www.zalozfirmu.cz

Výběr Yixing konvičky.

<<

chawangpu

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 160

Registrován: 5. 3. 2011 21:43

Příspěvek 28. 12. 2014 17:35

Re: Výběr Yixing konvičky.

shuiping konvičky byly pro restaurace, pro obyčejné pití, myslim že nestály dolary ale i desítky centů (cena 2 dolary je již v Singapuru odkud Teaism je, ale ta cena tam , znamená vývozní clo pro Čínu, dovozní clo v SG, marže obchodníka ...) , Ale v té době byly také naprosto jiné hodntoy peněz, nedá se to takto převádět, v té době byly 0.05 yuanové mince za které šlo koupit ledacos. Dnes za 1 (cca 3.4kč) yuan nekoupíte nic, téměř nic. Ty dva dolary byly pro Číňana kupa peněz a určitě nelze říct, že by to bylo málo.
Shuiping konvičky jsou něco naprosto nejběžnějšího co si může normální smrtelník kupovat, zde je pro předtavu aukce ze včera http://www.ebay.com/itm/Antique-Chinese ... true&rt=nc lepší konvice z ranného období Factory 1 , a to ještě skončila relativně levně, kdyby to bylo na aukci zde a bylo možné konev reálně vidět, cena by byla násobně vyšší... Tyto konve ani v době kdy byly nové, nestály málo, proto je jejich sběratelská cena jiná. Shuiping ze 70´s green sticker je pořád někde mezi 250-300USD za normální klasiku ...
<<

chawangpu

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 160

Registrován: 5. 3. 2011 21:43

Příspěvek 28. 12. 2014 21:27

Re: Výběr Yixing konvičky.

Davčcha: Všiml jsem si článku u Vás na toto téma http://prekvapenycajem.wordpress.com/20 ... -porcelan/ , to srovnání jakoby finanční, asi bych s tim nesouhlasil, protože porcelán je prostě něco jiného.
Když jsem si koupil kolem roku 2000 několik prvních Yixingů, z nichž jedna konvička je opravdu dobrá, nevzbuzovalo to ve mne žádné zvláštní pocity a téměř deset let jsem si vystačil s porcelánem - byl levný, lehce dostupný - kvalitní Yixingy v Česku téměř nedostupné a internet jsem v té době vůbec míjel. Yixing jsem téměř nepoužíval a prostě mě nijak neoslovil, razil jsem teorii, že raději utratím za dobrý čaj.
Pak se ale věci přehouply, a docela jasně vim, proč utrácim za Yixing, a jasně vim i kdy sáhnu ke gaiwanu či testru, vše má svoje. Gaiwan mi dá jasnou uniformní představu o kvalitě čaje, nijak nezkreslí chutě a vůně, prostě mi řekne o čaji co je třeba(zejména před nákupem), Ale pokud čajuji pro radost, nikoliv pracovně, gaiwany a skleněné džbánky odhazuji v dáli, prostě konvičky a ten pocit při čajování, se nedá vyjádřit hodnotou finanční, může mi dělat radost konvička s oťukem jež jsem dostal darem mnohem větší než konvička co jsem pořídil za pár set dolarů, nicméně to čajování z Yixingem, používání kvalitních šálků , je prostě něco. Pokud se k tomu připojí i ohřev vody na kamínkách, a dobří přátelé k čajování, je pak čaj a jeho kvalita až na druhém místě, nehraje to takovou roli, obyčejný čaj je radostí a velmi dobrý čaj ukáže své kvality mnohem více, než v uniformním gaiwanu s rychlovarkou. Ale kdyby mi toto někdo tvrdil před deseti lety, prostě bych tomu nevěřil. Nicméně už v té době jsem jasně viděl v čajovně kde jsem pracoval a kde jsme měli na zelené čaje pouze Yixing, že čaj z kvalitného Yixingu neoxidoval, chutnal i po pár hodinách velmi slušně, zatímco v gaiwanu pokud Dračí studna vychladla a pak se po půl hodině znova zalila, byl to již čaj nepříliš chutný.
Šálky jsou pak další velmi zajímavá věc, kde je chuť znatelná velmi, a některé porcelány se hodí k mladému shengu, jiné ke staršímu. Toto je velké umění, které dost oceňuji a znám pouze několik lidí, jež mají nejen nekonečné množsvtí šálků ale zejména vědí,, pro který a kdy sáhnout, aby vynikla ta nejzajímavější chuť čaje. Ale zase to nelze převádět na peníze, jde nejen o chuť samotnou, ale o estetiku a radost při čajování, které nějak čim déle piji čaj, u gaiwanu a levného porcelánu nikterak nedosahuji,
Pravda je, že konvičky jsou nyní opravdu drahé a když si přepočtu ceny na české koruny, a nepočítám v dolarech či yuanech jež jsou měny ke kterým nemám žádný vztah, je to opravdu úlet. Shuiping konvičky kolem 100-150USD si běžně kupuji aniž bych tušil, zda konkrétní konev dobře teče apod., tedy věc jež západní piják předpokládá. Momentálně mám zálusk a pomyšlení na konev z konce 50. let, jež koštuje opravdu hodně.. 28 000kč a když to takhle napíšu, přemýšlim že nejsem normální. Neočekávám od ní žádné chuťové extáze, resp. vůbec o tomto nepřemýšlim, ta konev je cca 800ml obsahem, takže ani nepřemýšlim že ji budu příliš používat, jen tu a tam v Marshalově "Grandpa style".
Nicméně i přes ten přepočet na české koruny a srovnání gaiwanu za 100kč a konvičky za 2000kč , dnes vim proč mám takových konviček armádu (což neni vůbec nutné ale někdy se to prostě zvrtne :D ) , a proč obyč. gaiwan (nelze srovnávat s kvalitnim porc. jež pak koštuje podobně jako zmíněná konvička) používám jen pracovně a mám naprostou averzi ke sklu jako vrcholu nevkusu.
<<

Davčcha

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 491

Registrován: 30. 12. 2013 22:03

Příspěvek 29. 12. 2014 09:11

Re: Výběr Yixing konvičky.

Jistě má estetika a atmosféra při pití čaje svoji hodnotu, kterou ale každý oceňuje jinou mírou. Proto jsem si všelijaké ty konve a další hračky pořizoval (včetně litinky, která se teprve vyrábí v Japonsku), abych tu záležitost prostudoval. Nicméně si myslím, že by člověk neměl být otrokem čaje. Vždycky jsem se dost vyhýbal nakupování věcí nefunkčních, případně hromadění předmětů, které běžně nepoužívám a zbytečností. Ta moje čajová minisbírka je vlastně velká výjimka, ke které jsem se odhodlal proto, že vím, že čaj budu (do určité míry i muset) pít, předpokládám, že cena půjde nahoru a kvalita s uložením pravděpodobně poroste (a jako určitou diferenciaci v uložení peněz). Já v principu vnímám majetek a vlastnictví jako zátěž. Jistě usnadňuje život, ale vyvolává obavy. Jestliže čajuji s gaiwanem za stovku, cítím se mnohem svobodněji a pohodlněji, než když pracuji s konví za dva tisíce. To už je docela svazující a mělo by být vynahrazeno adekvátní protihodnotou, z mého pohledu především v chuti čaje. Protože konev stejného tvaru můžu pořídit i levněji. Ale to myslím bude otázka rozdílných filozofií, no.
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 9960

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 29. 12. 2014 09:48

Re: Výběr Yixing konvičky.

Na druhé straně, vše si žádá své, kvalitní čaj - kvalitní nádobí. Je to asi jako tvrdit, že do státní opery jit v teplákách či montérkách a mít z toho stejný zážitek... pochopitelně něco pravdy na tom je, ale.....

Každý kdo má kvalitní čajové nádobí, kamínka, PRAVOU yixing konvičku tohle potvrdí, ano dá se pit z gaiwanu za 60 kč, ale tam patří spíše pytlíkáč, ne kvalitní čaj.
Kdo nekdy čajoval v přirode nebo doma v hezkém prostředí na kamínkách ví o čem mluvím.
Pro Tebe možná, ale pro mě pracovat s gaiwanem za pár Kč není o svobodě, ale o neuctě ke kvalitnímu čaji. Pochopitelně každý má na to svůj názor.
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

chawangpu

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 160

Registrován: 5. 3. 2011 21:43

Příspěvek 29. 12. 2014 10:49

Re: Výběr Yixing konvičky.

Na obavy snad časem zapomenete, jako člověk neprožívá úzkost pokud řídí auto za 300tis (ano snad první měsíc ano), prostě jej používá s otevřenou myslí, neni to nijak svazující. Navíc u používání konvičky neni tolik cizích elemetnů jako např. na silnici, kteří Vám rádi auto nabourají.
Hromadění neni určitě to nejlepší, u Yixingů je to otázka pár kusů, nemusíte tomu propadnout, nicméně jak jsem již psal, opravdu kvalitní konve dnes stojí mnohem více, než 2000, ta hodnota je prostě taková.
Konvička jež máte, se po začajování posune, chuť může ovlivňovat u určitých druhů, kde vystupují ostřejší chutě, tak je zakulatí, tyhle tmavší hlíny mnohem lépe zpracují vlhčeji skladované čaje, jež mohou být z gaiwanu nepitelné. Ale pokud použijete již třeba vodu ohřátou na kamínkách, nemusí být ovlivnění konvičky vs gaiwan takové, protože voda z Chaozhou konvi již chuť zakulatí a udělá sladší. Nicméně ty další přednosti, jako držení tepla, snížení zvětrání čajových lístků, jsou pro mne osobně vlastnosti, které mi gaiwan nenabídne. Ten estetický element, je čim déle čajuji, mnohem více důležitý, než dříve. Nevím, zda je to otroctví, nebo dělání určité věci na 100%. Pro mne je čaj a vše kolem něj na prvnim místě, rozumim že to tak nemůže být u každého, nicméně protože je to dlouholetá životní záliba, nemám problém jí věnovat finance, jako si sportovec, jež je svému sportu otrokem? , koupí klidně boty za x tisíc, a neočekává od nich více, než že si nezničí klouby a bude se cítit ok, a nebude používat obuv za 100kč, i když v počátku se i taková obuv může tvářit jako že nějaké to běhání taky vydrží.
Edit:
ovlivnění chuti čaje Yixingem se věnuje tento článek např. http://www.kyarazen.com/tea-taste-diffe ... ing-wares/ , je tam celkem dobré srovnání, nezapomeňte že Vaše konvička je hodně vysoko pálená, tedy to ovlivnění chuti neni takové, jako u méně pálených a mnohem více porézních hlín. Někdo má rád velmi pálené konve, protože právě chuť nemění, např, některé zhuni jsou pálené a mohou se zdát téměř neporézní, i když to také není pravda ale efekt ve změně chuti může být velmi jemný, z mé zkušenosti nijaký, ale jednak jsou mé zkušenosti s zhuni malé - zde by určitě Dzin mohl referovat mnohem více, druhak jsou orig. zhuni konve prostě něco králosvkého, krásného a esteticky tak oslňujícího, že to chcete, aniž by Vás ta chuťová stránka ovlivňování čaje zhuni vůbec napadala. Těžko říct, zda lze Yixing považovat za nefunkční, pokud nijak neovlivní chuť. Nicméně děkuji za tento podnět, opravdu jsem si deset let myslel to stejné ale cca poslední 4 roky si to nemyslím a na tu myšlenku jsem uplně zapomněl.
<<

Davčcha

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 491

Registrován: 30. 12. 2013 22:03

Příspěvek 29. 12. 2014 11:17

Re: Výběr Yixing konvičky.

No, gaiwany (resp jejich předchůdci bez poklice) se používaly už v době, kdy ještě išing nebyl na světě. Udržely se do dnešního dne, a to jistě ne bez důvodu. S názorem, že do gaiwanu za šedesát korun patří pytlíkáč, si dovoluji zásadně nesouhlasit. Je to funkční plnohodnotné nádobí, které se od gaiwanu za několik stovek nebo tisícovek liší v zásadě hlavně v tom, že není pomalované nebo nemá historickou hodnotu. Jistě to někomu může zvýšit požitek z pití čaje, není to ale můj případ.

Stejně tak si operu nejlépe vychutnám rozvalený v křesle s podnožkou v pohodlném oblečení, než v nějaké nepohodlné sedačce, napasovaný do formálního oděvu (který se nenosí proto, aby zvyšoval požitek z hudby, nýbrž ze společenských důvodů) a s hromadou různě šramotících a kašlajících cizích lidí, disponujících souborem rozličných osobních nebo umělých pachů. (Přičemž nejlépe si člověk vychutná hudbu tehdy, když ji sám nebo s dobrými příteli provozuje. Pak nepotřebuje nijak malovaný a jinak zdobený či drahý nástroj, ale nástroj funkční.)

Možná na to časem změním názor, ale myslím, že už jsem příliš starý na to, abych revidoval svoji životní filosofii. Forma by neměla být povyšována nad obsah.

Chawang: co se týče auta, bude to dosti relativní. 300k je běžná cena za nové základní auto. Co třeba 3M? Co se týče držení tepla, při krátkých krocích se to nestihne projevit, i při delších je rozdíl tak dva stupně. Stejně tak nemám v procesu lístky tak dlouho, aby stihly oxidovat. Ale u jiných materiálů by to jistě mohlo být jinak. Co se týče otroctví, no je to myslím na delší debatu. Znám pár lidí, kteří například sportu zcela propadli, na úkor přátel, rodiny et cetera a nepovažuji to za příliš vhodné. Je to sice lepší než propadnout alkoholu, hracím skříňkám, ale přesto je v tom také určitá forma závislosti a výsledky tomu nemusejí odpovídat. Byť samozřejmě, kdo se chce v nějakém oboru dostat na vrchol, musí mu věnovat mnohem víc času než běžný smrtelník. A bez toho, aby mu propadnul, se mu to asi nepodaří.
<<

nerow

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 481

Registrován: 6. 5. 2013 09:30

Příspěvek 29. 12. 2014 11:43

Re: Výběr Yixing konvičky.

Též si potrpím na vhodném výběru nádobí.. postupně vyměňuji z kraje nakoupený běžný porcelán za něco, z čeho mám větší požitek při pití čaje..Tím, že se mi po roce a půl vyjasnili preference co se týče nádobí všeobecně, můžu do něj více investovat...A ačkoliv si někdo vystačí s gaiwanem a šálkem za stovku, více peněz investuje do čaje, více napije apod...kolikrát radši oželím koláček za 2k a koupím si konvičku, která smyslově čaj zkvalitní...člověk čajuje všemi smysly a estetika a vnímání kvality používaného nádobí je jeden z nich...

Co se týče gaiwan vs. zisha konvička. Konvička má něco do sebe a i když je ve stádiu, že v daném okamžiku vyloženě nezkvalitní čaj i tak je svým způsobem čaj lepší...Určitě co se týče držení tepla a následného rozvonění dle typu konve. Tam pozoruji, že jiný tvar konve, jinak proudí horký vzduch s aroma a je malinko jiný jeho vjem...
A líbí se mi právě na tom ten proces pozorování zlepšení, či nezlepšení, vhodného výběru čaje do konvičky a tím určitého druhu pozorování...co se děje s hlínou, když týden nedostane čaj, co se stane, když se čaje střídají, jak moc velkou má paměť po 100 uvařených puerhech apod..

Jinak nic proti kvalitnímu porcelánu (gaiwan), když chce člověk ochutnat čaj a aby měl porovnání, kam co konvička posouvá...
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 9960

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 29. 12. 2014 11:50

Re: Výběr Yixing konvičky.

Ten pytlíkáč byl řečený z nadsázkou, ale pochopil jsi to dobře, ale s tou operou jsi to vůbec nepochopil. Jít do státní opery tak a tak oblečený... ne zůstat doma ;-) Ale abych Ti odpoveděl na rozvalení v křesle, vychutnal by jsi si tu operu puštenou z mobilu? Nebo by jsi sel do koncertního sálu? (at už v montérkach nebo fraku?) Myslím že ted pochopíš co Ti tu vsichni chceme říci. :-) Kvalitní opera - kvalitní poslech plus další veci... atmosféra, nálada, možná i kvalitní vínko k tomu a sličná děva..

Kvalitní čaj - kvalitní nádobí, voda, prostředí...

Jsou jisté věci, kde se forma a obsah prolínají a nelze je v jisté formě (chces-li levelu) oddělovat.

2 nerow: Ano jsou kvalitní gaiwany které jisté čaje posouvají tam, kam je yixing neposune a naopak.
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

joda

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 1468

Registrován: 13. 8. 2011 14:27

Bydliště: Benák city

Příspěvek 29. 12. 2014 13:45

Re: Výběr Yixing konvičky.

Rozdíl v gaiwanu za 100 a 2000 (neřkuli více) je zcela zásadní! Jedná se především o kvalitu porcelánu a jeho zpracování, ruční kresby a estetika jsou jen třešnička na dortu. Kvalitní gaiwany bývají velmi tenké, lépe tvarované (i když se tvary a tím i vhodnost pro ten který čaj mohou lišit), lépe se drží v ruce, jinak vedou teplo, takže nepopálí prsty a jinak díky tomu louhují i čaj.

A Yixing je skvělý. Ba přímo brilantní, některé čaje si bez něj již nedovedu moc představit. Jak tu bylo vzpomínáno, nejvíc se mi osvědčil na pu'erhy a hei cha, ale kouzla dělá i s pečenými čaji. Hodně luxusní z něj lezou právě třeba Dan Congy, kdy pomůže eliminovat občasnou svíravost či přílišnou natrpklost. U každého čaje si přípravu rozmyslím. Gao Shan jen lehce oxidované a pečené Taiwance mám nejradši z gaiwanu, i když si překvapivě dobře vede 100ml kulatá glazovaná konvička od p. Nováka. Je pravda, že záleží na hlíně a konvičce, musí si k čaji sednout a vtipné je, že občas ty dvě stejně vypadající konve dělají jiné čaje. najít vhodnou kombinaci není rozhodně jednoduché. Také třeba duan ni konvička na bílé se mi zajela okamžitě, jiná až po delší době. A také se to chce trochu propít, velmi dobře poznat ten který čaj, aby člověk ty rozdíly v chuti byl vůbec schopen postřehnout, když jsou na začátku ještě malé. To, že čaj v yixingu vydrží dlouho je také nezanedbatelná výhoda. Z čaje velmi často tahám i přes 10 nálevů a ne vždy mám na to čas a chuť je dát všechny naráz. Tato vlastnost mi umožní si pití čaje dávkovat jak chci, klidně dva dny jednu 5g dávku.

Ale zapomínáme tu opět na to nejdůležitejší - každému vyhovuje něco jiného. Takže ať už z gaiwanu za 100, nebo z yixingu za 35k (btw to už je převelice hodně za mým limitem :smile: ), důležité je, že chutná.
Můj blog: "BéPéčko" čili Bezpečný Prostor | Michal Zajačík
<<

nerow

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 481

Registrován: 6. 5. 2013 09:30

Příspěvek 29. 12. 2014 13:52

Re: Výběr Yixing konvičky.

K tomu nechávání lístků do druhého dne...Jsou čaje, které se při celodenním zalévání se nedají vyždímat a i když 30x vychladnou, nemá vliv na chuť.. ale nikdy jsem neměl odvahu je tam nechat do druhého dne...kvůli strachu z plísně...
Naposledy upravil nerow dne 29. 12. 2014 13:56, celkově upraveno 2
<<

joda

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 1468

Registrován: 13. 8. 2011 14:27

Bydliště: Benák city

Příspěvek 29. 12. 2014 13:54

Re: Výběr Yixing konvičky.

V yixingu mi to už dva dny vydrželo několikrát bez problému, bez nejmenší stopy. Jestli se tak brzo udělá, už musela být v tom čaji. Ani fu zhuan cihly mi nezplesnivěly za dva dny v konvičce.
Můj blog: "BéPéčko" čili Bezpečný Prostor | Michal Zajačík
<<

nerow

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 481

Registrován: 6. 5. 2013 09:30

Příspěvek 29. 12. 2014 14:00

Re: Výběr Yixing konvičky.

Jednou mi zplesnivěla mikročástice čaje v zavřené konvičce při transportu, tak z toho mám přirozeně strach..přeci jenom když vypláchnu konev vařící vodou, je během pár minut suchá a drobné lístky zaseklé v hubičce se dají pak lehce vyfouknout (když jsou suché) a i tak mám (možná neopodstatněný) strach z toho, že by mohl nějaký mokrý list, který neuschne hned v hubičce zplesnivět...Natož nechat třeba dva dny konev s lístky, které drží určitou vlhkost a vlhké prostředí uvnitř nádoby... :D
<<

chawangpu

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 160

Registrován: 5. 3. 2011 21:43

Příspěvek 29. 12. 2014 17:38

Re: Výběr Yixing konvičky.

S tim autem to právě bylo přirovnání normální shuiping vs normální auto, tedy proč se stresovat u používání "levné" konvičky když se nikdo normální nestresuje při používání věci 150x dražší, u které je násobně vyšší riziko rozbití . Jsou auta za 3M ale i konvičky za 1M , u obojího bych už pak ten stres chápal, ale také očekával jiný zážitek. Prostě je to normální konvička, a to co je pod tuto cenu, jsou jen kompromisy, s kvalitnou hlíny, zpracováním, dobarvováním atd.

Gaiwany - bílý gaiwan prefabrikát jež má hodnotu 100kč a za tu samou cenu se jej možná po 20ti letech těžko zbavíte. Pak tu je možnost bílého gaiwanu, taktéž nového, ale z kvalitního porc., kde může být cena třeba 1000kč. Nebude to gaiwan starý ani pomalovaný, jen prostě kvalitní. Jeho hodnota bude přetrvávat. Bavíme-li se o porcelánu starém, a jeho minulosti, musíme ale mluvit o kvalitním porcelánu, stejně jako originální Yixing kvalitě. Stejně jako jsou gaiwany za 100kč a Yixingy za 300kč, toto nemá žádnou hodnotu ani uměleckou, ani to není opravdu ten porcelán, jež se dělal ještě pár desítek let zcela běžně, a o Yixingu a těch plastových uměle obarovaných novotvarech, se nemusím rozepisovat.
Ona ta pointa cen Yixingu a proč je ta cena taková, proč si všichni kupují šálky a konvičky cca do roku 1995, je prostě stejná jako např. u Puerů. Kvalita je jiná, zdravotní závadnost je minimální, design není takový jako byl před příchodem komunismu, ale kvalita je často mnohem zásadnější, a obecně násobně vyšší, než nyní.
V posledním čase jsme řešili, kolik by stála zakázka nových, stejnými lidmi z Factory Yixing , a co nejdostupnější kvalitou hlíny, shuipingů, vel. cca 120cc. V pořizovací ceně jsme na cca 100USD u kvalitní hong ni. Má to cenu ? Ne, protože tu jsou pořád konvičky starší, jež stály v nákupu haléře a dají se také sehnat za 100USD. Proto také zakázek těchto remejků starších konvic v posledních pár letech ubylo velmi znatelně, a masivně se zvýšil zájem o Factory 1, 2. 5 konvičky, jež sice často hůř slévají, a mají případně opravdu bizardní tvary, ale hlína je pořád ok!! A cena pořád roste...

To je celkem obecně důležité vědět, není nutné kupovat věci s tím, že jejich budoucí hodnota poroste, nicméně je to jedna z výhod kvalitních uměleckýchči starožitných věcí, primárně kvalitních, že jejich hodnota bude stálá, případně vyšší. Toto jsem si ověřil celkem příjemně když jsem se stěhoval do Číny, prodal jsem jen cca 30% sbírky asiatiky případně starého dřevěného nábytku, o vše byl zájem a nemusel jsem dělat kompromisy, dostal jsem slušný peníz. A nové věci ? Nikdo je nechtěl, většina letěla do poplenic. A často to nebyly věci v nákupu levné, naopak. Ale prostě jejich hodnota již samotným zakoupením klesne o 30% ? procent...
<<

Davčcha

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 491

Registrován: 30. 12. 2013 22:03

Příspěvek 29. 12. 2014 19:52

Re: Výběr Yixing konvičky.

Pokud se na konve budeme dívat jako na investici do budoucna, tak samozřejmě nemám ani nejmenší výhradu. Ale jinak bychom taky neměli zapomínat, že drahé věci chutnají mnohdy lépe jen proto, že za ně byla zaplacena vysoká cena, a proto se očekává lepší chuť: http://www.caltech.edu/content/wine-stu ... perception

Já nikomu neberu jeho víru, která se nakonec může přetavit v lepší chuť. Ale mě zajímá, jak je to doopravdy. Ovlivní išing chuť? Proč, jak, v jaké míře, jaký je poměr cena/výkon? Je to opravdu išingem, nebo tam hraje roli jiný faktor, chyba v měření. Atd.

A jinak, pokud bude mít mobil kvalitní převodník a budou k němu solidní sluchátka, bude to pro mě lepší volba, než aby mě u poslechu hudby otravovala nějaká baba. :p
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 9960

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 29. 12. 2014 20:14

Re: Výběr Yixing konvičky.

Je vidět že se jen vyhýbas odpovedi, nikdo nemluvil ani o sluchátkach ani o prevodníku. Proste pokud chces kvalitní hudbu, musis mit kvalitni poslech.. ano jsou lidé co jim to staci z mobilu nebo si to jen pískat.
Stejně tak jsou lidé kteří rádi piji drahy (kvalitní) čaj z gaiwanu za pár kč a mozná z pražské vody a za behu.... také nemám výhrad. :-) Stejne jako jsou lidi co pijí kvalitní čaj a ani ho nepijí z gaiwanu ale delají si to ho igelitového sáčku, já s tím problém nemám, to je jejich věc.
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

Davčcha

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 491

Registrován: 30. 12. 2013 22:03

Příspěvek 29. 12. 2014 20:48

Re: Výběr Yixing konvičky.

Pardon, to je moje odpověď. Pokud dokáže mobil kvalitně přehrát kvalitní nahrávku, rád si odpustím koncertní síň.

A jinak něco k išingu: http://terebess.hu/english/yixing1.html
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 9960

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 29. 12. 2014 21:09

Re: Výběr Yixing konvičky.

Ano, ale gaiwan za 100 kč není koncertní síň, to je práve chrastítko z mobilu bez koncertní skříně ;-)
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

joda

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 1468

Registrován: 13. 8. 2011 14:27

Bydliště: Benák city

Příspěvek 29. 12. 2014 21:40

Re: Výběr Yixing konvičky.

No právě že on tvrdí, že pokud by to mobil dal stejně kvalitně, dá přednost mobilu. Sice je to jako analogie funkční, ale jinak se jedná o nalomenou haluz. Stejně jako mobil bez velice kvalitních sluchátek (a často i s nimi, btw) nepřehraje opravdu dobře nic, stejně tak porcelán za 100,- je i v pouhém komfortu užívání (držení, pálení prstů ...) převelice daleko od kvalitního. Ale stejně jako koncertní síň, případně sluchátka za tisíce, to se zřejmě jistému typu lidí nedá vysvětlit, to si musí zažít sami :-) A bias vjemu podle ceny a vzhledu jsme s kamarády eliminovali například i pomocí slepého testu.
Můj blog: "BéPéčko" čili Bezpečný Prostor | Michal Zajačík
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 9960

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 29. 12. 2014 21:47

Re: Výběr Yixing konvičky.

Amen :-)
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

Davčcha

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 491

Registrován: 30. 12. 2013 22:03

Příspěvek 30. 12. 2014 09:12

Re: Výběr Yixing konvičky.

Gaiwan za stovku, který tu mám, je tenký, lehký a má vytažený okraj natolik, že do prstů nepálí. Měl jsem v ruce mnohem dražší, se kterými se prakticky nedalo dělat. S tímhle se dělá výborně. Porovnávat ho s "hudbou z mobilu", o které se se tu od začátku snaží Dzin, je naprosto irelevantní, a to od začátku. De facto je to diskusní trik známý jako klamná analogie a slouží k získání diskusní převahy, nikoliv k věcné diskusi.

Já vám samozřejmě neberu, že máte lepší pocit a požitek z pití čaje, když k tomu máte tu omáčku kolem. Můj pohled je ale poněkud odlišný, založený na jiné filosofii. Já se svojí vzdávat nebudu, a vy vaší také ne - takže myslím nemá valnou cenu v debatě pokračovat, aniž bychom si sedli nad konkrétním nádobím a udělali čaj.
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 9960

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 30. 12. 2014 10:35

Re: Výběr Yixing konvičky.

On není způsob jak bys to jinak pochopil, že to je trik to nevím.
Já od počátku říkam že kvalitní čaj si zaslouží kvalitni pripravu a kvalitní nadobí plus kvalitni vodu atd... jen ty to nechápeš, ostatní ano. Promin že jsem se Ti to snažil priblížit, ty jsi akorát ukázal že to nechápeš, kvalita hudby byla jako analogie nekvalitnímu gaiwanu, ale ty jsi se snažil o zavedení diskuse z cesty převodníkem, sluchátky atd... jak říkal "kolega" výše, vše má svůj čas....
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

joda

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 1468

Registrován: 13. 8. 2011 14:27

Bydliště: Benák city

Příspěvek 30. 12. 2014 12:44

Re: Výběr Yixing konvičky.

Nevadí. Pokud vyhovuje, tak proč to měnit? Nota bene pokud si peníze netiskneš doma na tiskárně. Chápu tě. Já se jen snažil říct, že rozdíl v chuti u yixingu tam je občas menší, občas poměrně zásadní a identifikovali jsme ho s přáteli i s pomocí slepých testů. Gaiwan má pro mne hodnotu především užitnou a vím, že s jingdezhenem se mi pracuje nejlépe a tenčí jsem neviděl. Bavíme se o gaiwanu a ne o např. shiboridashi které má vyšší okraj. Opět jsme to testovali. Nejedná se tudíž o omáčku kolem. Tou je pro mne pěkné moře, cha bu, pinzety, krásné dřevěné lžíce atd., ne tyto zcela nezbytné prvky. A cokoli o diskusní převaze bych si pro příště odpustil, zejména, když uvádíme poměrně validní argumenty proč a jak. Čajujme v míru, pánové :-)
Můj blog: "BéPéčko" čili Bezpečný Prostor | Michal Zajačík
<<

Davčcha

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 491

Registrován: 30. 12. 2013 22:03

Příspěvek 30. 12. 2014 12:51

Re: Výběr Yixing konvičky.

Nepovažuji to za vhodný způsob. Porcelánový gaiwan se k přípravě čaje používá stovky let - do dneška. Nejde o žádný méněcenný způsob.

Joda: čímž se opět dostáváme na začátek. Já u některých konví určitý malý efekt pozoruji, u zmíněné factory 2 nicméně aktuálně ne, ale také vím o případech, kdy měla konev efekt negativní. A tedy se ptám, je cena za takové konve přiměřená jejich výkonu? Je investice v řádu desítek až stovek dolarů relevantní? Projeví se vůbec spolehlivě pozitivně na chuti čaje? Nakolik jde o přehřátí trhu, případně úmyslně vyvolané? Poslouží svému účelu konev zásadně levnější, z moderních materiálů? Proč by na jejich stěně nemělo docházet ke stejné oxidaci? Nestačí porcelán? S jakou pravděpodobností běžný čajař narazí na konev, která bude opravdu objektivně dobře fungovat? Atd.
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 9960

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 30. 12. 2014 13:11

Re: Výběr Yixing konvičky.

Porcelánový gaiwan se vyrábí stovky let, ale práve v různých kvalitách. Jsou čaje, které nereagují ani na yixing, porcelán prostě na nic.

Yixing kamenina má unikátní vlastnosti, poznali to po celém světě a tudiž byla velmi rychle vytežena, zatím neexistuje náhražka za ní, jsou jiné hlíny a kameniny které více čí méně napodobují jeji vlasnosti, ani taiwanská hlína (která slouží na padělání yixingu) se tomu nevyrovná ani za mák. Kdyby byl efekt žádný nebo minimální, tak se yixing nevytežil, nebo by se svetším uspechem používaly jiné materiály.

Cena versus výkon je individuální záležitost. Tam se to nikdy nedá říci, mnohdy se koupí za vysokou cenu padělek, jindy za směšnou cenu vzácný kus.
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

chawangpu

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 160

Registrován: 5. 3. 2011 21:43

Příspěvek 30. 12. 2014 13:18

Re: Výběr Yixing konvičky.

Davčcha: Můžu se zeptat, jak konkrétně by měla konev z Yixingu správně fungovat či co by s čajem měla dělat, aby to bylo ok ?
PředchozíDalší

Zpět na Nádobí - konvičky, gaiwany, šálky....

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků

TOPlist Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by ST Software for PTF.
Český překlad – phpBB.cz