No já jsem se schválně dotazoval dnes kamaráda, jež si jich ode mne pár bral, je to chlapík kolem 50ti, původem z Anxi (Fujian), jeho rodina dělá čaj po generace, on sbírá konvičky a jak tuhle viděl, hned je koupil. Používá je na vlhčí puery, shengy , hodně staré shengy (to je jeden z mála lidí v Kunmingu, co opravdu má věci jako Red Mark, Song Pin Hao a podobné šílenosti, co stojí dnes opravdu těžké miliony, a pak cokoliv mladšího či šílenosti jako 1930 liuan, 1970 longjing, 1960´s baicha), jeho konvička protože je u něj v čaj. obchodě a denně udělá x čajů, tak je již v pokročilejším stádiu začajování než moje.
Jeho dojem je stejný jako můj, konvička tlumí vlhké nepříliš libé tóny u vlhčeji skladovaných čajů. Jeho způsob začajování byl takový, že asi prvních 14 dnů po důkladném omytí a otevření konvičky ji neustále poléval puerem , sem tam použil na přípravu a denně vysušil. No nevim, Číňani maj občas svoje cesty jak připravit konvičku
Nicméně rozhodně neměl žádný problém, má stejné shuipingy Factory 1, jež stojí akt. násobně víc, toto bere prostě jako levnější variantu.
Add ty ceny - shuipingy a vůbec tovární konvičky se staly objektem sběratelským, cení se minimální detaily, speciální serie, pokud má či nemá orig. balení či samolepku... Z té nejlevnější možnosti Yixingu se prostě stal také luxus. Ano. Sběratelé jsou většinou normální výdělečně činní asiati jež prostě sbírají toto jako někdo sbírá známky a ví proč známka s trochu jinačim odstínem nebo chybotiskem stojí násobně víc, a nepřemýšlí o tom, zda podobná nová známka, jež se navíc dá prakticky použít, stojí 3.6kč... Naproto chápu, pokud Vás toto neoslovuje, osobně zatim také nejsem ochotný dát za konvičku jež koupim bez samolepky za 100USD se samolepkou 250USD, ještě na tom tak nejsem... (a hlavně ty konvičky používám a neskládám je do poličky), nicméně dnes opravdu Yixing z orig. míst těžby stojí hodně. Ale čaje stojí také hodně a jak píše Dzin, pít dobrý čaj a nevěnovat pozornost kvalitě nádobí, neni uplně to, čemu bych rozuměl. A znovu - porcelán před stovkami let do cca 90 let měl nějakou kvalitu. Nový porcelán tu kvalitu prostě nemá. A když má, tak nestojí sto či šedesát korun. Vždyť si zkuste do těch malých Jingdezhenských šálků co ode mne máte, nalít horkou čistou vodu, a pak do nějakého nového šálku, např. fujianské výroby. Pokud tam necítíte rozdíl, pak je něco špatně.