Stránka 2 z 2

Re: Jakou konvičku na otevřený oheň?

PříspěvekNapsal: 11. 4. 2014 20:14
od emba
Zdravím. Mám dotaz. Chtěl bych zkusit uvařit vodu na čaj na ohni v přírodě. Litinovou konvici nemám.
Na internetu jsem našel konvice z "odolného tvrdě anodizovaného hliníku". Například tuto: http://www.e-outdoor.cz/konvice-coffee- ... s-1500-ml/
Myslíte, že voda uvařená v této konvici bude OK? Nebude mít voda nějakou pachuť? Počítám, že bych konvici použil pouze několikrát do roka.

Re: Jakou konvičku na otevřený oheň?

PříspěvekNapsal: 12. 4. 2014 09:11
od massilia
Hliník bych raději vynechal. K sehnání by měly být i nerez konvičky, pokud vím, i outdoorové. My venku čajujeme docela často, tudíž už jsem stačil zjistit, že hliník umí chuť vody pokazit dost výrazně.

Re: Jakou konvičku na otevřený oheň?

PříspěvekNapsal: 12. 4. 2014 15:58
od Dzin Tea Racer
To je pravda, nekvalitní nerez ovšem také.

Re: Jakou konvičku na otevřený oheň?

PříspěvekNapsal: 13. 4. 2014 11:23
od Stan
Osobně mi nerez připadá vhodnější, jaksi "čistší". Nicméně, jak píše Dzin, není nerez, jako nerez!
Hliník má ale taky své výhody. Je lehčí, lépe vede teplo a voda se tak rychleji ohřeje.Obě vlastnosti mají venku docela smysl. Dokonce jsem byl poučen, že ty malé konvičky na přípravu "Espressa" na pltýnce mají být správně z hliníku, ačkoli se vyskytují i nerezové varianty. Hliník má v poslední době nedobrou pověst pro údajnou zdravotní škodlivost, k čemuž jsem ale nikde nedohledal věrohodné důkazy.

Re: Jakou konvičku na otevřený oheň?

PříspěvekNapsal: 1. 11. 2014 16:39
od Davčcha
V hliníkovym ešusu s hliníkovou lžicí jsem toho něco nabagroval. Z hliníku jsou nejen mocca konvičky, ale i boilery většiny menších espresovačů. Takhle od boku se ostatně domnívám, že je celkem možné, že významnou část hliníku, který by náhodou pronikl do do vody, vyvážou čajové polyfenoly. S železem jim to jde velmi pěkně.