Velmi rád jsem se o recept podělil.
Je to fakt velmi způsobně kvasíci lahůdka. Samozřejmě za předpokladu, že má člověk rád ryby a kyselé ryby a je přiměřeně statečný.
Ryby jakékoli. Vyzkoušel jsem kapra, pstruha, lososa, štiku, suměčka a candáta. Nejčastěji ale používám tresku (mám jich v mrazáku pytel. Dokonce i krabí tyčinky Surimi, chobotnici, kalamáry a krevety jsem zkusil.
Okořenit možno čímkoli. Co tam dáš, takové to bude. Jen bylinky se trochu zeslabí tou kyselostí. Ale jak už jsem psal, vyzkoušel jsem lososa s koprem a černým pepřem. Skvělé! Jinak jsem zkusil zázvor, česnek, koriandr (semínka, neb nať a list mi obrací žaludek naruby), samozřejmě chilli...atd.. možná je trochu zvláštní kari, masala se stevií. Taková indická varianta.
Rýži překvapivě taky jakoukoli. Sushi mi na to přijde zbytečně drahá. Já kupuji u Vietnamců po desetikilových pytlech jasmínovou rýži (je výborná a levná) a vždy zpracuji co zbude od minulého oběda. Je lepší, nechat tu rýži přes noc odpočinout. Pak to jde "nastartovat" třeba lžičkou šťávy z Kimčchi, pokud tam dáš chilli pastu, nebo ten váš Hadí jed, rozjede se to pěkně. Ale vyzkoušel jsem i bez startéru. No problem.
Napěchuju to do sklenice, abych vytlačil vzduch. Nahoře vrstvu rýže. Zavřu šroubovacím víčkem, ale nijak dramaticky to neutahuji a nechám na lince kvasit(rozběhne se to tak druhý, třetí den, podle teploty) týden, v létě možná deset dní. A pak s tím do lednice, kde jsem to měl nejdýl měsíc, protože jsem to pak snědl. Ale asi by to vydrželo i déle.
Podtrženo sečteno, jakoukoli vodní havěť s jakýmkoli kořením, do jakékoli rýže!
Ač to zní kuriozně, je to naprosto "nekonfliktní" specialita. Fakt se to musí zkusit.