Stránka 11 z 13

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

PříspěvekNapsal: 3. 5. 2020 19:23
od Dzin Tea Racer
Tak mi to nedalo a postnu to sem :-)

Utopený... ala vegan :-)
Obrázek

Dělám často, jím rád. :-)

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

PříspěvekNapsal: 4. 5. 2020 10:15
od Stan
Hezké. :-)
Z čeho to, prosím tě, je?

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

PříspěvekNapsal: 4. 5. 2020 21:22
od Dzin Tea Racer
Složení není uplně zlé, spíš naopak...
dle druhu je to vetsinou z tofu, soji GMO free, občas nejaké koreni, pripadne vaječná bílkovina.
Neni to neco co se jí denne, ale super... zvlast s jalbečným octem a domácím křenem to je lahoda. :-)

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

PříspěvekNapsal: 5. 5. 2020 08:27
od pája
No tak tím by tedy známé neuhostil :smile: Ne že by jim to nenabídl (pokud by to měl), ale to by mi otřískali o hlavu :smile: Jak by to "nesmrdělo" masem .......

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

PříspěvekNapsal: 6. 5. 2020 11:40
od Dzin Tea Racer
Budeš se divit, ono to po mase smrdí.
V klasických komerčních uzeninám není žádné maso, jsou tam v lepsim pripade kůže a GMO soja....

Vsadím se, že většina by nemela ani tuseni že to není klasická uzenina dochucena rychlosolí...

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

PříspěvekNapsal: 6. 5. 2020 16:15
od Stan
Tomu bych docela věřil.
Pokud jde o tu sóju, mám po jejím požití (není li fermentovaná) dost nepříjemné zažívací potíže. Takže, bohužel, nejsem schopen jíst např. levné, měkké salámy, většinu párků atd.. Proč asi ?!
BTW: Jeden můj kamarád má těžkou alergii na buráky. To byste nevěřili, v čem všem to svinstvo je! Přitom tahle laskomina má přímo sklon ke žluknutí obsažených tuků.

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

PříspěvekNapsal: 6. 5. 2020 18:25
od pája
Hmm, jestli to má vůni masa....
Ano ty levné "uzeniny" to je směs všeho jen ne masa. Proto se snažíme kupovat to co opravdu maso obsahuje. Tedy co nejvíce. Pravda, člověk si připlatí, ale vím, že to není nějaká hrůza. Byl jsem opět ve vééélikém Albertu. To, že nevedou tempeh, jsem i tak nějak chápal, ale to, že nevedou sojové boby mě tedy dorazilo. Takže udělám výlet do zdravé výživy, kde jsem koupil tempeh. Tam je snad budou mít.
Ještě dotaz na Dzina ohledně tempehu z hrachu. Jaký hrách používáš ? Žlutý, zelený, vcelku, půlený ..... ?

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

PříspěvekNapsal: 6. 5. 2020 19:10
od Dzin Tea Racer
Stane: Jasná věc no.... GMO je opravdu jiná, má zcela jiné složení v poměrech nejen základních živin.
Viz komerční pšenice, kdo z našich predku to nasládlé bláto jedl? Nikdo, proto také nemeli alergii na lepek, rakoviny střev apod...
To samé soja.

Paja: Ze žlutého půleného je to nejlepší, dle mě.
Tempeh vím, že koupíš v Tesku, Kauflandu a pochopitelně zdravá výživa.
Nejlepší komerční tofu zase v Lidlu. Tofu z Kauflandu je jiné a moc mi nechutná.

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

PříspěvekNapsal: 10. 5. 2020 15:43
od Dzin Tea Racer
Tak dneska trochu toho domácího...!!!

Domácí pravé maggi z libečku!

Obrázek

Domácí hermelínek s čerstvým a sušeným chilli.

Obrázek

Obrázek

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

PříspěvekNapsal: 11. 5. 2020 07:21
od Stan
Hezké!
To maggi jsem záviděl už vloni. Mě tady ten libeček nejde a nejde. Resp. mám tak akorát do polívky a pak to chytne nějakou plíseň a zbytek sezóny to tak nějak skomírá.
Dělal jsem takový ten "maglajz" z bršlice, to fotit nebudu. Je to jenom "zelený ve sklenici".
No a včera večer, když jsem se s tím dostatečně vydováděl, tak jsem při ukládání zjistil, že toho mám v garáži z loňska ještě devět skleniček! :--)

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

PříspěvekNapsal: 11. 5. 2020 17:29
od Dzin Tea Racer
Letos dělám zcela jiné než loni ale :-)
Zelený poklad z garáže je vynikající do pomazánek! MInulý týden jsem to zkoušel a parádně to chutná!

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

PříspěvekNapsal: 27. 5. 2020 23:01
od Dzin Tea Racer
Dnes jsem s dětmi vyrazil na výhonky smrků...
Takže zleva
Smrkové vyhonky, panenský olej repkovy a divoké papricky praetermissun... vynikající ochucený olej...
Uprostřed smrk ve vodce, vyborny na mazani revma, namožené svaly, šlachy atd... vpravo jen panenský olej a smrk...

Obrázek

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

PříspěvekNapsal: 28. 5. 2020 09:26
od Stan
S olejem jsem to nikdy nekombinoval. Díky za inspiraci.
Ty výhonky zasypávám cukrem a podobně jako z listů jitrocele to udělá skvělý sirup proti kašli. Většinou ho sousedovic děti zkonzumují už do listopadu. :-)

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

PříspěvekNapsal: 28. 5. 2020 09:33
od Dzin Tea Racer
Ano, tento recept jsem sem už tuším dával, také jsem včera vařil sirup, ale ten se nechává louhovat do druhého dne, tak jsem sem foto nedával. :-)
S tím alkoholem se chystám delat jeste likér.... to co jsem dával je vyložene na mazání na svaly a klouby...

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

PříspěvekNapsal: 28. 5. 2020 23:18
od Dzin Tea Racer
Smrkové snažení dokonáno...
takže med neboli sirup

Obrázek

Obrázek

Likér a mazáni s kostivalem...

Obrázek

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

PříspěvekNapsal: 14. 6. 2020 16:27
od Dzin Tea Racer
Tak dnes sklizeň domáci chilli - Choco Ghost Jami (milionovka...shu)

Nakládané tofu se sušenými rajčaty, kořením v panenském řepkovém oleji.

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

PříspěvekNapsal: 25. 11. 2020 10:55
od Stan
Tak jsem právě naložil soudek Kimčchi, přátelé.
Taková jako pozitivní chvilička v tomhle marasmu! Držte se všichni. :-)

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

PříspěvekNapsal: 29. 11. 2020 11:27
od Dzin Tea Racer
Já dělal ve čtvrtek pivní sýr, tak dneska ochutnám. (tvaroh, pivo, koření a psylium)

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

PříspěvekNapsal: 30. 11. 2020 12:27
od Stan
To psylium je tam z jakého důvodu? (to neprovokuju, prostě to nevim)
Btw. zajímavá zkušenost. Kimčchi vždycky startuji trochou od minula, což jsem tentokrát nějak nezvládl a všechno sežral. Prostě nebylo čím, a vzhledem k tomu, že jsem nechtěl riskovat nevyzkoušený startér, nechal jsem to jít vlastní cestou. Rozdíl je velmi výrazný. Startované to druhý den "vaří" a přetéká....atd.. To aktuální se týden ani nehnulo, resp. kvasí to, ale velmi decentně.

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

PříspěvekNapsal: 30. 11. 2020 18:33
od Dzin Tea Racer
Důvod je prostý, chutná mi to a je toho víc. :-)
Pochopitelně to jde bez něj.....
Já si min. týden pochutnal na domácím svém červeném zelí, stáří 4 roky.
Včera jsem otevřel chunan pastu 3 roky starou a parádička, vůně zázvoru, česneku a chilli, lahoda!

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

PříspěvekNapsal: 30. 11. 2020 21:29
od lesasyn
Uau, muselo být pěkně uleželé :D
Zkoušel sem si odložit kilovej kyblíček domácího Kimchi cca rok, ale už to nebylo ono. Nic mu nebylo, ale už to moc nekřupalo...

2Stan: děláš do Kimchi rozvar z rýžové mouky? Já do něj pak přidávám - bio, nebo domácí jablko (se slupkou) a červenou cibuli, zázvor, česnek - rozmixované do hladka. A to jako startér funguje skvěle!
Dělal sem i pokus - pekingske zelí + zeleninu co dávám obvykle. Ale zalil jsem pouze Kimchi šťávou (v práci máme občas přebytky). Kvasilo to úplně minimálně a chuťově velice jemné. Až moc jemné. Chyběla tam Kimchi síla a tipyckej smrádeček :D
BTW: do čeho nakládáš, zelák?

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

PříspěvekNapsal: 2. 12. 2020 10:43
od Stan
Dávám klasicky zelí, které nasoluji 24 hodin. Propláchnu. Do vychlazeného rozvaru rýžové mouky dávám zázvor, česnek, mrkev, ředkev, korejské chilli (vyplatí se to dodržet, ostatně na netu je už běžně dostupné i v našich e-shopech), hrušku, jarní cibulku, rybí omáčku - a - sušené ančovičky a krevety. Nijak zvlášť to už po těch letech neodměřuji. Pouze jsem přestal "blbnout" se superostrými chilli. Pálí to, člověk si připadá strašně chlapácky a to je všechno. Víc už nevnímáte. Nehledě na to, že dost lidí v okolí to pak odradí a už to nikdy nezkusí.
A kvasím to v zeláku, cca 3L. Když mi to připadá hotové, přemístím v třetinkových sklenicích do chladničky. Spotřebuji a jedu znova. Dá se říct, že mi doma nikdy nechybí. Nejdéle jsem ho držel asi tak rok, ale používal ho pouze na vaření. milujeme kimčchi placky.
Moje praxí získané zkušenosti:
- doporučuji korejské "goču" vločky - ta chuť se jiným čilli nedá napodobit (ovšem pokud chcete autentické kimčchi)
- obavy z použití ryb a jiných, syrových plodů moře jsou neopodstatněné. Vůbec o nich nebudete ve finále vědět (až na umami)
- vyzkoušel jsem asi šest druhů rybí omáčky. Ve finále jsem nezaznamenal rozdíl.
- komu nevoní rybí omáčka, může použít i sójovou. Nejvíce se mi osvědčila jemná, japonská (a samozřejmě světlá), Ale je to škoda.
- používám na základ kimčchi pasty rýžovou mouku. Údajně lze použít i bramborový škrob, nicméně vhledem k aktuální dostupnosti originálu nevidím důvod.
- zelák se mi velmi osvědčil, ačkoliv jsou i jiné pohledy (viz. článek na zkvašeno.cz), nikdy jsem s nimi neměl sebemenší potíže
....vše ověřeno mnohaletou, praktickou zkušeností :-)

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

PříspěvekNapsal: 2. 12. 2020 15:59
od Stan
Dzine, klobouk dolů. :-)
Já měl zatím zelí staré 14 měsíců. Ale víceméně proto, že už jsem měl naloženo další, čerstvé, dál jsem to nenechával. Jak jsi to skladoval?
Pokud jde o ChunNan pastu, ta zraje sice pomalu, ale fakt výrazně. gratuluji, Protože mě se zatím nepodařilo ji tak dlouho archivovat. To bych rád ochutnal.
Jinak si dovolím všem experimentátorům doporučit (čerpaje z vlastních chyb), označovat pečlivě všechny výrobky a šarže popisem obsahu a datem, vyrábět i vzorkovnice na ochutnávání a zaznamenávat receptury. Nic z toho jsem kdysi nedělal a to pak jednou otevřete třeba grilovací omáčku a ona je tak skvělá, že byste si ji chtěli znovu uvařit. Jenomže chutí poznáte maximálně švestky a že je tam chilli. Víte že někdy jste dávali tamarind. A že by koriandrová semínka? A jak dlouho to vlastně zrálo? Škoda!!
A těch případů mám několik.

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

PříspěvekNapsal: 2. 12. 2020 18:44
od Dzin Tea Racer
Stane, já si to vše píši a vždy odložím vzorky a nechávám je na zrání. Zraje mi to ve sklepě, kde je v zime teplota od 5-10 °C v lete do 20 °C. Takže to pracuje asi jak má.
Mám Chunanku i 6 let starou... parádička. Ztrácí se pálivost a vystupuje chut, ale pálí to stejně dost. :-)
Zelí mám snad i 10 let staré, nakládám do sklenic tak není problém. :-)

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

PříspěvekNapsal: 3. 12. 2020 12:23
od Stan
Jak vidno, jsi značně strukturovanější, než já. :-)
Ten sklep je fajn věc. Jeden známý má dokonce dva, a to suchý a vlhký. Já se momentálně zabývám myšlenkou zrajírny sýrů a sušárny na salámy a šunku. Ale to je zatím ve stadiu návrhu projektu.
Mám ten dojem, a několikrát jsem si to sám ověřil, že záleží mnohem víc na způsobu uložení, než na době. Takže to deseti leté zelí může být docela zajímavá a vlastně luxusní potravina. O tom vůbec nepochybuji. Co to dělá s konzistencí? Nemá tendenci to měknout?