Stránka 1 z 1

Yixing pachy

PříspěvekNapsal: 8. 7. 2011 20:14
od VoxMortis
Ahoj

zdědil jsem krásnou Yixingovou konvičku, ale byla dlouho zavřená v dřevěné skříni a chytlo to pach té skříně... dá se nějak odstranit ?

Re: Yixing pachy

PříspěvekNapsal: 8. 7. 2011 20:50
od zdenek.prachar
Myslím, že by to neměl být problém. Konvičku vložte do hrnce s vodou o pokojové teplotě a pomalu a opravdu opatrně nechte táhnout (termín pro tepelnou úpravu jídla těsně pod bodem varu), rozhodně by voda neměla moc vřít a rozhodně ji nesmíte zchlazovat přilitím studené vody. Po hodině bycho konvičku vyndal, nechal přes noc proschnout a druhý den vše opakoval s přidáním malého množství kvalitního čaje, ideálně toho typu, který v konvičce budete připravovat. Po této proceduře by všechny pachy měly být pryč a pokud je hlína alespoňtrochu dobrá, bude konvička i po vyschnutí vonět čajem.
Z. Prachař

Re: Yixing pachy

PříspěvekNapsal: 8. 7. 2011 23:08
od VoxMortis
Děkuji zkusím...

ovšem celkem mě zaráží to - že mám připravovat v konvičce jen jeden čaj... já sem nováček, rád bych pronikl do tajů čaje a tak zkouším všechno možné... jak moc vadí když ráno si třeba budu pořád dokola dělat ráno Senchu, po obědě nějaký oolong a k večeru rooiboss?

Re: Yixing pachy

PříspěvekNapsal: 9. 7. 2011 10:18
od Dzin Tea Racer
Tak to do yixingu prave nejde..
Ma tu cennou vlastnost ze je porezni a vaze vune konkretniho caje. Takze je idealni na jeden caj pripadne jeden druh ( treba tmave puery ) a tim pak ta konvicka ten caj zjemnuje, zakulacuje atd...
Pokud to chces takto delat tak je idealni porcelanovy gaiwan nebo konvici :-)
Ale yixing je nej...

Re: Yixing pachy

PříspěvekNapsal: 9. 7. 2011 22:53
od VoxMortis
A ještě bych se chtěl zeptat. Jak vypadá v Yixingu plíseň? Já mám vnitřek celé konvice posetý černými čímsi... a nevím co to je

Re: Yixing pachy

PříspěvekNapsal: 10. 7. 2011 00:30
od Dzin Tea Racer
Nafot nam to. Plisen rozmaznes, a roste. Je to zivý organismus...

Re: Yixing pachy

PříspěvekNapsal: 10. 7. 2011 11:13
od VoxMortis
No moc kvalitní ty fotky nejsou, ale je to nejlepší co dokážu opatřit

Obrázek
Obrázek

Re: Yixing pachy

PříspěvekNapsal: 10. 7. 2011 12:24
od Dzin Tea Racer
No moc to videt neni, mozna to vyfotit za sucha.
Stači sem dát odkaz na ty fotky nemusis cele fotky.

Re: Yixing pachy

PříspěvekNapsal: 2. 11. 2013 17:58
od nerow
Jednou jsem půjčoval konvičku sestře a nezkontroloval jestli je 100% vyčištěná od lístků. Po týdnu jsem zjistil, že tam zůstal malinký drobek, který udělal bílý flek o průměru cca 5 mm. Plíseň šla samozřejmě rozmazat prstem, ale pachové následky (ač nepatrné) ne a ne dostat ven. Několikrát jsem vyvařoval konvičku v čisté vodě, několikrát v 25 gramech čaje, ale pochopitelně bez úspěchů. Asi to není řešení, tu plíseň zakrýt, stále tam bude žít? Říká se, že na plíseň jedině znova vypálením, při teplotě, jakou byla konvička vypálená. Což je v domácích podmínkách nemožné. Tak se ptám, je nějaký způsob, jak ji dostat ven? Prostředky jako savo atd. ji asi jen pachově překryjí (jestli vůbec), ale fyzicky neodstraní? Takže konvičku vyřadit z provozu?

Re: Yixing pachy

PříspěvekNapsal: 2. 11. 2013 18:16
od Vojtěch Mistr
Nejnovější článek mého oblíbeného blogera, který se yixing horečky určitě týká...

http://www.marshaln.com/2013/10/buying-yixing-pots/

Re: Yixing pachy

PříspěvekNapsal: 2. 11. 2013 18:19
od Dzin Tea Racer
Savo nemůže nic překrýt, jelikož se rozpadne.... chemiprooxi také. Nejprve bych ji vykoupal v Savu, pak vyvařil ve vodě a pak postupně vypálil v troube, asi hodinu na max, ale postupně...

Re: Yixing pachy

PříspěvekNapsal: 3. 11. 2013 18:44
od epidot
Me to pripada jako normalni cajova sedlina po delsim pouzivani. Moje konvicka na bile vypada podobne uvnitr.

Re: Yixing pachy

PříspěvekNapsal: 4. 11. 2013 08:43
od Jamo
savo funguje tak, ze nici mikroorganizmi tzv. aktivnym kyslikom, co je v skutocnosti kyslikovy radikal, ktory je velmi reaktivny a rozpusti bunecne steny a membrany tym, ze s nimi zreaguje
tento kyslik vznika rozpadom kyseliny chloristej, ktora je zaklad snad kazdeho sava :-) (ale pouzi to, co odporucal dzin za primesy nerucim)
takze ziaden prekriv ale nelutostna likvidacia

Re: Yixing pachy

PříspěvekNapsal: 4. 11. 2013 18:05
od nerow
Děkuji, dneska vyzkouším. SAVO předpokládám neředit s vodou. Chci se zeptat, jak řádově dlouho se má nechat působit?

Re: Yixing pachy

PříspěvekNapsal: 4. 11. 2013 18:11
od Dzin Tea Racer
Musí to byt jak jsem říkal červený uzávěr, tam nejsou žádné pridavky atd...
Neředit, nech to ponořené tak hodinu. Pak dobře vymyj, nech uschnout, zase vymyj a vyvař. Pak bych to dosušil v troube...

Re: Yixing pachy

PříspěvekNapsal: 4. 11. 2013 18:16
od nerow
Dneska jsem kupoval SAVO original (červený uzávěr), jak jsi psal v jiném topicu.

Re: Yixing pachy

PříspěvekNapsal: 22. 8. 2014 11:00
od nerow
Výsledky z odplesnivění:
- V listopadu jsem podle rad Racera nechal konvičku v SAVU vykoupat, několikrát jsem ji posléze vyvařil, dosušil v troubě. Po zalití vodou cca 80°C+ vydávala stejný zápach jako před očistou (je možné, že hlína vydávala zápach ještě před zpesnivěním). Ale hlavně čaj i po vykoupaní v SAVU nebyl dobrý - plíseň tam musela stále být...

- Minulý týden jsem se ke konvičce opět vrátil. Tentokrát jsem ji nechal v SAVU skoro 24h, několikrát po sobě vyvařil v čisté vodě, vysušil v troubě a zatáhl čajem. Řekl bych, že má zpět vlastnosti po koupi co se týče dopadu na chuť čaje, ale...

Myslíte, že je plíseň opravdu pryč? Hodně krát jsem zde četl názory, že plíseň zabije až znovu-vypálení, že SAVO ani nic jiného nepomůže...Ptám se z důvodu (možná je to jen náhoda), jelikož z konvičky jsem měl zatím 2x An Xi wulong a každý šálek způsoboval nepříjemný pocit v krku, který se po 10 nálevech projevil v bolestí v krku. Přes noc se to zpravilo a následující den opět stejný jev, jen co jsem vypil první šálek a každé další pití způsobovalo nepříjemný pocit v krku. Budu to ještě v příštím týdnu na sobě dál testovat, jestli náhodou opravdu není nějaká souvislost s případným zbytkem plísně v konvičce, co je zakotvena v pórech.

Re: Yixing pachy

PříspěvekNapsal: 22. 8. 2014 11:46
od Dzin Tea Racer
Ani vypálení Ti nemusí plíseň zlikvidovat.

Bud opatrný, případně postup opakuj. Sám mám doma konvicku kterou proste už asi nikdy nebudu používat. :(

Re: Yixing pachy

PříspěvekNapsal: 22. 8. 2014 12:14
od nerow
Díky za informaci, tak to raději ji nebudu používat.

Re: Yixing pachy

PříspěvekNapsal: 22. 8. 2014 12:59
od Dzin Tea Racer
Tak já bych to nevzdaval, mozná to donest do nejaky skoly at ti udelají testy na plisne v rámci vyuky :-) Jen proste opatrně.

Re: Yixing pachy

PříspěvekNapsal: 22. 8. 2014 13:24
od nerow
Ok :-) Dobrý nápad...právě jsem si říkal, jestli nějakým způsobem nezjistit případný výskyt plísně..

Re: Yixing pachy

PříspěvekNapsal: 26. 8. 2014 15:39
od Davčcha
Vypálení ti plíseň samozřejmě zlikviduje. Strč to do trouby na třeba 250+ °C a vystaráno. Mělo by to zlikvidovat i mykotoxiny, které jsou (některé) dosti termostabilní. Takže není od věci to tam nechat pár hodin (5). Imo ale, pokud ta konvička dělá dlouhodobě problémy, tak bych ji prostě vyhodil, nebo dal někam jen pro oko. Ona ta konvička prostě může vařit hnusnej čaj prostě proto, že není z dobrý hlíny.