Stránka 1 z 1

Príprava dáta masaly, váš najlepší recept.

PříspěvekNapsal: 8. 1. 2008 12:33
od egres
Zaujímal by ma recept, ako si masalu pripraviť. Človek nájde veľa spôsobov hlavne na nete, tak by som chcel vedieť, ktorý sa vám najviac osvedčil. Pochváľte sa svojimi vylepšeniami a know-how.

Ja som ešte vo svojich začiatkoch s čajmi objavil takýto recept a veľmi sa mi osvedčil:
    Koreniny nasypeme do hrnca a k tomu nalejeme máličko vody. Zahrejeme to na variči až kým voda nezačne bublať.
    Pridáme vodu(alebo mlieko s vodou, pomer záleží od vašej chuti, ja najradšej dávam taký pomer, že finálne je približne pomer mlieko/voda 7/3) a daľej zahrievame. Nemusí to až kypieť, ale nech to je dostatočne teplé na to, aby sa tam korenie poriadne vyluhovalo. Občas pomiešame, lebo niektoré koreniny sa zvyknú usádzať a nechceme, aby sa spálili predsa.
    Asi po dvadsiatich minútach pridáme trošíčku masla(neodporúčam dávať, keď to plánujete piť studené) a vyluhovaný silný čierny čaj (ja používam najčastejšie assam) v mlieku (mám pocit, že čaj sa lepšie luhuje v mlieku ako vo vode, dá to takú silnejšiu chuť a nestane sa náhodou, že by sa to prelúhovalo). Ešte chvíľu necháme na variči a je to takmer hotové.
    Med pridávam až keď to idem piť. Med by sa vraj nemal dávať do veľmi horúceho. Počul som už všelijaké verzie, prečo nie.

PříspěvekNapsal: 8. 1. 2008 12:43
od jaffar
Na jedného človeka robím cca 0,5litra vody, korenie odhadom, nechám zakryté variť až kým voda nie je takmer žltá a je cítiť korenie po celom byte :-D Potom hodím tak hrsť čaju (alebo dve, ak je to Gruzia OP), povarím ešte chvíľu, tiež odhadom.
Následne pridám mlieka tak 2-3 deci, aby bol pomer voda:mlieko 1:1 (po odparení zbytočnej vody), nechám vzkypieť, odstavím, prásknem tam tak lyžicu(polievkovú) až lyžicu a pol medu. Pijem skoro hneď.

PříspěvekNapsal: 8. 1. 2008 16:15
od Dzin Tea Racer

PříspěvekNapsal: 16. 9. 2009 20:08
od zabax
Já jsem si vytvořil vlastní recept. Nejdříve dám vařit 1,25 l vody. Necháme pevařit, poté zklidnit( odtáhneme na 2 min od ohřívače), a ještě dvakrát necháme převařit a znovu uklidnit. Poté přidáme koření na masalu(směs, nebo jednotlivě, směsi dávám dvě kávové lžičky) a necháme zase třikrát převařit(tentokrát to musíte stihnout během 10 minut) Po deseti minutách přidáme 6 kávových lžiček cukru(nebo med) a 2 kávové lžičky černého čaje( já mám Nepál CTC best milk). Během pěti minut zase třikrát převaříme. Poté konečně přidáme 400 ml mléka a necháme vzkypět( podesáté převařit). Jakmile vzkypí, ihned odstavíme, přecedíme a podáváme.

Takto připravená masala má výraznou chuť použitého koření.

PříspěvekNapsal: 16. 9. 2009 21:16
od Gwynnbleid
taky maly trik- pred luhovanim korenie trosku orestovat. lepsie sa uvolnuje vona.

PříspěvekNapsal: 19. 9. 2009 08:57
od jaffar
Gwynnbleid píše:taky maly trik- pred luhovanim korenie trosku orestovat. lepsie sa uvolnuje vona.

To je fakt, lenže zároveň sa tým mení jeho chuť. Možno nie zásadne, ale... Každopádne preferujem skôr jemne podrviť, prípadne iným spôsobom zväčšiť jeho plochu, aby sa lepšie uvoľnili vône.

PříspěvekNapsal: 19. 9. 2009 16:41
od Gwynnbleid
jaffar píše:
Gwynnbleid píše:taky maly trik- pred luhovanim korenie trosku orestovat. lepsie sa uvolnuje vona.

To je fakt, lenže zároveň sa tým mení jeho chuť. Možno nie zásadne, ale... Každopádne preferujem skôr jemne podrviť, prípadne iným spôsobom zväčšiť jeho plochu, aby sa lepšie uvoľnili vône.


pozor! nie oprazit, iba tak aby sa poriadne nahrialo som myslel. ved aj caj sa v koncicke nahrieva aby lepsie uvolnil vonu

Re: Príprava dáta masaly, váš najlepší recept.

PříspěvekNapsal: 23. 9. 2017 07:38
od Vsper
Pěkný den,

mícháte si někdo směs koření na dátá másalu sami? Pokud jo, jaký dáváte poměr koření?

Re: Príprava dáta masaly, váš najlepší recept.

PříspěvekNapsal: 23. 9. 2017 11:10
od Dzin Tea Racer
Kdysi jsem to zkoušel, ale musi se to namlet a to každé trochu jinak, tak je lepsi si to koupit.

Re: Príprava dáta masaly, váš najlepší recept.

PříspěvekNapsal: 23. 9. 2017 14:18
od Vsper
Aha, díky. Ptám se proto, že mi došla kupovaná směs a zkouší to na mně nějakej bacil, tak že bych využila zásob koření. Másala je můj oblíbený a osvědčený vyprošťovák.

Re: Príprava dáta masaly, váš najlepší recept.

PříspěvekNapsal: 23. 9. 2017 14:40
od Dzin Tea Racer
Zkus zázvorák a nemá šanci žádný bacil. :-)

Re: Príprava dáta masaly, váš najlepší recept.

PříspěvekNapsal: 23. 9. 2017 14:42
od Vsper
Taky zodpovědně užívám :smile: ale na tu masalu jsem prostě dostala vysloveně slinu, znáš to... :D