Stránka 3 z 4

Re: Bofura a Litinová konvička

PříspěvekNapsal: 9. 1. 2014 23:44
od Dzin Tea Racer
Tak se pochlub, jaké jsi si vybral :-)
Zajímalo by me jak se staráte o své testubin, bez ohledu na zde vlozené navody. Jestli se tedy staráte a pripadne jak často.

Re: Bofura a Litinová konvička

PříspěvekNapsal: 9. 1. 2014 23:50
od joda
No moc se nestarám, prostě v tom vařím vodu :-) Ale chystám se to potřít vylouhovaným čajem, viz jeden z těch návodů, aby ta rez ztmavla ... nečekané následky ovlivňující chuť vody kdyžtak bez problémů vyvařím :)

Re: Bofura a Litinová konvička

PříspěvekNapsal: 10. 1. 2014 10:27
od dayofvictory
Ono toho moc není. Občas plátnem vyleštím vodní kámen hlavně na víčku a kolem něj. A tím stejným způsobem rozleštím i rez, protože mi moc nerezne. Když jsem někdy déle, kde je tvrdá voda, tak po návratu akorát vypláchnu nadbytečné usazeniny. Víc asi nic.

Jinak se rozhoduji mezi:
9) Shajiku Gata Kikko (správné foto je nad jménem, stránky jsou docela nepřehledné),
12) Hira Maru Gata Unryu.

http://hojotea.com/item_e/kunzan.htm

Re: Bofura a Litinová konvička

PříspěvekNapsal: 10. 1. 2014 13:36
od Dzin Tea Racer
Já chtel kupovat zde
http://www.artisticnippon.com/product/i ... subin.html

No on povrch venku je oki, tam se to potreba zeleným čajem co se vylouhoval, ale zase se názory liší jak moc stare listky, jeslti hned nebo po 5 louhováních.
Ale já to delam starou metodou, že vezmu vlaské ořechy, zabalim je do platna, rozbiju je paličkou na maso ( ořechy bez slupek ) a udelam kouli a jak je ten hadr mastny, tim se vmasiruje olej do konvice. Mám je v perfektnim stavu. Ale jelikož mám 3 litinky, tak nestiham vevšech vařit vodu. Nejaké reznou vice, jiné mene. Uvnitř je dobre vyvarit destilovanou vodu, tím se dostnae prakticky ven všechen rez, ale v tom se zase prameny rozcházejí, že tam je potrebny, ale už nikde se nepise v jaké míře atd.... :-) Proto by me zajímaly praktické zkusenosti.

Re: Bofura a Litinová konvička

PříspěvekNapsal: 13. 2. 2014 22:46
od joda
Tak jsem litinku vytřel kapesníkem, ve kterém byl zabalen čaj. Rez po pár nátěrech ztmavla, chuť ovlivněna nebyla, takže za mne pozitivní zkušenost.

Rád bych nadhodil ještě jedno téma, a to kombinace vody vařené v sha diao (konvička z chaozhou na kamínka) a čajů z Taiwanu. Zkoušel jste někdo? Mám takovou zkušenost, že ze dvou nepečených Gao Shan (vysokohorských) oolongů to místo takové smetanové, hladké a sladké chuti s prvky květů a vanilky vytáhlo spíš takovou chuť mírně nahořklou. Zkoušel jsem vodu z reverzní osmózy a vodu zcela nefiltrovanou, pouze odstátou. Výsledek byl pokaždé stejný, voda nefiltrovaná byla dokonce chutnější. Voda ze skla produkuje čaj chuti dle očekávání. Trochu mne to mrzí, myslel jsem že kamínka zafungují zcela standardně a zvýrazní dochuť, ale zdá se, že nikoli. Máte někdo podobnou zkušenost? Jinak voda z litinové konvice je na tyto čaje nejspíš to nejlepší co jsem zatím objevil ...

Re: Bofura a Litinová konvička

PříspěvekNapsal: 13. 2. 2014 23:42
od Dzin Tea Racer
Já zkoušel sha diao, ale mám 2 a každé je z trochu jiné hlíny a také jinak ovlivnuje vodu. Zkusenost u té jedné je jako Tvá a u druhé se to chová jako litinka.

Re: Bofura a Litinová konvička

PříspěvekNapsal: 14. 2. 2014 00:20
od dayofvictory
joda píše:Tak jsem litinku vytřel kapesníkem, ve kterém byl zabalen čaj. Rez po pár nátěrech ztmavla, chuť ovlivněna nebyla, takže za mne pozitivní zkušenost.


A to zevnitř? Nebo jen špatně rozumím?

Re: Bofura a Litinová konvička

PříspěvekNapsal: 14. 2. 2014 01:25
od joda
Ano, zkusil jsem to i zevnitř a poté dvakrát vyvařil. Přecijen té rzi nemám v konvi zrovna nejméně, pokud si pamatuješ :) Ale jak jsem psal, efekt spíše estetický, na chuti se to nepodepsalo nijak.

Re: Bofura a Litinová konvička

PříspěvekNapsal: 14. 2. 2014 08:50
od dayofvictory
Opravdu zajímavé. Já jsem byl doteď přesvědčen, vynechme extrémní případy, a myslí, že i ve vícero publikacích četl, že do vnitřku tetsubin by se nemělo zasahovat stejně jako u yixingu. Mimochodem to množství rzi mi přišlo naprosto v pořádku, ale přece jen je to 3/4 roku zpátky. Ten postup ošetření rzi čajem jsem zatím vždy viděl pouze ve spojitosti s "vnější" rzí. Každopádně je to určitě důvod k zamyšlení.

Re: Bofura a Litinová konvička

PříspěvekNapsal: 14. 2. 2014 10:17
od Dzin Tea Racer
Četl jsem, že když konvice rezne hodně, nebo je stará či málo používaná je to standartní postup. Zelený čaj, se zabali do platna nebo nálevového sáčku ( takový ten lepsi co se prodavaji zvlášť ) a vaří se v konvici cca 10-15 minut. Případně se to nechá, nebo vytře tím sáčkem, nebo predtím očistí a pak vaří a vytře. Konvice se regeneruje a udelá se membrána mezi stěnou konvice a vodou.

Zkoušel jsem to na jedné své konvici a byl jsem mile překvapen. Voda chutná stejně nebo lépe a konvice rezne pomaleji a tak nejak vypadá lépe. ( mám pocit že mi déle vydrží ).

Re: Bofura a Litinová konvička

PříspěvekNapsal: 14. 2. 2014 11:00
od dayofvictory
No pokud je konvice rezavá tak, že zbarvuje a ochucuje vodu, tak je to ten extrémní případ a pak je určitě nutné nějaké ošetření. Těžko říct, zda bežně používaný tetsubin může zreznout tak, aby byl takovýto zásah nutný. Uvidím tak za 10 let. Vzhledem k tomu, že věřím, že kontakt vody se stěnou tetsubin je to, co dělá vodu lepší, tak se jakéhokoliv zásahu do vnitřku bojím jako čert kříže. Respektive nevím, co by to s vodou udělalo a mám strach to zkusit. možná nic, možná víc, ale spíš bude záležet na tom, v jakém stavu ten vnitřek je.

Re: Bofura a Litinová konvička

PříspěvekNapsal: 14. 2. 2014 11:17
od Dzin Tea Racer
Také jsem se bál, prý se takto tetsubin starší několika let ošetřoval pravidelně ( perioda jednou za sezonu ). Otázka je jak často se používá, já to prostě zkusil a bylo to ok.
Suchym hadrem, nejlépe vatovou tyčkou sáhni na vnitřek a pokud to bude rezavé po lehkem dotyku tak zvaž co je nutné. Já to pochopil tak, že rez v určitem mnozství ano, ale ovlivnuje hlavne to železo, ta litina a pokud ji rez překryje, nebo má velkou plochu, neni to to prave. Čaj zastaví reznutí, litině neublíží....

Re: Bofura a Litinová konvička

PříspěvekNapsal: 14. 2. 2014 12:37
od dayofvictory
Ještě mě napadlo, že bude též záležet na typu rzi. Respektive, zda se jedná o zrezlou ale pevnou a solidní plochu, kde jde rez do hloubky (zde je asi skutečně možná snaha o nějakou nápravu) nebo zda se jedná o jakýsi práškový nános rzi z bodů, kde neproběhla aktivace litiny (zde bych viděl tu snahu zbytečnou). U mě se jedná o druhý případ, odhadem mám v tetsubin 100 bodů každý pár mm čtverečních (dobře je to vidět na odkazu, který jsem sem dával), ze kterých se jakoby spouští rez dolů, ale pod těmito "pruhy" litina nerezne - dle japonského prodejce je toto prý zcela v pořádku, normální a běžné.

Je ale pravda, že u Jodovo tetsubin to byl spíš první typ rzi.

Jinak vatový test dělat nemusím, vím, že kdybych ten poprašek přejel tak ta tyčinka bude rudá jak liška. Už jsem to totiž ze zvědavosti zkoušel.

Re: Bofura a Litinová konvička

PříspěvekNapsal: 14. 2. 2014 13:15
od Dzin Tea Racer
Já nevím, zkus se zeptat prodejce co si myslí o čistěni vnitřku čajem, případne necím jinym. Názory se různí od sebe. Těžko říci jak se dělí typ rzi a co je nutné co není.

Re: Bofura a Litinová konvička

PříspěvekNapsal: 20. 8. 2014 14:00
od Sakana
Tak já nevím, na českých netech se mi tetsubin z japonska sehnat nepodařilo (neglazovany samozřejmě) jenom ty co dováží teanet a ty jsou z číny... máte s nima někdo nějaké zkušenosti ? fungují stejně ? nekřachně při nějakém vyšším zahřátí ? konkrétně se mi líbila tahle http://orijin.cz/litinova-konev-650ml-p540 doma mám půllitr konvičku z nerez a tak nějak sem si zvykl že musím dolévat vodu :-) jakože často, jinak sem se docela zděsil proč je v ní kovové vložené sítko když je neglazovaná... jinak bych samozřejmě nekupoval přez net... dojel bych se na ní mrknout... jen mě zajímá jaké máte zkušenosti z litinou z číny... :-)

Re: Bofura a Litinová konvička

PříspěvekNapsal: 20. 8. 2014 14:02
od Sakana
aha tak se omlouvám :-) řek sem si že se podívám radši ještě jednou a už sem nějaké našel... byť používané... ale stejně jak je to z litinou z číny ?

Re: Bofura a Litinová konvička

PříspěvekNapsal: 20. 8. 2014 14:06
od Dzin Tea Racer
Litinové konvice se zrodili v Číně, ale dnes už je tam nenajdes moc. Japonci delají své a momentálně lépe. Konvičku z litiny do 5 tis určitě kvalitní neseženeš.

Re: Bofura a Litinová konvička

PříspěvekNapsal: 20. 8. 2014 14:28
od Sakana
to jsem pochopil :-) jenom mě zajímalo jak je na tom Čína s kvalitou...

Re: Bofura a Litinová konvička

PříspěvekNapsal: 20. 8. 2014 17:37
od Dzin Tea Racer
Už jsem Ti odpovedel, Japonci dělají dnes kvalitnejší. Čínu kvalitní jsem snad soudobou ani nevidel, pokud nekdo jo, budeme rádi za odkaz.

Re: Bofura a Litinová konvička

PříspěvekNapsal: 20. 8. 2014 19:03
od Sakana
ok díky :)

Re: Bofura a Litinová konvička

PříspěvekNapsal: 9. 10. 2014 20:20
od one111
Moc děkuji za skvělý příspěvek.
Měl bych v tomto ohledu dotaz: co byste řekli srovnání vařit vodu v litinové konvičce tetsubin z Japonska a nebo v novém a nezamaštěném hrnečku ze švédské litiny Skeppshult (skleněným víčkem navíc uvidím, kdy voda začíná vařit)? Chápu rozdíl v kráse, ale kdyby se jen jednalo jen o kvalitu převařované vody??? Cenový rozdíl je přitom značný... Děkuji za Vaše názory.

Re: Bofura a Litinová konvička

PříspěvekNapsal: 9. 10. 2014 20:55
od Dzin Tea Racer
Zdravím a vítám. Tak to zkus, uvidíme, mě osobně by to práve z estetického a tradičního pohledu vadilo, ikdyž u nekoho učel světí prostredky.

Re: Bofura a Litinová konvička

PříspěvekNapsal: 23. 10. 2014 08:59
od HonzaS
Ahoj. Tohle je moje nová litinka. Originál Japonsko, Morioka. Krásná že? Obrázek

Re: Bofura a Litinová konvička

PříspěvekNapsal: 23. 10. 2014 09:54
od dayofvictory
A mohl bych poprosit o foto vnitřku? Takhle z boku jsem poněkud zaražen, ale to je nejspíše zkreslením odrazem světla. Díky.

Re: Bofura a Litinová konvička

PříspěvekNapsal: 23. 10. 2014 14:19
od Dzin Tea Racer
Dávejte sem foto s náhedem, nebo malé foto, rozhazuje to layout.
To je stíko uvnitř? :-)