Stránka 4 z 5

Re: Jak zatahujete Yixing nádobí?

PříspěvekNapsal: 6. 2. 2012 17:23
od Dzin Tea Racer
To je v pořádku Stane, to s tématem souvisí :-)

Re: Jak zatahujete Yixing nádobí?

PříspěvekNapsal: 6. 2. 2012 21:20
od johnasD
Mohu se prosím zeptat, jakým způsobem je novou konvičku nejlepší vyvařit? Abych se přiznal, celou dobu jsem konvičky (nebylo jich moc) vyvařoval zabalené v hadru a vždy s trochou čaje pár minut a pak už jen v nálevu z vylouhovaných lístků nechal přes noc.Nepročetl jsem si v klidu celé toto téma :-(.Děkuji předem mockrát za radu, jsem moc rád že se můžu aspoň zeptat někoho kdo by mi mohl poradit.

Re: Jak zatahujete Yixing nádobí?

PříspěvekNapsal: 6. 2. 2012 22:33
od Dzin Tea Racer
Práve v tomto tématu už je vše řečeno, ber to jako návod. V hadru varit, mi to prijde jako mýt si ruce v rukavicích :-)
Nikdy jsem to v hadru nevařil a přijde mi to jako zbytečnost... nejlepe vyvařit v čisté vodě. Pak až v silném nálevu ( bez lístků ) stejného nebo podobného čaje který v tom budeš připravovat. Pak prostě vyvařit, nechat uschnout, nalít horky čaj dovnitř, pak potírat, pak nechat vystydnout, zkrátka takhle různě střídat režimy a teploty, dokud nebude konvička vonět :-) Každá hlína je jinak porézní, a jinou dobu potřebuje k zatažení....

Re: Jak zatahujete Yixing nádobí?

PříspěvekNapsal: 26. 3. 2012 18:49
od Krakonos
Ahoj,

tak dnes jsem "načal" svojí první konvičku. Po dlouhém študování návodů, kde jsem nepotkal snad dva stejné, jsem se rozhodl neděla si s tím velkou hlavu a použít (zdravý) selský rozum (tj. provař aby jsi vyčistil od nečistot):

Konvičku jsem několikrát propláchnul vlažnou vodou, maličko protřel čajovou houbičkou (normální houbička na nádobí, ale dedikovaná na čajové nádobí -- tedy bez mýdel apod.), abych z ní vyčistil hliněné smetí, znovu párkrát polil. Potom jsem ji dal do menšího hrnce, zalil vlažnou vodou, zapnul sporák, nechal přejít do varu, vsypal čaj (Xiaguan 2007, Sheng), ztlumil, nechal půl hodinky mírně vařit, sundal z plotny, nechal v čaji (i s lístkama) ochladnout, vyndal, opláchnul od lístků (v nálevu) a jal se rovnou připravovat čaj.

Čaj vaří vynikající, konvička voní po čaji a nemá žádné cizí zápachy (vodí jako čajová konvička), žádné pachutě. Uvidím, jak se bude postupem času měnit, možná v ní nechám večer čaj :-)

Bílý povlak (jak tu někdo zmiňuje) jsem našel mírný u víčka, ale tak mírný že jsem si ho skoro nevšiml. Rozhodl jsem se ho nechat být, vevnitř byla OK. Když jsem vařil druhý nálev (a přitom četl toto vlákno), podíval jsem se a uvědomil si, že tam už není. Nejspíše jsem ho opláchnul "rituálním" poléváním konvičky při louhování.

Re: Jak zatahujete Yixing nádobí?

PříspěvekNapsal: 16. 4. 2012 00:40
od rami.cz
Neco takoveho jsem delal i ja selskym rozumem pred 3 lety :) Za ty 3 dlouhe roky se mi krasne "zaskolila" a vonela po cajicku. :-x

Re: Jak zatahujete Yixing nádobí?

PříspěvekNapsal: 16. 5. 2012 13:21
od Lukmignon
očekávám dodání yixing konvičky a fakt se těším. jako naprostý amatér a začátečník bych ale nerad něco zkazil, tak se chci zeptat - dá se konvička vyvařit či zatáhnout tak, abych si v ní ještě týž den mohl dát čaj?

Re: Jak zatahujete Yixing nádobí?

PříspěvekNapsal: 16. 5. 2012 15:58
od Dzin Tea Racer
No teoreticky by to snad i šlo. Ale musiš začít asi brzy. Jde o to že konvička je pripravena teprve tehdy, když je bez pachu a pachuti. Což je velmi individuální. Konvička ve které budes pripravovat tmavy shu puer bude asi drive k pouzivani než na jemne zelené.

Re: Jak zatahujete Yixing nádobí?

PříspěvekNapsal: 16. 5. 2012 16:17
od Lukmignon
chtěl bych jí hlavně na zelený čaje... ale to nevadí, tak počkám do druhého dne. je něco, na co si mám dát jako začátečník bacha?

Re: Jak zatahujete Yixing nádobí?

PříspěvekNapsal: 16. 5. 2012 16:46
od IkE Blaster
Mám pocit, že tě Dzin úplně nepochopil :) Nebo ty jeho. Normálně konvičku vyvař (několikrát) a pokud poté nebude mít nějakou "pavůni", tak buď můžeš vyvařit s čajem, aby se natáhla (ale u zelených mi to přijde skoro zbytečné, případně to můžeš udělat později, pokud nezměníš "druh" čaje), nebo můžeš rovnou používat. Já v ní většinou ještě nechám třeba 20 minut stát horkou vodu (čistou, z varné konvice), pak vyleji, dám čaj a používám. Čekat do druhého dne je zbytečné.

Re: Jak zatahujete Yixing nádobí?

PříspěvekNapsal: 16. 5. 2012 17:05
od Dzin Tea Racer
Ano, je to individuální. Nejde o to čekat do druhého dne, ale až se odstraní pachuť. Někdy zatahuji konvicku třeba tyden, jelikož tomu venuji 20 min denne, někdy je zatahnutá za den, protože tomu věnuji více času.

Re: Jak zatahujete Yixing nádobí?

PříspěvekNapsal: 16. 5. 2012 17:06
od Lukmignon
a chápu to správně že druh čaje znamená zelený, černý atd..?
takže když to budu mít primárně na zelený čaj, není potom vhodné zkoušet v tom oolongy? černej do toho míchat nechci, ale zelené a oolongy bych v tom chtěl zkoušet oba

Re: Jak zatahujete Yixing nádobí?

PříspěvekNapsal: 16. 5. 2012 17:20
od Dzin Tea Racer
Chápeš to dobře. Pokud na zelený tak nemíchej, černy, červeny, oolong, bílý, žlutý apod.
To je jako mit jeden kýbl a míchta v nem bez uplného vymytí ( což u yixingu nejde ) treba bílou a černou barvu. Budou se vzajemně ovlivnovat a to není dobre. Pokud chces v konvicce delat všechny typy čajů, kup porcelán :-)

Re: Jak zatahujete Yixing nádobí?

PříspěvekNapsal: 16. 5. 2012 17:27
od Lukmignon
a co touareg nebo maté?

Re: Jak zatahujete Yixing nádobí?

PříspěvekNapsal: 16. 5. 2012 17:44
od joda
Na maté je tu kalabasa, nebo pěkně po česku "na prasáka" do hrnku, tuareg jsem většinou viděl dělat do skla.

Re: Jak zatahujete Yixing nádobí?

PříspěvekNapsal: 3. 2. 2013 17:41
od Michaeles
Zdravím, koupil jsem si tuto http://cas-na-caj.cz/cajova-konvicka-khv14 konvičku a od pátku se ji snažím vyvařit/ zatáhnout. Měla by být na černý čaj.

3 x Jsem ji už vyvařil v hrnci po hodině mezi vyvarováním vždy vydrhnul drátěnkou ale konvička je pořád cítit hlínou. Nevim jestli dělám něco špatně nebo jestli to je jen konvičkou. Jinak po vyvaření jsem na konvičce neměl žádný bílý povlak jak tu někdo píše. Jinak po oschnutí jakoby ani není hlína cítit ale když se tam nalije voda o 100°C tak z toho de úplně moc hlína cítit.

No snad jsem se vyjádřil alespoň trochu pochopitelně a předem děkuji za rady a připomínky.

Re: Jak zatahujete Yixing nádobí?

PříspěvekNapsal: 3. 2. 2013 17:52
od Dzin Tea Racer
KDyby jsi četl tento thread, tak by jsi zjistil že je treba varit to v čaji. V nalevu bez lístku. Nechat to pak vychladnout a postup opakovat. Uvidis že to pujde :-)
nejsem si jisty uplne jeslti to je Yixing, konev je dost pokrivená, patri mezi ty levnější. Ale to neznamená že to nemusí byt dobrá konev na pití čaje. Rozhodne vyvaruj v čaji.

Re: Jak zatahujete Yixing nádobí?

PříspěvekNapsal: 3. 2. 2013 17:58
od joda
Já jí vařím v první etapě ve vodě a drhnu jí dokud se nezbaví nečistot, ve druhé jí několikrát vařím v nálevu bez lístků a ve třetí dělám silné nálevy a nechávám je v konvičce přes noc. Poslední etapu dělám tak dlouho dokud nejsem spokojen. Některé konvičky se zatáhnou rychle, jiné pomaleji. Konvička na červeňáky se mi vzhledem k intenzitě aroma červených čajů zatáhla uvedeným postupem dost rychle.

Re: Jak zatahujete Yixing nádobí?

PříspěvekNapsal: 24. 2. 2013 00:41
od aaaa
Mozete mi prosimvas povedat, ze co je to ta patina??? hladal som to vo vyhladavaci... nasiel som niekolko prispevkov, ale v ziadnom nebolo vysvetlenie :( moze byt ta patina nejake vyschnute ciastockyy caju v strbinach keramiky? ako zistim ze mam patinu na konvicke? zatahuje sa aj yixing zhong?

Re: Jak zatahujete Yixing nádobí?

PříspěvekNapsal: 24. 2. 2013 00:49
od Dzin Tea Racer
Pokud není uvnitř glazovaný tak se zatahuje také.

Re: Jak zatahujete Yixing nádobí?

PříspěvekNapsal: 24. 2. 2013 01:13
od joda
Patina je ušlechtilá lesklá vrstva na povrchu konvičky, která byla vytvořená poléváním čajem a leštěním suché konve čistou utěrkou ...

Re: Jak zatahujete Yixing nádobí?

PříspěvekNapsal: 24. 2. 2013 01:17
od aaaa
aha dakujem velmi pekne za vysvetlenie :) cize patinu "vyrabate" len preto aby sa vam krasne leskla konvicka... :)

Re: Jak zatahujete Yixing nádobí?

PříspěvekNapsal: 19. 3. 2016 23:49
od FarKy
Zdravím. Prečítal som snáď všetky vlákna o yixingu na tomto fóre. Rozmýšľam totiž nad kúpou svojej prvej konvičky.

Ak som sa dočítal správne, tak treba tú konvičku najprv namočiť do studenej vody na niekoľko hodín. Potom ju vyvarovať v čistej vode a drhnúť od vosku/lepidla/"sajrajtu", ak tam je, atď. No a k tomu mám pár dotazov... Neobúcha sa tá konvička od vystupujúcich bubliniek v hrnci? A čím ju vydrhnúť? Stačí obyčajná houbička na nádobí (bezsaponátová) ? Drhnúť to kefkou mi prijde ako príliš drastické :(

Nestačí ju proste len vypláchnuť niekoľkokrát vriacou vodou a je to? Inač variť ju v čajových lístkoch nebudem. Viac sa mi páči ak sa začajováva sama. Uvedomujem si a očakávam, že prvé čajovania nebudú extra chutné... no uvidíme :)

Menší OT: Sitko na svojej porcelánovej konvičke čistím týmto http://www.zubacek.cz/fotky38890/fotos/_vyr_480608.jpg . Je možné to použiť, v prípade uviaznutých lístkov, aj v yixingu? Používate to niekto?

Re: Jak zatahujete Yixing nádobí?

PříspěvekNapsal: 20. 3. 2016 00:31
od Dzin Tea Racer
No, záleží co a kde koupíš. Je treba to zbavit pripadného vosku a hlavne zbytků hlíny a pacho po hlíně.
Pak vařit, ale opravdu mírny var, jinak se může rozbít.
Můžeš vařit s čajovými lístky. Nebo pak jen čaj pripravovat a polévat. Je to docela zábavná činnost.

Re: Jak zatahujete Yixing nádobí?

PříspěvekNapsal: 20. 3. 2016 15:54
od FarKy
A záleží aj na materiály z ktorého bude hrniec? Ak hrnce umývam saponátmi, tak sa nedostanú do konvičky?

Asi to urobím len tak, že ju asi 10x vypláchnem vodou. A uvidím či ten hlinený zápach zmizne. Tak diky za rady :-)

Re: Jak zatahujete Yixing nádobí?

PříspěvekNapsal: 20. 3. 2016 16:32
od Dzin Tea Racer
Saponáty snad vymýváš ne? Nebo je máš cítit v jídle? :)
Uvidíš, vypláchnutí si myslím opravdu nepostačí.