí?

PříspěvekNapsal: 7. 10. 2011 16:37
od Dzin Tea Racer
Napařovaní knedlíku je vzdy podobné, vařeni mozna ne, to nevim nedelam do knedlíků :-)
To je klasický tvar, nic noveho, ale také se mi velmi líbí :-) Mam takove dve konvicky.

Obrázek
Obrázek

Re: Jak zatahujete Yixing nádobí?

PříspěvekNapsal: 7. 10. 2011 18:48
od Stan
Jo, pěkný, taky mám podobné, ale obávám se, že ta Gwynnbleidova je něco trochu jiného.

Re: Jak zatahujete Yixing nádobí?

PříspěvekNapsal: 7. 10. 2011 19:39
od Gwynnbleid
Poslem fotky lepsie. Ale neviem ci je to to iste, lebo ona je ze fest placata :-D Vyska je 4,5cm, priemer na jednej osi 9,5cm. dlzka od uska po pistek skoro 13cm priemer otvoru 6 cm.

Re: Jak zatahujete Yixing nádobí?

PříspěvekNapsal: 7. 10. 2011 19:42
od Dzin Tea Racer
Težko rici z tehle fotky :-) Ale vypada temeř stejne, pripadne sem pak muzu hodit miry te moji. ALe bude to podobne si myslim :-)
Ale pokracuj v temtu o konvickach kde davame nove. Ne v zatahovaní yixingu :-)

Re: Jak zatahujete Yixing nádobí?

PříspěvekNapsal: 4. 2. 2012 09:04
od johnasD
Ahoj, mám dotaz a prosbu.Připravoval jsem svou asi čtvrtou konvičku a při vyvařování v nálevu ,ve kterém už nebyl čaj, jsem konvičku místo 60 minut nechal vařit 120minut, prostě jsem usnul a zapomněl jsem .Chtěl jsem se zeptat jestli toto delší vaření konvičku nějakým způsobem nezničí, tenhle kousek byl zrovna dražší a asi by mě to hodně mrzelo.Díky mockrát předem za odpověd

Re: Jak zatahujete Yixing nádobí?

PříspěvekNapsal: 4. 2. 2012 11:24
od Dzin Tea Racer
Doufej že se nic nestalo, mrkni tady co se stalo mě. :-)
viewtopic.php?f=19&t=747

Re: Jak zatahujete Yixing nádobí?

PříspěvekNapsal: 6. 2. 2012 09:05
od johnasD
Děkuju mnokrát :-), četl jsem před nějakou dobou článek o tom, že když se převáří déle než nějakou určitou dobu čaj i s konvičkou v jednom hrnci tak může dojít k uvolňování škodlivých látek, nicméně já už tam ty čajové lístky v hrnci neměl, ty jsem vytáhl po 12 minutách.Bál jsem se jestli jsem to tím zaklimbáním neodrovnal :-).Mrknul jsem na odkaz v tvojí odpovědi, páááni, konvičku normálně používáš? Mě se takováhle paráda stala když jsem vařil Tibetský čaj v hrnci, nebylo to ale s konvičkou.Odskočil jsem na nákup a úplně jsem zapomněl že jsem na plotně něco nechával probublat, když jsem se vrátil hrnec svítil jako reflektor na fotbalovém stadionu a po bytě se linula vůně flambovaného listí :-).

Re: Jak zatahujete Yixing nádobí?

PříspěvekNapsal: 6. 2. 2012 13:28
od Dzin Tea Racer
Ano konvičku jsem umyl a vydrbal kartackem na zuby, znovu vyvařil v čiste vode a pak v nalevu čaje, ale bez lístků. Abych právě omezil to riziko vylouhování toxinů do konvičky.

Re: Jak zatahujete Yixing nádobí?

PříspěvekNapsal: 6. 2. 2012 14:41
od Stan
Rád bych se zeptal o jakých toxinech je řeč. ( to, prosím, nemyslím nijak zle, jen mě to zajímá)

Re: Jak zatahujete Yixing nádobí?

PříspěvekNapsal: 6. 2. 2012 16:08
od Dzin Tea Racer
To se myslím řešilo už v nějakém vlákně. Nejsem chemik, řešil to tu tuším MaxiMao. Nebo tak nějak. Každopádně vím že když jsem to vařil i s lístky, tak se vytvářel nehezký bíly povlak po určité době, co šel špatně smýt.

Re: Jak zatahujete Yixing nádobí?

PříspěvekNapsal: 6. 2. 2012 17:03
od Stan
Musím to tu prohledat. Trochu se snažim tohle téma prozkoumat.
Sorry za OT.