Stránka 7 z 13

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

PříspěvekNapsal: 26. 3. 2016 20:52
od Dzin Tea Racer
Tak dnes jsem po delší době delal domácí hořčici. Rychlé, levné, zdravé a velmi chutné!

Ingredience:
50 g tm. hořčičných semínek
100 g světlých semínek
půl lžičky hymalájské soli
Lžíce panenského řepkového oleje
cca 70 ml jablečného octa
dle chuti cca polévková lžíce hnědého cukru
kurkuma, vlastní sušené chilli, tymián atd.
vše vymixovat do požadované konzistence!

Děláte také? Já dělám pokaždé jinou, variabilita v koření je nekonečná!

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

PříspěvekNapsal: 26. 3. 2016 22:09
od Stan
Díky za inspiraci. Super! :-)
Zkoušel jsi kvašenou hořčici? Do toho bych se chtěl pustit.

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

PříspěvekNapsal: 26. 3. 2016 22:18
od Dzin Tea Racer
Nezkoušel, ale zní to dobře :-)
Ono s tím kvašeným se to nemá zase tak přehánět. Ale zkusit se to může!

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

PříspěvekNapsal: 27. 3. 2016 10:41
od Stan
No, v zásadě jde o to, že ten ocet v "běžném" receptu tam vznikne přirozeně sám. Zuzka má na blogu recept, takže to asi zkusím.

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

PříspěvekNapsal: 27. 3. 2016 12:16
od Dzin Tea Racer
Já používám jablečný ocet, který narozdíl od lihového není zdraví škodlivý a mám rad jeho chuť. :-)
Napiš jak se Ti to povedlo!

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

PříspěvekNapsal: 27. 3. 2016 13:17
od Stan
Hlavně potřebuju to hořčičné semínko. Myslím větší množství a ne jen ten pytlíček na koření.
Nevíš, kde to koupit?
Btw. ad ocet : já vloni dělal ume ocet sám. Docela dobrý.

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

PříspěvekNapsal: 27. 3. 2016 13:59
od Dzin Tea Racer
Hodím Ti to do mailu :-)
Tak to nevím zdali se do hořčíce hodi Ume ocet, ale proč ne.

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

PříspěvekNapsal: 26. 4. 2016 21:03
od Dzin Tea Racer
Tak dneska naloženo 4 sklenice utopecnů (vegetarianských). Narazil jsem na recept, kde se pridává zelí, tak jsem tam trochu dal. Čerstvé, ne kysané, tak uvidíme. :-) :-;;-))

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

PříspěvekNapsal: 26. 4. 2016 21:49
od Stan
tak nějak předpokládám, že tam bude i cibule, takže to bude pěkně bouřlivě kvasit. Záleží na teplotě.
Doporučuji kontrolovat a pokud je to v "zašroubovaných" sklenicích, tak pravidelně upouštět tlak. A držím palce, ať to klapne! :-)

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

PříspěvekNapsal: 26. 4. 2016 22:24
od Dzin Tea Racer
Ona ta cibule kvasí i sama o sobě, zelí je tam pomálu :-) Já delam malé sklenice, jedna až dve porce, je to lepší a praktické, snad se povede :-)

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

PříspěvekNapsal: 19. 5. 2016 21:00
od Dzin Tea Racer
Tak jsem dneska nakladal uzene tofu dve sklenice. Jedna s Yamaica Yellow a druha s Negrou. :-)

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

PříspěvekNapsal: 17. 7. 2016 00:43
od Dzin Tea Racer
Právě popíjím domáci bezové víno z kosmatic, parádní! Povedlo se nám, 14 % alkoholu :-)

Děláte někdo také? :-;;-))

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

PříspěvekNapsal: 7. 8. 2016 21:48
od Dzin Tea Racer
Tak zavařeno asi 10 sklenic okurek, pripadne mix okurek a cukety...
pochopitelne s chilli.... a pár sklenic s hřebíčkem a skořicí jako pokus, receptu ktery jsem nasel.
Obrázek

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

PříspěvekNapsal: 11. 8. 2016 11:20
od Dzin Tea Racer
Po x letech jsem dostal chuť vyrobit si "Kvas". Dělal jsem ho z žitné mouky a ovsených vloček. Z těch mi prijde chutnější.
Je parádní vychlazený, dával jsem do něj občas zázvor a skořici.
Z fermentovaných vloček jsou vynikající koláčky se skořici a hrozinkami.
Obrázek
Recept je prostý :-)
Na balík vloček po hrdlo vody. :-) 3-4 dny dle teploty nechat... ochutnávat brčkem.

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

PříspěvekNapsal: 17. 8. 2016 21:59
od Dzin Tea Racer
Tak jsem dneska delal omáčku chilli :-) tkzv chillimajdu. :-)
Sklidil jsem 2x habanero tasmanian a jednou jalapeno mailon.

600 g rajčat, 2x paprika, 3 kolečka cukety, cibule jeden kus a 3 stroužky česneku.
Lžice trtinového cukru plus lžička soli, trochu octa cca 3 lžice, limetka...
Dále koriandr list, medvedí česnek, 3 ks hřebíčku, hořčičné seminko tmave jedna polévková lžíce. To je asi vse...
pochopitelne limetka a jablečný ocet se davají tesne pre nalahvovanim aby to melo smysl.
Obrázek

Obrázek

Obrázek

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

PříspěvekNapsal: 18. 8. 2016 09:23
od Stan
Hezký! :-)
Mě to chilli s výjimkou thajského nechce pořád červenat!

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

PříspěvekNapsal: 18. 8. 2016 10:18
od Dzin Tea Racer
Co máš za odrudy Stane? Jak to hnojíš? Me doma už to zraje, ale venku jak jsme vysoko a je tu chladno, pred chvili 7 °C :-) tak nic moc, ale jak bylo pár dnů hezky, tak už začíná Cayene červenat, Tasmanian a Negra černat. :-)

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

PříspěvekNapsal: 18. 8. 2016 16:00
od Stan
Habanero red, orange, yellow
Trinidad scorpion
Naga jolokia
.......a ještě něco, teď nevzpomínám. Jsem 520 m.n.m. a je tu docela teplo. Hnojim to nějakýma tyčkama na papriky. Tak nevím. :-(

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

PříspěvekNapsal: 18. 8. 2016 21:02
od Dzin Tea Racer
Tyčky na papriky :-))) snad ne tema na podpírání :-)
Ted vážne, já mam krásna Habanera Maya Red a vse zelené.... to chce čas. Scorpion mi teprve kvete :)
Slepičince tekuté a pujde to rychle.....

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

PříspěvekNapsal: 18. 8. 2016 22:42
od Stan
No, doufejme, že se to vybarví. Ale jinak po těch deštích vyrazily moc hezky. vzhledově jsou to krásné plody.
To hnojivo je v tyčinkách a postupně se uvolňuje do půdy.

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

PříspěvekNapsal: 18. 8. 2016 22:48
od Dzin Tea Racer
Stane, já na takový novinky neverim, po letech experimentů jsem se vratil ke klasice a prirodnímu a jede to jako splaseny. Na jaře kravsky nebo konsky hnuj v granulích... nesmrdí to ani doma.... a pak slepicak, bud do pudy v červenci nebo zalevat tekutým od srpna. Občas Guano, lignohumát a vitality komplex. Tot vse!
A koukej sem dát fotky už konečne :-)

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

PříspěvekNapsal: 13. 10. 2016 22:00
od Dzin Tea Racer
Tak dnes jsem delal své oblíbené tofu z hrachu, celá kuchyn voní, povedl se a je luxusní!

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

PříspěvekNapsal: 25. 10. 2016 22:06
od Dzin Tea Racer
Tak dnes jsem nakládal zelí do sklenic, pokusně jsem dal do 4 sklenic 2x carolina reaper a jednou habanero white... dalsi ingredience, cibule, červená řepa, koření a sůl pochopitelne...
Obrázek

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

PříspěvekNapsal: 11. 11. 2016 21:47
od Dzin Tea Racer
Tak naloženo červené zelícko :-)
Obrázek

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

PříspěvekNapsal: 12. 11. 2016 20:22
od Dzin Tea Racer
Tak křen s jablky :-)
Obrázek