www.zalozfirmu.cz

Príprava dáta masaly, váš najlepší recept.

<<

egres

Začátečník
Začátečník

Příspěvky: 17

Registrován: 8. 1. 2008 01:42

Bydliště: Bratislava

Příspěvek 8. 1. 2008 12:33

Príprava dáta masaly, váš najlepší recept.

Zaujímal by ma recept, ako si masalu pripraviť. Človek nájde veľa spôsobov hlavne na nete, tak by som chcel vedieť, ktorý sa vám najviac osvedčil. Pochváľte sa svojimi vylepšeniami a know-how.

Ja som ešte vo svojich začiatkoch s čajmi objavil takýto recept a veľmi sa mi osvedčil:
    Koreniny nasypeme do hrnca a k tomu nalejeme máličko vody. Zahrejeme to na variči až kým voda nezačne bublať.
    Pridáme vodu(alebo mlieko s vodou, pomer záleží od vašej chuti, ja najradšej dávam taký pomer, že finálne je približne pomer mlieko/voda 7/3) a daľej zahrievame. Nemusí to až kypieť, ale nech to je dostatočne teplé na to, aby sa tam korenie poriadne vyluhovalo. Občas pomiešame, lebo niektoré koreniny sa zvyknú usádzať a nechceme, aby sa spálili predsa.
    Asi po dvadsiatich minútach pridáme trošíčku masla(neodporúčam dávať, keď to plánujete piť studené) a vyluhovaný silný čierny čaj (ja používam najčastejšie assam) v mlieku (mám pocit, že čaj sa lepšie luhuje v mlieku ako vo vode, dá to takú silnejšiu chuť a nestane sa náhodou, že by sa to prelúhovalo). Ešte chvíľu necháme na variči a je to takmer hotové.
    Med pridávam až keď to idem piť. Med by sa vraj nemal dávať do veľmi horúceho. Počul som už všelijaké verzie, prečo nie.
<<

jaffar

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 468

Registrován: 5. 1. 2008 01:02

Bydliště: Bratislava

Příspěvek 8. 1. 2008 12:43

Na jedného človeka robím cca 0,5litra vody, korenie odhadom, nechám zakryté variť až kým voda nie je takmer žltá a je cítiť korenie po celom byte :-D Potom hodím tak hrsť čaju (alebo dve, ak je to Gruzia OP), povarím ešte chvíľu, tiež odhadom.
Následne pridám mlieka tak 2-3 deci, aby bol pomer voda:mlieko 1:1 (po odparení zbytočnej vody), nechám vzkypieť, odstavím, prásknem tam tak lyžicu(polievkovú) až lyžicu a pol medu. Pijem skoro hneď.
Socka?
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 9419

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 8. 1. 2008 16:15

Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

zabax

Začátečník
Začátečník

Příspěvky: 1

Registrován: 16. 9. 2009 20:02

Příspěvek 16. 9. 2009 20:08

Já jsem si vytvořil vlastní recept. Nejdříve dám vařit 1,25 l vody. Necháme pevařit, poté zklidnit( odtáhneme na 2 min od ohřívače), a ještě dvakrát necháme převařit a znovu uklidnit. Poté přidáme koření na masalu(směs, nebo jednotlivě, směsi dávám dvě kávové lžičky) a necháme zase třikrát převařit(tentokrát to musíte stihnout během 10 minut) Po deseti minutách přidáme 6 kávových lžiček cukru(nebo med) a 2 kávové lžičky černého čaje( já mám Nepál CTC best milk). Během pěti minut zase třikrát převaříme. Poté konečně přidáme 400 ml mléka a necháme vzkypět( podesáté převařit). Jakmile vzkypí, ihned odstavíme, přecedíme a podáváme.

Takto připravená masala má výraznou chuť použitého koření.
<<

Gwynnbleid

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 403

Registrován: 29. 7. 2009 15:00

Bydliště: Bratislava, Slovensko

Příspěvek 16. 9. 2009 21:16

taky maly trik- pred luhovanim korenie trosku orestovat. lepsie sa uvolnuje vona.
<<

jaffar

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 468

Registrován: 5. 1. 2008 01:02

Bydliště: Bratislava

Příspěvek 19. 9. 2009 08:57

Gwynnbleid píše:taky maly trik- pred luhovanim korenie trosku orestovat. lepsie sa uvolnuje vona.

To je fakt, lenže zároveň sa tým mení jeho chuť. Možno nie zásadne, ale... Každopádne preferujem skôr jemne podrviť, prípadne iným spôsobom zväčšiť jeho plochu, aby sa lepšie uvoľnili vône.
Socka?
<<

Gwynnbleid

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 403

Registrován: 29. 7. 2009 15:00

Bydliště: Bratislava, Slovensko

Příspěvek 19. 9. 2009 16:41

jaffar píše:
Gwynnbleid píše:taky maly trik- pred luhovanim korenie trosku orestovat. lepsie sa uvolnuje vona.

To je fakt, lenže zároveň sa tým mení jeho chuť. Možno nie zásadne, ale... Každopádne preferujem skôr jemne podrviť, prípadne iným spôsobom zväčšiť jeho plochu, aby sa lepšie uvoľnili vône.


pozor! nie oprazit, iba tak aby sa poriadne nahrialo som myslel. ved aj caj sa v koncicke nahrieva aby lepsie uvolnil vonu
<<

Vsper

Začátečník
Začátečník

Příspěvky: 16

Registrován: 21. 9. 2017 11:32

Příspěvek 23. 9. 2017 07:38

Re: Príprava dáta masaly, váš najlepší recept.

Pěkný den,

mícháte si někdo směs koření na dátá másalu sami? Pokud jo, jaký dáváte poměr koření?
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 9419

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 23. 9. 2017 11:10

Re: Príprava dáta masaly, váš najlepší recept.

Kdysi jsem to zkoušel, ale musi se to namlet a to každé trochu jinak, tak je lepsi si to koupit.
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

Vsper

Začátečník
Začátečník

Příspěvky: 16

Registrován: 21. 9. 2017 11:32

Příspěvek 23. 9. 2017 14:18

Re: Príprava dáta masaly, váš najlepší recept.

Aha, díky. Ptám se proto, že mi došla kupovaná směs a zkouší to na mně nějakej bacil, tak že bych využila zásob koření. Másala je můj oblíbený a osvědčený vyprošťovák.
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 9419

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 23. 9. 2017 14:40

Re: Príprava dáta masaly, váš najlepší recept.

Zkus zázvorák a nemá šanci žádný bacil. :-)
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

Vsper

Začátečník
Začátečník

Příspěvky: 16

Registrován: 21. 9. 2017 11:32

Příspěvek 23. 9. 2017 14:42

Re: Príprava dáta masaly, váš najlepší recept.

Taky zodpovědně užívám :smile: ale na tu masalu jsem prostě dostala vysloveně slinu, znáš to... :D

Zpět na Speciality čajům podobné

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

TOPlist Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by ST Software for PTF.
Český překlad – phpBB.cz