Stránka 1 z 1

Yerba Maté

PříspěvekNapsal: 15. 11. 2013 14:35
od repelent
Aké je vaše najoblúbenejšie?

Máte nejaký svoj recept na prípravu maté, s ktorým by ste sa chceli podeliť?

Miešate maté s nejakými bylinkami, alebo niečím iným?

Re: Yerba Maté

PříspěvekNapsal: 16. 11. 2013 23:33
od joda
Nejradši mám v současnosti asi prašné od Canarias, je takové hutné a opravdu nakopne. Na chuť je docela dobré ovocné Mate IQ od Oxalisu, ale to zas tolik silově nenabudí. Maté jinak sám osobně nemíchám, jediná směska co jsem konzumoval je to IQčko. Recept je jednoduchý, zaliji do úrovně lístků chladnější cca 50-70°C vodou, nechám vsáknout a pak doleji a dolévám téměř vroucí.

Re: Yerba Maté

PříspěvekNapsal: 17. 2. 2014 11:29
od Rudolf R. Steiner
V současnosti mi asi nejvíce chutná La Merced Barbacua, Selecta a Pajarito. Připravuji podobně, akorát dávám napoprvé Yerby trochu méně a před každým dalším zalitím trochu Yerby přisypu.

Re: Yerba Maté

PříspěvekNapsal: 20. 2. 2015 10:51
od Rudolf R. Steiner
Měl bych takový dotaz, maté už řadu let popíjím z kalabassy kovovou bombillou. Zjistil jsem, že se mi po dlouhém užívání u sítka sloupal chrom a kouká měděný podklad. Jak toto a popř. hliníková obroučka u kalabassy může ovlivňovat zdraví. Četl jsem kdysi cosi o škodlivosti mědi a hliníku pro člověka. Moc děkuji za odpovědi.

Re: Yerba Maté

PříspěvekNapsal: 20. 2. 2015 13:58
od joda
Hliník údajně podporuje alzheimerovu chorobu a obecně degeneraci mozku, o mědi jsem slyšel, že je v určité míře pro dospělé osoby dokonce potřebná. Pro dospělé osoby se doporučuje průměrný denní příjem 1,2 mg mědi. Avšak překračování tohoto množství může být škodlivé a vést k problémům s vysokým krevním tlakem, psychickým poruchám apod.

Re: Yerba Maté

PříspěvekNapsal: 20. 2. 2015 18:02
od Dzin Tea Racer
Otázka je jak moc se hliník uvolnuje, nekdo tvrdí že jen pry vyšších teplotách. Mědi bych se až tak nebál..

Re: Yerba Maté

PříspěvekNapsal: 20. 2. 2015 20:03
od lesasyn
Taky prý není vhodné kombinovat hliník s čímkoliv co je kyselé napřiklad citrón... Ale to v případě kalebasy je spíš barbarství :D

Re: Yerba Maté

PříspěvekNapsal: 23. 2. 2015 12:41
od Rudolf R. Steiner
Moc díky vám všem :-) Kalabassu mám zhruba takovou:http://podhorama.oriental.cz/zbozi/15937/Kalabasa-Mysterio-obsah-cca-300ml.htm, ten proužek je z hliníku. Přesedlám na keramiku.

Re: Yerba Maté

PříspěvekNapsal: 23. 2. 2015 13:14
od Dzin Tea Racer
Pokud myslis tu obrubu nahore, tak stačí jen nepřelévat a je to oki. Ta prirodní kalabasa má neco do sebe ne? :-)

Re: Yerba Maté

PříspěvekNapsal: 23. 2. 2015 13:53
od joda
Asi by byla lepší ta "obruba" z mědi, ale jak píše Dzin, když přes to nepohrneš vroucí vodu a nebudeš plnit kalabasu až po okraj (což bys tak jako tak neměl), bude to imho ok :) Spíš bych se zajímal z čeho máš bombilu :-)

Re: Yerba Maté

PříspěvekNapsal: 23. 2. 2015 14:32
od Rudolf R. Steiner
Asi před šesti lety jsem si koupil podobnou bombillu v jednom kamenném obchůdku. Je na ní nápis " Argentina". Spodní část je měděná a pochromovaná. http://www.cajovy-obchudek.cz/cajovy-obchudek/eshop/7-1-PRISLUSENSTVI-DOPLNKY/0/5/241-Bombilla-kovova

Ano, přiznávám, zatím mi nikdy maté nechutnalo více než z klasické kalabassy. Jen se obávám, že přírodní materiál nasáknutý Yerbou bude do sebe příjímat případně uvolněné prvky z hliníkové obruby.

Re: Yerba Maté

PříspěvekNapsal: 21. 3. 2017 10:40
od Rudolf R. Steiner
Pořídil jsem si nedávno tuto bombillu http://www.pijumate.cz/prislusenstvi/yerba-mate-bombilla-bo-36.html, musím říci perfektní. Sundal jsem z ní pružinku a nechal jen drátěné sítko. Nestalo se mi, aby se ucpala a to ani jemným prachem.

Re: Yerba Maté

PříspěvekNapsal: 23. 4. 2017 15:17
od Dzin Tea Racer
Tak opět jsem mu přišel na chuť. Doporučtě oblíbenou značku a proč. :-)

Re: Yerba Maté

PříspěvekNapsal: 13. 3. 2018 09:28
od Rudolf R. Steiner
Osobně dávám většinou přednost produkci z Paraguaye, pro jejich kouřovou chuť. Teď popíjím Indegu Selección Especial a jsem s ní velmi spokojen. Jinak mám poměrně často i Selectu a Pajarito. Z Argentiny mám nejraději La Merced Barbacua.