5. 1. 2015 16:55 od Davčcha
První nálev má nejvíc kofeinu, když ho louhuješ 5 minut :) Pří krátkých krocích nemá šanci se většina vyplavit do prvního nálevu. Dyk se mnohdy to lupení otevře až někdy ve třetím. Ano, mám takové shengy, která mají přesně ten typ hořkosti, který mi regulérně zvedne žaludek při prvním loku. (Tak ty látky jsou hořké, aby to zvířata nežrala, žejo, no.) Teď jsem někde narazil na rozdíly hořkosti podle sklizně - jarní je celkem jasná, tam to obvykle jde, podzimní kupodivu také nemusí být problematická, ale právě letní, které mají hodně světla, akumulují hodně hořčin. Proto by snad staré lesní stromy z vysokých poloh neměly být hořké, bo je tam prý dost mlha, stromy rostou v lese, tedy podrostu, takže další stín a tak. Ale nakolik je to opravdu pravda ... a samozřejmě s uložením čaje se obvykle hořké polyfenoly rozpadají (prý) ale asi to nebude úplně 100%, bo některá hořkost teda vytrvává fest. (Pil jsem mladé shengy, které prostě byly hořkotrpké svěže, rozhodně se daly vypít až do mrtě bez problémů. A pak taky materiály, které jsem obratem vyhodil z konve, bo to bylo jak chinin s fernetem)