Stránka 8 z 13

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

PříspěvekNapsal: 19. 11. 2016 21:17
od Dzin Tea Racer
Poslední vetsi sklizen, zalité horkým lákem aby to bylo křupavé :)
Obrázek Obrázek Obrázek

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

PříspěvekNapsal: 4. 9. 2017 20:18
od Dzin Tea Racer
Dnes byl rajčatový den...
Sušená se nakladala do řepkového panenského oleje a vlastní se sterilovala. :-)
Obrázek

Obrázek

Obrázek

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

PříspěvekNapsal: 27. 10. 2017 10:20
od Stan
O víkendu jsem naložil zelí na zimu. Už to pěkně jede.

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

PříspěvekNapsal: 27. 10. 2017 12:42
od Dzin Tea Racer
Ochucojes to nejak? (cibule, česnek, kren, chilli?) nebo jen kmín? Já loni naložil hodne, takže letos jen pickles. :)

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

PříspěvekNapsal: 27. 10. 2017 14:24
od Stan
Jo. Dávám cibuli a jablka. Do jedné dávky vločky chilli. a samozřejmě kmín.
Vzhledem k tomu, že to zelí používáme k "normální" spotřebě, moc tam neexperimentuji. To mi přijde lepší dělat menší dávky pickles a tam to různě vylepšovat. :-)

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

PříspěvekNapsal: 2. 11. 2017 21:01
od lesasyn
Tož sem v pondělí naložil trochu toho Kimchi :D a dnes už sem ochutnával z malé nádobky co sem si dal bokem na rychlejší prokvašení. Dobré je to, ale čím déle to vyzrává, tím je to lepší ;-)
Na tohle množství sem mixnul dva kousky čerstvé Bhut Jolokia Peach. Na mě je to akorát, drahá polovička už se potí :-)
Obrázek

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

PříspěvekNapsal: 5. 11. 2017 11:16
od Stan
Pěkný! :-)
Já jsem naopak musel s pálivostí couvnout a ubrat. nebyl jsem schopen to všechno sám zkonzumovat a nikdo jiný v mém okolí to nechtěl ani ochutnávat.
Btw. máte někdo zkušenosti s topinambury?

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

PříspěvekNapsal: 19. 4. 2018 10:56
od Dzin Tea Racer
Tak dnes pesto z bršlice a z kopřivy+bršlice.

Obrázek

Recept od oka, bršlice, panenský olivovy olej, himalájská sůl, seminka (slunečnice, dyne), 3 stroužky česneku, sušené divoké chilli papricky...

U druhého je olej řepkový a jinak stejné. :-;;-))

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

PříspěvekNapsal: 20. 4. 2018 09:00
od Stan
Rozhodně zajímavé. :-)
Zajímá mě, jak to chutná.Kdysi jsem udělal pár experimentů s kopřivami a výsledek byl (diplomaticky řečeno) problematický. Ale to nešlo o tuhle pastu.
Co se týká bršlice, poslední dobou je o ní hodně slyšet. Přitom toho kolem roste skutečně hodně, takže nehrozí "osud medvědího česneku". Ale nikdy jsem ji nezkoušel.
Hezký. Díky.

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

PříspěvekNapsal: 20. 4. 2018 09:40
od Dzin Tea Racer
Chutná to výborně, komu jsem dal ochutnat, chtěl recept. :-) Jde o to, najít si ideální poměr. Bršlici užívám už dlouho, mladá chutná něco jako nať petržele, ale sladší. Hodně to také ovlivnuje samotný olej. Kopřiva se do toho dá také krásně přidat na zkousku a pak treba zvyšovat.

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

PříspěvekNapsal: 20. 4. 2018 20:27
od Stan
Tak jo. Zítra ráno jdu na bršlici. Uvidím, jak s tou kopřivou. Dám fotky. :-)

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

PříspěvekNapsal: 21. 4. 2018 08:21
od Dzin Tea Racer
Tak to jsem zvědavý! Nemixuj to uplně dohladka, to z toho bude kaše, tak nejak napul je to ideální!

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

PříspěvekNapsal: 21. 4. 2018 10:27
od Stan
Tak mám koš bršlice a doma žádný semínka, do toho! Takže musím jet nakoupit do Brna. Tak za takovýhle inspirace fakt pěkně děkuju. :eek: :-)

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

PříspěvekNapsal: 21. 4. 2018 13:31
od Dzin Tea Racer
Koš?! :-) To děláš pro celý Brno? :D
Stane, to nemáš doma ani slunečnici, kešu, vlašáky, konopné nic? :) Co vůbec jíš? :D Pak dej vedet, zdali to dopadlo nebo ne :D

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

PříspěvekNapsal: 21. 4. 2018 17:43
od Stan
Ňákej chytrej, ne?!!
Měl jsem doma slunečnicová semínka, málo.
Dále sezam, což jsem dávat nechtěl.
A pak jsem doufal že mám kešu (mimochodem, ty dávám do pesta raději, než předepsané piniové oříšky), jenomže ty při jakési dámské jízdě někdo sežral!
Ale vše napraveno, vše nakoupeno. Jde se na to.
Mimochodem, nedával jsi žádný sýr? Myslím jako parmezán, pecorigno....atd..
Zkusím to zavařit. V zimě se to šikne. Časem jsem zjistil, že ideální by byla menší sklenka. Tak poloviční, než má dětská výživa. jinak se to nespotřebuje najednou a pak se to rychle kazí.
Tak uvidíme, co to bude! :-)

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

PříspěvekNapsal: 21. 4. 2018 20:21
od Dzin Tea Racer
Zavařit? To rozhodně ne! To se vše zničí... Vydrží to mesíce, dokonce i rok v lednici! Nekazí se to, pokud se tam neco nezavleče.
Ne, sýr žádny, idealně slunecnici a pak kešu. Pininové také nemusím. Ale jde to z čeho chces, klidne nadrcené a namixované i vlašáky.
Já si to mažu na chleba taky :-)

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

PříspěvekNapsal: 25. 4. 2018 22:20
od Dzin Tea Racer
Tak dnes opět pesto, bršlice asi 60 % a 40 kopřiva... napadlo mne tam pridat kokosový olej bio a raw, místo slunečnice mandle a trochu konopných semínek, dynovych, sůl, divoká chilli papricka, himalájská sůl, řepkový panenský olej a česnek. Musím říct, že chutově i konzistentně uplná bomba! Mažu si ho na chleba :-)
Stane, jak jsi dopadl tedy?

Obrázek

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

PříspěvekNapsal: 29. 4. 2018 18:13
od Stan
Tak z toho košíku bylo osm skleniček.
Chuťově to není úplně špatné, ale že bych z toho padal na znak, to říct nemůžu. No uvidíme, jak se to rozleží.

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

PříspěvekNapsal: 29. 4. 2018 21:28
od Dzin Tea Racer
Hodně se to musí ochutnávat, já delal ze stejného základu (bršlice a kopřiva 1:1) Dvě várky, jednu z olivového oleje a druhou z řepkového a chuťově totálně jinak.
Pak řepkový panensky a mandle a také uplně jinde.
Dnes jsem natrhal večer kopřivu a zkusím opět jiné koření.
Jinak doporučuji, ochutnávat a zkusit napriklad aromatickou chilli papricku, pepř, bazalku.... :-)
Mám tu parmazán, zkusím i s parmazánem :-)

Stane, co jsi tam nakonec dal?

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

PříspěvekNapsal: 30. 4. 2018 16:21
od Stan
Je tam samozřejmě ta bršlice, mořská sůl, pepř, extra virgin olivový olej a parmezán. "Zahuštěno" mletými slunečnicovými semínky.

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

PříspěvekNapsal: 30. 4. 2018 19:09
od Dzin Tea Racer
Koření žádné ani česnek?
Já delal dnes opet pul napul kořpiva a bršlice, česnek pochopitelně, olej ale dal jsem trochu pepře a medvedího česneku ze zahrádky, sůl, mandle, seminka dyne a par kešu...

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

PříspěvekNapsal: 30. 4. 2018 19:43
od Stan
No jasně. Sorry. Česnek jsem zapomněl uvést. V podstatě jde o klasický recept na pesto.

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

PříspěvekNapsal: 30. 4. 2018 22:13
od Dzin Tea Racer
Receptů na pesto "klasických" je celá řada a dost se liší. Právě v tom korení (bez koření není vaření) proto jsem se ptal, co jsi tam dal.....

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

PříspěvekNapsal: 3. 5. 2018 07:32
od Stan
To chápu.
Myslel jsem úplně to nejklasičtější, resp. původní, skutečné pesto. A tam, nepočítaje v to česnek, žádné koření není. Takže ten pepř tam mám vlastně "navíc".
Ale o to nejde. Znova jsem to po týdnu ochutnal. Trochu se to zakulatilo. A nepochybně jsem v úsudku ovlivněn nějakým vlastním očekáváním. Závěr (pro mě) je, že to nestačí jen tak smíchat. Správná receptura je klíčová. A jak píšeš..........chce to ochutnávat!

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

PříspěvekNapsal: 3. 5. 2018 09:27
od Dzin Tea Racer
To je pravda no...
Ted už asi u Tebe polezou bylinky typu bazalka, to pak musí být jiná liga s pestem. Ono hlavně je rozdíl panenský olej tady koupeny a mít ho po zimě a čerstvě vytlačený z Itálie ihned...