Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 10385

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 16. 4. 2020 09:01

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

Tak na to pozor, to už je trochu jiný kvas, ikdyž docela dobrý, je barveny karamelem a chut pak pripomína colu, je ale vetšinou z ječmene, ne z ovsa...

Neni to ale nic špatného, spis naopak, lze koupit i velmi kvalitni občas, napriklad v Holešovicich na rohu ulice Dělnická tam je také takový obchůdek, když jedu do Práglu, zajdu tam. Ale ovesny je klasika staletí stará... na webu Zuzky tento kvas asi není...
Je tady a až dole, ale neustále ty stránky blbnou...
https://slunecnyzivot.cz/2016/12/zdravy ... e-hubnuti/
musi se hledat jen z Ovsa, je tam oves 300-400g, 2-3 lžice medu a voda do sklenice 3.5 l, ono se rika 5 l ale nema to pět l, má to 3.5 l. :-)
Pak lidem nevycházi ty recepty když tam davaji suroviny na 5 l :-)))
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

Stan

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 901

Registrován: 1. 12. 2009 18:07

Příspěvek 16. 4. 2020 09:42

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

Super! Díky.
Skutečně to tam není. Jenom recept na kvas z ovesných vloček. Ale objevil jsem tam tohle: https://www.flfermentfest.com/
Třeba se to někomu šikne. Má tam být i Shandor Katz............
Jo,a s tím objemem máš pravdu, omlouvám se. Prostě jsem myslel ty flašky "vod vokurek" (tady u nás se říká od okurků!!!). Vlastně ani nevím, proč se používá označení "pětilitrovka". :--)
Na receptech obecně mě dost vadí používané míry. Zejména když někdo míchá šálky, lžíce, lžičky s gramy a decilitry. A potom taky to, že je téměř nutné pročíst diskusi pod receptem, resp. recenze. Člověk často zjistí, že to vlastně vyrobit nelze. Tedy, pokud se bude držet toho receptu.
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 10385

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 16. 4. 2020 10:02

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

Přesně tak, on třeba oves je živý, že... takže z jedné varky to pujde dobre z druhé ne, já mohu mit v kuchyni 17 °C a ty treba 22 °C, můj med může byt jiny atd...
Ale vždy to nejak vyjde a dulezité info, zakrýt, aspon kuchynskou uterkou, já to delam ve sklenici na kombuchu, taková z kohoutkem a víkem... ale kohoutek npoužívam a ty byvají i 5 l nebo 7 l...
Ale okurkovka je jistota!
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

pája

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 98

Registrován: 20. 4. 2019 14:55

Bydliště: kraj razovity :-)

Příspěvek 16. 4. 2020 10:41

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

Díky za rady kde sehnat sklo. Kámoška dělá ve školní jídelně, tak až se to trochu rozjede, tak by se ji zeptal, jestli to mají.
Co se týče různého měření.... lžičky, lžice, šálky....... nejlepší jsou ty starší recepty ve stylu : a přidáme hořčicovou sklenici oleje (nebo čehokoliv) Kdo chytne dnes takový recept do ruky a neví která sklenice od hořčice to je, tak je v pasti :smile: Já tedy naštěstí vím :-)
Dík za pěknou diskuzi (Dzin a Stan) člověk se zase něco nového dověděl ;-)
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 10385

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 16. 4. 2020 11:56

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

Budjeme rádi, jestli pak poreferujše výsledek :-)
Ať se dílo podaří!
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 10385

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 19. 4. 2020 22:18

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

Tak včera parádní tempeh z hrachu.

Obrázek

Obrázek

Obrázek
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

Stan

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 901

Registrován: 1. 12. 2009 18:07

Příspěvek 20. 4. 2020 10:36

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

No, co k tomuhle říct.
Ale nezávidím, páč mám hladovku§ :-.)
<<

pája

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 98

Registrován: 20. 4. 2019 14:55

Bydliště: kraj razovity :-)

Příspěvek 20. 4. 2020 20:55

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

No vypadá to pěkně . I když nevím jak to chutná, tak se mi sliny sbíhají :-) Ono to bude tím, že mám už čtrnáct dnů neplánovanou dietu. A cokoliv co vypadá jinak než rohlík, mi připadá jako fantastické jídlo :smile: Já dietu, Stan hladovku ..... to jsme to dopracovali :smile:
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 10385

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 20. 4. 2020 21:20

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

Tak hladovka je parádní, rekord mám tuším 14 dní :-)
Dieta už je horší.

Chutná to fantasticky, mnozí říkají jako kuřecí maso a oříšky... prejímá to chute.

Dle nekterych je to nejdokonalejší bílkovina na svete, co do stravitelnosti a využitelnosti. Kup nekdy (Tesco, Kaufland, zdravé výživy) a uvidiš a pak pridej 75 % navic a tak chutná domácí. :-)
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

Stan

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 901

Registrován: 1. 12. 2009 18:07

Příspěvek 21. 4. 2020 07:11

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

Mohu jen doporučit vyzkoušet to klidně z toho hypermarketu. Dlouho jsem to neznal, až mi to nedalo a ten balíček jsem si koupil. Zatím to chutnalo všem, komu jsem to nabídl, včetně známých "gastrokonzerv".
<<

pája

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 98

Registrován: 20. 4. 2019 14:55

Bydliště: kraj razovity :-)

Příspěvek 21. 4. 2020 13:26

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

Určitě koupím na vyzkoušení. Jen se musím dostat do obchodu. Dnes mi konečně skončila karanténa ( nevědomý kontakt s nakaženou osobou s koronavirem) naštěstí oba testy negativní. Ještě jsem chtěl napsat někde poznatek o více pečeném oolongu, jen nevím kde to umístit. Mám nyní silně "nabouraný" žaludek a zjistil jsem, že více pečený oolong dělá v tomto případě docela nepěkné "divy". Takže se mu v takových případech vyhnout. Dzine, jestli víš, kde by se to dalo umístit, tak to tam přesuň, nové vlákno se mi nechce zakládat.
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 10385

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 21. 4. 2020 15:01

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

To je asi individuální, mně to naopak vždy uklidnilo. Spiš zelený čaj typu mao Feng mi to rozhodil mnohdy...

Určitě vyzkoušej, chutná to fantasticky, je to na rychlou přípravu...
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

pája

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 98

Registrován: 20. 4. 2019 14:55

Bydliště: kraj razovity :-)

Příspěvek 21. 4. 2020 21:23

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

Ano, asi to může být u každého jiné.

Nějaký dotaz ohledně tempehu. Pročetl jsem net a zajímal by mne tvůj postup u tohoto : jak sušíš po oloupání boby (popř. jinou komoditu) ? Utěrky, nebo jinak ? Po dozrání pokaždé upravuješ tepelně nebo první den si dopřáváš syrový tempeh. A co se týče pekárny - nějakou doma máme, ale co musí splňovat, aby se dala použít coby inkubátor. Dík
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 10385

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 21. 4. 2020 22:50

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

Nesuším, chvilinku dam do hrnce a jakoby opékám na sucho a tím se to vysuší :-) Jistou vlhko potrebuje tak minutky...
Syrový nejím, dám vychladit a spotrebuji do 3 dnů, když ne tak mrazák.
Pokud to neumí 30 °C, tak doporučuji dva triky, prvni je perina nejlepe vlna a zabalit, nebo v troubě klasické zapnout jen žárovku a je to ideální teplota...
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

pája

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 98

Registrován: 20. 4. 2019 14:55

Bydliště: kraj razovity :-)

Příspěvek 22. 4. 2020 13:15

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

Díky za odpověď. Já věděl, že existuje i jiný způsob sušení než utěrky nebo fén, jak píšou na netu :-) Pokusím se najít návod na tu naši pekárnu, ať vím co vše umí . Jak nenajdu, tak to bude jistit trouba.
Dnes jsem byl nakupovat ve véééélkem Albertu :-) a hledal tempeh. Najít jsem nemohl, tak jsem se zeptal prodavačky, co tam pobíhala se skenerem. V domnění, že když má skener, tak je to někdo, kdo má na starost objednávky (většinou to tak je), jsem se na tempeh zeptal. Koukala jak kdyby přistál právě z Marsu :smile: Ne nemají, ani nevěděla co to je. Takže Albert ne. Vyzkouším tedy zde zmiňované obchody.
Co se týče konzumace syrového - zkopírované z jedné net stránky : Tempeh uskladníme v lednici, vydrží asi 5 dní (tedy pokud ho do té doby nesníte :-). Takto připravený ho můžeme jíst první den i syrový, další dny je lépe ho tepelně upravit. - z tohoto důvodu jsem se ptal :-)
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 10385

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 23. 4. 2020 10:53

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

Ta houba roste dál, musis ji deaktivovat, teplo nebo chlad. Opravdu ne syrové, mohou být uplne zbytečné problémy...

Vím jiste že Kaufland, Tesco a jakákoliv zdravá výživa...
Trouba je ideální jen to svetlo, nebo na modemu, papir mezi, dle toho jak Ti to topí. :-)))
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

Stan

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 901

Registrován: 1. 12. 2009 18:07

Příspěvek 23. 4. 2020 11:45

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

Fakt to ta žárovka vyhřeje??
A kde nejlíp koupit kulturu, prosím?
Díval jsem se na ty domácí pekárny. Měl jsem ETA, ale po půl roce začala zlobit a mě tudíž bavit s ní péct. Pekárny co mají funkci na přípravu tempehu jsou dost drahé. Ten nejlevnější model má teflonovou nádobu, čemuž úplně nedůvěřuji, každopádně životnost se tím silně limituje. nerezová zvlášť koupit nejde. Je třeba zakoupit vyšší model, který má navíc příslušenství, které neupotřebím. No nevím, jak se nakonec rozhodnu.
A ještě něco. Jde v té pekárně udržovat kvásek? To mi dělá značnou potíž a nedaří se mi ho udržet naživu, protože nemám odpovídající, stálou teplotu.
Díky všem zasvěceným znalcům za radu. :-)
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 10385

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 23. 4. 2020 12:59

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

Ano, vyhřeje, pripadne pustit na 50 °C na pár minut a pak udržovat žárovkou, nebo modem, nebo perina... plíseň pak produkuje vlastni teplo a spis je treba občas chladit. :-)
Kulturu mám overenou tady
https://www.sana-store.cz/tempeh-starter-20-g
stejne jako pekárnu, domluvit se snimi na nejnižší verzi a vymenit za nerezovou..
Teflon je silne rakovinotvorný dokonce i v popelnici sveta (USA) je zakáznaný léta....
Ta sada na tempeh se hodí, nešetřil bych na tom...
Vedení kvasku jak myslis? Jednou ho udelas, nebo dostanes.
Pak necháš pri pečeni chleba ve sklenici polévkovou lžíci, dosypes 100-130 g mouky a vlažnou vodu, dás na modem, do periny atd.. na dobu co se pece chleba, dás do lenidce a opakujes kdykoliv ho spotrebujes krom polévkové lžíce. Vydrží v ledici až 14 dní.
Dělám to tak roky.
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

Stan

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 901

Registrován: 1. 12. 2009 18:07

Příspěvek 23. 4. 2020 14:05

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

Předně díky za odpovědi.
Tak jsem si tam u nich zjistil, že pokud bych chtěl ten Basic a k tomu nerezovou nádobu, místo teflonové + hnětače, bude to stát víc, něž když si vezmu vyšší model. Jinak se ty pekárny funkcemi vůbec neliší.
Sadu na tempeh bych si samozřejmě vzal. Co ty skleněné pokličky?
S tím kváskem se to má tak, že už ho mám asi podvacátý od přátel, co pečou pravidelně. Vždycky mi to jaksi chcíplo! myslel jsem, že to musí být permanentně v teple. Do ledničky mě nenapadlo to dát.
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 10385

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 23. 4. 2020 15:37

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

Vezmi vyšši model, nebudes litovat! Já to draze predelával... ale vysli mi vstřic...
Pokličky josu super a treba i na tempeh se používaji...
Na chlebu urychluji kynutí atd...
Nee max 7 h davam a pak lednice a je to...
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

Stan

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 901

Registrován: 1. 12. 2009 18:07

Příspěvek 23. 4. 2020 15:59

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

Fajn, díky moc.
Spočítal jsem, že když budu trvat na tom nerezu (jakože budu - teflon je svinstvo a dříve, nebo později se to oloupe), tak se sadou na tempeh bude ten střední model levnější o 230 korun, než ten nejvyšší. A tam je, pochopitelně ještě nějaká výbava navíc. Takže moje lakota tu koliduje se zdravým rozumem.
Uvidíme, možná tak do měsíce pošlu nějakou fotku vlastního polystyrenu. :-)
Díky za radu!
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 10385

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 23. 4. 2020 21:00

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

Jasně, já to udelal tak, že jsem koupil tu nejlevnejsi a pak prosil at mi to vymení, jak nádobu, tak hnetače a pak dokupoval sadu na tempeh bagety atd... tak nedelej chybu, co jsem udelal já. :-)

Dej vedet, jak jsi dopadl, kamaráde. :-)
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

pája

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 98

Registrován: 20. 4. 2019 14:55

Bydliště: kraj razovity :-)

Příspěvek 30. 4. 2020 17:31

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

Tak jsem sehnal tempeh. Pravda měli jen uzený (chtěl jsem vyzkoušet natur), ale byl. Je to zajímavá krmě , akorát ten uzený (jestli je uzený, papír snese hodně), je docela dost mastný. Což trochu degraduje chuť. Takže vcelku to obstálo, udělám nějaký doma :-)
<<

Stan

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 901

Registrován: 1. 12. 2009 18:07

Příspěvek 30. 4. 2020 20:58

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

Myslím, že to "udí" tekutým kouřem. Což je možná i o něco lepší, než klasika.
Každopádně, tenhle uzený tempeh jsme jedli studený, tedy bez tepelné úpravy. Jen nakrájený na plátky. A tu mastnotu, jestli bude moc vadit, lze utřít papírovou utěrkou.
Říkám si, co teprve musí být ten doma udělaný! :-)
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 10385

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 30. 4. 2020 21:17

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

Ten olej tam je asi kvůli tomu, aby se to nepřilepilo....je to jen na povrchu, pokud zpeníš cibulku je tam toho x krát více, nebál bych se toho vůbec.
Udí se to tekutým kouřem, naprosto bezpečné oproti klasice uzení.

Já to mám rád nejvíce jen na platky napříč, osmahnout s minimem oleje a pokapat sojovkou, k tomu rýži, cizrnu, čočku atd...
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
PředchozíDalší

Zpět na Off Topic

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 16 návštevníků

cron
TOPlist Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by ST Software for PTF.
Český překlad – phpBB.cz