Stránka 2 z 2

PříspěvekNapsal: 28. 11. 2008 15:46
od Monishka
Dzin Tea Racer píše:
Monishka píše:Ale doporucuju ho umyt inhed po cajovani, jinak z nej budes cajovy pigment jen hodne tezko dostavat.


Jde to velmi snadno, stačí hrubší strana houbičky a za 2 minutky je jako nový :-) bez saponátů.... Taky jsem se tím dříve dřel :-)


To velice zalezi na povrchu te glazury, z nektere to opravdu moc nejde bez toho aby se glazura poskrabala. Ale jinak obecne zazrany cajovy pigment lze dobre stavou z citronu :)

PříspěvekNapsal: 28. 11. 2008 15:55
od Dzin Tea Racer
Já používám ty houbičky s drátěnkou, je to nejaká umělotina, nepoškrábe to glazuru a dostanu to uplně z čehokoliv, výborná věc :-)

Konvička

PříspěvekNapsal: 7. 4. 2009 11:10
od goonies
Zdar všichni, jsem v přípravě čajů uplně nový, proto se tady obracím na odborníky, potřebuju poradit, když si koupím konvičku Yixing, jestli musím mít pro každý druh puerhu jinou, aby se pak ty pachy čajů nemísily, zvlášt konvičku pro černý a zvlášt pro zelený? jak to vůbec řešíte vy? nebo jak se zbavujete pachů toho předešlého čaje co jste v konvičce dělaly naposled? děkuji. :-)

Re: Konvička

PříspěvekNapsal: 7. 4. 2009 12:21
od Monishka
goonies píše:Zdar všichni, jsem v přípravě čajů uplně nový, proto se tady obracím na odborníky, potřebuju poradit, když si koupím konvičku Yixing, jestli musím mít pro každý druh puerhu jinou, aby se pak ty pachy čajů nemísily, zvlášt konvičku pro černý a zvlášt pro zelený? jak to vůbec řešíte vy? nebo jak se zbavujete pachů toho předešlého čaje co jste v konvičce dělaly naposled? děkuji. :-)


Vitej mezi cajomily. No nemusis mit konvicku na kazdy caj solo, ale rozhodne by jsi mel mit konvicku pro kazdy druh caje, pokud ho pijes. Tzn urcite pro cerne a cervene jinou a take pro ruzne oolongy, pro zacatek staci konvicka pro tmave a svetle oolongy. Bile, zlute a zelene caje ja osobne doorucuji delat porcelanu nebo skle. Ja tyto nejradeji delam v gaiwanu. Pokud nechces mit pro vsechno zvlast nadobi, tak doporucuji yixing hlavne na pu-erhy a oolongy a na zbytek je sklo a porcelan uplne dostacujici.

PříspěvekNapsal: 7. 4. 2009 12:31
od Dzin Tea Racer
Ano jak říká Moniska, stačí na stejný specifický druh.. jak jsi se ptal tak na Shu a Sheng puery rozhodne na každý jinou...

dík

PříspěvekNapsal: 7. 4. 2009 14:13
od goonies
Super, už vybírám nějaký Yixing :) děkuji moc :D

Re: dík

PříspěvekNapsal: 7. 4. 2009 14:17
od Dzin Tea Racer
Hlavne vyber dobre, neni Yixing jako Yixing.

PříspěvekNapsal: 10. 8. 2009 10:46
od visual
Jak jsem již psal jinde, kvalita vody jde dolů čehož jsem si všiml vpodstatě až nedávno.
Klíčová otázka tedy je jak tvrdá voda ovlivňuje yixing...třeba vodní kámen?
A nebo to moc přehánim:) ?

Re: dík

PříspěvekNapsal: 10. 8. 2009 10:55
od visual
goonies píše:Super, už vybírám nějaký Yixing :) děkuji moc :D


Jen bych přidal malý názor. Co se týká mé osoby, myslím že čaj piju relativně dost. vpodstatě pokud to vezmu abych se dostal na ideání stav tak bych musel mít cca 5-8 konviček.
Já osobně: 2 yixingy na shu a sheng, hliněnka na zelene a jinak na vše ostatní gaiwany malé/velké.

Tím jsem jen chtěl naznačit pokud máš peníze a nevís co s nima tak kdych si koupil těch 6-8 konviček, jinak myslím vyhozené peníze(teď nemyslím na estetickou/sběratelskou hodnotu)

PříspěvekNapsal: 10. 8. 2009 13:34
od Dzin Tea Racer
Ano, aspon na kazdou sortu yixing, gaiwan na cokoliv, ale nej z yixingu jsou oolongy hlavne tradicni jako , vodni vila, fenix, sarlatove roucho....
Idealne na kazdou cutovou sortu ale to je zalezitost celeho zivota :)

PříspěvekNapsal: 16. 12. 2009 13:24
od Majkl
Tak se tak koukám do českých e-shopů a v podstatě nikde prodejce neuvádí hlínu, z jaké je vyrobena... dá se to nějak zjistit třeba z toho znaku co je na spodu konvičky?

PříspěvekNapsal: 16. 12. 2009 13:31
od Dzin Tea Racer
Ze znaku malokdy, ikdyž nekdy tam je napsáno i to :-) Někdy mají prodejci i příšerné fotky. Pokud nemáš trochu znalosti tak si ji kup osobně, nebo nám pošli odkaz na fotku, zkusime poradit.

PříspěvekNapsal: 16. 12. 2009 13:45
od Majkl
No já jsem si prohlížel tvoji galerii yixingských konviček (mimochodem teda klobouk dolů, to je parádní sbírka) a u každé konvičky máš uvedeny informace o hlíně.. nebo lze dotekem + pohledem rozeznat materiál např. zhu ni od zhi sha? Rád bych věděl jak se to poznává... o koupi konvičky uvažuju tak jenom informačně, abych nekoupil nějaký šlendrián.. nerad bych aby to byla nějaká hlína vykopaná někde na dvorku v Horních Kotěhůlkách... :-) Anebo mohl bys mi doporučit kde kromě Teanetu můžu v ČR důvěřovat podejci ohledně autenticity výrobku?

PříspěvekNapsal: 16. 12. 2009 14:02
od Dzin Tea Racer
Tak rozhodně Zhu Ni je druh Zhi Sha, Zhi Sha znamená purpurový písek, to jsou vlastne všechny Yixing konve. :-)
Zhu Ni tady seženes těžko ale dá se. Já občas natrefim v čajovnách na dobry kousek. Na longfeng maji taky kovničky i s popisem hlíny. Každopádně si založ nebo napis do tematu s vyberem, tohle je téma o péči konviček. Díky za chvalu jinak. :-)

PříspěvekNapsal: 18. 2. 2010 17:05
od visual
Zdravim, predavam dotaz od meho kamarada na ktery si netroufam odpovedet.

....on mi totiz prinesl kvalitni yixing konev 0,15l (Lao Hong Ni)...mozna je od longfengu.....

no a pouziva ji casto....rekneme rok-2roky, na povrchu je prijemna patina ale vevnitr, ma take neco co vypada jako patina, ale nerovnomerne-hodne nerovnomerne. udajne se mu tohle nikdy nestalo a ja ze svoji pozice mu nereknu co to je/neni. A ve vysledku taky nevim jak vypada vnitrek denne pouzivane yix. konve napr na shu puerh.
Diky za info-predam vse dal.
Co se tyka fotky, myslim ze vnitrek tak male konve se mi nepodari vyfotit....

PříspěvekNapsal: 18. 2. 2010 17:09
od Dzin Tea Racer
Tak pochopitelně fotka by byla velmi treba, z ruzne vzdalenosti, a vyfotit to urcite pujde :-) Každopádně je dobre zkusit tvrdost " usazeniny " ano může to byt patina, může to byt vodní kámen či plísen. Pokud se to nepodaří vyfotit, zkus poslat tyhle informace o striktrure, tvrdosti atd...

PříspěvekNapsal: 18. 2. 2010 17:53
od visual
takze fotky porizeny, delal sem to 70-200 objektivem, ted doma nic na makro nemam:(
zkouseli jsme horka voda+stredne hruby kartacek........prakticky zadna zmena.


http://img163.imageshack.us/img163/9343/11319625.jpg

http://img638.imageshack.us/img638/247/54444611.jpg

PříspěvekNapsal: 18. 2. 2010 20:39
od Dzin Tea Racer
Opravdu fotky nic moc, každopádně tohle vypadá jako normální čajová usazenina. Mam to v konvičce na shu puer také, kdyby jsi chtel tak ji nafotím a můžeš to srovnat :-) Pokud čaj nechutná jinak, nebo dokonce Ti po něm není zle. Tak to bude bud začajovaná konvička nebo vodní kámen. Ale ten se časem loupe, to by jsi poznal. Co v tom dělá za čaj? Jak ji ošetřuje po čajování?

PříspěvekNapsal: 19. 2. 2010 09:59
od visual
tahle je na shu puerh.
včera večer jsme do ní udělali Red Label od longfengu a vpořádku.
Co se týká péče o konve myslím, že to má zmáklý;) spíš ho zaskočilo že je to tak nerovnoměrně a různě, v jiných yix. konvích to nemá.
....já osobně si taky myslím že to je čajová usazenina.

PříspěvekNapsal: 19. 2. 2010 17:11
od Dzin Tea Racer
Ano také si myslím mám v knvičce na shu puery uplne to samé.

Tady je to jeste málo, kdybych to vyfotil ted tak to je jine. .-)

PříspěvekNapsal: 20. 2. 2010 22:51
od Pooh
Souhlas! Mám na Shu kvalitní Duan Ni konvičku a přestože ta usazenina je tmavošedá, je tam vidět, v té Duan Ni to vypadá jako by byla zaprášená :-) V takto světlé hlíně to je černé na bílém (šedé na červeném :-) ), myslím, že to je úplně v pohodě.

Yixing konvička - na více čajů?

PříspěvekNapsal: 15. 5. 2010 19:45
od Standa63
Mám jiný dotaz: protože jsou konvičky Yixing docela drahé, je opravdu nutno na každý čaj používat jen jednu a tu samou?...?

Příklad: koupím koláč pu-erhu za 500Kč + konvičku Yixing za 700Kč a budu v ní připravovat jen tento čaj. Až ho vypiji, můžu konvičku vyhodit?

Asi takto: mám více druhů pu-erhů a konvičku jsem si koupil jednu.
Prostě se mi příčí zdravému rozumu kupovat pro každý čaj(v některých případech jde jen o vzorky!) extra konvičku.
Jak jsem ale zjistil Yixing keramika nasává chuť, patinu i vůni čaje...
Co s tím? Ignorovat to a dělat dál v jedné Yixing konvičce různé druhy čajů(pu-erhů)? Anebo fakt pro každý čaj extra Yixing konvička?


Nějaké rady, názory?

PříspěvekNapsal: 15. 5. 2010 20:18
od Dzin Tea Racer
Nejlepe na každy čaj, ale to neni tak jednoduche, to je na jeden zivot málo času.
Ale na jeden druh určite, treba mas tmavy puer v konvičce Yixing zachyti vuni a udelas si do nej Pi Luo Chun tak se to smicha ty vune a chute a bude to hnus.
Proste zatim jednu na tmave puery, durhou na shneg puery, dalsi na zelene čaje, pak červene atd...
A pak to budes rozsirovat na na svetle oolongy a na tmave, pak treba na Danc Congy, na utesove olongy atd.
Vzorky delej v zhongu treba nemusis na vše mit hned konvičku :-)

Re:

PříspěvekNapsal: 5. 7. 2013 09:09
od nerow
visual píše:Jak jsem již psal jinde, kvalita vody jde dolů čehož jsem si všiml vpodstatě až nedávno.
Klíčová otázka tedy je jak tvrdá voda ovlivňuje yixing...třeba vodní kámen?
A nebo to moc přehánim:) ?


Tato myšlenka mne též napadla. Sestra má Yixing konvičku, používá vodu z pramene (z podzemního jezera) a tato voda je dosti vápenitá. V konvičce to vypadá, že se začíná tvořit vodní kámen. Vždy po vyschnutí nevoní po čaji, ale po vodě. A to je v ní každý den dělaný Shu, vždy nějaký 4. nálev nechávaný přes noc v konvičce.

Re: Péče o Yixing konvičky a nejen o ně.

PříspěvekNapsal: 6. 7. 2013 16:52
od Dzin Tea Racer
Pokud nechavaji nalev shu pres noc v konvicce. Udela se plisen...