Stránka 1 z 1

Pro chemiky :)

PříspěvekNapsal: 22. 4. 2008 11:01
od hanssd
Pokud ma rad nekdo jenom kofein :D

Extrakce kofeinu z Camellia sinensis

Asi 10 g dokonale vysušených listů čajovníku (čaje) se extrahuje v kádince v 250 ml vroucí destilované vody po dobu 15 min, čaj se odsaje a k horkému filtrátu se přidá 40 ml 10 % roztoku octanu olovnatého. Roztok se důkladně promíchá a sraženina se ještě za horka odsaje. Filtrát se zahustí na 50 ml v rotační vakuové odparce a po ochlazení na laboratorní teplotu se dvakrát promyje s 25 ml chloroformu. Spojené chloroformové extrakty se vysuší vyžíhaným síranem sodným, zfiltruje a chloroform se odpaří na rotační vakuové odparce do sucha. Surový produkt lze přečistit sublimací za atmosférického tlaku a teploty 180-200 °C, nebo s použitím vakuového sublimátoru.

PříspěvekNapsal: 22. 4. 2008 11:16
od Dzin Tea Racer
V čaji není kofein, ale jeho derivát Thein.. :-)
On je to rozdíl hlavně v tom že kofein se vstřebává jako jed teda ze žaludku a thein ze střev, jako potrava...
Ale proč by nešel izolovat když to má někdo takle rád, ne? :-)

PříspěvekNapsal: 22. 4. 2008 11:53
od hanssd
:cool:

PříspěvekNapsal: 22. 4. 2008 11:55
od hanssd
:smile:

PříspěvekNapsal: 22. 4. 2008 13:13
od jaffar
Dzin Tea Racer píše:V čaji není kofein, ale jeho derivát Thein.. :-)
On je to rozdíl hlavně v tom že kofein se vstřebává jako jed teda ze žaludku a thein ze střev, jako potrava...
Ale proč by nešel izolovat když to má někdo takle rád, ne? :-)

No, kým som ešte bol na chemickej fakulte, tak nám tvrdili, že teín je to isté, čo kofeín, akurát nesprávne nazvané práve kvôli rozdielnym účinkom. Problém je vraj v tom, že rozdielne účinky sú spôsobené ďalšími látkami obsiahnutými v čaji, ktoré práve o.i. spôsobujú to vstrebávanie v čreve...

Každopádne, toto by sa mi fakt robiť nechcelo veru, kvôli troche kofeínu... A už vôbec nie s čajom, možno tak kafe by som obetoval :smile:

PříspěvekNapsal: 22. 4. 2008 15:48
od Dzin Tea Racer
Já mám v knize napsáno že thein je derivát kofeinu... no je to jedno. :-)

PříspěvekNapsal: 22. 4. 2008 16:31
od miroš
To je asi tak jak říkáš. :-P Já taky vím že je obsažený nejonom v tea ale i v suptropických a tropický ovocích. :)

PříspěvekNapsal: 23. 8. 2008 01:47
od karel.walt
jaffar píše:
Dzin Tea Racer píše:V čaji není kofein, ale jeho derivát Thein.. :-)
On je to rozdíl hlavně v tom že kofein se vstřebává jako jed teda ze žaludku a thein ze střev, jako potrava...
Ale proč by nešel izolovat když to má někdo takle rád, ne? :-)

No, kým som ešte bol na chemickej fakulte, tak nám tvrdili, že teín je to isté, čo kofeín, akurát nesprávne nazvané práve kvôli rozdielnym účinkom. Problém je vraj v tom, že rozdielne účinky sú spôsobené ďalšími látkami obsiahnutými v čaji, ktoré práve o.i. spôsobujú to vstrebávanie v čreve...

Každopádne, toto by sa mi fakt robiť nechcelo veru, kvôli troche kofeínu... A už vôbec nie s čajom, možno tak kafe by som obetoval :smile:



No podle toho co jsem to v posledni dobe zkoumal je to pravda, je to proste to same co kofein, ale ucinky v nekterych ohledech jsou jine kvuli dalsim latkam v caji obsazenych... I kdyz mam takovy pocit ze ani vedci v tom porad nemaji moc jasno. tedy maji jasno ze je to kofein, ale o ucincich se porad a porad dohaduji...