www.zalozfirmu.cz

Péče o Yixing konvičky a nejen o ně.

<<

Monishka

Uživatelský avatar

Pokročilý Čajomil
Pokročilý Čajomil

Příspěvky: 1371

Registrován: 10. 1. 2008 13:56

Bydliště: Praha

Příspěvek 28. 11. 2008 15:46

Dzin Tea Racer píše:
Monishka píše:Ale doporucuju ho umyt inhed po cajovani, jinak z nej budes cajovy pigment jen hodne tezko dostavat.


Jde to velmi snadno, stačí hrubší strana houbičky a za 2 minutky je jako nový :-) bez saponátů.... Taky jsem se tím dříve dřel :-)


To velice zalezi na povrchu te glazury, z nektere to opravdu moc nejde bez toho aby se glazura poskrabala. Ale jinak obecne zazrany cajovy pigment lze dobre stavou z citronu :)
Niú bù yǐ shu bù néng àn niú tóu dī
Krávu přivedete k vodě, ale nedonutíte ji pít.
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 10029

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 28. 11. 2008 15:55

Já používám ty houbičky s drátěnkou, je to nejaká umělotina, nepoškrábe to glazuru a dostanu to uplně z čehokoliv, výborná věc :-)
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

goonies

Začátečník
Začátečník

Příspěvky: 4

Registrován: 7. 4. 2009 10:52

Bydliště: Orlová

Příspěvek 7. 4. 2009 11:10

Konvička

Zdar všichni, jsem v přípravě čajů uplně nový, proto se tady obracím na odborníky, potřebuju poradit, když si koupím konvičku Yixing, jestli musím mít pro každý druh puerhu jinou, aby se pak ty pachy čajů nemísily, zvlášt konvičku pro černý a zvlášt pro zelený? jak to vůbec řešíte vy? nebo jak se zbavujete pachů toho předešlého čaje co jste v konvičce dělaly naposled? děkuji. :-)
<<

Monishka

Uživatelský avatar

Pokročilý Čajomil
Pokročilý Čajomil

Příspěvky: 1371

Registrován: 10. 1. 2008 13:56

Bydliště: Praha

Příspěvek 7. 4. 2009 12:21

Re: Konvička

goonies píše:Zdar všichni, jsem v přípravě čajů uplně nový, proto se tady obracím na odborníky, potřebuju poradit, když si koupím konvičku Yixing, jestli musím mít pro každý druh puerhu jinou, aby se pak ty pachy čajů nemísily, zvlášt konvičku pro černý a zvlášt pro zelený? jak to vůbec řešíte vy? nebo jak se zbavujete pachů toho předešlého čaje co jste v konvičce dělaly naposled? děkuji. :-)


Vitej mezi cajomily. No nemusis mit konvicku na kazdy caj solo, ale rozhodne by jsi mel mit konvicku pro kazdy druh caje, pokud ho pijes. Tzn urcite pro cerne a cervene jinou a take pro ruzne oolongy, pro zacatek staci konvicka pro tmave a svetle oolongy. Bile, zlute a zelene caje ja osobne doorucuji delat porcelanu nebo skle. Ja tyto nejradeji delam v gaiwanu. Pokud nechces mit pro vsechno zvlast nadobi, tak doporucuji yixing hlavne na pu-erhy a oolongy a na zbytek je sklo a porcelan uplne dostacujici.
Niú bù yǐ shu bù néng àn niú tóu dī
Krávu přivedete k vodě, ale nedonutíte ji pít.
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 10029

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 7. 4. 2009 12:31

Ano jak říká Moniska, stačí na stejný specifický druh.. jak jsi se ptal tak na Shu a Sheng puery rozhodne na každý jinou...
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

goonies

Začátečník
Začátečník

Příspěvky: 4

Registrován: 7. 4. 2009 10:52

Bydliště: Orlová

Příspěvek 7. 4. 2009 14:13

dík

Super, už vybírám nějaký Yixing :) děkuji moc :D
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 10029

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 7. 4. 2009 14:17

Re: dík

Hlavne vyber dobre, neni Yixing jako Yixing.
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

visual

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 190

Registrován: 9. 5. 2008 09:43

Bydliště: Poděbrady,Praha

Příspěvek 10. 8. 2009 10:46

Jak jsem již psal jinde, kvalita vody jde dolů čehož jsem si všiml vpodstatě až nedávno.
Klíčová otázka tedy je jak tvrdá voda ovlivňuje yixing...třeba vodní kámen?
A nebo to moc přehánim:) ?
Make tea, not war...:)
<<

visual

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 190

Registrován: 9. 5. 2008 09:43

Bydliště: Poděbrady,Praha

Příspěvek 10. 8. 2009 10:55

Re: dík

goonies píše:Super, už vybírám nějaký Yixing :) děkuji moc :D


Jen bych přidal malý názor. Co se týká mé osoby, myslím že čaj piju relativně dost. vpodstatě pokud to vezmu abych se dostal na ideání stav tak bych musel mít cca 5-8 konviček.
Já osobně: 2 yixingy na shu a sheng, hliněnka na zelene a jinak na vše ostatní gaiwany malé/velké.

Tím jsem jen chtěl naznačit pokud máš peníze a nevís co s nima tak kdych si koupil těch 6-8 konviček, jinak myslím vyhozené peníze(teď nemyslím na estetickou/sběratelskou hodnotu)
Make tea, not war...:)
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 10029

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 10. 8. 2009 13:34

Ano, aspon na kazdou sortu yixing, gaiwan na cokoliv, ale nej z yixingu jsou oolongy hlavne tradicni jako , vodni vila, fenix, sarlatove roucho....
Idealne na kazdou cutovou sortu ale to je zalezitost celeho zivota :)
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

Majkl

Začátečník
Začátečník

Příspěvky: 13

Registrován: 5. 11. 2009 14:45

Příspěvek 16. 12. 2009 13:24

Tak se tak koukám do českých e-shopů a v podstatě nikde prodejce neuvádí hlínu, z jaké je vyrobena... dá se to nějak zjistit třeba z toho znaku co je na spodu konvičky?
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 10029

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 16. 12. 2009 13:31

Ze znaku malokdy, ikdyž nekdy tam je napsáno i to :-) Někdy mají prodejci i příšerné fotky. Pokud nemáš trochu znalosti tak si ji kup osobně, nebo nám pošli odkaz na fotku, zkusime poradit.
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

Majkl

Začátečník
Začátečník

Příspěvky: 13

Registrován: 5. 11. 2009 14:45

Příspěvek 16. 12. 2009 13:45

No já jsem si prohlížel tvoji galerii yixingských konviček (mimochodem teda klobouk dolů, to je parádní sbírka) a u každé konvičky máš uvedeny informace o hlíně.. nebo lze dotekem + pohledem rozeznat materiál např. zhu ni od zhi sha? Rád bych věděl jak se to poznává... o koupi konvičky uvažuju tak jenom informačně, abych nekoupil nějaký šlendrián.. nerad bych aby to byla nějaká hlína vykopaná někde na dvorku v Horních Kotěhůlkách... :-) Anebo mohl bys mi doporučit kde kromě Teanetu můžu v ČR důvěřovat podejci ohledně autenticity výrobku?
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 10029

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 16. 12. 2009 14:02

Tak rozhodně Zhu Ni je druh Zhi Sha, Zhi Sha znamená purpurový písek, to jsou vlastne všechny Yixing konve. :-)
Zhu Ni tady seženes těžko ale dá se. Já občas natrefim v čajovnách na dobry kousek. Na longfeng maji taky kovničky i s popisem hlíny. Každopádně si založ nebo napis do tematu s vyberem, tohle je téma o péči konviček. Díky za chvalu jinak. :-)
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

visual

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 190

Registrován: 9. 5. 2008 09:43

Bydliště: Poděbrady,Praha

Příspěvek 18. 2. 2010 17:05

Zdravim, predavam dotaz od meho kamarada na ktery si netroufam odpovedet.

....on mi totiz prinesl kvalitni yixing konev 0,15l (Lao Hong Ni)...mozna je od longfengu.....

no a pouziva ji casto....rekneme rok-2roky, na povrchu je prijemna patina ale vevnitr, ma take neco co vypada jako patina, ale nerovnomerne-hodne nerovnomerne. udajne se mu tohle nikdy nestalo a ja ze svoji pozice mu nereknu co to je/neni. A ve vysledku taky nevim jak vypada vnitrek denne pouzivane yix. konve napr na shu puerh.
Diky za info-predam vse dal.
Co se tyka fotky, myslim ze vnitrek tak male konve se mi nepodari vyfotit....
Make tea, not war...:)
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 10029

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 18. 2. 2010 17:09

Tak pochopitelně fotka by byla velmi treba, z ruzne vzdalenosti, a vyfotit to urcite pujde :-) Každopádně je dobre zkusit tvrdost " usazeniny " ano může to byt patina, může to byt vodní kámen či plísen. Pokud se to nepodaří vyfotit, zkus poslat tyhle informace o striktrure, tvrdosti atd...
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

visual

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 190

Registrován: 9. 5. 2008 09:43

Bydliště: Poděbrady,Praha

Příspěvek 18. 2. 2010 17:53

takze fotky porizeny, delal sem to 70-200 objektivem, ted doma nic na makro nemam:(
zkouseli jsme horka voda+stredne hruby kartacek........prakticky zadna zmena.


http://img163.imageshack.us/img163/9343/11319625.jpg

http://img638.imageshack.us/img638/247/54444611.jpg
Make tea, not war...:)
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 10029

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 18. 2. 2010 20:39

Opravdu fotky nic moc, každopádně tohle vypadá jako normální čajová usazenina. Mam to v konvičce na shu puer také, kdyby jsi chtel tak ji nafotím a můžeš to srovnat :-) Pokud čaj nechutná jinak, nebo dokonce Ti po něm není zle. Tak to bude bud začajovaná konvička nebo vodní kámen. Ale ten se časem loupe, to by jsi poznal. Co v tom dělá za čaj? Jak ji ošetřuje po čajování?
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

visual

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 190

Registrován: 9. 5. 2008 09:43

Bydliště: Poděbrady,Praha

Příspěvek 19. 2. 2010 09:59

tahle je na shu puerh.
včera večer jsme do ní udělali Red Label od longfengu a vpořádku.
Co se týká péče o konve myslím, že to má zmáklý;) spíš ho zaskočilo že je to tak nerovnoměrně a různě, v jiných yix. konvích to nemá.
....já osobně si taky myslím že to je čajová usazenina.
Make tea, not war...:)
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 10029

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 19. 2. 2010 17:11

Ano také si myslím mám v knvičce na shu puery uplne to samé.

Tady je to jeste málo, kdybych to vyfotil ted tak to je jine. .-)
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

Pooh

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 115

Registrován: 14. 1. 2010 22:52

Bydliště: Ústecký kraj

Příspěvek 20. 2. 2010 22:51

Souhlas! Mám na Shu kvalitní Duan Ni konvičku a přestože ta usazenina je tmavošedá, je tam vidět, v té Duan Ni to vypadá jako by byla zaprášená :-) V takto světlé hlíně to je černé na bílém (šedé na červeném :-) ), myslím, že to je úplně v pohodě.
<<

Standa63

Začátečník
Začátečník

Příspěvky: 25

Registrován: 30. 4. 2010 18:53

Příspěvek 15. 5. 2010 19:45

Yixing konvička - na více čajů?

Mám jiný dotaz: protože jsou konvičky Yixing docela drahé, je opravdu nutno na každý čaj používat jen jednu a tu samou?...?

Příklad: koupím koláč pu-erhu za 500Kč + konvičku Yixing za 700Kč a budu v ní připravovat jen tento čaj. Až ho vypiji, můžu konvičku vyhodit?

Asi takto: mám více druhů pu-erhů a konvičku jsem si koupil jednu.
Prostě se mi příčí zdravému rozumu kupovat pro každý čaj(v některých případech jde jen o vzorky!) extra konvičku.
Jak jsem ale zjistil Yixing keramika nasává chuť, patinu i vůni čaje...
Co s tím? Ignorovat to a dělat dál v jedné Yixing konvičce různé druhy čajů(pu-erhů)? Anebo fakt pro každý čaj extra Yixing konvička?


Nějaké rady, názory?
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 10029

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 15. 5. 2010 20:18

Nejlepe na každy čaj, ale to neni tak jednoduche, to je na jeden zivot málo času.
Ale na jeden druh určite, treba mas tmavy puer v konvičce Yixing zachyti vuni a udelas si do nej Pi Luo Chun tak se to smicha ty vune a chute a bude to hnus.
Proste zatim jednu na tmave puery, durhou na shneg puery, dalsi na zelene čaje, pak červene atd...
A pak to budes rozsirovat na na svetle oolongy a na tmave, pak treba na Danc Congy, na utesove olongy atd.
Vzorky delej v zhongu treba nemusis na vše mit hned konvičku :-)
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

nerow

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 482

Registrován: 6. 5. 2013 09:30

Příspěvek 5. 7. 2013 09:09

Re:

visual píše:Jak jsem již psal jinde, kvalita vody jde dolů čehož jsem si všiml vpodstatě až nedávno.
Klíčová otázka tedy je jak tvrdá voda ovlivňuje yixing...třeba vodní kámen?
A nebo to moc přehánim:) ?


Tato myšlenka mne též napadla. Sestra má Yixing konvičku, používá vodu z pramene (z podzemního jezera) a tato voda je dosti vápenitá. V konvičce to vypadá, že se začíná tvořit vodní kámen. Vždy po vyschnutí nevoní po čaji, ale po vodě. A to je v ní každý den dělaný Shu, vždy nějaký 4. nálev nechávaný přes noc v konvičce.
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 10029

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 6. 7. 2013 16:52

Re: Péče o Yixing konvičky a nejen o ně.

Pokud nechavaji nalev shu pres noc v konvicce. Udela se plisen...
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
Předchozí

Zpět na Nádobí - konvičky, gaiwany, šálky....

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

TOPlist Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by ST Software for PTF.
Český překlad – phpBB.cz