Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!
Napsal: 31. 1. 2014 12:37
Zaujalo mě na vlákně "Čaj a zdravá výživa", kolik z nás a v jakém množství doma vyrábí potraviny. A doufám, že nejsem sám.
Takže jsem se rozhodl, založit tohle téma. Rád bych věděl, co lze všechno doma připravit, případně si můžeme vzájemně poradit, či doporučit. A abych sám začal.
Vyrábím chilli omáčky, čatní, kořenící směsi a nakládací kořeněné soli na grilování a sugo z přebytků rajčat. Nakládám kimči (již tradice a nikdy nám doma v soudku nechybí, indický zeleninový picles, zavináče a jiné ryby, pěču chleba (na jaře bude i venkovní pec na dřevo). Z mléčných výrobků tvaroh, jogurt a chystám se na sýry. Kdysi jsem často vyráběl tofu, ale poslední dobou mám stále méně času. (manželka bylinou kosmetiku, tinktury a masti, jiná léčina, barvy na látky a mýdlo) Udím ryby, maso a sýr (mám jednoduchou udírničku, tzv. vodní grill s udírnou), což posunulo mé grilování o míle kupředu! A pokud máte kde, doporučuji. Cena je velmi příjemná.
A abych přidal něco z ekonomicko/ekologického koutku, začali jsme intenzivně třídit odpady. Ale skutečně intenzivně, což znamená, že nejen plasty, ale i kovy (např. plechovky od kočičiho žrádla) recyklujeme. Veškerý bio odpad končí v kompostéru. Výsledek, zatímco dříve jsme měli pravidelně vedle popelnice ještě narvaný pytel odpadků, což je vidět u sousedů dodnes, nyní mám při odvozu (jednou za da týdny) polovinu prázdnou. A navíc, vzhledem k nadbytku papíru v odpadu si hodlám koupit lis na papírové brikety a lisovat si je do zásoby do krbu na zimu.
Takže jsem se rozhodl, založit tohle téma. Rád bych věděl, co lze všechno doma připravit, případně si můžeme vzájemně poradit, či doporučit. A abych sám začal.
Vyrábím chilli omáčky, čatní, kořenící směsi a nakládací kořeněné soli na grilování a sugo z přebytků rajčat. Nakládám kimči (již tradice a nikdy nám doma v soudku nechybí, indický zeleninový picles, zavináče a jiné ryby, pěču chleba (na jaře bude i venkovní pec na dřevo). Z mléčných výrobků tvaroh, jogurt a chystám se na sýry. Kdysi jsem často vyráběl tofu, ale poslední dobou mám stále méně času. (manželka bylinou kosmetiku, tinktury a masti, jiná léčina, barvy na látky a mýdlo) Udím ryby, maso a sýr (mám jednoduchou udírničku, tzv. vodní grill s udírnou), což posunulo mé grilování o míle kupředu! A pokud máte kde, doporučuji. Cena je velmi příjemná.
A abych přidal něco z ekonomicko/ekologického koutku, začali jsme intenzivně třídit odpady. Ale skutečně intenzivně, což znamená, že nejen plasty, ale i kovy (např. plechovky od kočičiho žrádla) recyklujeme. Veškerý bio odpad končí v kompostéru. Výsledek, zatímco dříve jsme měli pravidelně vedle popelnice ještě narvaný pytel odpadků, což je vidět u sousedů dodnes, nyní mám při odvozu (jednou za da týdny) polovinu prázdnou. A navíc, vzhledem k nadbytku papíru v odpadu si hodlám koupit lis na papírové brikety a lisovat si je do zásoby do krbu na zimu.