Stránka 4 z 6

Re: Negativní účinky čaje?!

PříspěvekNapsal: 4. 1. 2015 12:06
od Dzin Tea Racer
Jasně v čaji je tolik látek které spolu pusobí naprosto jinak a liší se čaj od čaje. Navíc třeba citron je jedna z nejvíce zásaditých potravin, ikdyž je kyselá, takže uvadet ji jako prekyselující je velká chyba. Jinak doporučuji švestičky umeboshi, je to první a zdravá pomoc pri prekyselení! Tady je to také hezky popsáno.
http://cz.remeda.co.uk/ph-tabulka.php
Navic pri bolestech žaludku hraje více věci roli, biorytmus, fáze mesice, ročni období, psychika (studenti moc dobře vědí že pri zkouškovém někteří nepozřou nic) a mnoho dalšího.

Ranní čaj je pro me dle ročních období bud shu puer, nebo zelený čaj, piji do jednoho litru a žaludek nebolí. Zelený to je nejčasteji Long Jing.

Re: Negativní účinky čaje?!

PříspěvekNapsal: 4. 1. 2015 12:32
od Stan
Díky za ten link, Dzine. Zajímavé čtení.

Re: Negativní účinky čaje?!

PříspěvekNapsal: 4. 1. 2015 22:11
od Davčcha
Esli mlíko překyseluje, tak to tedy chudáci kojenci. :o)

Nerow: asi bys měl taky spát trochu "do kopce" aby ti obsah žaludku nedráždil jícen. Jinak bych opravdu na tvém místě zásadně snížil objemy čaje, ony totiž chronicky drážděné sliznice mohou mít ošklivé následky, např. Barettův jícen, větší riziko rakoviny žaludku atd. Jo, a výborná podložka do žaludku je ovesná kaše - vločky vařené v mléce.

Těmi kyselinotvornými a zásadotvornými potravinami se nemusíš nijak zabývat. Systém udržení acidobazické rovnováhy je mimořádně výkonný a pokud máš vyváženou stravu, dostaneš do sebe hromadu pufračních materiálů (ono i když bude mít nevyváženou, za krále klacka se jedlo co bylo a když to bylo, a taky to šlo). Výjimkou můžou být některé metabolické nemoci, ale i tam je příčina především v dědičnosti.

Člověk by neměl být otrokem čaje. Pij ho jen tolik, aby ti dělal dobře.

(Jinak se teď hrabu ve vlivu čaje na vznik ledvinových kamenů a zatím se zdá, že má protektivní funkci, kromě jiného asi taky proto, že polyfenoly, nebo všechny ty organické kyseliny včetně šťavelové, které obsahuje, vyvazují vápník z potravy. Tolik k přínosu čaje k acidobazické rovnováze :o) Ale ještě to nemám úplně prostudovaný, tak to ber s rezervou) Tak edit: vypdá to, že naopak nedostatek vápníku zvyšuje riziko vzniku ledvinových kamenů.

Re: Negativní účinky čaje?!

PříspěvekNapsal: 4. 1. 2015 22:15
od Dzin Tea Racer
Odkdy pijí kojenci mléko jiného živočišného druhu a dokonce pasterizované a homogenizované? ;-)

Re: Negativní účinky čaje?!

PříspěvekNapsal: 4. 1. 2015 22:20
od Davčcha
A jak to s tím souvisí?

Re: Negativní účinky čaje?!

PříspěvekNapsal: 4. 1. 2015 23:23
od Dzin Tea Racer
Hodně moc, zkus si pohledat nějaké info...

Re: Negativní účinky čaje?!

PříspěvekNapsal: 5. 1. 2015 09:29
od Davčcha
Pohledal jsem, akorát že ne z těch konspirativních haha stránek, co se na netu množí jak houby po dešti. (Ostatně neškodí si ty informace dohledat k původnímu zdroji, pokud vůbec existuje. To se pak jeden nestačí divit, jak ochotně lidí informace deformují, aby se jim hodily do krámu).

Jinak samozřejmě nezpochybňuji, že čaj může na některé problémy se žaludkem působit pozitivně - ale od začátku se tu bavíme o žaludku podrážděném, kterému čaj v zásadě neprospívá, zvláště ve větším množství.


4Stan: neříkej mi, že když do sebe na lačno ráno naleješ čaj, že nedostaneš alespoň trochu větší hlad :roll:

Re: Negativní účinky čaje?!

PříspěvekNapsal: 5. 1. 2015 10:35
od nerow
Tak jak je to s mlékem, potažmo s mléčnými výrobky jsem teda jelen. Co jsem předevčírem prokládal čaj s mlékem a subjektivně vypil více čaje, tak cca dvě hodiny po čajováni jsem měl dost podráždený žaludek a pálení žáhy přes celou noc (což se mi nestalo asi už rok), ráno nic nezabíralo a tak jsem zkusil vodu s citronem (citron jsem měl asi tak po dvou letech, jelikož mi ho na gastro zakázali) a dost to pomohlo..téměř okamžitě...reflux mne již cca 2 roky neobtěžuje pri rozumném jídelníčku. Pouze u toho to bych neměl ve velkém množství jako čaj, alkohol atd. Včera jsem měl něco kolem. 1,5l, jedl u toho v malých dávkách a popíjel vodu s citronem a bylo to naprosto v pořádku, absolutně jsem nic nezpozoroval. Chce to držet rozumné množství a hlavně přestat pít, když se žaludek ozve...než jsem tehdy přišel, že kašel mi způsobuje tento problém, tři roky v kuse jsem měl podráždený žaludek..když si to hlídám, je to ok..hlavně mne zajímalo, jakým způsobem nesnižovat vypité objemy a aby žaludek byl při tom v rovnováze. Takže asi udržovat plný žaludek a něčím regulovat účinky čaje..voda s citronem zabrala...uvidím z dlouhodobějšího hlediska.

Davčcha: Do kopce spím, vločky vyzkouším...Ačkoliv vím, že mám tyto komplikace, nikdy jsem se o to až tolik nezajímal (zásaditost potravin apod.) jelikož jsem s tím neměl problém..

Re: Negativní účinky čaje?!

PříspěvekNapsal: 5. 1. 2015 11:27
od Davčcha
No, bodejť bys neměl podrážděný žaludek - jestli jsi do sebe nalil 3 l, čaj, jak jsi předtím psal, tak si do sebe dostal adekvátní (vysoké) množství kofeinu. Žaludek se ti vyprázdní asi tak za 2-4 hodiny, takže ochranná funkce zásaditého mléka vůči sliznici skončí, zatímco poločas rozpadu kofeinu je cca 6 hodin, takže ti pak vesele podporoval produkci kyseliny dál. To bylo asi jako kdybys si na nalomenou nohu dal pořádnou dávku anestetik, a pak se šel proběhnout, bo to nebolí, a ráno bys zjistil, ze sis tu nohu dolomil a bolí dvakrát víc. Otázka je, kolik jsi té vody pak ráno vypil, a zda ten efekt nebyl spíš v důsledku opláchnutí jícnu velkým množstvím vody a naředěním koncentrace kyseliny.

Re: Negativní účinky čaje?!

PříspěvekNapsal: 5. 1. 2015 13:28
od Dzin Tea Racer
Jde hlavně o to, že temer cokoliv co je zásadotvorné převaříš či pasterizuješ tak je kyselinotvorné. At to je ovoce - rádoby zdravé džusy, rajčata - kečup, to platí i o mléku atd.

Já myslím že 3 l čaje je dost nezdravá dávka, všeho s mírou přátelé....

Re: Negativní účinky čaje?!

PříspěvekNapsal: 5. 1. 2015 14:36
od nerow
Díky Davčcha za info ohledně působení kofeinu a mléka..Až vyměnil konvičkový park za malé do max 100 ml, neměl by pro mne problém si dát více čajů v celé kráse..kolikrát to není o tom, že bych potřeboval vypít 3 l čaje, ale že tři různé chci vypít a dá to takhle víc..Minulý týden jsem též měl 3l čaje v podobném 5 hodinovém intervalu a žaludek úplně ok..Takže to zas asi bude vliv toho, jak který čaj uvolňuje kofein..

Jinak díky všem za rady.

Re: Negativní účinky čaje?!

PříspěvekNapsal: 5. 1. 2015 16:15
od Davčcha
Tak určitě bude záležet na čaji. Já jsem taky snížil velikost nádobky na polovic. Buď tedy nějaký pěkný malý gaiwan - ty mají levně třeba na http://www.shengmu.cz/cajove-prislusens ... y-porcelan, nebo je tu ten 65 ml prcek http://www.chawangshop.com/index.php/te ... -65cc.html případně má celkem velký výběr +- 50 ml http://www.lifeinteacup.com/teapots

Re: Negativní účinky čaje?!

PříspěvekNapsal: 5. 1. 2015 16:26
od nerow
Shui Ping z Dark Zini jsem již objednával na shengy, jelikož z 80% mi dělají problém skoro nejvíce...měl jsem 180 ml konev a dal jsem vždy tak max 6 až 8 nálevů..

Gaiwan jsem dostal k Vánocům, z kvalitního porcelánu z Jingdezhen kolem 100 ml...

Na fóru jsem se dočetl, že velký obsah kofeinu mají např. lístky, které rostou za nedostatku světla..to by vysvětlovalo, že japonci ze stíněných čajovníků mi dělají úplně největší nepořádek :-) Při větším množství...

Re: Negativní účinky čaje?!

PříspěvekNapsal: 5. 1. 2015 16:32
od Dzin Tea Racer
U japonců je to dáno i technologií pěstování a zpracovaní hlavne. Ale napriklad hojicha má minimálně kofeinu, ale matchu vůbec tedy nezkousej, to by nemuselo dopadnou dobře...

Re: Negativní účinky čaje?!

PříspěvekNapsal: 5. 1. 2015 16:33
od Davčcha
Hm, ale zase mají mít nízkou hořkost, bo se za nedostatku světla tvoří méně polyfenolů. Ale jinak asi je nejvíc kofeinu v nejmladších lupenech.

Re: Negativní účinky čaje?!

PříspěvekNapsal: 5. 1. 2015 16:42
od nerow
S tou hořkostí..čaj co nemá hořké lístky tolik nedráždí..skoro vůbec..zatímco takový mladý sheng....

Budu muset vychytat jednotlivé čaje..nejde prostě asi až tolik říct, že tato skupina má menší, nebo vyšší obsah kofeinu..velké rozdíly pociťuji u puerhů všeobecně...Něco vypiji celé, něco do půlky, nějaké materiály dělají problém již po prvním nálevu...btw uvolňování kofeinu při "klasické" mnohonálevové přípravě je postupné? Co jsem četl studie, tak nejvíce kofeinu má mít údajně první nálev...

Re: Negativní účinky čaje?!

PříspěvekNapsal: 5. 1. 2015 16:52
od joda
Prvních několik nálevů má kofeinu opravdu nejvíce. Jinak si myslím, že ve hře kromě kofeinu budou i třísloviny (taniny), kterých právě třeba mladý sheng má dost a ty dost dráždí.

Re: Negativní účinky čaje?!

PříspěvekNapsal: 5. 1. 2015 16:55
od Davčcha
První nálev má nejvíc kofeinu, když ho louhuješ 5 minut :) Pří krátkých krocích nemá šanci se většina vyplavit do prvního nálevu. Dyk se mnohdy to lupení otevře až někdy ve třetím. Ano, mám takové shengy, která mají přesně ten typ hořkosti, který mi regulérně zvedne žaludek při prvním loku. (Tak ty látky jsou hořké, aby to zvířata nežrala, žejo, no.) Teď jsem někde narazil na rozdíly hořkosti podle sklizně - jarní je celkem jasná, tam to obvykle jde, podzimní kupodivu také nemusí být problematická, ale právě letní, které mají hodně světla, akumulují hodně hořčin. Proto by snad staré lesní stromy z vysokých poloh neměly být hořké, bo je tam prý dost mlha, stromy rostou v lese, tedy podrostu, takže další stín a tak. Ale nakolik je to opravdu pravda ... a samozřejmě s uložením čaje se obvykle hořké polyfenoly rozpadají (prý) ale asi to nebude úplně 100%, bo některá hořkost teda vytrvává fest. (Pil jsem mladé shengy, které prostě byly hořkotrpké svěže, rozhodně se daly vypít až do mrtě bez problémů. A pak taky materiály, které jsem obratem vyhodil z konve, bo to bylo jak chinin s fernetem)

Re: Negativní účinky čaje?!

PříspěvekNapsal: 5. 1. 2015 17:06
od joda
Ano, proto píšu prvních několik nálevů, míněno po provedeném dostatečném oplachu a tudíž rozjetí čaje. Výluh kofeinu a "hořkých" látek je také v přímé úměře kromě času samozřejmě i k teplotě vody. Vyzkoušeno v praxi. Hořké můžou být z libovolné sklizně, starší pu-erhy dráždí obecně méně, ale stále je to pu-erh, takže takřka cosi co se kdysi vnímalo jako medicína. Osobně mne dost dráždí silnější nálev SF a AF Darjeelingů a pak mladý sheng louhovaný vysokou teplotou, taktéž přetažené či spálené zelené jsou asi to nejhorší s čím jsem se setkal ...

Re: Negativní účinky čaje?!

PříspěvekNapsal: 5. 1. 2015 17:12
od Davčcha
Jop, já jen tak pro jistotu reagoval na jakousi urbanlegend, že nejvíc kofeinu se vyplaví s prvním nálevem, což je taková půlpravda, odvozená pravděpodobně od jednoho starého pokusu, který mám někde linkovaný na blogu, kde první nálev trval těch tři nebo pět minut. A ano, kofein a polyfenoly a v zásadě snad skoro všechno se louhuje lépe s vyšší teplotou. Někde na toto téma prskal Hoyo, že dřiv, kdy čaje nebyly většinou z hnojených teras, se v japonsku zelené čaje zalejvaly normálně vařicí vodou, zatímco teď teď se používá nižší teplota. (další vliv má mít také stáří stromu, ze kterého lupení pochází, také bude záležet na kultivaru, ročníku, et cetera)

Re: Negativní účinky čaje?!

PříspěvekNapsal: 6. 1. 2015 13:52
od Stan
4Davčcha :....dělám to prakticky denně a nic. Někdy Ti to předvedu. :-)

Re: Negativní účinky čaje?!

PříspěvekNapsal: 6. 1. 2015 14:25
od Davčcha
Klidně. Já pak vyhrabu z bedny nějakej opravdu hnusnej mladej hořkej sheng ... a uvidíme! :)

Re: Negativní účinky čaje?!

PříspěvekNapsal: 6. 1. 2015 20:33
od Michaeles
Osobně běžně vypiju mezi 1,5- 3l čaje za den a zatím na sobě nepociťuji nějaké změny. Každé ráno 0,5l černého čaje přes den puer/zelený čaj (1 - 2l) a večer černý čaj (0,5l). Jediná věc kterou na sobě pociťuji při vypití více čaje je že musím častěji na WC. Asi dost záleží i na tom, jak člověk čaj snese a jak je na něj "navyklý", ale pro mě čaj není povinnost ale relax a dokáži ho pít klidně celý den a proložit třeba jen 0,5l vody.

Re: Negativní účinky čaje?!

PříspěvekNapsal: 13. 1. 2015 21:10
od nerow
Davčcha: Z logiky bych řekl, že mladý sheng bude na žaludek jedno z nejhorších řešení...Pro jistotu jsem ho delší dobu vynechával a dneska došel po pár pozorováních (budu to ještě sledovat v delším horizontu) pro mne k nepochopitelnému chování...Mladý, hořký materiál nejen žaludek absolutně nedráždí (vypil jsem teď během chvilky 2l) ba spíše naopak...Pro mne nepochopitelné, nedokážu si to vysvětlit proč kofein z mladého listí nezvyšuje sekreci žal. kyselin...Mám cca 20 vzorků mladých shengů tak se zkusím jimi propít a zjistit, zda-li to je náhoda, nebo mladý sheng v tomto funguje nějak jinak...

V té souvislosti mne napadá jedna věc...Na blogu u některých shengů popisuješ, že jakoby drhnou v krku. Když se nad tím zamyslím v dlouhodobém měřítku, tak tento pocit u mne evokují snad všechny skupiny v různé míře, až na mladé shengy...Když jsem měl včera a dnes mladší shengy, zažil jsem snad po několika měsících krásný pocit, možnost pít plynule, bez omezení, zlehka...Když jsem si pročítal poznámky u vypitých čajů, čajování jsem nikdy nekončil kvůli žaludku, ale kvůli "rybníku" v břiše..Asi jak lehce do mne klouže, jsem schopen během chvilku dostat do sebe velký objem tekutin..tento stav opět u mne způsobuje jen sheng..možná je to i tím, že ho ledviny déle zpracovávají...

Jinak párkrát se tu nadhazovalo, že mladý shneg není zdravý v dlouhodobém měřítku při časté a opakované konzumaci pro žaludek...Z jakého hlediska?

Re: Negativní účinky čaje?!

PříspěvekNapsal: 14. 1. 2015 02:12
od chawangpu
Podle mne to není jen o žaludku, ale mladý sheng má hodně silné čistící vlastnosti, vyplavuje z těla tuky, dokonale podporuje trávení a pročištění. Pokud to nekombinujete s vhodným jídlem - osobně mne hodí zpět do klidu smažená rýž či nudle (vlastní rukou, ne žádný přepálený zlo) kde je vajíčko a nejlépe i kus nějakého masa. Z dlouhodobého hlediska pití mladých shengů je podle mne nejhorší být vegetarian či se vyhýbat právě trochu toho smaženého, pak se - a mám konkrétního kamaráda kterému se to stalo, a to že se mu právě rozvrátily různé metabolické chody, trávení atd. Ale on snad jedl jen nějaké raw potraviny či co je to teď za móresy. No a má po čajování.
Jako lidi co maji slabší žaludek - a to se prostě asi neovlivní - si musí dávat bacha víc. Já slabý žaludek nemám, snad se nebudu chlubit rekordy jako 25 čerstvých maocha za den či podobně, ale ty 3 litry čaje minimálně a denní množství 20-40g při domácím pití a násobně víc pokud "pracuji" , denně, 14-15 let dávám bez přerušení a nemám problém. Přál bych si aby to tak měli všichni, mrzí mne že má někdo potíže s pitím čajů. U mne sou to jen černé čaje, ty už dlouho nepiju a pokud bych si dal na lačno nějaký Assám nebo tak podobně, měl bych hodně silné pocity na zvracení, a tak prostě na lačno a černé vůbec, nepiji, a nechybí mi to :-)