Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

<<

Stan

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 901

Registrován: 1. 12. 2009 18:07

Příspěvek 15. 1. 2015 16:01

Re: Domácí výroba a příprava potravin

Důležita informace pro všechny, kdo propadli domácímu kvaseni!
V nakladatelství Grada právě vychází kniha světového guru Sandora Katze, " Sila přírodní fermentace". Je tam všechno. I ten Tempeh! :-)
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 10385

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 15. 1. 2015 16:28

Re: Domácí výroba a příprava potravin

Stane, za 2 h budu mít Tempeh z hrachu, tak se opět teším :-)
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 10385

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 15. 1. 2015 19:42

Re: Domácí výroba a příprava potravin

Tak se povedl z hrachu a moc příjemně voní!
Obrázek
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 10385

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 17. 1. 2015 23:18

Re: Domácí výroba a příprava potravin

Tak ted jsem jej nakrájel, vypadá to ukázkově, už pujdeme jíst :-)

Obrázek

Obrázek
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 10385

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 12. 8. 2015 12:20

Re: Domácí výroba a příprava potravin

Tak dnes jsem delal ochucené oleje.
Panenský řepkový, slunečnicový, konopný a slunečnicový.
Pridal jsem česnek, chilli a bylinky. (tymian, oregano).

Vyrábíte také nekdo?
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

joda

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 1480

Registrován: 13. 8. 2011 14:27

Příspěvek 12. 8. 2015 14:50

Re: Domácí výroba a příprava potravin

Vetsinou si ho koupim :) Nebo rovnou použijo pesto. Ale jsou fajn, to jo :)
<<

lesasyn

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 816

Registrován: 1. 6. 2011 06:13

Bydliště: Choceň

Příspěvek 12. 8. 2015 17:39

Re: Domácí výroba a příprava potravin

Z větší části používám jen čisté kvalitní oleje. Vlastně jediný ochucený co mám teď doma je s chilli. A to rovnou s Bhut Jolokia Orange - ta má originální ovocnou až meruňkovou chuť a aroma ( a taky solidní pálivost, až 1mil. SHU).
Nejdřív jsem do oleje naložil na jemno nakrájené papričky, po dvou týdnech přecedil a pak pro efekt vložil sušenou Bhut J.
Apropo konopný a dýňový olej, to je síla. Hutnost a ta výrazná chuť. Do salátů a krémových polévek paráda...
Jinak pokud jsou čerstvé suroviny, tak si dělám zálivky a pesta za čerstva. Aroma je pak nejsilnější ;-)
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 10385

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 12. 8. 2015 20:22

Re: Domácí výroba a příprava potravin

Repkový panenský je pro tohle ideální, má neutralni chut a vůni. Chilli dozravají teprve, takže to prijde to hlavní :-)

Pesto mám rád, ale prece je to jen neco jiného než olej a jiné použití.
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 10385

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 18. 8. 2015 22:17

Re: Domácí výroba a příprava potravin

Práve jsem delal nakládané Tofu ala Hermelín :-) asi mnozí znají, recept vylepšený a léty odzkousený.
Také nakládate?
Obrázek
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

Michaeles

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 285

Registrován: 25. 11. 2012 20:52

Příspěvek 19. 8. 2015 06:40

Re: Domácí výroba a příprava potravin

Dzine, co kdyby si k těm fotkám dával i nějaký recept podle jakého to děláš? Podle mě by to nebylo vůbec od věci a myslím si, že i mnoho lidí by to pak zkusilo a podělilo se o svůj výtvor :)
<<

Stan

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 901

Registrován: 1. 12. 2009 18:07

Příspěvek 19. 8. 2015 09:40

Re: Domácí výroba a příprava potravin

Tak tohle je fakt něco! To mě fakt ještě nenapadlo a přitom je to docela logická úprava. Určitě to vyzkouším.
Před týdnem jsem naložil "špendlíky" na octové kvašení, něco na způsob Umeboši. Tak jsem fakt zvědav.
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 10385

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 19. 8. 2015 11:22

Re: Domácí výroba a příprava potravin

Michaeles píše:Dzine, co kdyby si k těm fotkám dával i nějaký recept podle jakého to děláš? Podle mě by to nebylo vůbec od věci a myslím si, že i mnoho lidí by to pak zkusilo a podělilo se o svůj výtvor :)



No, to máš tak. Já nikdy v techto vecech nepoužiji stejný recept, delam to dle toho co doma mám, nač mám chuť atd. Na googlu si najdes mnoho receptů a pak si to stejne doladíš dle sebe ne?
Přikladám tedy co jsem delal včer:

Tofu 2 ks
2 stroužky česneku
1 Habanero chilli
2x Pasila Negro
Pepř
Nové koření
Hořčičné seminko
Tamari
Sůl
Oregano
Tymián
Sušená rajčata
Bobkový list
Olivový olej co se vleze :-)
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

Stan

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 901

Registrován: 1. 12. 2009 18:07

Příspěvek 19. 8. 2015 14:03

Re: Domácí výroba a příprava potravin

Souhlasím s tebou. V podstatě lze naložit cokoli s čímkoli a dost často ty nejnemožnější kombinace překvapivě chutnají dobře.
Mám ještě pár technických poznámek:
- tofu ( a taky např. rýži a čaj) doporučuji kupovat na vietnamské tržnici (SAPA, Olomoucká), kdo to máte daleko, udělejte si dvakrát do roka výlet, a pořídíte spostu asijského koření, potravin a dochucovadel
- olivový olej mi na nakládání připadá škoda (ale to, prosím, berte jako subjektivní názor)
- syrový česnek nakládaný do oleje bude kvasit, jde o to se nezděsit a odpustit z pěnící sklenice plyn - výsledek je chuťový skvost
- dávkování ingrediencí odhaduji s jednou striktní výjimkou a tou je solení pro nakládání (důvod asi není třeba vysvětlovat)
- pečlivě označuji veškeré pokusy - po čase, až vám toho přibude se v tom přestanete orientovat
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 10385

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 19. 8. 2015 14:25

Re: Domácí výroba a příprava potravin

Korení co jsem nakladal si bud pestuji nebo kupuji čerstvé, není nad to nakladat do olejů čerstvé bylinky, nekdo to zatracuje, jiný ne :-)
Olivový olej nevyhazuji, ale spotrebuji do salátů, testovin (zastudena), takže vniveč neprijde, to by pak byla skoda no.
Stane, me vzdy kvasila jen cibule, česnek bud vůbec nebo jsem si nevšiml :-) možná i ta sůl omezi kvašení ne?
Já si vedu záznamy, ale vlastne jsem sem chtel napsat, že pred tydnem jsem delal ochucené oleje a vpozmněl jsem si práve že jsem dříve nakládal tofu, tak jsem to opet nalozil.
Jinak jdou vynikající utopenci s vegetarianského salámu nebo Klasa. Doporučuji vzkouset i z tofu salámu!
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

Stan

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 901

Registrován: 1. 12. 2009 18:07

Příspěvek 19. 8. 2015 15:08

Re: Domácí výroba a příprava potravin

Jo, ta "recyklace" oleje je fajn. Případně lze olej k nakládání použít opakovaně, ale pozor na plísně.
Já používám spíš sušené bylinky a taky pěstuju. Ale to je spíš věc osobní preference. Na marinování masa mokrou i suchou cestou ale používám častěji čerstvé. A vlastně ani nevím proč. :-)
Co se týká kvašení, tak máš pravdu, že cibule skutečně kvasí až "přeochotně". Kamkoli ji přidáme, usnadníme kvasný proces. Pokud jde o česnek dokáže se také rozkvasit i po naložení do oleje.
Sůl až do určité koncentrace funguje přesně opačně, resp. podporuje růst bakterií mléčného kvašení a ostatní potlačuje.
Ta identifikace je důležitá. Už dost dlouho nelituji investice do samolepících etiket a trochy času na pořádný popis experimentů. Datum, složení, koncentrace, cokoli by mohlo být důležité v budoucnu. Pokud má někdo jednu flašku okurek ve špajzu, asi je to zbytečná práce, ale já tu mám pokusný materiál i několik let a přibývá toho.
Jo, mimochodem letošní hit je cider. Takže na podzim jdu do toho! :-)
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 10385

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 19. 8. 2015 15:28

Re: Domácí výroba a příprava potravin

Opakovane práve radeji nenakládám ale spotrebuji, už jen proto že chci zkusit nový recept :-)

Na neco sušené na neco syrové, dost to strídám dle sezony.
Třeba do kváskového chleba nesmím dát ružovou tibetskou sůl, ikdyž je nejkvalitnejsi, chleba nenakyne, nevím proč asi to železo :-)
Já mám záznamy jak pri vyrobě bomby, také vse eviduji, byly časy co jsem našel asi 15 let zpet záznamy a já meril obsah alkoholi v kombuše taky :D
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

Stan

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 901

Registrován: 1. 12. 2009 18:07

Příspěvek 19. 8. 2015 15:43

Re: Domácí výroba a příprava potravin

Není v té soli kromě železa taky jód?
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 10385

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 19. 8. 2015 15:48

Re: Domácí výroba a příprava potravin

Stane tady je popis:
Přírodní růžová sůl mletá je velmi chutná pro studené i teplé pokrmy. Je hlavně bohatá na esenciální přírodní minerály v přírodní podobě zejména vysoký obsahu draslíku,nízký obsah sodíku a dále obsahuje železo,hořčík,zinek,mangan.Tato je 100 % přírodní sůl Himalájská z Páksitánu. Několik poznámek proč nepoužívat běžnou kuchyňskou sůl a používat přírodní Himalájskou sůl: Běžná kuchyňská sůl je chemicky rafinovaná,minerály jsou z ní odstraněny,je tam přidán jód a fluor který není vhodný pro organismus.Běžná kuchyňská sůl podporuje tvorbu celulitidy,dny,tvorbu ledvinových a žlučových kamenů / sloučení rafinované soli NaCl a kyseliny močové/.Do obyčejné kuchyňské soli jsou přidávány škodlivé konzervační,protihrudkující a pomocné chemické látky,které se nemusí na etiketě uvádět - E535,E536,E540,E550,E570,E572.

Do kvásku dávám mořskou nerafinovanou sůl a jsem spokojen také. JInak prakticky tuto růzovou z Himalájí.
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

Stan

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 901

Registrován: 1. 12. 2009 18:07

Příspěvek 19. 8. 2015 17:14

Re: Domácí výroba a příprava potravin

Jo, zřejmě to bude těmi kovy, protože jód ten popis neuvádí. Každopádně je to zajímavé.
Velmi rád používám mořskou "Fleur de sel". Všem doporučuji vyzkoušet. Nikdy bych nevěřil, jak může obyčejná sůl ovlivnit výslednou chuť pokrmu.
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 10385

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 19. 8. 2015 19:59

Re: Domácí výroba a příprava potravin

Já používám mořskou z řeckých odparek z biotopu naprosto čistého, v te soli to je znát opravdu moc.
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 10385

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 31. 8. 2015 19:48

Re: Domácí výroba a příprava potravin

Dnes ochutnané naložené tofu a okamzitě nakládám znova :-)
Osvedčil se mi pokus s "uzenou paprikou" je to vyníkající!
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 10385

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 16. 9. 2015 21:01

Re: Domácí výroba a příprava potravin

Tak dneska nakládaný Hermelín, tofu také, ale to jsem sem už dával :-)

Recept:
2x Hermelín
Cibule
Česnek
Feferonky
Koření dle libosti (pepr, bylinky,...)
Panenský slunečnicový olej
Sůl
Obrázek
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

Stan

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 901

Registrován: 1. 12. 2009 18:07

Příspěvek 17. 9. 2015 10:02

Re: Domácí výroba a příprava potravin

Hezký.
Tak já mám letos další projekt. synek mě uvrtal do domácího cideru! Tak už mám na zahradě k vyčištění 50l demižón.
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 10385

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 17. 9. 2015 12:13

Re: Domácí výroba a příprava potravin

Delal jsem predloni klasika jablkový ale i hruškový (jablka a hrušky 1:1).
Dej vedet, jak to dopadlo!
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

Stan

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 901

Registrován: 1. 12. 2009 18:07

Příspěvek 20. 9. 2015 10:41

Re: Domácí výroba a příprava potravin

Tak jsem naložil to Tou Fu. A jsem zvědav jak tohle dopadne, protože mi to přijde úplně geniální. Překvapuje mě, že jsem to neviděl na žádném food blogu, se kterými se teď doslova roztrhl pytel. Jestli to bude "k jídlu", aspiruješ Dzine na inspirátora roku. :-)
PředchozíDalší

Zpět na Off Topic

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 13 návštevníků

cron
TOPlist Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by ST Software for PTF.
Český překlad – phpBB.cz