Stránka 13 z 13

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

PříspěvekNapsal: 9. 1. 2022 22:07
od lesasyn
Vse co Kimchi obsahovalo totalne zmeklo. Neprobehlo ani jedno krupnuti. Tim to prave stratilo kouzlo. Pokazde kdyz vyrabim, tak si odlozim trochu na okamzitou spotrebu, neprokvasene. Takovy pikantni salatek.
Apropo. Nasel sem sklenicku hadiho jedu - recept od tebe. Cca 2 roky. A po takove dobe bylo stale luxusni ;-)

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

PříspěvekNapsal: 10. 1. 2022 10:47
od Dzin Tea Racer
Tak hadí jed by měl vydržet věky, to rád slyším.

U kimchi to je asi jiné. Pickles hodně změkne, ale křupne, sice o dost méně, ale sem tam ano.

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

PříspěvekNapsal: 10. 1. 2022 19:29
od Stan
Každý dle své chuti. Kimčchi se (v Asii) konzumuje pouze částečně prokvašené, jako salát. Klidně po dvou dnech. Dále prokváší, zvýrazňuje se chuť, zvyšuje kyselost a mění struktura a celé to měkne. Důkladně prokvašené se hodí spíše na vaření, třeba jako placky, kam stačí přidat pokrájenou cibuli, mouku a trochu cukru. Ale klidně i vajíčko (ale je to zbytečné). Nebo Bokkeumbap, se smaženou rýží a trochou Gochujangu, nebo Samjangu, který je pikantnější, případně Miso pasty. Nesmírně populární je také Kimčchi Jjigae s vepřovým bůčkem. A najdete mraky dalších receptů.
Obecně vzato, my Evropané jíme Kimčchi výrazně kyselejší. Ale prosím, ať si to každý jí, jak chce.
Ta ryba v rýži je pro mě objev roku. Mám to z blogu.
Jakoukoli rybu nakrájím na kousky (asi jako matjesový salát, ale kvasí se i ryby v celku) prosolím. Soli o trochu víc než pro běžnou kuchyňskou úpravu. Ale žádná hromada soli. Následně promíchám s uvařenou, vychladlou a přes noc odstátou rýží a kořením. Kořením zázvorem, česnekem, chilli, takže rovnou můžete přidat chilli pastu DuoJiao. Super byla třeba experimentální, skandinávská varianta s lososem, koprem a pepřem. Nechávám několik dnů na teple kvasit (klidně i deset) a pak přemístím do ledničky. Vyzkoušeno mnohokrát. Vždycky se to podařilo. Nikdy nic nepáchlo, nehnilo a nevypadalo divně. Zkusil jsem všechny možné druhy ryb a jiných vodních příšer. Jíst to můžete jen tak, nebo si udělat něco jako rizzotto.

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

PříspěvekNapsal: 12. 1. 2022 08:40
od lesasyn
Diky za recept ;-)
Jeste par otazek.
Pouzivas ryby morske, nebo se da i ze sladkovodnich? Treba cerstvy pstruh? A predpokladam ze podminkou je hermeticky uzavrena nadoba…
Ryzi jako na sushi, nebo se da i jasminova?

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

PříspěvekNapsal: 12. 1. 2022 11:45
od Stan
Velmi rád jsem se o recept podělil.
Je to fakt velmi způsobně kvasíci lahůdka. Samozřejmě za předpokladu, že má člověk rád ryby a kyselé ryby a je přiměřeně statečný. :-)
Ryby jakékoli. Vyzkoušel jsem kapra, pstruha, lososa, štiku, suměčka a candáta. Nejčastěji ale používám tresku (mám jich v mrazáku pytel. Dokonce i krabí tyčinky Surimi, chobotnici, kalamáry a krevety jsem zkusil.
Okořenit možno čímkoli. Co tam dáš, takové to bude. Jen bylinky se trochu zeslabí tou kyselostí. Ale jak už jsem psal, vyzkoušel jsem lososa s koprem a černým pepřem. Skvělé! Jinak jsem zkusil zázvor, česnek, koriandr (semínka, neb nať a list mi obrací žaludek naruby), samozřejmě chilli...atd.. možná je trochu zvláštní kari, masala se stevií. Taková indická varianta.
Rýži překvapivě taky jakoukoli. Sushi mi na to přijde zbytečně drahá. Já kupuji u Vietnamců po desetikilových pytlech jasmínovou rýži (je výborná a levná) a vždy zpracuji co zbude od minulého oběda. Je lepší, nechat tu rýži přes noc odpočinout. Pak to jde "nastartovat" třeba lžičkou šťávy z Kimčchi, pokud tam dáš chilli pastu, nebo ten váš Hadí jed, rozjede se to pěkně. Ale vyzkoušel jsem i bez startéru. No problem.
Napěchuju to do sklenice, abych vytlačil vzduch. Nahoře vrstvu rýže. Zavřu šroubovacím víčkem, ale nijak dramaticky to neutahuji a nechám na lince kvasit(rozběhne se to tak druhý, třetí den, podle teploty) týden, v létě možná deset dní. A pak s tím do lednice, kde jsem to měl nejdýl měsíc, protože jsem to pak snědl. Ale asi by to vydrželo i déle.
Podtrženo sečteno, jakoukoli vodní havěť s jakýmkoli kořením, do jakékoli rýže! :-)
Ač to zní kuriozně, je to naprosto "nekonfliktní" specialita. Fakt se to musí zkusit.

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

PříspěvekNapsal: 5. 2. 2022 11:35
od Stan
Přeskočil jsem z vedlejšího vlákna, jak píše Lesasyn o gravlaxu.
Zrovna ho mám v ledničce z kila lososa. Ne že bychom ho tedy tolik sežrali, ale mladej to táhne na nějakou pařbu. Jak už jsem tu někde psal, zkoušel jsem kapra. Na gravlax to není ono. Zůstane výrazná "kaprovitost", což nevadí mě, ale nikdo další se do toho tady u nás nepustil. :-) Subjektivně je to mastnější, než losos, což je blbost, ale je to asi uložením tuku. U kapra je více na povrchu. Nicméně jsem rád, že jsem to vyzkoušel.
K tomu kvašení v rýži stejně jednou dospějete!
Losos jde taky kvasit velmi dobře. Jak už jsem psal, zkusil jsem to s koprem a nahrubo umletým pepřem. Zůstane hezky pevný. Je to dražší ale jednou za čas, když to má Lidl ve slevě se to dá. Favoritem je suveréně treska (tedy pokud jde o frekvenci). Chystám se teď na fermentaci celých ryb. Mrkněte se na youtube kanál Sandora Katze, myslím, že je to zajímavá podívaná. Vůbec teď využívám youtube na celou řadu receptů a návodů. A jako sekundární efekt se třeba ukázalo, že většinu například čínských kuchařek, a že jich tu je v knihovně požehnaně, bych mohl rovnou hodit do popelnice. Ty recepty v nich jsou úplný kraviny.

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

PříspěvekNapsal: 2. 3. 2022 18:43
od Stan
Sorry za SPAM.
Zkusil jsem naložit jen rybu a rýži. Žádné koření, žádný startér.
Skvělý výsledek. Čistá, plná, kyselá chuť.

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

PříspěvekNapsal: 21. 5. 2022 19:08
od Dzin Tea Racer
Domácí Smrkový likér :-)

Obrázek
Obrázek
Obrázek

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

PříspěvekNapsal: 14. 6. 2022 19:49
od Dzin Tea Racer
Založená "Bílá roztopčinka z bezu".

Obrázek

Obrázek

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

PříspěvekNapsal: 14. 6. 2022 21:46
od lesasyn
Roztopčinka?
Dnes jsem (téměř za minutu 12) založil na bezový sirup 😉
A už pokukuju po lípě.

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

PříspěvekNapsal: 14. 6. 2022 21:51
od Dzin Tea Racer
Tady to začíná kvést teprve :-)
Ano, roztopí tělo na maximum. :-)

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

PříspěvekNapsal: 15. 6. 2022 14:59
od syp
Také jsem dělal bezový sirup, letos poprvé.
Do 2 l převařené vody cca 40 květů, druhý den slil pře plátýnko, přidal cca 2 kg cukru a opět přes plátýnko šťávu ze čtyř citrónů, nalil do řádně vyčištěných a vysušených lahví a nakonec zakápl třtinovým rumem. Tak snad se nezakazí.

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

PříspěvekNapsal: 15. 6. 2022 16:10
od Dzin Tea Racer
Píšete si o recept na Roztopčinku.

Recept:
Do velké cca 3,5 litrové láhve nacpeme květy celé, bez velikých stopek. Vycházi to cca 1 kg květů a zasypáváme rovnoměrně 1 kg cukru.
Přidáme vodu, aby to bylo ponořené a necháme na světle a slunci kvasit přikryté cca 3-4 týdny.
Pak scedíme, přidáme celý lusk vanilky a 1,8 l konzumního lihu. Dáme odpočinout na 2 týdny a hotovo.

Dobrou chut. :-) ;;-)

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

PříspěvekNapsal: 17. 6. 2022 12:56
od Stan
Jestli dáváš do "Roztopčinky" ten konzumní líh jak je, vůbec se nedivím, tomu názvu! :-)
Btw. jsem bezu ušetřen, antož ho Bára naprosto nesnáší. A to je ještě hodně diplomaticky řečeno.
A taky to tu teprve kvete.

Re: Domácí výroba a příprava potravin - Pro fajnšmekry!!!

PříspěvekNapsal: 17. 6. 2022 15:24
od Dzin Tea Racer
Tak Stane dle receptu no. :-) Já Roztopčinku nedělal delší dobu, tak jsem zvědavý. Už to prokvašuje. :-)