Stránka 1 z 2

Jakou konvičku na otevřený oheň?

PříspěvekNapsal: 17. 3. 2010 17:49
od jhannz
Jak už název napovídá,
ptám se vás jakou konvici (nebo co jiného) používáte na ohřev vody na otevřeném ohni?
Hledal jsem všude možně, ale nic moc rozumného jsem nenašel.
Tak prosím podělte se o své typy,nápady a vlastní zkušenosti.

PříspěvekNapsal: 17. 3. 2010 17:56
od Dzin Tea Racer
Dej tam litinku. Ale pro pohodlnost nosim více termosku. :.-)

PříspěvekNapsal: 17. 3. 2010 20:06
od Stan
Litinovka vypadá fakt dost stylově.
Jediné co mě v tom výčtu odrazuje, je ten hliníkový ešus.
Ale rád bych se podělil o možná trochu nezvyklou zkušenost. Všichni, kdo zamýšlíte vařit "outdoorově", prozkoumejte obchody, weby, a webshopy, které se tím zabývají. V potřebách pro táboření najdete neuvěřitelné množství nádobí pro pobyt v přírodě. A dokonce i konvice a vařiče mnoha typů a paliv které je pohání. ;-)
Věřte "vysloužilému" horolezci.

hliníkový ešus

PříspěvekNapsal: 18. 3. 2010 10:49
od jhannz
Ohledně hliníkového ešusu jsem našel pár informací:
Vařit nad ohněm se dá(prověřeno Junáky,skauty atd..),ale bez víčka bude voda nejspíš plná bordelu.
Proto spíš přichází v možnost hliníková konvice (cena okolo 300Kč)
(na netu hledat jako hliníkový čajník)

Obrázek

Litinová konvice má obrovskou výhodu v tom, že vodu udrží pěkně dlouho teplou, ale zase je těžká,opálíte si barvu a není zas tak levná

Obrázek

Smaltovaná konvice je relativně lehká, celkem i cenově dostupná(někdo jí doma určitě i najde), ale zase vodu vám neudrží tak dlouho teplou jako litinovka a navíc se vám určitě opálí barva.

ObrázekObrázek

PříspěvekNapsal: 18. 3. 2010 16:29
od Gwynnbleid
a co tak pouzit antikorovy cajnik? plamen to vydrzi ale s udrazanim teploty vody je to horsie kedze to ma vcelku tenke steny

PříspěvekNapsal: 18. 3. 2010 17:12
od tomdo
S hliníkem opatrně, je, myslím, karcinogenní. I když to zase asi nebudete používat každý den, že. Představa, že litinovou konvici někam nesu, je docela šílená, vždyť je neuvěřitelně těžká. Termoska se zdá být ideální, i když zase trochu kazí atmosféru. Čert aby si vybral.

PříspěvekNapsal: 19. 3. 2010 20:16
od Pepinoo
Custe... Zajtra idem čajo-opekať z kamošom.. Mám k dispozícii ešus a termosku.. a chcel by som sa opýtať že či radžej tú pachuť termsósky ako hliníkový ešus.. Ja som za ešus.. Myslým že tn oheň úplne zmení chuť čaju k lepšiemu.. porípade aký čaj by toho zniesol pri teplej vode a dlhšom lúhovani ? mam na vyber sheng puer, bao zhong, meng ding si bei xiang, kamanobichu, TGY special grade ?

PříspěvekNapsal: 19. 3. 2010 20:21
od Dzin Tea Racer
Termoska nema mit zadnou pachut, máš v ni jen vodu a melo by to byt bez jakékoliv pachute.

PříspěvekNapsal: 20. 3. 2010 11:01
od Pepinoo
Práve že ja tam niečo cítim.. možno kvôli tomu že v nej dakedy mama nosila kávu... každopádne už som tie umelohmotné časti aj vyvaril vo vode ale vždy tam niečo cítim.. Ale pravdepodovne beriem ešus

PříspěvekNapsal: 20. 3. 2010 11:13
od Dzin Tea Racer
Na pachy i chut je dobrá octova voda, zkus to.

PříspěvekNapsal: 20. 3. 2010 11:17
od Pepinoo
:) diky za radu.. Skúsim keď sa vrátim..

PříspěvekNapsal: 20. 3. 2010 17:50
od Gwynnbleid
Pepinoo píše:Práve že ja tam niečo cítim.. možno kvôli tomu že v nej dakedy mama nosila kávu... každopádne už som tie umelohmotné časti aj vyvaril vo vode ale vždy tam niečo cítim.. Ale pravdepodovne beriem ešus


predpokladam ze myslis termosku s takym tym klik-klak stuplom? alebo srobovacim? ten stupel je dobre uplne rozsrobovat (ide to) a vycisti poriadne, nechutne sa tam drzia pachy. najradsej mam termosky zo srobovacim vrchnakom a sklenenym vnutrom

PříspěvekNapsal: 20. 3. 2010 20:01
od Pepinoo
Hej hej, tú klik klak mám.. len teraz ideme trocha offtopic.. Každopádne dnes som zistil že na otvorený oheň sa ešus nehodí..

dotaz

PříspěvekNapsal: 22. 3. 2010 10:57
od jhannz
Ahoj Pepinoo a co to tvé zjištění trochu rozvést..
Proč se ešus na otevřený oheň nehodí??

PříspěvekNapsal: 22. 3. 2010 16:55
od Pepinoo
Tak... Najprv by som začal tým že bol plný popola.. Keď som chcel teplú vodu preliať do pohára tak som minimálne polovicu rozlial (myslím že to bola trochu aj moja vina :D ) a dosť to kazí atmosféru.. Keďže ešus bol už použitý malo to aj takú mastnú pachuť.. Najblizšie beriem ešte nepoužitý ešus a skúšam aj to borovicové drevo..

PříspěvekNapsal: 26. 3. 2010 15:54
od Pepinoo
Tak.. Borovicové drevo + voda pripravená na ohni = čajový zážitok..

Re: Jakou konvičku na otevřený oheň?

PříspěvekNapsal: 19. 8. 2011 23:20
od VoxMortis
A nevíte jak bude reagovat yixing na oheň? Chtěl bych udržovat v teplotu se svíčkou pod konvicí...

Re: Jakou konvičku na otevřený oheň?

PříspěvekNapsal: 20. 8. 2011 00:43
od Dzin Tea Racer
To je v poradku to yixing vydrzi hrave. Jen dej bacha aby jsi pak nevylil vsechnu vrouci vodu a nenalil tam hodne chladnou, mohlo by to prasknout.

Re: Jakou konvičku na otevřený oheň?

PříspěvekNapsal: 21. 9. 2011 22:28
od zikmund
Ahoj, rád bych se zeptal, jaká je jednoznačná volba (typ, firma) pro litinovku na vaření vody na otevřeném ohni? díky

Re: Jakou konvičku na otevřený oheň?

PříspěvekNapsal: 21. 9. 2011 22:30
od Dzin Tea Racer
Vítej zikmunde, tezko rict firmu, ale dulezite je aby nebyl uvnitř smalt, ale kvalitni litina. Cenu pod 5tis asi nečekej. Tech konvicek je opravdu málo aby byly kvalitni :(

Re: Jakou konvičku na otevřený oheň?

PříspěvekNapsal: 21. 9. 2011 23:27
od zikmund
Dzin Tea Racer píše:Vítej zikmunde, tezko rict firmu, ale dulezite je aby nebyl uvnitř smalt, ale kvalitni litina. Cenu pod 5tis asi nečekej. Tech konvicek je opravdu málo aby byly kvalitni :(

Díky. Ty jo, tak to jsi mě s cenou docela dostal. Čekal jsem i něco levnějšího, jak sem tak procházel e-shopy. Co sem se tak dočet, tak spousta lidí používá na oheň i smaltované a docela v cajku. Tak nevim, jak moc je důležitý, aby byla bez smaltu. Dají se v čr vůbec sehnat neglazované? Co sem tak koukal (amana, kovové konvicky), tak maj všechno glazované. Díky

Re: Jakou konvičku na otevřený oheň?

PříspěvekNapsal: 22. 9. 2011 05:10
od lesasyn
Tak BEZ SMALTU je hodne dulezite! Nemelo by to temer zadny efekt na chut vody.
Osobne mam litinovku za 2500 a jsem naprosto spokojen.
Pokud bys mel cestu do Ceskych Budejovic, tak tam maji hned 2 na prodej... :)

Re: Jakou konvičku na otevřený oheň?

PříspěvekNapsal: 22. 9. 2011 08:47
od Dzin Tea Racer
Sehnat se dá vse, pochopitelne i se smaltem muzes ohrat vodu. Ale litina vylepsuje vlastnosti vody. Je to proste uplne jine. Již Lu Yu rikal že voda je pul caje. Zkus si udelat nejaky treba dobry Pi Luo Chun z vody z pražskeho vodovodu, pak ze studanky a treba z balene vody. Pak zkus pokus uvarit čaj z vody kterou jsi profiltroval pres konvici brita. Voda pri varu a ohrivani reaguje s glazurou, kovem, smaltem atd...
Proto jsou ruzne druhy konvic na ohrivani vody, jako litinka, bofura atd.
Mrkni sem
http://www.tea-earth.net/voda.html
neco malo jsem tu popsal.
Litinky kvalitni jsou nedostupne, jako vse co je hodnotne a kvalitni, tak to jse s nadobím i čaji :-)
Vsude maji Gu Shu puer, ale jestli to je opravdu Gu Shu, poznas az když je oba srovnas :-)
Jak rikam, levne neglazované komercni konvicky sezenes vsude, ale ten efekt co ma mit kvalitni litinka nebude. Ale stale to je asi lepsi než to varit v rychlovarce :-)

Re: Jakou konvičku na otevřený oheň?

PříspěvekNapsal: 22. 9. 2011 14:09
od zikmund
Díky za rady. Již nějaký čas je mi jasné, že voda je fakt základ. Používam studniční a k vodovodnímu hnusu už se dá jen stěží vrátit. No do čb se jentak asi nedostanu (vyskytuju se jen v Písku a Plzni), každopádně se budu pídit po neglazovaných kouscích a snad na něco narazim. No co se týče kvality, tak budu muset důvěřovat potenciálnímu prodejci, jelikož nepoznám nekvalitu... kdybyste měli nějaký tip, tak budu rád.... díky

Re: Jakou konvičku na otevřený oheň?

PříspěvekNapsal: 22. 9. 2011 15:17
od Dzin Tea Racer
Dobre litiniky maji na japonsko v čechách. V odkazech i tady na foru to najdes primo. Ale cena je umerna kvalite. :-)
Mam odsud jednu litinku na saké. :-)