Stránka 1 z 1

Jaký způsob máte na přípravu prvního nálevu?

PříspěvekNapsal: 7. 1. 2008 21:08
od Dzin Tea Racer
Jaký způsob máte na přípravu prvního nálevu? Doporučuje se prakticky u všech čajů ale hlavně u zelených a oolongu...
Oplach klasicky a 1. bleskovy nálev "nalit vodu a ihned slít" nebo napaření ve vyhřáté kovičce či zhongu, žadný... nebo jiný? 8)

PříspěvekNapsal: 14. 2. 2008 12:38
od jaffar
Rozohriaty gaiwan na pár minút a potom aj preplach, netreba ho ani veľmi kvôli chuti ako skôr kvôli vypláchnutiu bordelu. Predsa len je v bielych čajoch pomerne veľa prachu. :-D

PříspěvekNapsal: 4. 5. 2009 23:18
od Mira
Osobně vyhřátá konvička, ale z důvodu uvolnění vůně, následně 1.nálev okamžitě slévám.

PříspěvekNapsal: 5. 5. 2009 14:26
od miroš
Já nejčastěji teda zaleju čaj a ihned slejvám ale napaření v horké konvičce používám také.Zelené čaje spíš napařím a u oolongů oplachování čajových lístků :)

Re: Jaký způsob máte na přípravu prvního nálevu?

PříspěvekNapsal: 14. 3. 2011 18:30
od soul-eater
Dzin Tea Racer píše:Jaký způsob máte na přípravu prvního nálevu? Doporučuje se prakticky u všech čajů ale hlavně u zelených a oolongu...
Oplach klasicky a 1. bleskovy nálev "nalit vodu a ihned slít" nebo napaření ve vyhřáté kovičce či zhongu, žadný... nebo jiný? 8)

No, mě nejlíp vylít konvici horkou vodou, nasypat čaj a pak přelít vodou přimeřený teploty, načež vylít do dřezu a udělat si druhý nálev ,)

Re: Jaký způsob máte na přípravu prvního nálevu?

PříspěvekNapsal: 13. 10. 2014 21:31
od FarKy
Biele caje neoplachujem. Su pre mna prilis jemne na oplach. A inac milujem ten prvy "chlpaty" nalev :-x

Vo vseobecnosti vzdy oplachujem zabalene a lisovane caje.
Niekedy oplachujem mao cha sheng/shu, zelene a cervene - podla nalady, chuti...

Oplach podla mna nesluzi na vyplachnutie bordelu, ale na:
1. odstranenie ulomkov pri cajoch, ktore su na ulomky nachylne
2. a na celkove zjemnenie caju

Pri vyssich davkovaniach mam tendenciu oplachovat vacsinu cajov, lebo ten caj je na mna prilis drsny.

Re: Jaký způsob máte na přípravu prvního nálevu?

PříspěvekNapsal: 14. 10. 2014 11:33
od joda
Promiň, ale odstranění nechtěných úlomků vnímám jako jednoznačné vypláchnutí bordelu :) No a potom, co jsem slyšel od dotyčných, co byli v číně, jak tam občas s čaji zachází, oplachuji téměř všechno. Nehledě na to, že jak jsem psal v jiném vlákně, třeba Bai Hao Yin Zhenu oplach naopak pomůže k tomu, aby byl už první nálev silný a velmi aromatický. A ano, i po oplachu bude nálev "chlupatý". Správně provedený oplach čaj ani omylem nezjemní, leda ho úmyslně uděláš tak dlouhý, aby to byl víceméně první nálev a s ním vyliješ i nějakou tu chuť. Jestli je pro tebe čaj příliš drsný, tak sniž dávkování. Nevidím smysl tlačit megadávku a pak to stejně vylévat. Pouhé nasáknutí vody do listu (což považuji za správnou formu oplachu, provede-li se dost rychle a správnou, tedy spíše chladnější, teplotou) vede k tomu, že už první nálev vydá mnohem více chuti. Takže důvody:

1) vypláchnutí bordelu
2) nasáknutí vody do listu a tím rychlejší rozjezd čaje
3) zjemnění dalších nálevů pouze v případě, že uděláme oplach tak dlouhý, že vlastně vylijeme první nálev dva do odpadu.

Re: Jaký způsob máte na přípravu prvního nálevu?

PříspěvekNapsal: 14. 10. 2014 12:48
od Dzin Tea Racer
Důležité je co a jak proplachovat. První nálev není jen mechanická očista a fyziologická příprava čaje, ale i duchovní počin. První nálev je obetovaní Yu Lu, čajovému guru. :-)

Čaje jako japonce či pilo hun neoplachuji. Ale puery, hlavne shu a archivní vždy.

Re: Jaký způsob máte na přípravu prvního nálevu?

PříspěvekNapsal: 14. 10. 2014 13:54
od joda
Duchovní úroveň jsem radši nezačínal, snažím se k tomu přistupovat jako starý praktik, lépe se pak vše ostatním vysvětlí a nekoukají na tebe jak na blázna :-)

Re: Jaký způsob máte na přípravu prvního nálevu?

PříspěvekNapsal: 14. 10. 2014 14:07
od Dzin Tea Racer
Chápu, lidé když prijdes s tradicí duchovnem tak koukají jako na blázna, ale s naprostou jistotou pak detem pletou hlavu ježíškem a házením bačkorou :-)

U tech heicha mi to prijde samozřejmé proplachovat..

Re: Jaký způsob máte na přípravu prvního nálevu?

PříspěvekNapsal: 31. 5. 2015 14:54
od wmiguel
nahřátí
1. zel. čaje-nálev bez oplachu
2. červ., čer., oolongy a bílé s oplachem.

Re: Jaký způsob máte na přípravu prvního nálevu?

PříspěvekNapsal: 31. 5. 2015 23:41
od joda
Jeden tuzemsky prodejce mi rikal, ze kdyz byl v cine a videl, jak tam s cajem zachazi, ze uz oplachuje uplne vsechno :)

Re: Jaký způsob máte na přípravu prvního nálevu?

PříspěvekNapsal: 1. 6. 2015 13:14
od Stan
Předpokládám, že z hygienických důvodů, což mimochodem nemá žádný smysl. :-)

Re: Jaký způsob máte na přípravu prvního nálevu?

PříspěvekNapsal: 1. 6. 2015 20:16
od joda
No spis aby z toho vyplachl prach ulic a atd, takze ano, vlastne hygiena. Coz ale mi prijde ze smysl docela ma.

Re: Jaký způsob máte na přípravu prvního nálevu?

PříspěvekNapsal: 1. 6. 2015 20:31
od Stan
:-) Pro dobrý pocit jistě ano. Jakákoli kontaminace, ať biologická, či chemická, je tímto úkonem ovlivněna minimálně, resp. vůbec ne. Ale to už zřejmě přesahuji "normálnost" v čajové konzumaci. A jsem si toho vědom!
Abych pravdu řekl, nesetkal jsem se s nějakým extrémním zacházením s čajem v Číně. Jistou roli hraje jiná vžitá hygienická norma, ale to bude v Asii obecný jev. O Africe nemluvě. Sorry za OT, už končím. :-)

Re: Jaký způsob máte na přípravu prvního nálevu?

PříspěvekNapsal: 1. 6. 2015 20:48
od joda
Jasne, ja to myslel pro odstraneni mechanickych drobnych necistot a zlomku. Hygiena a Asie je asi nekonecny pribeh :-) Take sorry za OT.

Re: Jaký způsob máte na přípravu prvního nálevu?

PříspěvekNapsal: 4. 1. 2016 20:23
od Davčcha
Možností je povícero, pěkně to předvádí např. pan Hojo: https://www.youtube.com/watch?v=N43hqFGkOaE

Tady je pak přehled dalších technik: http://www.hojotea.com/item_e/w01e.htm

Re: Jaký způsob máte na přípravu prvního nálevu?

PříspěvekNapsal: 5. 1. 2016 21:00
od Jirka
Zajímavé video. V podstatě si podobně připravuju i pu-erhy. Tady mi ale chybělo "očuchání" nahřátých lístků (které pro mě prostě k čajování patří, byť mnohdy zapomenu). A taky se mi celkem příčí slévání více nálevů dohromady. Viděl jsem to ale už víckrát, i na videích čajových profíků z Číny, takže proti nějaké "čajové etiketě" to asi není, jen bych to nedělal. Jo a ještě - používám sítko. Krásně mi zapadne do toho skleněného sléváčku.

Neglazovaný yixing mám jen na pu-erhy, ostatní čaje dělám převážně v gaiwanech (velký rýžák nebo malý glazovaný yixing), výjimečně v malé skleněné konvičce.