Stránka 9 z 13

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

PříspěvekNapsal: 21. 5. 2018 10:22
od Dzin Tea Racer
Tak se podělím o další recept.
Je sezona libečku a už nikdo neví co s ním..... uděláme si domácí maggi bez chemie?

Základní recept:
Na cca litr nasekaného libečku i se stvoly, 2-3 lžíce nejlepe himalájské soli a panenský olej (jakýkoliv co Vám chutná).

+
Kdo chce tak:
Vynikající chuti se dosáhne přídáním kopřivy, bršlice, majoránky, petržele atd...
Chilli paprička
česnek
......

Suroviny nasekáme v mixeru nebo nakrájíme, smícháme a natlačíme do sklenic. Vydrží minimálně rok v lednici.

tip:
Solím to více, pustí to více štávy a polevku už nedosoluji.

Dnešní výtvor.

Obrázek

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

PříspěvekNapsal: 11. 3. 2020 12:47
od Dzin Tea Racer
Tak dnes dělám tempeh ze žlutého hrachu, to bude naminka, hotový bude zítra.

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

PříspěvekNapsal: 11. 3. 2020 15:22
od Stan
Tak držím palce, ačkoli jsi "zkušák", takže ten tempeh bude nepochybně super.
BTW. na trhu je domácí pec na chleba s funkcí na výrobu tempehu. Máte s tím někdo zkušenost? Prosím podělte se. Kdysi jsem tempeh na Dzinovo doporučení ochutnal a dost na tom teď všichni ujíždíme. Ovšem raději bych měl nějakou profi hračku na výrobu, nic proti těm akvaristickým topítkům s termostatem v polystyrenové bedně. :-)

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

PříspěvekNapsal: 11. 3. 2020 23:13
od Dzin Tea Racer
Tak jestli tou pecí myslíš pekárnu tak tu právě pár let mám no.......
Dám report jak to dopadlo...

BTW: Dnes jsem načal 2 roky staré pesto z bršlice, kopřivy a oleje... a super po tech letech, recept je v tomto vlákně, bršlice už začíná a kopřivy..

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

PříspěvekNapsal: 12. 3. 2020 15:55
od Stan
No jasně, že jsem myslel pekárnu. :-)
Takže evidentně dobrý!

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

PříspěvekNapsal: 21. 3. 2020 10:37
od Dzin Tea Racer
Tak kultura byla stará a nepovedlo se vůbec... objednal jsem novou a vysledek luxusní! Dneska si ho udelám!

Obrázek

Obrázek

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

PříspěvekNapsal: 6. 4. 2020 21:41
od Dzin Tea Racer
Nedávno jsem dělal tempeh z červené pšenice a slunečnicových semínek! Chuť luxusní!

Obrázek
Obrázek
Obrázek

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

PříspěvekNapsal: 8. 4. 2020 13:47
od Stan
Moc pěkný!
Mimochodem, koupil jsem si skvělý čínský nůž (ten co vypadá jako sekáček). Sendvičová ocel, váha asi 400 g ! No prostě super!
Říznul jsem se do dvou minut po rozbalení zásilky. :-)
Sorry za OT.

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

PříspěvekNapsal: 8. 4. 2020 19:17
od Dzin Tea Racer
Tak to chce foto, té kudly aspon. :-)
Slouží to na výrobu potravin, zas tak OT to není. :-)

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

PříspěvekNapsal: 9. 4. 2020 07:04
od Stan
Obrázek
Ten prst jsem nefotil. :-)
Jinak musím říct, že je to opět značný posun v autenticitě vaření asijských jídel. Až neuvěřitelný. A to s tím nožem zacházím značně neobratně.
Úchop je dost specifický a techniku bude třeba natrénovat. Každopádně ta hmotnost a "řezivost" budí respekt.

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

PříspěvekNapsal: 9. 4. 2020 09:45
od Dzin Tea Racer
Moc krásné, já mam takový stary, ten ani fotit nebudu, máš pravdu, chce to kumšt!

Pokud u té fotky prekliknes na forum PHB bb obrazek s náhledem, bude tam rovnou obrázek a ne jen odkaz.
Ale i takto pohoda...díky

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

PříspěvekNapsal: 9. 4. 2020 11:01
od Stan
Opraveno. Díky.
PS: Ty sklenice nad tím, to je přebytek Kimči, co se nevešlo do kvašáku. To se mi povede vždycky. :-)

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

PříspěvekNapsal: 9. 4. 2020 13:57
od Dzin Tea Racer
Kimchi je parádní, já preferuji pickles po slovansku... v kimchi mi vadi ta rybí omáčka, ikdyž tam být nemusí.

Práve jsem delal opet ovesný kvas, to piji každé ráno, na výletech, při sportu.

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

PříspěvekNapsal: 9. 4. 2020 14:42
od Stan
Chápu. To určitě nebudeš sám. Ono se říká, že v kimči být nemusí, ale já se obávám, že musí. Prostě to pak už není kimči.
To už mi přijde lepší, udělat pěkně okořeněný pickles.
S ovesným kvasem zkušenost nemám, ale poslední dobou jsem se zamiloval do kvašených ovesných kaší z vloček.

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

PříspěvekNapsal: 14. 4. 2020 12:44
od pája
Ovesný kvas ? Jak to prosím tě chutná ........ :-o ?

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

PříspěvekNapsal: 14. 4. 2020 13:41
od Dzin Tea Racer
Naprosto luxusně, neco jako citronová limonáda.... má to několikanásobně víc "dobrých bakterií" než reklamní jogurty atd....
:D

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

PříspěvekNapsal: 14. 4. 2020 16:29
od pája
Dzin Tea Racer píše:Po x letech jsem dostal chuť vyrobit si "Kvas". Dělal jsem ho z žitné mouky a ovsených vloček. Z těch mi prijde chutnější.
Je parádní vychlazený, dával jsem do něj občas zázvor a skořici.
Z fermentovaných vloček jsou vynikající koláčky se skořici a hrozinkami.
Obrázek
Recept je prostý :-)
Na balík vloček po hrdlo vody. :-) 3-4 dny dle teploty nechat... ochutnávat brčkem.


Toto je recept ? Vločky, žitná mouka....

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

PříspěvekNapsal: 14. 4. 2020 19:58
od Dzin Tea Racer
Kdepak, to je jiný kvas....

Ovesný kvas se dělá takto:

Vezmeš velkou sklenici od okurek, cca 3.5 l, dáš bio oves cca 300-400 g zalijes kvalitní vodou (studánka, reverzní osmoza atd...)
dáš 2 lžíce medu a samo to kvasi... dle teploty, okolí atd... za 3-5 dní je kvas...
Pak zamícháš, sliješ, ale nevyhodíš, přídas treba jen polévkovou lžíci ovsa, med a vodu a jedeš znovu... po cca 7 kolech to komplet vyhodím a udelam znovu oves a vodu.

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

PříspěvekNapsal: 15. 4. 2020 10:39
od pája
Díky za recept. Teď ještě sehnat tu velkou zavařovačku. Med ještě je, kvalitní, kámoš včelaří. Reverzní osmozu nevlastním, kvalitní studánka..... těžko říci nakolik je voda kvalitní, takže to zachrání filtrační konvice :D Jsem tedy zvědav na výsledek. Doufám, že mě s tím drahá polovice nevyrazí :smile: Stačilo, když jsem si udělal čaj z brahmi a ten odér ji protáhl nos, že zapomněla, že má nějakou rýmu :))

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

PříspěvekNapsal: 15. 4. 2020 14:32
od Stan
:-) No tak to znám! Na mé pokusy o zapálení jakéhokoli "vykuřovadla" reaguje odpůrkyně velmi důrazně. Tedy, diplomaticky řečeno. O kimči nemluvě!
Na vůni té kvašené, ovesné kaše je taky třeba si zvyknout.
Pokud jde o ty sklenice, doporučuji vřele navštívit a prozkoumat některý kontejner na sběr skla. Objevíte neuvěřitelné skvosty.

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

PříspěvekNapsal: 15. 4. 2020 18:57
od pája
Stan píše:.... O kimči nemluvě!


Má to nějakou nelibou "vůni" ? Ještě jsem to neměl, ale chystám se na to. Kvašené zelí je ok, je to tedy, co se týče vůně horší ?

Co se týče skla, tak tu velkou sklenici bude mít možná ještě otec. Jinak co se týče kontejnéru na sklo - u nás se zavedly ty zelené "kopule" kde se dá sklo jen vhodit do útrob. Takže případné poklady jsou v háji.

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

PříspěvekNapsal: 15. 4. 2020 21:18
od Dzin Tea Racer
Stan myslí asi kvašené ovesné vločky, ty občas voní jinak.

Ovesný kvas není citit prakticky nijak, mozná nasládle jako kvalitní syrovátka. Pokud voní jinak (jednou se mi to stalo) chytlo to nekvalitní divoké kvasinky, což ale není na závadu a nebylo mi po tom nic.
V každé jidelně Ti je dají zdarma a Stan má pravdu, nekdy jsou ve skle poklady.. mimochodem já tvrdím, že sklo je jediná umělá hmota, co se lidstvu povedla...

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

PříspěvekNapsal: 15. 4. 2020 21:50
od Stan
No tak v Kimči je spousta česneku, rybí omáčka....atd...takže je to znát.
Kvašená kaše voní (pro mě příjemně) mléčně kysele. A asi už nikdy si ji nebudu připravovat jinak. Stojí to za to.
Co se skla týče:
Zaplať pánbu, u nás máme pořád ty otvírací kontejnery a tak si mohu vybrat a vzít co chci. A to jsou kolikrát prima nádoby, od exotických lahví od kořalky, chemického skla, právě po tyhle nádoby. Sklenice od okurek, co se běžně vyhazují, džbány od levného vína (super na domácí cider, nebo saké, ale i na mošt).
Je to prostě "upcykling".
PS: Kimči pancakes- jinak řečeno placky z Kimči si dáváme všichni. I odpůrkyně!!

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

PříspěvekNapsal: 15. 4. 2020 22:04
od Dzin Tea Racer
Stane, ale ovesny kvas je z celeho zrna a je to uplne neco jiného, ta kaše je super, ale je to neco jiného... Je to vyhrádne nápoj, zrno se použije nekolikrat, pak vyhodí, je to levný zpusob jak si udelat vynikajíc nápoj na ráno, sport atd...

Kvas se delá staletí, Rusko na něm přežilo dokonce mor! Zkus to. :-)
Ty sklenené demižonky jsou super, vozím si v tom filtrovanou vodu a parádní!

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

PříspěvekNapsal: 16. 4. 2020 07:51
od Stan
Jo, díval jsem se na ten kvas na webu u Zuzky a zkusím to taky.
Synek byl předloni v Rusku a o tom kvasu pořád sem tam mluví. Tak jsem si zkusmo koupil v Praze, v takovém tom Ruském shopu petku s nápisem KBAC (KVAS pro mladší kolegy) a ono to bylo spíš jako Pepsi Cola. :D Není kvas, jako kvas!!
Ještě mě napadlo, že ty pětilitrové láhve vídám za hospodou. Možná se jich rádi zbaví. ;-)