Stránka 1 z 3

Thein - kofein

PříspěvekNapsal: 24. 9. 2008 16:45
od zuzanakrizova
Předem bych ráda řekla pár slov a to: kofein sem nikdy nestudovala nejak podrobne. Informace které sem pisu jsem cerpala ze sesitu chemie a anatomie+minimum z internetu. Odborné názvy se budu snazit nahradit nebo vysvetlit, stejne jich tam moc není :-) Snad Vas to bude alespon trochu zajimat :-)

ObrázekObrázek

Kofein-patří mezi alkaloidy ( slabě alkalické-zádadité-povahy odtud také jeho název). Tato látka byla známa již v 6. stoleti př.nl a je nejrozšířenějším stimulantem na světě.
Chemický název:3,7-dihydro-1,3,7-trimetyl-1h-purin-2,6-dion
Sumární vzorec: C21H23NO5
Látkové složení: Uhlík-49,48%, Vodík-5,19%, Dusík-28,85% a kyslík-16,48%
Účinky-Stimuluje činnost centrální nervové soustavy,mírní bolest při určitých druzích migrén,stimiluje srdce-zkracuje diastolicko pauzu,dýchací orgány a navozuje jistou euforii. Přispívá také k aktivaci tukových rezerv v tělě,pracující sval tak využije tuk jako přednostní zdroj energie. Toho se využívá například při hubnutí. Kofein se velice dobře vstřebává a jeho účinek nastupuje rychle,doba účinku se odhaduje na 45-55minut. Tělo produkuje přirozený uspávací prostředek-Adenosin ( nukleosid slozeny z Adeninu a D-Ribozy-záležitost nukleových kyselin a z casti DNA) který je kofein schopen blokovat a tím nám zabraňuje usnout. Má taky funkci močopudnou-působí na sekreční epytel ledvin,je tedy nutné,pokud pijete více jak 3-4 šálky kávy denně,tekutinu doplňovat.
Předávkování: Při předávkování nastupuje svalová ztuhlost,nervozita,podrážděnost až aritmie srdce končící fibrilárním chvěním. Smrtelná dávka kofeinu při orálním (ústy) užití-150mg/kg což je na 100kg člověka 15g,přepočítáno na kávu- 25l. Pokud je kofein podan nitrožilně ,,stačí,, k usmrcení 3,2g. Citlivost na něj je velice individuální,někdo úcinky pocití po 1 šálku (150mh) nekdo již při 20mg,vyjímečně někdo až po 400mg.

PříspěvekNapsal: 24. 9. 2008 16:54
od zuzanakrizova
btw zapomnela jsem dodat,že dodnes se spekuluje o tom zda nezařadit kofein do listiny dopingů,spousta sportovců jej totiž využívá,bylo také potvrzeno jejich zvíšení sportovních výkonů po jeho užití...no nechme se prekvapit.... :-)

PříspěvekNapsal: 28. 9. 2008 20:37
od Zappik
Zajimave, zvlast to predavkovani...a v caji je teda normalne kofein nebo thein?

PříspěvekNapsal: 29. 9. 2008 15:02
od karel.walt
Z hlediska chemickeho slozeni se jedna o stejnou slouceninu. Ale rikat se tomu da i tein, i kofein. Kofein v kave, tein v caji...

PříspěvekNapsal: 29. 9. 2008 15:26
od jaffar
karel.walt píše:Z hlediska chemickeho slozeni se jedna o stejnou slouceninu. Ale rikat se tomu da i tein, i kofein. Kofein v kave, tein v caji...

Kofeín = teín, rozdiel v účinkoch čaju a kávy je v obsahu ďalších látok. Ale v rámci zjednodušenia mi príde rozumnejšie používať názov teín ako kofeín obsiahnutý v čaji :-)

PříspěvekNapsal: 29. 9. 2008 15:35
od Dzin Tea Racer
jaffar píše:
karel.walt píše:Z hlediska chemickeho slozeni se jedna o stejnou slouceninu. Ale rikat se tomu da i tein, i kofein. Kofein v kave, tein v caji...

Kofeín = teín, rozdiel v účinkoch čaju a kávy je v obsahu ďalších látok. Ale v rámci zjednodušenia mi príde rozumnejšie používať názov teín ako kofeín obsiahnutý v čaji :-)


Hlavně je třeba upozornit vždy na to že Thein z čaje se vstřebává ze střev, a kofein z kávy ze žaludku jako jed! To je hodně důležité.

Kofein

PříspěvekNapsal: 22. 3. 2009 17:21
od Inhereth66
Chemii sa venujem takze o tom nieco viem. Kofein a tein NIE su chemicky identicke. Su to strukturne izomery a teda maju odlisne fyziologicke ucinky. S tym vstrebavanim je to absolutna hlupost. Kofein sa vstrebava v zaludku len preto lebo sa pije vo forme kavy a komplex latok co kava obsahuje sa vstrebavaju v zaludku zatial co caj obsahuje tein(chem spravne teofylin), kt sa spolu s latkami v caji vsrebava v tenkom creve. Tak isto je blbost ze jedy sa vstrebavaju v zaludku a prosp latky v tenkom creve. Rozdiel medzi jedom a prospesnou latkou je iba vo vstrebanom mnozstve nie v latke samej a teda to kde sa vstrebava zavisi iba od jej chem struktury. Napr kofein ma nepomerne silnejsi diureticky ucinok ako tein a preto sa v medicine na vnutrozilnu aplikaciu pouz najma tein[/quote]

PříspěvekNapsal: 22. 3. 2009 17:25
od Dzin Tea Racer
Tak nikdo nepsal že ze střev jen prospěšné látky... o tech jedech mi to říkal kamarád chemik ;-)
Tak, ale potvrdil jsi to že kofein a thein je neco jineho a že kofein v kávě se vstrebavá ze žaludku a thein v čaji ze strev :-)
To je důležité.

Re: Kofein

PříspěvekNapsal: 22. 3. 2009 18:13
od jaffar
Inhereth66 píše:Chemii sa venujem takze o tom nieco viem. Kofein a tein NIE su chemicky identicke. Su to strukturne izomery a teda maju odlisne fyziologicke ucinky.

Zdroj?
Prednášajúci mi na FChPT na chémii tvrdil niečo iné, resp to čo som písal vyššie. Hádať sa nechcem, ale zaujma ma, ako to teda je. Pokiaľ to máš ako podložiť tak som zvedavý.

PříspěvekNapsal: 22. 3. 2009 21:24
od maxi-m.a.o.
K teofylinu:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Teofylin

Vim, ze spolu s teobrominem se vyskytuji v caji, ale ze by se tomu rikalo tein...

Muzu kdyztak poprosit o vzorec?


Napr. kofein ma C8H10N4O2, to same se vetsinou uvadi k teinu. Koukal jsem se ted' do tri ucebnic (i do starsich, kde se o teinu jeste mluvi a ma stejny vzorec jako kofein).

Teofylin ma zase C7H8N4O2.


A jinak se muzu odvolat na oficialni "chemicke" zdroje.
Toto je z CAS (Chemical Abstracts Service):

RN [58-08-2] registracni cislo v CA (Chemical Abstracts)
CN 1H-Purine-2,6-dione, 3,7-dihydro-1,3,7-trimethyl- (9CI)
(standartni nazaev v CA)
CN Caffeine (8CI) - puvodni nazev, dalsi nazvy:
CN 1,3,7-Trimethyl-2,6-dioxopurine
CN 1,3,7-Trimethylxanthine
CN 7-Methyltheophylline
CN Alert-Pep
CN Cafeina
CN Caffein
CN Cafipel
CN Guaranine
CN Koffein
CN Mateina
CN Methyltheobromine
CN No-Doz
CN Refresh'n
CN Stim
CN Thein
CN Theine
CN Tri-Aqua

Jak vidite, kofein a tein jsou pokladany za totez.
Pokud mate jina fakta rad se poucim :)

PříspěvekNapsal: 22. 3. 2009 21:28
od maxi-m.a.o.
Jeste jsem zapomel zminit knihu:
Principles of biochemistry, Horton and al, 1993,

kde se uvadi toto:

Tein: 1,3,7-trimethylxanthine
Teofylin: 1,3-dimethylxanthine
Teobromin: 3,7-dimethylxanthine

PříspěvekNapsal: 23. 3. 2009 16:10
od Lam3r_co.
Kedze su to strukturne izomery, tak maju samozrejme rovnaky sumarny vzorec. 88;-)

PříspěvekNapsal: 23. 3. 2009 17:19
od Inhereth66
Maxi to spravne zhrnul. Ich strukturne vzorce su ine a teda chemicky su odlisne napr vzorec C2H6O ma aj dimetyléter aj etanol a pri ich ochutnani by si rozdiel zistil. Chemicky je totozne to co ma totozny minimalne strukturny vzorec este aj tam sa mozu vyskytnut rozdiely vzhladom k optickej aktivite.

PříspěvekNapsal: 2. 5. 2010 10:46
od Standa63
Černý oproti zelenému.
Jednou čtu, že černý má více kofeinu, pak zase čtu pravý opak.

Jak to tedy je? A jak je to s obsahem kofeinu u ostatních čajů - bílý, žlutý, oolong...?
Záleží také na konkrétním druhu čajovníku?

PříspěvekNapsal: 2. 5. 2010 11:08
od Dzin Tea Racer
Ano záleží snad na všem, jenou jsem mel Yunnan Mao Feng a uplne jsem se rozklepal, koupil jsem 100g a pokažde me to moc nakopnulo, dalsí rok stejny kultivar, sklizen, zpracovani i dodavatel a ten čaj už nebyl takový...
Oolongy a hlavně bíle čaje mají asi nejmene, zejmena ty bíle, zelené a žlute mají hodne, také sheng puery. Je to opravdu zavisle na mnoha faktorech a hlavne na připrave také.

PříspěvekNapsal: 2. 5. 2010 11:15
od Standa63
Dzin Tea Racer píše:Ano záleží snad na všem, jenou jsem mel Yunnan Mao Feng a uplne jsem se rozklepal, koupil jsem 100g a pokažde me to moc nakopnulo, dalsí rok stejny kultivar, sklizen, zpracovani i dodavatel a ten čaj už nebyl takový...
Oolongy a hlavně bíle čaje mají asi nejmene, zejmena ty bíle, zelené a žlute mají hodne, také sheng puery. Je to opravdu zavisle na mnoha faktorech a hlavne na připrave také.


Díky za odpověď. "Rozklepal", ano to je to správné slovo. mám také větší citlivost na obsah kofeinu.

Proto mě zajímá obecně obsah kofeinu u čajů zeleného a černého. Kde je ho víc?

PříspěvekNapsal: 2. 5. 2010 11:38
od Dzin Tea Racer
Jestli mysliš černého nebo červeného? Hodne se to zamenuje ale černy je puer, Hunnan, Liu Bao...
Jak rikam nekdy má zelený více než černy nebo červeny ale jindy to je naopak, liši se to opravdu hodne. Je to jako otazka jestli jsou lepsi brunetky nebo blondynky :-) Taky to je kus od kusu :D

PříspěvekNapsal: 17. 7. 2010 14:27
od lightek
ing. karel valter csc. VŠCHT v pardubicích a v jeho knize "vše o čaji pro čajomily" píše že Thein a Kofein jsou mylně označovány za látky odlišného původu ... a je si jistý že tomu tak není protože tyto dvě látky mají úplně stejné chemické složení a jejich rozdílný typ účinku je dán tím, že působí s jinými látkami. Proto kofein v kafi a kofein v čaji působí jinak. Ale thein je jen název jak odlišit kofein v kafi a čaji. Valter vyvrací jakákoliv tvrzení o tom že to je něco jiného.

já osobně si myslím, že má dobrou školu a dělá to hodně dlouho a v čajích je to jeden z evropských degustátorů + csc biochemie takže není pochyb o tom že má pravdu nemyslíte ? :)

PříspěvekNapsal: 17. 7. 2010 14:34
od IkE Blaster
Já už radši nevěřím ničemu, všichni lžou ;-) myslím, že je mi toto vcelku jedno. Čaj piji, protože mi chutná. Když potřebuju být delší dobu vzhůru, tak vím, po jakém sáhnout, a je mi jedno jak se látka v něm nazývá (pokud nebudu mít podezření, že jde o nějakou uměle přidanou chemii).

PříspěvekNapsal: 16. 8. 2010 09:20
od skate2hell
Nejen pan Valter ale asi ve veskere soucasne kvalitni literature mluvi o tom ze kofein a thein sou totozne, tak ze verim a asi nadale budu verit temhle zkusenym lidem z oboru,.... :-)

PříspěvekNapsal: 16. 8. 2010 14:39
od Dzin Tea Racer
To prave nemluví že je to samé. Jsou si podobné, thein je derivat kofeinu. Thein se vstrebava ze strev - neni skodlivy, kofein ze žaludku, skodlivy je....
Ale to je tu už popsané....

PříspěvekNapsal: 17. 8. 2010 15:42
od skate2hell
Dzin Tea Racer píše:To prave nemluví že je to samé. Jsou si podobné, thein je derivat kofeinu. Thein se vstrebava ze strev - neni skodlivy, kofein ze žaludku, skodlivy je....
Ale to je tu už popsané....



No ale lightek nahore uz psal z knihy citat a ten na me pusobi jako ze renomovany degustator a chemik ma pocit, ze to stejna latka je. Ale ja opravdu nejsem chemik, jen bych rad vedel jak se veci maji, protoze od dob co sem tyto knihy cetl, vyvadim lidi z omylu, ze v caji neni kofein a vsem rikam, ze je tam stejna latka jako v kave, jen pusobi jinak protoze je vazana na dalsi latky v caji obsazene.

PříspěvekNapsal: 17. 8. 2010 16:41
od Dzin Tea Racer
Abych pravdu rekl, je mi to uplne jedno. :-)
Nepiji ho pro chemii ale proto že mi chutná, to je na prvni miste. Ikdyž pocity a stavy ktere navozuje je to fajn. Ale v tomhle se literatura hodne rozcházi, maji na to vliv hodne latky na ktere to je vázané.
Hlavní je jak jsem rekl že, kofein v kávě se vstrebaba jako jedy ze žaludky a to velmi rychle a také ryhle ustupuje a tou rychlostí zatežuje srdce a cevy. Thein z kávy ikdyby byl to same jako kofein se vstrebava ze střev, takže nezatezuje žaludek, nemá tak rychly nástup ani konec, takže neni škodlivy jako káva. To je hlavní rozdil. Jak to je chemicky, me sice trochu zajíma ale je mi to jedno. Nechtel bych se dotknout pana Valtera, jeho knihu mam rád ale je tam hodne nepresnosti, ktere jsou dnes dokazané. Nikdo neví vše. O knize pana Valtera je na internetu hodne názorů a zdaleka není vetšina kladná. :-)
Ale jak říkám, to neni dulezité ani smerodatné. Každy tvrdí neco jineho. Dokonce thein a jeho rychlost a ucinky se liší čaj od čaje. :-)

PříspěvekNapsal: 18. 8. 2010 09:25
od tomdo
V čaji je mnohem více povzbuzujících a jinak účinkujících látek než jen kofein/thein, ten je asi nejprofláknutější, ale není jediný. V podstatě je tahle debata jen o názvosloví, které však na danou věc přece nemá vliv. Uvažme, kofein je jed, ale v většina jedů v malém množství má léčivé účinky. Navíc i káva má positivní účinky na zdraví. Stačí všeho s mírou. :-)

PříspěvekNapsal: 18. 8. 2010 11:15
od Dzin Tea Racer
2 Tomdo: Ano tohle jsem psal v uvodu jiz a taky to je na strankach, mnoho latek ani neni zjistenych natož jejich ucinky...