Stránka 1 z 1

Tibetská houba

PříspěvekNapsal: 21. 11. 2009 12:06
od Dzin Tea Racer
Tibetská houba, kefírová houba a podobné názvy, pochází z Kavkazu její historie se traduje až na 5000 let. Kavkazští kněží ji prý dostali od proroka Mohameda :-) Dosti historie, jde o to že po přidání do mléka se z mléka stane kefír a působí velmi blahodárně. Tibetští mniši ji hojně používali a těšili se velmi dobrému zdraví.

účinky:
reguluje obranné látky organismu
uzdravuje choroby srdce a rozkládá cholesterol v cévách
uzdravuje slinivku, játra a slezinu
léčí žaludek
uzdravuje žlučník, střeva, dvanácterník a hojí vředy
uzdravuje ledviny a kontroluje močové cesty
houba vyvíjí antibiotika a hojí záněty organizmu
reguluje tlak krve
zadržuje metastázy a brzdí jejich vývoj
zabraňuje rychlému stárnutí
zabraňuje únavě a skleslosti způsobené stresem

příprava:
Množství asi jedné polévkové lžíce se zalije cca 250 ml polotučným nebo tučným nesvařeným mlékem, přikryjeme gázou, nechápe stát, nejlepe ve večerních hodinách. Po cca 24h, po té se zcedí a vypije jako poslední nápoj dne. Zbylá houba se propláchne vodou a znovu zalije. Tato kůra trva 20 dní, pak 10 dni odpočinek a můžeme kůru znovu opakovat. Houba nesmi zčernat, proto se proplachuje. Pozor! Houba ani nápoj nesmí být ve styku s kovem ani na krátkou chvíli, pozor tedy na kovová sítka a lžičky.

Je to chutné a cítím se po tomto nápoji velmi dobře. Už jsem ho před lety mel. Každopádně houba roste a v polovině kůry ji máte 2x tolik a můžete ji darovat nebo zamrazit. Vydrží opravdu velmi dlouho. nebo ji jen nechejte v lednici a proplachujte vodou a zalijte mlékem.

Podělte se o vaše zkušenosti.

PříspěvekNapsal: 21. 11. 2009 13:09
od tomdo
Neměl jsem ji, ale už jsem se po ní díval na internetu, čili stojí to za tu trochu práce? Předpokládám, že používáš čerstvé mléko, ne? A že to je vlastně normální kefír?

PříspěvekNapsal: 21. 11. 2009 13:24
od Dzin Tea Racer
Mléko normálne krabicové, kdysi jsem mel od kravu už tu monžost nemam. Práve to není normální kefír je to daleko lepsi, jemnější a chutnější. Laboratoř nemám abych to mohl posoudit. Ale je to rozdil asi jako mezi pigi a kvalitním čajem. :-)

PříspěvekNapsal: 21. 11. 2009 18:30
od tomdo
Páni, zní to lákavě...

Re: Tibetská houba

PříspěvekNapsal: 13. 12. 2011 04:19
od preteq
Také mě to celkem navnadilo. Asi si dám tu práci a zkusím to. Pak budu reportovat jak jsem dopadl

Re: Tibetská houba

PříspěvekNapsal: 14. 12. 2011 22:38
od joda
A kde se ten zázrak dá koupit? :)

Re: Tibetská houba

PříspěvekNapsal: 14. 12. 2011 22:57
od Dzin Tea Racer
Melo by se to darovat. Ale na goooogle toho je mraky kde se to da sehnat :-)

Re: Tibetská houba

PříspěvekNapsal: 30. 6. 2015 10:02
od nerow
Tak už mám týden tibetskou houbu a vytvořený kefír je naprostá lahoda. No nejvíc se po něm může utlouct náš pes. :D

Re: Tibetská houba

PříspěvekNapsal: 30. 6. 2015 13:24
od Dzin Tea Racer
jj je to super :-) mám jej zamražený v lednici a zase si dám asi kůru.

Re: Tibetská houba

PříspěvekNapsal: 30. 6. 2015 14:46
od nerow
Takže dodržuješ kůru 20 dní pití a 10 pauza? Četl jsem, že je dobré si dát pauzu třeba jen pár dní po několika týdnech. Což docela nahrává i tomu, že se má po několika týdnech houba opláchnout vodou a nechat 1 den odmočit v převařené vodě. Jinak houbu neproplachuji a pouze vyměňuji mléko (čerstvé z flašky).

Re: Tibetská houba

PříspěvekNapsal: 30. 6. 2015 20:43
od Dzin Tea Racer
Já houbu vzdy proplachoval a pak do nového mléka. Ale mléko jsem asi 3 roky nepil, tak nevím. Rozhodne to dám do nepasterovaného mléka pokud to jeste zkusím :-) ale určite ano... ano delal jsem kuru 20 denní.

Re: Tibetská houba

PříspěvekNapsal: 1. 7. 2015 06:57
od Stan
U těchhle technologií kvašení mi vždycky vrtá hlavou, co dělat, když si člověk chce dát pár dní pauzu. Třeba od kefíru.
A co taky s tou houbičkou. Jestli "to" žere mléko, to se to ale musí furt krmit ne? A taky to asi roste. Jak vlastně postupujete. Věřím, že měsíc, dva to může být super zábava, a pak co dál?

Re: Tibetská houba

PříspěvekNapsal: 1. 7. 2015 09:08
od Dzin Tea Racer
Stane, již jsem to psal, dá se to velmi dobre zamrazit. Pochopitelně propláchnout a zamrazit. Dělám to už asi 20 let a stále to funguje. Pokud odpocinout na tyden, stačí dát do vody a do lednice...

Re: Tibetská houba

PříspěvekNapsal: 1. 7. 2015 10:44
od Stan
A jo. OK.
Blbě jsem to pochopil. Myslel jsem, že mrazíš ten kefír.