Stránka 12 z 13

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

PříspěvekNapsal: 3. 12. 2020 20:03
od Dzin Tea Racer
V zelí už je celuloza rozložená tak dokonale, že to nekřupe, ale je to lahoda....
U zelí ne, ale u pickles se mi stalo, že jsem načal 5 let staré a luxus, a jindy pachuť a nic moc, ale to je nejen zeleninou, ale i že to chytne jiné kvasinky.
Chunan pasta, pokud je delaná jak má být (hlavně z kvalitního saké nebo suchého vina, nikoliv z vodky apod) tak je to fantazie.
Až pojedes k nám do hor, stav se Stane. :-)

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

PříspěvekNapsal: 4. 12. 2020 12:30
od Stan
Tak jo. Jak říkají Irové, ..."až bude všecka práce hotova". :-)

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

PříspěvekNapsal: 6. 12. 2020 10:34
od Dzin Tea Racer
Dělal jsem tempeh ze zeleného půleného hrachu a luxus, tak chuť je jiná, taková šťavnatější! :-|

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

PříspěvekNapsal: 27. 12. 2020 13:23
od Dzin Tea Racer
Dnes Chunan pasta z roku 2018 říjen.... označení Mild, parádní, ale teda moc Mild není. :-)
Je zajímavé, jak umí zrát i vůně!

Včera jsem delal Tempeh, ale po delší době ze sóji, tak jsem dnes zvědavý jaký bude. Vůně uplně jiná, zatím u mě vede hrách žlutý půlený.

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

PříspěvekNapsal: 14. 3. 2021 20:43
od Dzin Tea Racer
Dnešní tempeh ze soji, už se těším!

Obrázek

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

PříspěvekNapsal: 16. 3. 2021 15:41
od Stan
No potěš pánbu!
Kdo to všechno sní? :-)
Dobrá práce!

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

PříspěvekNapsal: 16. 3. 2021 18:37
od Dzin Tea Racer
To jsou 4 porce, takže to máme na dvakrát pro dva lidi.
V lednici to vydrží pár dní a zamrazit to jde také. :-)

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

PříspěvekNapsal: 16. 3. 2021 19:16
od Stan
A to jo.
Vypadá to tak na dvě kila! :-)
Na jaře chci jít do fermentovaných salámů, tak snad budou i nějaké instruktážní fotky.

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

PříspěvekNapsal: 16. 3. 2021 20:28
od Dzin Tea Racer
Dělám tempeh ze 350 g suchého... (hrách, soja, fazole, pšenice...)
Výsledek je tak cca 500-600 g hmoty po uvaření, takže ideál.
No, budeme rádi za fotky a postup a zkušenost....

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

PříspěvekNapsal: 17. 3. 2021 11:28
od Stan
No, řekl bych, že je to teď tak ve fázi "osmělování se" (to jsem, prosím, odvodil od situace, kdy někdo leze do studení vody), ale myslím, že to nakonec provedu. Budu muset koupit nějaký starší, secondhandový, chladící box a předělat ho na zrajírnu s řízenou atmosférou (myšleno teplotou, vlhkostí a prouděním vzduchu). Až si budu chtít dát pauzu od salámů, měl by v tom jít i sýr. Přes zimu jsem sušil maso na volno, v garáži, ale celoročně to musím chladit a taky trochu víc chránit, aby tam rostlo a žilo jenom to co tam má být. Nakonec na youtube je mraky srozumitelných videí s návodem. Kultury se dají koupit, ale i naočkovat. Vidím v tom momentálně jenom pozitiva a sociální jistoty.
Tedy, snad kromě toho, že mě přijde deset deka na tři sta padesát korun a možná to skončí, jako mnoho receptů, slovy: ...a za stálého míchání, vyléváme do hajzlu!" :-)

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

PříspěvekNapsal: 20. 3. 2021 10:34
od Dzin Tea Racer
No tak uvidíš, to experimentování je zajímavé. Musí to člověka bavit, ale ano, někdy se to nepovede. :-)
Tak držím palce.

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

PříspěvekNapsal: 30. 5. 2021 19:43
od Dzin Tea Racer
Likér "Šumavský hvozd" je založen...

Obrázek

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

PříspěvekNapsal: 2. 6. 2021 16:28
od Stan
Ha! Toť příležitost k zamaskování alkoholismu! Btw. když tam dáš semínko koriandru, mohl by z toho být super gin. :-)
Dělám podobně sirup. Prosypu cukrem a je to.

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

PříspěvekNapsal: 2. 6. 2021 19:41
od Dzin Tea Racer
Sirup i med jsem sem dával loni, ten dělám také.
Nevím, jestli je léčivý likér znak zamaskování alkoholismu ;-) Ikdyž dle pana Nešpora jsou i léčivé kapky v alkoholu škodlivé.. :-)
Koriand dávám do chleba, ale do likéru fakt ne, ono se to ve finále naředí na nějakých 15 %, takže to nebude vůbec silné. :-)
Musím říct, že na nachlazení je to opravdu velmi vhodné.

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

PříspěvekNapsal: 24. 11. 2021 09:49
od Dzin Tea Racer
Domácí kváskový, žitný...

Obrázek

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

PříspěvekNapsal: 25. 12. 2021 12:07
od Dzin Tea Racer
Kávová zrna, toto cukroví peču tradičně a rád, prává káva, jáhly, celozrnná mouka atd...

Obrázek

Technika "čárkování" chce jisté znalosti a fantazii. :-)

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

PříspěvekNapsal: 8. 1. 2022 11:24
od Dzin Tea Racer
Tak pickles založené na silvestra už je hotové...

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Chilli papričky dodaly chut a řepa barvu.

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

PříspěvekNapsal: 8. 1. 2022 12:00
od Stan
Moc pěkné. Asi si naložím skleničku, tak trochu "po indicku"...
Já teď, co je ta epidemie, nakládám ob měsíc kimčchi. Menší dávku a častěji. Objevil jsem v Brně super obchod na asijské potraviny a kupuji do něj minikrevetky. Zatím mám s nimi nejlepší výsledky v chuti.
Ale co je teď favoritem, kvašená ryba v rýži. To je vážně pecka. To všem doporučuji vyzkoušet.
A na Vánoce jsem vyzkoušel, na popud kamaráda, vyrobit gravlax z kapra. No, sníst se to dalo, ale zůstávám u lososa.

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

PříspěvekNapsal: 8. 1. 2022 15:26
od Dzin Tea Racer
Zajímavé experimenty a tempeh už jsi tedy zkoušel také? :-)

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

PříspěvekNapsal: 8. 1. 2022 17:43
od Stan
Tak tempeh ještě ne. Už jsem byl krůček od nákupu pece na chleba, co měla i funkci na tempeh. Pak jsem to ale přehodnotil. Chleba teď peču v litině v troubě a v létě dřevem v peci na zahradě. A tempehu sním kostičku za měsíc. Jasně, že kdybych si ho vyráběl, sním ho víc (viz. kefír, např.), ale i tak mi ta investice nepřipadla přiměřená. Ale nebojím se té výrobní technologie, kdysi jsem si dělal domácí toufu.
Tu rybu zkus. Jde to samo a výsledek je fakt skvělý! Mám za sebou cca dvacet různých receptur a vždycky se to povedlo dokonale.

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

PříspěvekNapsal: 8. 1. 2022 20:50
od Dzin Tea Racer
Jasně, já tempeh dělal dříve bud na modemu, nebo v dece, pekárna netřeba, ale je to lepší. Hlvně variabilita z hrachu, soji, obilí je velmi zajímavá. :-)

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

PříspěvekNapsal: 9. 1. 2022 14:51
od Stan
Jo, jde o ten komfort. Mám rád soběstačnost, samovýrobu, domácí potraviny...ačkoliv to nutně neznamená, že budou nějak lepší. Zkrátka, nejsem stoprocentně "konzumní typ". Na druhou stranu, to chci dělat chytře, moderně, přiměřeně hygienicky....prostě, nechci se vracet do středověku. Naopak, chci využívat moderní techniku a know-how (sakra zase!!! sorry :-) ) a staré receptury.
Každopádně, čeká mě letos box na fermentované salámy. Zrajírna na sýry. A možná fermentační stanice. Konec výmluv.

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

PříspěvekNapsal: 9. 1. 2022 15:18
od Dzin Tea Racer
Já to mám podobně, nejvíc se mi líbí, když se podaří udělat něco hodnotného a nepodléhá to zkáze. Což třeba pickles, sušené potraviny, v cukru a lihu atd... není nutná lednice.
Dnes jsem opět nakládal pickles a zvykl jsem si tam dávat chilli, jen lehce pro pikantnost.

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

PříspěvekNapsal: 9. 1. 2022 21:07
od lesasyn
Hmmm, na Kimchi mam pripravenej malej zelak, jen ho prubnout. Ja teda delam spis ve velkym mnozstvi a mene casto. Cast toho rozdam….Zkousel jsem si i odlozit pul kila Kimchi po dobu jednoho roku. Ale vysledek neohromil. Chutove dobre, ale konzistenci fuj. Zadna krupavost, vse moooc mekke.
Kazdopadne Stane, podelis se o ozkouseny recept na kvasenou rybu? To me zajima :-P

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

PříspěvekNapsal: 9. 1. 2022 21:21
od Dzin Tea Racer
Nevím jak u Kimchi, ale u pickles se po cca roce a víc, rozkládá celulóza a je to mekké. Ale zase chuťově výraznější. Zrovna jsme měli k večeri pickles. (tofu karbanátky domácí výroby a brambory s batáty na kaši)