Re: Nováček v čajích, rady? :)
Napsal: 21. 10. 2015 21:48
100-200 kc je na zacatek za gaiwan dobra cena. Zkusil bych sehnat nejaky obyc, jako maji treba na obchodcajem.net. 140,- a navic k tomu muzes prihodit nejake caje, maji tam peknou vsehochut stredni i vyssi kvality, nema cenu kupovat hned top zbozi, kdyz nevis, jestli se tomu budes chtit venovat a neznas jeste ani poradne sve chutove preference. Stejne tak ale pozor na to, ze kupovat levne caje typu Oxalis apod nema cenu, muze to zpusobit to, ze caj, jeho slusnejsi kvalita by ti chutnala, pouze prejdes a uz se k nemu nevratis.
Moje minimalisticke vybaveni je gaiwan, miska, termoska na vodu.
Pak si vyber nejake ty caje, slavne zelene cinske jako Long Jing, japonske jako sencha, polozelene (oolongy) svetle, treba jen lehce pecenou tie guan yin nebo svetly taiwan, pak peceny - tady uz zalezi na preferenci co te zaujme, ale doporucoval bych vzit jeden dan cong, jedno wu yi a jednu silneji pecenou tie guan yin. Pak nejake cervene caje, cinsky Qi Men treba, Darjeeling, nebo Nepal (pozor, u techto caju se chut hodne lisi podle typu sklizne, jestli jarni, letni nebo podzimni.
A zaverem jen, nezkousej vsechny druhy caje, co jsem psal najednou, pekne pomaloucku polehoucku, u kazdeho caje zkus nejprve ruznou teplotu vody, zacni u chladne a postupne zvysuj, take zkousej ruzne casy louhovani. Pamatuj ze jednou prelouhovany, nebo spalene horky caj je uz v podstate zkazeny do konce a bezpecnejsi je ho vyhodit a dat novy.
Doufam, ze jsem byl alespon trochu napomocen
Moje minimalisticke vybaveni je gaiwan, miska, termoska na vodu.
Pak si vyber nejake ty caje, slavne zelene cinske jako Long Jing, japonske jako sencha, polozelene (oolongy) svetle, treba jen lehce pecenou tie guan yin nebo svetly taiwan, pak peceny - tady uz zalezi na preferenci co te zaujme, ale doporucoval bych vzit jeden dan cong, jedno wu yi a jednu silneji pecenou tie guan yin. Pak nejake cervene caje, cinsky Qi Men treba, Darjeeling, nebo Nepal (pozor, u techto caju se chut hodne lisi podle typu sklizne, jestli jarni, letni nebo podzimni.
A zaverem jen, nezkousej vsechny druhy caje, co jsem psal najednou, pekne pomaloucku polehoucku, u kazdeho caje zkus nejprve ruznou teplotu vody, zacni u chladne a postupne zvysuj, take zkousej ruzne casy louhovani. Pamatuj ze jednou prelouhovany, nebo spalene horky caj je uz v podstate zkazeny do konce a bezpecnejsi je ho vyhodit a dat novy.
Doufam, ze jsem byl alespon trochu napomocen