Stránka 3 z 5
Re: Jak zatahujete Yixing nádobí?
Napsal:
4. 3. 2011 23:54
od spachal
Dik za info, chut je asi v pohode, zadna "hlina" zde citit neni, snad to bude opravdu yixing :] .. Co se tyce oolongu, mam rad dva typy, bud formosy typu nai xiang, nebo vice oxidovane "bohyne". Chapu, ze by to zrovna na tyhle dva druhy chtelo zvlast konvicky, ale teprve s gong fu zacinam, beru to jako proste zkousku a pripravu na drazsi keramiku :]
V puerhech se zatim moc nevyznam, mam radeji shu varianty, teprve musim zjistit, co mi vlastne nejvice chutna ..
V kazdem pripadku prechod v popijeni caje z degustacky na filtrovanou a neprevarenou vodu nalevanou do yixingu je zatim opravdu velky skok, i ten oxalisovy sypany puerh chutna znatelne mene zemite a zaprášeně ;] a Tie Kuan Yin od nas z cajovny snad ani neni stejny caj, rozdil v chuti a vuni je opravdu brutalni ..
Re: Jak zatahujete Yixing nádobí?
Napsal:
5. 3. 2011 00:03
od Dzin Tea Racer
Tak rozhodne Nai Xiang je uplne neco jineho než tmavsí oolongy. To musi chutnat divne. Radeji zvol jeden čaj na tu konvicku. Ale je to o lidech a co jim chutna.
Re: Jak zatahujete Yixing nádobí?
Napsal:
5. 3. 2011 01:33
od IkE Blaster
spachal: Co označuješ jako degustačku? Ten zubatý hrnek? Mě třeba světlé oolongy nejvíce chutnají z zhongu, i některé jiné čaje
Největší rozdíl bych viděl ve vodě (ta mě teď doma štve, se nějak zhoršila)
Re: Jak zatahujete Yixing nádobí?
Napsal:
5. 3. 2011 03:53
od spachal
>Tea Racer: vim o tom, jsou to opravdu rozdilne oolongy, zatim jsem jeste zadny Nai Xiang v konvicce nezalil a asi je opravdu rozumnejsi investovat do nejake dalsi na tyhle ovonene varianty.. Co jsem zatim 'zkombinoval', je Tie Kuan Yin, Rui Gui a Phoenix. Coz take asi neni idealni, ale mit na kazdy caj jednu konvicku je alespon ted na zacatku nad moje sily :] ..
>IkE Blaster: ano, myslime asi to same, takovy ten porcelan dle ISO 3103-1980 (treba
http://www.looseleafteareview.com/wp-co ... l-copy.jpg) :]. Zvyknul jsem si z toho pit caj, tyto degustacky se pouzivaji i u nas v cajovne. Gaiwan jsem take pro pripravu caje jeden cas pouzival, ale degustacka mi vyhovuje vice.
A jestli to je zpusobene vodou, je snadne zjistit, zkusim pripravit caj jak v yixing konvicce na gong fu zpusob, tak i v degustacce, stejny caj, stejna voda a uvidim. Vodu v řádu mame obecne vybornou, z v podstate horske prehrady (Stanovice, v kopcich kousek od Varu), ale vzhledem k tomu, ze vlastni upravu vody z prehrady na pitnou vodovodni jsem videl parkrat na vlastni oci, je filtrace opravdu na miste :)) ..
Re: Jak zatahujete Yixing nádobí?
Napsal:
5. 3. 2011 08:52
od Dzin Tea Racer
Ano degustační šalek je ten zubaty treba
Nai Xian je lepsi z porcelanu to az budes mit mnoho konvicek pak treba i na nai xian
Re: Jak zatahujete Yixing nádobí?
Napsal:
5. 3. 2011 15:01
od spachal
Prave na tyhle ucely ke mne prave putuje sklenena konvicka (
http://www.sdilej.eu/pics/7f7ada5a7db7a ... 51a183.jpg), ale to jsme uz asi hodne od tematu :/ ..
Re: Jak zatahujete Yixing nádobí?
Napsal:
5. 3. 2011 15:36
od Dzin Tea Racer
Presne tak, nadoby na Nai Xian zatim takove a pak treba Yixing vypaleny v draci peci.
Re: Jak zatahujete Yixing nádobí?
Napsal:
7. 10. 2011 09:26
od Gwynnbleid
Maly postreh co moze ludom ulahcit vyvarovane konviciek
Dajde do hrnca aj ten "parak" na ktorom sa robia knedle. Ked tam bude, tak nebudu pocas vrenia vznikat take velke bublinky(budu sa rozdelovat cez tie dierky) a konvicka nebude skakat a netreba ju ani do latky balit
Re: Jak zatahujete Yixing nádobí?
Napsal:
7. 10. 2011 10:45
od Dzin Tea Racer
Balit do latky je nesmysl, ma to opacny efekt. Budes to varit v tech zbytcich hliny a pachy taky potrebujes dostat pryc! Varil jsem pres 100 konvicek a nepraskla jedina a to mnohdy zapomenu a varim na maximum
Ty to varis na knedlikaci jen v pare?
Re: Jak zatahujete Yixing nádobí?
Napsal:
7. 10. 2011 10:56
od Gwynnbleid
Nie v pare :-D Normalne do plna hrniec, ale davam to tam, aby ta konvicka tak neposkakovala, ked voda vrie. Predsa, natuknut sa moze..
Re: Jak zatahujete Yixing nádobí?
Napsal:
7. 10. 2011 12:36
od Dzin Tea Racer
Tak psal jsi jako na knedlíky, a ty se vari v páře. Tak mozne to je, ale mě se to zbytecnost
Ale pokud se o tu konvicku tak bojiš tak proč ne. Zase pokud ma v sobe prasklinku nebo neni dobre udelana tak by aspon praskla hned, ona neco vydrzet musí. Kolikrat vidím jak s tim nadobím lidi trískaji o čajové moře
Re: Jak zatahujete Yixing nádobí?
Napsal:
7. 10. 2011 13:21
od Gwynnbleid
Tak to zas mas pravdu
A po tej sokovej terapii co dostali tak by len tak puknut nemali- oblievanie vodou vriaca-studena-vraca-studena :-D
Tieto dve nove som dnes zatahoval
Neskor pridam do prislusnej sekcie lepsie foto.
Zini z dielne Tien Sheng
Zini z dielne Liu Ming Zhu. Tato je zaujimava, ide vraj o jeho vlastny design. Na tejto fotke to tak nevyzera ale ona je naozaj hodne placata. Pomer vyska(po ten vrstek viecka)/ priemer(nie na osi kde je usko a hrdlo) je cca 1/2.
Re: Jak zatahujete Yixing nádobí?
Napsal:
7. 10. 2011 14:01
od Stan
Tak tedy ta placatá je nádherná. Po něčem takovém pasu již delší dobu. Gratuluju!
Re: Jak zatahujete Yixing nádobí?
Napsal:
7. 10. 2011 16:27
od IkE Blaster
Maximální souhlas
Také bych rád měl podobnou.
Btw. způsobů vaření knedlíků je spousta
Re: Jak zatahujete Yixing nádobí?
Napsal:
7. 10. 2011 16:37
od Dzin Tea Racer
Napařovaní knedlíku je vzdy podobné, vařeni mozna ne, to nevim nedelam do knedlíků
To je klasický tvar, nic noveho, ale také se mi velmi líbí
Mam takove dve konvicky.
Re: Jak zatahujete Yixing nádobí?
Napsal:
7. 10. 2011 18:48
od Stan
Jo, pěkný, taky mám podobné, ale obávám se, že ta Gwynnbleidova je něco trochu jiného.
Re: Jak zatahujete Yixing nádobí?
Napsal:
7. 10. 2011 19:39
od Gwynnbleid
Poslem fotky lepsie. Ale neviem ci je to to iste, lebo ona je ze fest placata :-D Vyska je 4,5cm, priemer na jednej osi 9,5cm. dlzka od uska po pistek skoro 13cm priemer otvoru 6 cm.
Re: Jak zatahujete Yixing nádobí?
Napsal:
7. 10. 2011 19:42
od Dzin Tea Racer
Težko rici z tehle fotky
Ale vypada temeř stejne, pripadne sem pak muzu hodit miry te moji. ALe bude to podobne si myslim
Ale pokracuj v temtu o konvickach kde davame nove. Ne v zatahovaní yixingu
Re: Jak zatahujete Yixing nádobí?
Napsal:
4. 2. 2012 09:04
od johnasD
Ahoj, mám dotaz a prosbu.Připravoval jsem svou asi čtvrtou konvičku a při vyvařování v nálevu ,ve kterém už nebyl čaj, jsem konvičku místo 60 minut nechal vařit 120minut, prostě jsem usnul a zapomněl jsem .Chtěl jsem se zeptat jestli toto delší vaření konvičku nějakým způsobem nezničí, tenhle kousek byl zrovna dražší a asi by mě to hodně mrzelo.Díky mockrát předem za odpověd
Re: Jak zatahujete Yixing nádobí?
Napsal:
4. 2. 2012 11:24
od Dzin Tea Racer
Doufej že se nic nestalo, mrkni tady co se stalo mě.
viewtopic.php?f=19&t=747
Re: Jak zatahujete Yixing nádobí?
Napsal:
6. 2. 2012 09:05
od johnasD
Děkuju mnokrát
, četl jsem před nějakou dobou článek o tom, že když se převáří déle než nějakou určitou dobu čaj i s konvičkou v jednom hrnci tak může dojít k uvolňování škodlivých látek, nicméně já už tam ty čajové lístky v hrnci neměl, ty jsem vytáhl po 12 minutách.Bál jsem se jestli jsem to tím zaklimbáním neodrovnal
.Mrknul jsem na odkaz v tvojí odpovědi, páááni, konvičku normálně používáš? Mě se takováhle paráda stala když jsem vařil Tibetský čaj v hrnci, nebylo to ale s konvičkou.Odskočil jsem na nákup a úplně jsem zapomněl že jsem na plotně něco nechával probublat, když jsem se vrátil hrnec svítil jako reflektor na fotbalovém stadionu a po bytě se linula vůně flambovaného listí
.
Re: Jak zatahujete Yixing nádobí?
Napsal:
6. 2. 2012 13:28
od Dzin Tea Racer
Ano konvičku jsem umyl a vydrbal kartackem na zuby, znovu vyvařil v čiste vode a pak v nalevu čaje, ale bez lístků. Abych právě omezil to riziko vylouhování toxinů do konvičky.
Re: Jak zatahujete Yixing nádobí?
Napsal:
6. 2. 2012 14:41
od Stan
Rád bych se zeptal o jakých toxinech je řeč. ( to, prosím, nemyslím nijak zle, jen mě to zajímá)
Re: Jak zatahujete Yixing nádobí?
Napsal:
6. 2. 2012 16:08
od Dzin Tea Racer
To se myslím řešilo už v nějakém vlákně. Nejsem chemik, řešil to tu tuším MaxiMao. Nebo tak nějak. Každopádně vím že když jsem to vařil i s lístky, tak se vytvářel nehezký bíly povlak po určité době, co šel špatně smýt.
Re: Jak zatahujete Yixing nádobí?
Napsal:
6. 2. 2012 17:03
od Stan
Musím to tu prohledat. Trochu se snažim tohle téma prozkoumat.
Sorry za OT.