Stránka 1 z 2

PříspěvekNapsal: 22. 8. 2008 22:35
od karel.walt
Taky si dovolim prispet ;)
Theinu by se oficialne (dle poslednich domluv vedcu) melo rikat "cajovy kofein". Samotny pojem thein je tedy minulosti, i kdyz ho i nadale nektere (dokonce i odborne) pojednani pouzivaji. Rozdil v mnozstvi kofeinu v zelenem nebo napr cervenem caji je nepatrny, akorat ze v cervenem je "volny" a tudiz ucinkuje rychle, a v zelenem je "vazany" takze ucinkuje postupne. Toto mi vysvetloval znamy zkuseny chemik, tak ho cituji, sam ale toto vysvetleni moc nechapu...

A ted' caj a tehotenstvi. Existuje hodne nazoru na ucinek caje v tehotenstvi. Je to opravdu jako s mlekem, porad sporne. Ke kladnym nazorum patri to, ze caj dodava dostatek zivin v obdobi tehotenstvi a kladne ovlivnuje zdravi matky. Na druhou stranu ale (napr. dle Journal of Chinese Medicine, ale cetl jsem to i v nejakem clanku odbornika Svetove Zdravotnicke Organizace) neni pochyb v tom, ze nadmerne mnozstvi kofeinu (i cajoveho) muze zpomalit rust plodu a zvysuje nebezpeci potratu. Nebezpeci potratu na konci prvniho nebo druheho trimestru je vubec hlavnim duvodem varovani ohledne konzumace caju a kavy v obdobi tehotenstvi. Jinak nadmernym mnozstvim je cca 6 salku caje denne.

Caj taky muze snizovat efektivitu kyseliny listove. Potlacuje proces zvany "dihydrofolate reductase" ktery je dulezity pro pusobeni teto kyseliny. Mimochodem, prave potlaceni aktivity tohoto procesu v rakovinovych bun'kach pomaha chranit lidske telo pred rakovinou. Paradoxne v tehotenstvi muze mit spis negativni ucinek. Kyselina listova je totiz mimoradne dulezita v prvnim mesici po poceti, pomaha tvorit nervovou soustavu plodu. Nicmene, jsou to velice nove vyzkumy a jednoznacna souvislot mezi pusobenim zeleneho caje a poklesem obsahu kyseliny listove zatim neni prokazana ;) Takze porad se dohaduji ;)

ALE - vedci se jednoznacne shoduji na jedne veci: Zena by mela v obdobi tehotenstvi byt opatrna a caj by mela konzumovat PRIMERENE. Doporucuji se maximalne 1-2 salky denne. Tak by mely dodat ziviny a neohrozit zdravi.

Jinak pan majitel ma pravdu. Tradicne Cinane tehotnym zenam davaji jen bile nebo kvetinove caje. Po porodu cervene se zlutym cukrem. Detem do cca 12 let jen kvetinove caje, bylinky.

Bohuzel nevim jak je to v Japonsku...

Tak doufam, ze jsem situaci aspon' trosicku vyjasnil, a ne naopak jeste vic zamotal...

PříspěvekNapsal: 22. 8. 2008 23:01
od karel.walt
Jeste dodam, ze "teine", cesky tein (ne thein, blbe jsem to napsal) se pokladal za samostatnou latku ktera se vyskytuje misto kofeinu v caji. Avsak dnes se jiz vi, ze je to taky kofein, ktery ma ale jemnejsi ucinky kvuli tomu ze pusobi spolu s trislovinami.

Jinak dalsi zdroje ohledne omezeni konzumace caje a kavy behem tehotenstvi: American Journal of Obstetrics and Gynecology a Food Standarts Agency.

PříspěvekNapsal: 23. 8. 2008 10:24
od Dzin Tea Racer
Thein byl uváděn jako derivát kofeinu, pravda je jak jsem psal a v tom se shodujen panuje na to různý názor i mezi vědci. Obsah theinu v čaji práve také ovlivnuje jeho priprava.... :-)

PříspěvekNapsal: 23. 8. 2008 12:25
od karel.walt
Wikipedia: "Tea is another common source of caffeine. Tea usually contains about half as much caffeine per serving as coffee, depending on the strength of the brew, growing conditions, processing techniques and other variables. Certain types of tea, may contain somewhat more caffeine than other teas. Tea contains small amounts of theobromine and slightly higher levels of theophylline than coffee. Preparation and many other factors have a significant impact on tea, and color is a very poor indicator of caffeine content. Teas like the pale Japanese green tea gyokuro, for example, contain far more caffeine than much darker teas like lapsang souchong, which has very little."

PříspěvekNapsal: 25. 8. 2008 06:33
od omaj
Naprosta cast kofeinu (theinu) se vyluhuje pri prvnim salku caje, pokud nebude tehotna zena tento salek pit a pije az dalsi a nasledujici nevim co by se ji jako mohlo stat, co by ji hrozilo :-)

PS: ten majitel neotea je tedy asi opravdu zajimava osobnost (co tady na foru ctu), musim pri nejblizsi navsteve Prahy tam zavitat, to se asi pobavim, jenom kdyz ctu ten jeho vychloubacny vycet milionovych polozek na zarizeni, jako by znamenalo co je drahe je dobre :-))), no jiz se tesim...

PříspěvekNapsal: 25. 8. 2008 09:15
od Dzin Tea Racer
2 Omaj: Ano to je pravda je možné takto čaj dekofeinovat :-) Nekde jsem četl že pro nemocné se proste jen malinko přežene oplachovací nálev a pak pijí jen čaj s minimem theinu....

PříspěvekNapsal: 25. 8. 2008 13:56
od karel.walt
No vidite... To me nenapadlo. Musim prozkoumat jak to vlastne je s louhovanim. Ale rekl bych ze se to bude hodne lisit u ruznych caju. Hlavne bude zalezet na velikosti listu. Ty testy se totiz vetsinou provadeji se sackovym cajem, ktery kvuli drcenemu listu pousti hned vse, ale jak to bude treba pri Gong Fu Cha? Kdyz i teplota vody muze byt mensi, i doba louhovani kratsi... Zkusim neco najit, treba se na to uz nekdo zameril.

PříspěvekNapsal: 25. 8. 2008 14:04
od jaffar
karel.walt píše:No vidite... To me nenapadlo. Musim prozkoumat jak to vlastne je s louhovanim. Ale rekl bych ze se to bude hodne lisit u ruznych caju. Hlavne bude zalezet na velikosti listu. Ty testy se totiz vetsinou provadeji se sackovym cajem, ktery kvuli drcenemu listu pousti hned vse, ale jak to bude treba pri Gong Fu Cha? Kdyz i teplota vody muze byt mensi, i doba louhovani kratsi... Zkusim neco najit, treba se na to uz nekdo zameril.

Videl by som to presne tak. Zo sáčkového čaju ani druhý nálev nepripravíš a aj ten prvý je hotový do minúty možno, tým padom sa kľudne môže kofeín vylúhovať skoro hneď. Pri sypanom, kde máš x nálevov (ktoré majú chuť), očakával by som, že kofeín sa uvoľnuje postupne ako chuť, voňa atď

PříspěvekNapsal: 25. 8. 2008 18:31
od karel.walt
Takze toto jsem zjistil.

Obsah kofeinu v pripravenem caji primo zalezi na:

1) Velikosti listu samotneho - cim mensi list tim vic kofeinu (tedy - v mladych jemnych listeckach vic nez napr. v Da Ye). V pupenech nejvic. Pamatuju si jak jsem se jednou hrozne rozklepal kdyz jsem vypil litr tipsoveho Zhu Ye pred jidlem. Az mi bylo blbe...

2) Teplote vody - cim teplejsi voda tim vic kofeinu, pochopitelne.

3) Dobe louhovani - cim dele louhujeme tim vice kofeinu.

4) Zpusobu zpravovani caje - cim setrnejsi zpracovani (napr. u zeleneho caje) tim vice kofeinu.

5) Teploty prostredi v miste kde caj roste - cim studenejsi je podnebi tim pomalej roste caj, a tim vic kofeinu ma.

6) Miste kde caj roste - cim vic slunce, tim mene kofeinu. Caj co roste ve stinu ma tedy nejvic. Japonci tedy asi hodne, oni to stinove pestovani maji celkem v oblibe.

Dalsi zajimavost:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1589 ... t=Abstract
Je tam popis obsahu ruznych latek v caji dle mista pestovani. Nejvice kofeinu je v cajich z Yunnanu a Fujianu.

Jinak pamatuji si jeste, ze, dle vyjadreni clena Fujianske cajove spolecnosti, v jednom malem salku Fujianskeho caje v prumeru je 12mg kofeinu.

Co se tyce dynamiky louhovani... Tak bych rekl ze v pripade zeleneho caje (o kterem puvodne sla rec) kofein se bude uvolnovat velice postupne. Kvuli kratke dobe louhovani, nizke teplote vody a vysokemu obsahu kofeinu celkove.

PříspěvekNapsal: 25. 8. 2008 18:40
od Dzin Tea Racer
Já jsem četl v nekolika článcích a knihách samé rozporuplné názory jedniné na čem se shodují je že v Yunnanských zelených je hodne theinu a pak ve žlutých čajích. Ale je to nejen individuální jak to vníma jednotilivec, ale i v konkretním čaji, jeden rok muže mit ten samý více jindy méně theinu....

PříspěvekNapsal: 25. 8. 2008 18:59
od karel.walt
Vsak urcite - pocasi, zpracovani a cas sklizne to jiste ovlivni. A dvakrat do teze reky...

thein v těhotenství

PříspěvekNapsal: 27. 8. 2008 02:32
od Arhat
omaj píše:Naprosta cast kofeinu (theinu) se vyluhuje pri prvnim salku caje, pokud nebude tehotna zena tento salek pit a pije az dalsi a nasledujici nevim co by se ji jako mohlo stat, co by ji hrozilo :-)

PS: ten majitel neotea je tedy asi opravdu zajimava osobnost (co tady na foru ctu), musim pri nejblizsi navsteve Prahy tam zavitat, to se asi pobavim, jenom kdyz ctu ten jeho vychloubacny vycet milionovych polozek na zarizeni, jako by znamenalo co je drahe je dobre :-))), no jiz se tesim...


já jsem se ptal na pití čaje v těhotenství pana Wang Xiao Ninga, generálního sekretáře World Tea Union (a třeba CEO phuerové společnosti Long Dao) a on mi odpověděl, že trávicí trakt dítěte neumí zpracovat některé látky obsažené v čaji, který prošel libovolnou mírou fermentace. Proto nedoporučoval mé, tehdy těhotné ženě, pití čaje, ale doporučoval např. bylinnou pohanku atp.

PS: Rádi pohostíme dobrým čajem. S citací, co od koho máme, začal někdo jiný. Mě jenom nebaví pořád číst jak jsme snobští apod. Výčtem faktů se nejlépe argumentuje na emoce a dojmy. Prostě jsme zařídili podnik komfortně a ku pohodlí a spokojenosti hosta a to že nás to hodně stálo je holt daň za skutečnost, že vybavení nejsou šmejdy. Toť vše.

PříspěvekNapsal: 27. 8. 2008 18:39
od omaj
Mnoo, upřímně přestávám tomu trochu rozumět, jestli si dobře vzpomínám, tak puvodně tady byla rec o učinku ZELENEHO čaje, a ted ctu:

" já jsem se ptal na pití čaje v těhotenství pana Wang Xiao Ninga, generálního sekretáře World Tea Union (a třeba CEO phuerové společnosti Long Dao) a on mi odpověděl, že trávicí trakt dítěte neumí zpracovat některé látky obsažené v čaji, který prošel libovolnou mírou fermentace. Proto nedoporučoval mé, tehdy těhotné ženě, pití čaje, ale doporučoval např. bylinnou pohanku atp."

jenom zduraznim jeste jednou "který prošel libovolnou mírou fermentace", no tak nevim, mel jsem za to ze klasicky zeleny caj neprochazi fermentaci, ale asi se pletu...

Připada mi, že je zde otazka učínku zeleneho caje na tehotnou zenu a najednou je zde nastolena otazka fermentace na travici trakt ditete potazmo na tehotnou zenu.

Rad si ctu prispevky na tomto foru, rad taky nekdy neco pridam a hlavne jsem rad kdyz se neco dozvim noveho, ale v tomhle vlakne-na tuhle otazku ted fakt nejak nerozumim....

PříspěvekNapsal: 27. 8. 2008 21:43
od Dzin Tea Racer
2 Omaj: Abych pravdu rekl, tak taky nevěřím nečemu na co má každy " odborník jiný názor " hlavne v čaji obrovské množství známých a neznámých látek, takže vliv se jen stěží dá dokázat u konktrétního čaje natož organizmu. Nevím jak moc dobře se dá dokázat jak funguje v těle té či oné matky a doknce jejího plodu, ale vzhledem k tomu že čínské i japonské ženy jej pijí tak bych to moc neřešil, spiše individuálně.... ať se žena rozhodne sama, on vliv zeleného čaje na detoxikaci je prokázaný a to je možná důležitější. Dyť ono samotné žití ve velkoměstech je dost nevhodné pro těhotné ženy a co jíme v hypermarketech ( genetické potraviny, samá chemie ) to je také ožehavé téma. Ale kdyby někdo měl k tématu opravdu nejaky veděcký poznatek, tak by mě to také velmi zajímalo :-)

PříspěvekNapsal: 27. 8. 2008 22:49
od karel.walt
Tady je to celkem dobre pojato:
http://www.babycentre.co.uk/pregnancy/n ... /caffeine/

Jinak jak koukam tak limit tech 300mg denne je zmineno uplne vsude. Ani to nikdo nezpochybnil. Jestli nekdo nasel jiny nazor tak hod'te pls odkaz.
V Cine tehotne zeny caj moc nepijou (pokud k caji maji aspon' nejaky vztah), muj kamarad lekar cinske mediciny z Nanjingu rikal ze deti a tehotne zeny nepijou temer vubec. A lidi co maji ledvinove potize tak nepijou nic co ma vetsi fermentaci nez Yan Cha. Tam je riziko ze to ovlivni jejich funkci, zvlast' pokud ten caj ma hrubsi zpracovani.

Arhat: To by chtelo vedet jakym cinskym vyrazem presne p. Wang oznacil "fermentaci". Protoze potom zalezi jestli myslel opravdu fermentaci, nebo i oxidaci. A oxidace jak je znamo probiha i u zeleneho caje, jakmile list utrhli ze stromu zacinejte pocitat... Takze to by potom opovidalo "libovolnemu stupni fermentaci". Ale co myslel se obavam uz nedozvime...

Jinak caj je porad velka zahada, jen Journal of Chinese Medicine vyda mesicne neskutecne mnozstvi clanku o tom, a porad objevuji nove a nove veci a ucinky. A pritom neni zameren jen na caj... Tak si predstavte ten objem informace co rocne chrli do eteru...

PříspěvekNapsal: 28. 8. 2008 01:28
od omaj
Hmm, tohle je take zajimave co se tyka otazky piti-nepiti zeleneho caje v cine detmi a tehotnymi zenami, osobne jsem se vzdy domnival (stejne jako tady ctu nazor od Dzin Tea Racer) ze proste v cine (a asie) piji caj uplne vsichni z důvodu:
zdravotni: nutnost prevareni vody, ktera neni asi vsude uplne bezzavadna
"tradicni": no proste tradice, piji vsichni :-)
leciva: jak jiz pise Dzin Tea Racer ona detoxikace, a dalsi, a dalsi duvody....

No a ted karel.walt napise ze deti a tehotne zeny nepijou vůbec, no doufam ze tedy nepijou tu neprevarenou vodu!
safra to je dilema, asi az pujdu do ciny na jidlo tak se jich musim zeptat, jestli mi tedy porozumi co od nich chci... :-)

Ale ted si matne vybavuji nazor soucasneho dalailamy, ktery tvrdil ze jenom samotna prevarena voda je leciva a on ji pije alespon jednou za tyden.

PříspěvekNapsal: 28. 8. 2008 01:48
od karel.walt
Pozor, mluvil jsem o skupine ktera ma k caji vztah ;) tedy aspon' trochu se o to zajima, a vi priblizne co a jak. Co se tyce bezneho konzumenta potravin a napoju v Cine tak se to hodne lisi podle oblasti. V Yunnanu jsou napr. narodnosti ktere doposud konzumuji v podstate cerstvy caj (jsou v podstate dukazem toho jak se k piti caje lidstvo vubec dostalo). A v civilizovanejsich oblastech jsou moderni spotrebitele co caje pijou stylem Jinovych kamosu. Hlavne neco co je vyrazny, nacpou 20g do hrnecku, zalijou vrouci vodou a chlastaji to cely den. Ti asi tezko premysli nad tim co to s tim cajem udela a jaky to bude mit vliv na jejich zdravi.

Jinak paradoxne muj otec, ktery v Cine vyrustal, rika ze videl Cinany pit vsechno - vodu, pivo, vino, lihoviny ale nikdy caj... Zajimave svedectvi, dalsi kousek do skladanky, ktery nikam nezapada ;)

Ve vzdelanejsich rodinach plati ale co jsem rekl. To jsou tradicni nazory, a ne prumerny vyvoj a zvyklosti spotrebitele na trhu.

Hodne by me zajimalo jak je to v tom Japonsku. O tradicich a tradicnim nazirani vim malo, ale neco vim. Jak je to ale ve skutecnosti tak to netusim vubec. Vim ze tam prodavaji kyslik v ulicich, balene pouzite damske kalhotky a venci roboticke psy. Taky kupuji ovecky omylem misto pudlu a maji nejmodernejsi techniku a nejuchylnejsi televizni show. HODNE by me zajimalo jak tuto vedecko-technickou revoluci a totalni destrukci tradic prezili tradice cajove... A vubec jak to ted' s tradicnim cajovanim v Japonsku je.

PříspěvekNapsal: 28. 8. 2008 01:52
od karel.walt
Jeste k te vode - ja s dalajlamou souhlasim. Dat si kazdy den rano sklenku prijemne teple prevarene vodu a predstavit si jeji lecivy ucinek je opravdu dobre. Verim ze je to mozna i zdravejsi nez caj po ranu...

PříspěvekNapsal: 28. 8. 2008 11:35
od Dzin Tea Racer
karel.walt píše:Jeste k te vode - ja s dalajlamou souhlasim. Dat si kazdy den rano sklenku prijemne teple prevarene vodu a predstavit si jeji lecivy ucinek je opravdu dobre. Verim ze je to mozna i zdravejsi nez caj po ranu...


Po ránu je ideální vlažná voda, nebo vlažná voda a med ( regenerace jater ) nekdy muže byt lžička jablečného octa k tomu, nebo vlažná kombucha, mě vyhovuje jemný slaby zelený čaj. Je třeba to zkusit a ne slepě následkovat doporučení které vyhovuje možná masám ale ne jednotlivci.

PříspěvekNapsal: 28. 8. 2008 11:49
od karel.walt
Dzin Tea Racer píše:
karel.walt píše:Jeste k te vode - ja s dalajlamou souhlasim. Dat si kazdy den rano sklenku prijemne teple prevarene vodu a predstavit si jeji lecivy ucinek je opravdu dobre. Verim ze je to mozna i zdravejsi nez caj po ranu...


Po ránu je ideální vlažná voda, nebo vlažná voda a med ( regenerace jater ) nekdy muže byt lžička jablečného octa k tomu, nebo vlažná kombucha, mě vyhovuje jemný slaby zelený čaj. Je třeba to zkusit a ne slepě následkovat doporučení které vyhovuje možná masám ale ne jednotlivci.



Ta voda by prave mela vyhovet vsem, minimalne by nemela ublizit. Ale verim ze dle typu postavy a metabolismu nekomu muze vyhovovat i neco jineho. Caj, kafe, mleko. A v pripade caje kazdemu ruzne jeho druhy. Toto mam hrozne prozkoumane z cajovny, snad uplne s kazdym jsem probral jake caje mu delaji dobre a jakou dobou. A v tom zadne pravidlo neexistuje. Kazdy to ma jinak.

PříspěvekNapsal: 28. 8. 2008 11:55
od Dzin Tea Racer
Přesně tak každý jsme originál. Každopádne to musí být tekutina o teplote těla ne chladnejsí. Teplejsí muže byt. Jinak nám urychlí peristalistiku střeva :-) Nekdy velmi rasantne :-)

PříspěvekNapsal: 29. 8. 2008 01:26
od omaj
karel.walt píše:
Jinak paradoxne muj otec, ktery v Cine vyrustal, rika ze videl Cinany pit vsechno - vodu, pivo, vino, lihoviny ale nikdy caj... Zajimave svedectvi, dalsi kousek do skladanky, ktery nikam nezapada ;)


No myslim tohle je take uvadeno ve spisech od Marca Pola ( "prvniho" evropskeho cestovatele po cine), ktery take nikde nepise ze by videl cinany pit caj, zrejme zalezi na oblasti, je proste moc velka :-)

PříspěvekNapsal: 5. 11. 2008 23:30
od karel.walt
Nekdo na NYXu zverejnil tady ten odkaz:

http://www.lidovky.cz/kofein-skodi-teho ... zabava_hel

Jen dalsi zdroj...

PříspěvekNapsal: 5. 11. 2008 23:56
od Dzin Tea Racer
karel.walt píše:Nekdo na NYXu zverejnil tady ten odkaz:

http://www.lidovky.cz/kofein-skodi-teho ... zabava_hel

Jen dalsi zdroj...


Zajímavé, stále tu nikdo nevysvětlil odborně kofein versus thein, jelikož to je zásadní, kofein se vstřebává jako jed ze žaludku a thein jako lék ze střev, tím má hodně co dočínění ta škodlivost, jak bylo psáno :-) no uvidíme.

PříspěvekNapsal: 6. 11. 2008 11:12
od karel.walt
Wikipedia:

"Kofein se do lidského těla dostává převážně orálně (ústy) – pitím čaje, kávy, koly atd., v podobě léků proti únavě nebo intravenózně (nitrožilně). Vstřebává se z žaludku a tenkého střeva. Z kávy se vstřebává po několika minutách po požití. U čaje je to až po 40 minutách, protože obsahuje jiné alkaloidy, které vstřebávání kofeinu oddalují. Proto je čaj zdravější. Kofein je v těle nejprve demethylován v dimetylxantin, pak v monometylxantin, které se dále štěpí v močovinu a tak se vylučují. Opouští tělo asi 5 až 6 hodin po požití.

Při pravidelné aplikaci kofeinu se stane tělo na kofein rezistentní a může na něm vzniknout závislost. Kofein neurychluje vystřízlivění. Nemění osobnost a charakter člověka. Citlivost dětí na kofein se neliší od citlivosti dospělých."

Ale taky to neni moc odborne vysvetleni...