Stránka 1 z 13

Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

PříspěvekNapsal: 31. 1. 2014 12:37
od Stan
Zaujalo mě na vlákně "Čaj a zdravá výživa", kolik z nás a v jakém množství doma vyrábí potraviny. A doufám, že nejsem sám. :-)
Takže jsem se rozhodl, založit tohle téma. Rád bych věděl, co lze všechno doma připravit, případně si můžeme vzájemně poradit, či doporučit. A abych sám začal.
Vyrábím chilli omáčky, čatní, kořenící směsi a nakládací kořeněné soli na grilování a sugo z přebytků rajčat. Nakládám kimči (již tradice a nikdy nám doma v soudku nechybí, indický zeleninový picles, zavináče a jiné ryby, pěču chleba (na jaře bude i venkovní pec na dřevo). Z mléčných výrobků tvaroh, jogurt a chystám se na sýry. Kdysi jsem často vyráběl tofu, ale poslední dobou mám stále méně času. (manželka bylinou kosmetiku, tinktury a masti, jiná léčina, barvy na látky a mýdlo) Udím ryby, maso a sýr (mám jednoduchou udírničku, tzv. vodní grill s udírnou), což posunulo mé grilování o míle kupředu! A pokud máte kde, doporučuji. Cena je velmi příjemná.
A abych přidal něco z ekonomicko/ekologického koutku, začali jsme intenzivně třídit odpady. Ale skutečně intenzivně, což znamená, že nejen plasty, ale i kovy (např. plechovky od kočičiho žrádla) recyklujeme. Veškerý bio odpad končí v kompostéru. Výsledek, zatímco dříve jsme měli pravidelně vedle popelnice ještě narvaný pytel odpadků, což je vidět u sousedů dodnes, nyní mám při odvozu (jednou za da týdny) polovinu prázdnou. A navíc, vzhledem k nadbytku papíru v odpadu si hodlám koupit lis na papírové brikety a lisovat si je do zásoby do krbu na zimu.

Re: Domácí výroba a příprava potravin

PříspěvekNapsal: 31. 1. 2014 14:13
od Jamo
ja tiez rad miesam vlastne zmesky korenia, je to lepsie nez tie 50-90% solne zmesy, mame doma kyslu kapustu, robime si domacu tatarku a podbne nejde ani tak o vlasnu vyrobu potravin ako skor eliminaciu zbytocny polotovarov a lepsie varenie, z casu na cas nalozim hermelin, ci utopencov nieje to sice zdrave ale utopenec s cibulou a pivom z casu na cas je dobra vec, ked bolo teplo na okne kvetinac s bylinkami a matou, co bolo fajn si utvrhnut par certvych listkou do pohara na jar sadime znova
mazelka ma v plane skusit domacu sunku ale nejak ju to teraz preslo treba nato sunkovar alebo kupit crievka a tie su nejak blbo k dostaniu :-(

Re: Domácí výroba a příprava potravin

PříspěvekNapsal: 31. 1. 2014 14:23
od Dzin Tea Racer
Ja si delam doma lecos, je to chutnejsi, zdravejsi a mnohdy levnejsi :-) od chleba po marmeladu, smesy koreni a vareni tradicniho piva...., zavareniny, čalamády.. Napr pecivo vubec nekupuji.

Re: Domácí výroba a příprava potravin

PříspěvekNapsal: 31. 1. 2014 14:31
od Stan
A hlavně ten pocit, že jsme něco fakt vyrobili! :-) Zavařujeme jen občas, ale marmelády, houby a květák či maličké patizonky, třeba s chilli.
S tou šunkou je to zrovna krásný příklad/případ, jak se vyhnout těm dnešním napodobeninám z masného separátu, tuku, soli a krevní plazmy. šunkovar mají snad v každých domácích potřebách a střívka třeba tady:http://nivo.cz/produkty/prirodni-streva/

Re: Domácí výroba a příprava potravin

PříspěvekNapsal: 31. 1. 2014 14:58
od Jamo
ale lepsi sa to da sa uz aj kupit poriadna sunka, ked clovek vie, kde ju ma ist kupit
inac mna viacej bavi asi ta priprava, nieco ukuchnit ale musim varit pre niekoho keby som bol sam bol by to seperat, rozky horcica

Re: Domácí výroba a příprava potravin

PříspěvekNapsal: 31. 1. 2014 19:28
od Dzin Tea Racer
Domácí je prostě domácí. :-)

Děláte si nekdo pickles?

Re: Domácí výroba a příprava potravin

PříspěvekNapsal: 1. 2. 2014 10:11
od Stan
Jo. A to pravidelně. Používám prakticky veškeré dostupné druhy zeleniny. Pak taky jeden druh pouze zelí, mrkev a jablka a jeden druh hodně kořeněný, takříkajíc "po indicku".

Re: Domácí výroba a příprava potravin

PříspěvekNapsal: 1. 2. 2014 12:55
od Dzin Tea Racer
Me se rozbila poklickla od kameninoveho soudku, tak musim koupit novy :-(

Re: Domácí výroba a příprava potravin

PříspěvekNapsal: 1. 2. 2014 13:50
od Stan
Úplně stačí zavařovací sklenice a kámen. Ale chápu to. Taky mám nejraději pěknou keramiku. Používáš ten s tím dřevěným pístem?

Re: Domácí výroba a příprava potravin

PříspěvekNapsal: 1. 2. 2014 14:57
od Dzin Tea Racer
Já vím že to stačí, ale byla to památka po babičce co už není mezi námi a tak nejak nemohu najít spravnou alternativu :-)
Já měl jen soudeček, uvnitr zeleninu, na tom prkno a kámen. Kolem víka byl žlábek a v nem voda. Takže vzduch mohl ven, ale infekce dovnitr ne :-)

Re: Domácí výroba a příprava potravin

PříspěvekNapsal: 2. 2. 2014 09:12
od Stan
Já tyhlety nádoby dříve nakupoval v hobbymarketech. Cena i kvalita zpracování byla vždy velmi proměnlivá. Nedávno jsem objevil prodejnu potřeb pro zahrádkáře a nakupuji nádoby tam. A ještě jeden tip, vídával jsem pěknou keramiku tohoto typu (hnědé soudky se žlábkem na vodu) v obchodě pro včelaře!

Re: Domácí výroba a příprava potravin

PříspěvekNapsal: 2. 2. 2014 13:32
od Dzin Tea Racer
Rozhodně si musím znovu neco takového opatřít. Dekuji za tipy.

Re: Domácí výroba a příprava potravin

PříspěvekNapsal: 3. 2. 2014 16:01
od Stan
Narazil jsem na, dle mého názoru, jedinečný blog. Myslím, že by se ten odkaz mohl ledaskomu hodit. :-)
http://zkvaseno.blogspot.cz/

Re: Domácí výroba a příprava potravin

PříspěvekNapsal: 3. 2. 2014 22:09
od Dzin Tea Racer
Perfektní!
Jinak pochpitelně suším ovoce a bylinky. Sušička je super vec. :-)

Re: Domácí výroba a příprava potravin

PříspěvekNapsal: 4. 2. 2014 17:39
od cajovnicka.ic.cz
Jsem rád, že se založilo toto vlákno, je to symbolem toho, že nám není jedno co jíme a že si nenecháme zkreslit opravdové delikatesky nějakou pokřivenou náhražkou (přitom ještě dražší než originál).
Do úrovně Stana jsme ještě nedospěli, ale věřím, že brzy budeme zase o kus dál. Co se zde nezmiňovalo a rád bych vypíchl - pampeliškový med a doma naklíčené mungo fazolky. Jinak děláme marmelády, sušíme houby, kvůli prosoru sice nezavařujeme, ale určitě si děláme doma nakládací směsky a pěstujeme si bylinky. Jako hlavní nedostatek beru byt ve městě - jinak by jsme si pěstovali zeleninu a ovoce u domku, tím jsem si jist. Letos se chystám u našich na chatě rozšířit bylinky, za pár let plánujeme koupit baráček, tedy se plány zase posunou (skleník, záhonky atd). Máme od prarodičů manželky každoročně domácí zeleninu...a třeba rajče...nesrovnatelný rozdíl s produkty pro velkoobchod, potom si rozmyslíte, jestli si jen zajedete koupit kus něčeho bez chutě, nebo věnujete péči pěstování a přípravám domácích produktů.
Co mě hrozně láká je právě zmiňované kimči a tofu - jak náročné jsou obě přípravy těchto lahůdek, má někdo osvědčený postup?

Re: Domácí výroba a příprava potravin

PříspěvekNapsal: 4. 2. 2014 17:56
od Stan
Oba výrobní postupy (kimči, tofu) jsou relativně jednoduché, přičemž záleží na kuchařských dovednostech, jež jsou potřeba skutečně na základní úrovni.
Pro Kimči doporučuji probrouzdat link uvedený v příspěvku výše (je tam i videonávod), pro tofu třeba tenhle : http://conovehonakopci.cz/?page_id=2837
Řekl bych, že výroba tofu je krapánek náročnější, ale výsledek stojí za to. No a bez kimči si už nedovedu život vůbec představit.

Re: Domácí výroba a příprava potravin

PříspěvekNapsal: 4. 2. 2014 20:11
od Dzin Tea Racer
Ano pampeliškový, sedmikráskový i bezový med si také dělám. Jinak zavarování me vylozene baví :-)

Re: Domácí výroba a příprava potravin

PříspěvekNapsal: 4. 2. 2014 20:33
od cajovnicka.ic.cz
Stan: Díky! Náš život se opět zpestří! :-) Dáme vědět jak to dopadlo.
Dzin: bezové věci už se nám docela přejedly, tedy si děláme pouze "kosmatice" - bezové kvítky v těstíčku. Ale ten pampeliškový med je fajn, hlavně to zabere méně času - květy jsou velké a brzy nasbíráme potřebné množství.

Re: Domácí výroba a příprava potravin

PříspěvekNapsal: 4. 2. 2014 20:43
od Dzin Tea Racer
Víš jak je to prisloví, před bezinkou klekni.....
U me je to sezéní, takže se mi to nepřejí a bezinkové víno nebo bezinkový likér... to je paráda :-)

Re: Domácí výroba a příprava potravin

PříspěvekNapsal: 4. 2. 2014 20:53
od FarKy
Moja prababka robila niekedy pampeliskovy/pupavovy med :) naozaj dakujem, za pripomenutie :) Za par mesiacov bude pampeliskova sezona a vyroba medu moze zacat :)

Re: Domácí výroba a příprava potravin

PříspěvekNapsal: 4. 2. 2014 21:19
od Dzin Tea Racer
Doporučuji do pampeliškového medu přidat trochu sedmikrásek a jitrocelových listů :-)

2 Stan: Dáš nám svůj recept na kimchi? Chtel bych to zkusit, ale nemam rád ryby a mořské potvory, smrdí mi to, takže bez rybí omáčky. A koukam nekdo píše varit ten sosík, nekdo že ne, nekdo kvasi tydny, nekdo hodiny...

Re: Domácí výroba a příprava potravin

PříspěvekNapsal: 5. 2. 2014 09:53
od Jamo
pupavovy med robila manzelka minuly rok, na prvy pokus sa to da, len jej vysiel moc riedky

Re: Domácí výroba a příprava potravin

PříspěvekNapsal: 5. 2. 2014 15:32
od Stan
2 Dzin: Dělám prakticky přesně podle receptu. Nasolím pokrájené zelí (čínské), propláchnu přidám rozmixovaný zázvor, česnekibuli , část ředkve (bílé), pokrájenou jarní cibulku a zbytek ředkve na plátky, velké množství chilli a trochu pepře. Doplním rybí omáčku (ten odér mě nevadí). Zatím jsem nedával tu rýžovou mouku a nijak mi tam nescházela, čínskou pažitku jsem taky neměl (zatím).
Ta rybí omáčka jde údajně nahradit sojovou, což mi moc neštimuje. Natlačím do soudku, zatížím, nechám kvasit v garáži a ke spotřebě to začne být v řádech dnů a optimální asi po týdnu až deseti dnech.
V originále zimního kimči jsou mnohdy krevety, či jiné plody moře a to syrové.
Recept mimo jiné zde:
http://www.labuznik.cz/recept/kim-chi/
http://www.labuznik.cz/recept/kimchi-a- ... -maangchi/
http://www.labuznik.cz/recept/kim-chi-r ... tarianske/

Re: Domácí výroba a příprava potravin

PříspěvekNapsal: 5. 2. 2014 17:04
od Dzin Tea Racer
O nahražení sojovkou jsem četl, koukám jak dostupné jsou soudky. Je potřeba aby to kvasilo ve tmě?
Jinak to jiste zkusím!

Re: Domácí výroba a příprava potravin

PříspěvekNapsal: 5. 2. 2014 20:49
od Stan
Osobně si myslím, že tma není zapotřebí. Každopádně já to mám v kameninovém soudku, takže to ve tmě je. Ale už jsem to viděl ve sklenici od okurek. Tu sojovou omáčku bych volil spíš model Light a asi japonskou. Ať je to ferment na ferment. :-)
Soudky jsou třeba tady, jen si vybrat model:
http://www.heureka.cz/?h%5Bfraze%5D=ZEL ... tAodbnoA0A
http://www.srovnanicen.cz/q/na%20zeli-zelak/
Je totiž potřeba vědět, že to nese technický název "zelák"! :-))