Stránka 8 z 8

Re: Výběr Yixing konvičky.

PříspěvekNapsal: 30. 12. 2014 13:21
od joda
To je pravda, že v našich končinách kupuješ většinou zajíce v pytli, ale riziko klesá s vyšší cenou. Časem navíc získáš jakési oko, abys ty očividné šmejdy rozeznal. O tržní bublinu jde každopádně, stejně jako u pu'erhu, pravděpodobnost, že si domů přineseš konev na Liu Bao a ona ho opravdu bude dobře vařit je tak 60:40 když už víš, že chceš tmavou hlínu nízko pálenou nebo naopak apod. Pro mne osobně je už 20k za konev moc, 3k jsem ještě ochoten obětovat, ale už jich mám mnoho, takže každý nákup velmi dobře rozmýšlím a v posledním roce mne nezaujala téměř žádná. Také mne napadlo to samé, co psal Chawangpu. Možná jen každý čekáme od yixingu něco jiného.

Re: Výběr Yixing konvičky.

PříspěvekNapsal: 30. 12. 2014 13:21
od nerow
Davčcha: Též si občas pokládám podobné otázky a pokud pominu estetiku, radost z práce s konvičkou apod. a zůstanu pouze o vlivu na chuť. Mám jen 3 konve co používám. Tu co mám nejdéle (něco přes rok) z továrny 经典陶坊, kterou velmi často používám na Shu a stála mne něco kolem 2k funguje tak dobře, že můžu říct, že ty peníze jsou úměrné očekávaného efektu. Již po zakoupení i z té nejsladší vody udělala hutnou, velmi výraznou, shu připomínající tekutinu :D A hodně velký posun udělala při častém používání...
Hodně záleží na tom konvičku správě předurčit..před rokem jsem si pořídil pár let starý, velmi solidní kousek ze ZiNi z ruky učně...ale až teď po roce jsem našel čaj, se kterým pracuje pozitivně...je to občas běh na dlouhou trať...a z konvičky s motivem švestky na bílý čaj je konvička na liu bao..


Budu si též pořizovat tu Dark ZiNi z F2 na shengy, tak se těším, jak bude postupovat vývoj...

Re: Výběr Yixing konvičky.

PříspěvekNapsal: 30. 12. 2014 13:56
od chawangpu
No já jsem se schválně dotazoval dnes kamaráda, jež si jich ode mne pár bral, je to chlapík kolem 50ti, původem z Anxi (Fujian), jeho rodina dělá čaj po generace, on sbírá konvičky a jak tuhle viděl, hned je koupil. Používá je na vlhčí puery, shengy , hodně staré shengy (to je jeden z mála lidí v Kunmingu, co opravdu má věci jako Red Mark, Song Pin Hao a podobné šílenosti, co stojí dnes opravdu těžké miliony, a pak cokoliv mladšího či šílenosti jako 1930 liuan, 1970 longjing, 1960´s baicha), jeho konvička protože je u něj v čaj. obchodě a denně udělá x čajů, tak je již v pokročilejším stádiu začajování než moje.
Jeho dojem je stejný jako můj, konvička tlumí vlhké nepříliš libé tóny u vlhčeji skladovaných čajů. Jeho způsob začajování byl takový, že asi prvních 14 dnů po důkladném omytí a otevření konvičky ji neustále poléval puerem , sem tam použil na přípravu a denně vysušil. No nevim, Číňani maj občas svoje cesty jak připravit konvičku :D Nicméně rozhodně neměl žádný problém, má stejné shuipingy Factory 1, jež stojí akt. násobně víc, toto bere prostě jako levnější variantu.

Add ty ceny - shuipingy a vůbec tovární konvičky se staly objektem sběratelským, cení se minimální detaily, speciální serie, pokud má či nemá orig. balení či samolepku... Z té nejlevnější možnosti Yixingu se prostě stal také luxus. Ano. Sběratelé jsou většinou normální výdělečně činní asiati jež prostě sbírají toto jako někdo sbírá známky a ví proč známka s trochu jinačim odstínem nebo chybotiskem stojí násobně víc, a nepřemýšlí o tom, zda podobná nová známka, jež se navíc dá prakticky použít, stojí 3.6kč... Naproto chápu, pokud Vás toto neoslovuje, osobně zatim také nejsem ochotný dát za konvičku jež koupim bez samolepky za 100USD se samolepkou 250USD, ještě na tom tak nejsem... (a hlavně ty konvičky používám a neskládám je do poličky), nicméně dnes opravdu Yixing z orig. míst těžby stojí hodně. Ale čaje stojí také hodně a jak píše Dzin, pít dobrý čaj a nevěnovat pozornost kvalitě nádobí, neni uplně to, čemu bych rozuměl. A znovu - porcelán před stovkami let do cca 90 let měl nějakou kvalitu. Nový porcelán tu kvalitu prostě nemá. A když má, tak nestojí sto či šedesát korun. Vždyť si zkuste do těch malých Jingdezhenských šálků co ode mne máte, nalít horkou čistou vodu, a pak do nějakého nového šálku, např. fujianské výroby. Pokud tam necítíte rozdíl, pak je něco špatně.

Re: Výběr Yixing konvičky.

PříspěvekNapsal: 30. 12. 2014 14:23
od Davčcha
Chawangpu: čekám v zásadě, že trochu potlačí hořké a trpké chutě, udělá chuť plnější, kulatější. Ono to do určité míry funguje třeba u té Hong Ni "Lian Zi Shui Ping Hu co prodáváte, a to myslím není nijak výrazně začajovaná. Výrazně to funguje u vody z litinové konvičky - bez vnitřního ošetření. Jestli je příčinou fakt, že částečky oxidů železa vyvážou polyfenoly, nebo poslouží jako povrch urychlující oxidaci na méně hořké formy, to asi bude v zásadě jedno. Teď jsem mimochodem narazil na zajímavé staré texty Billyho Mooda, kde v podstatě píše, že vysoce pálená "purple clay" je vůči čaji vlastně inertní, což je její výhoda. A ano, vytanula mi teď na mysli rada, kterou jsem kdysi dostal, že na pu-erh jsou vhodné méně pálené hlíny. A bylo by to logické. Budu tou zini konví přeci jen prohnat nějaké zelenáče a bílé čaje, co to udělá. Pak ji tedy zkusím začajovat pu-erhem.

Nicméně ale, porcelán je vysoce pálený materiál. Jeho vliv by měl být naprosto minimální. Ty šálky testnu.

Re: Výběr Yixing konvičky.

PříspěvekNapsal: 30. 12. 2014 14:31
od Dzin Tea Racer
U porcelánu má hlavni vliv vodivost tepla a udržení tepla pri které se čaj louhuje. Hodně pálená ZiNi je vynikající se zelným čajem a typem Dan Cong wulongu.

Re: Výběr Yixing konvičky.

PříspěvekNapsal: 30. 12. 2014 17:21
od Davčcha
Teď jsem udělal následující pokus, a sice udělal jsem čaj v gaiwanu (nějaké vlhké skladování), půlku jsem jsem nalil do konvičky a půlku do misky. Nechal jsem ustát několik hodin. V konvi se přeci jen efekt išingu projevil - nálev byl mírně jemnější a hladší. Buď se ta hlína nakonec nějak vzbudí, nebo je ta konev fakt vypálená na tyhle čaje trochu moc.

Re: Výběr Yixing konvičky.

PříspěvekNapsal: 30. 12. 2014 17:24
od Dzin Tea Racer
Jak silný nálev jsi udělal? (g čaje na ml vody?).

Re: Výběr Yixing konvičky.

PříspěvekNapsal: 31. 12. 2014 00:00
od Davčcha
Tohle bylo asi 2g na 50 ml.