Stránka 1 z 1

Čaje na Aukru

PříspěvekNapsal: 18. 1. 2016 15:55
od Jirka
Zajímavé věci se to objevují na těch internetech, jen co je pravda.

http://aukro.cz/pu-erh-pu-erh-357g-caj-rok-vyroby-1960-i5920880613.html

Jen doufám, že se nenajde nějaký naiva, který to koupí...

Re: Čaje na Aukru

PříspěvekNapsal: 18. 1. 2016 16:25
od Dzin Tea Racer
To je neskutečné, jedna lež za druhou....
Shu - ripe se začal vyrábet kolem roku 1975 a tady už je v roce 1960 :-)))
Není to trestné prodávat vyloženě takhle?

Re: Čaje na Aukru

PříspěvekNapsal: 18. 1. 2016 16:31
od Stan
No, rozhodně to úplně v pořádku není.
Na druhou stranu, to může být chyba v deklaraci (resp. popisku). A o tom to jaksi vlastně všechno je. Doporučil bych zdravý selský rozum. Nikdy bych nekupoval takovouhle věc od někoho, koho neznám osobně. Ten risk za to nestojí.
Relativně často vyvracím poněkud naivní myšlenku, že to nejjednodušší je zajet si do Číny a nakoupit si přímo tam. Vždyť je to tam přece tak levné! Dopředu si troufnu tipnout, jak to dopadne. :-)

Re: Čaje na Aukru

PříspěvekNapsal: 19. 1. 2016 09:41
od Jirka
Hlavně bych chtěl vidět Číňana, který by původní starý pu-ehr přebalil do nového obalu proto, že originální obal byl poškozený... A shu začal IMHO trochu dříve, v roce 1973, snahou Menghai Tea Factory napodobit zralé shengy. Ale to je fuk, rok sem, rok tam, důležité je, že prodejce kecá, a nedivil bych se, kdyby zcela vědomě.

U nás bych důvěřoval původu takhle starého čaje asi jen u Zdeňka Prachaře, kdyby ho nabízel. A i tak by se mnou cloumala nejistota...

Re: Čaje na Aukru

PříspěvekNapsal: 19. 1. 2016 11:25
od Dzin Tea Racer
Ano je to nesmysl...
Popisuji to na webu ten shu kdy byl k mání..
http://www.tea-earth.net/sorts.html
Ale prodavat se zacal bezne az kolem 1975, coz ale neni dulezite.
Me spis mrzi ze to mozna nekdo koupi a zanevre na caje kvuli podvodnikovi...

Re: Čaje na Aukru

PříspěvekNapsal: 19. 1. 2016 12:11
od Stan
No, a nebo se všichni pleteme a někdo udělá fakt super kauf! :-)

................ale myslim, že spíš ne!

Re: Čaje na Aukru

PříspěvekNapsal: 19. 1. 2016 14:25
od Dzin Tea Racer
Stane, to nelze, nemuže koupit shu puer roku 1960, když byl poprvé prodáván kolem roku 1975 :-) to opravdu nejde, mohl by koupit dobrý sheng, to mozná ano, pravdepodobnost dle mne 1 %.

Re: Čaje na Aukru

PříspěvekNapsal: 20. 1. 2016 11:54
od Stan
Já ti dobře rozumím. Spíš jsem měl na mysli prostě špatný popis položky. Aniž bych nějak relativizoval svůj předchozí a generální pohled na tuhle nabídku, jež se mi jeví navýsost pochybná.
Abych to vysvětlil. Setkal jsem se s názorem, že Shu je produkt cílené výroby, resp. fementace, nebo, a to je ten moment, výsledek zrání Shengu. A nebyl jsem s to, to tomu kolegovi vymluvit. Tak tady může pramenit problém.
Ostatně, delší dobu se zabývám myšlenkou to někde přehledně sepsat, od čehož mě odrazuje obvyklá reakce naší milé, čajové "komunity". :-)

Re: Čaje na Aukru

PříspěvekNapsal: 20. 1. 2016 20:32
od joda
Ale Stane, jen se neboj a něco sepiš, přes internet ti nikdo par facek dat nedokaze :-) Alespon se trochu rozproudi nase stojate vody :-)

Re: Čaje na Aukru

PříspěvekNapsal: 30. 1. 2016 11:23
od Jirka
A je tu další "zajímavost":

http://aukro.cz/pu-erh-puer-dian-pu-cha-0-6kg-rok-vyroby-1973-i5956082856.html

Tenhle se sice skutečně prodává na ebay s obdobnou deklarací, ale jestli je to pravda, to asi nezjistíme...

Re: Čaje na Aukru

PříspěvekNapsal: 30. 1. 2016 15:39
od Stan
Člověče, taky jsem to dneska našel! :-)
Hřích to nekoupit.
Jó, tak mě zrovna napadlo, kdyby někdo chtěl, měl bych tu jednu super zachovalou kresbu Leonarda da Vinci. Asi bych to dal pro začátek tak za půl mega!?

Re: Čaje na Aukru

PříspěvekNapsal: 30. 1. 2016 17:02
od chawangpu
Tak experimenty s fermentací se v Jinggu TF dělali už mnohem dříve, než vzešel z Kunming TF první shu , to je spíš jen poznámka , snad někdy vyjde v The art of tea v ang. verzi článek "Tajemství shu pueru před rokem 1973 v Jinggu Tea Factory" který vyšel jen v čínské verzi. Fermentovalo se ale ještě mnohem dříve, před rokem 1949 čaje procházely lehkou fermentací, ta fermentace se dělala jinak a díky debilitě komunistů, který všechny čajové obchodníky pozavírali, pozabíjeli nebo dohnali k emigraci, si tuto a mnoho dalších původních technik vzali lidé sebou... V týmu který pracoval na fermentaci byl i jeden z lidí jež dělali fermentované čaje před rokem 1949 ale stará technika se bohužel už nikdy neuplatnila. Nicméně je dnes určitá poptávka aby Xiaguan TF udělala dle starých technik shu mushroom tuo , jež se dělala pro Tibet před rokem 1949, tak se třeba takového remejku dočkáme.
Proč se tak striktně připisuje fermentace Menghai TF a roku 1973, to je čistě komerční lobby obří firmy.....

K čajum na Aukru , fejk jak bejk, patrně zakoupeno z Ebay , pokud máte účet na aukru, zkuste to nahlásit jako falešné zboží , ale aukro většinou podobné výzvy ignoruje ...

Re: Čaje na Aukru

PříspěvekNapsal: 30. 1. 2016 19:52
od Jirka
chawangpu: Díky za zajímavý komentář. Tmavá Bao Yan Jincha byla po sypaném pu-erhu a klasické 250g cihle jedním z prvních pu-erhů, které jsem pil, a tehdy mě nesmírně okouzlila. Mít možnost ochutnat to, co popisuješ, že by mohlo vzniknout, to by bylo super :)

A ten čaj z aukra - jo, jeden prodejce to na ebay sem tam draží od nuly a prodá se to za mnohem míň, než za kolik to jakože prodává normálně. Tak to asi nějaký našinec takhle koupil a snaží se to zúročit. Pokud to náhodou za plnou palbu někdo koupí, ať už na aukru nebo na ebay, doufám, že je ten čaj aspoň dobrej :)

Re: Čaje na Aukru

PříspěvekNapsal: 30. 1. 2016 20:36
od Dzin Tea Racer
Honzo, nezapomínej na Guanxi a jejich 6 pevností - Liu Bao. To jim spat nedalo a snazili se udelat v Kunming TF cosi, ony se ty prameny liší.

Každopádně aukro nema smysl kontaktovat, odhalil jsem lidi co tam maji fejk ucty, prihazuji si na sve zboží a nereagovali, tak jsem dodal dukazy a jedine co udelali že mu pry na 20 dni odeberou status overeného prodejce, radeji tam nic nekupovat!

Re: Čaje na Aukru

PříspěvekNapsal: 1. 2. 2016 13:14
od chawangpu
O liubao jsem si to taky myslel, že čerpali hlavně od nich , ale studovali jednak v Hunanu , druhak v Kantonu - od konce 50.let se vyráběl Guang yun gong beeng který byl light fermented a bylo to právě to co v HK a dále frčelo. O Guangxi se dokumenty nezmiňují nicméně to mohlo souviset s tim Kantonem - v Guang yun gong beeng se po tom, co se do něj přestala používat maocha z Yunnanu, se začal mimo jiné míchat právě liubao.
Ta poptávka u CNNP byla od HK zákazníků, aby dostali čaj, který bude chutnat jako 10 letý sheng , a odkazovali na dobu před rokem 1949 kdy se do HK dostal čaj, který byl již nazrálý a po několikaletém HK storage jej mohli nabízet ke konzumaci. Dobové dokumenty k tomu se dochovaly.

Bao Yan Jincha co dělali v Xiaguan dřív byla jinak fermentovaná, spíš podobně jako hunanská heicha , v Menghai se pak dělal Jincha kde byl sheng uvnitř houby a zvenku fermentovaný čaj , údajně to tak doschlo bez toho že by čaj uvnitř splesnivěl - s plísní a špatnym dosycháním se potýkalo v té době dle dobových dokumentů hodně producentů, byl to i důvod proč se nedařilo vyrobit něco jako puer v Indii odkud by bylo mnohem snažší čaj do Tibetu vozit. Angláni to zkoušeli desítky let, jediné úspěšné období kdy se v Indii dělali Jincha pro Tibet byl za 2.světové války - Japonci zablokovali cesty do Tibetu a tak poslali z Menghai lidi do Indie kde se několik let indický puer vyráběl :) Tohle bych chtěl ochutnat !

Re: Čaje na Aukru

PříspěvekNapsal: 1. 2. 2016 18:19
od Dzin Tea Racer
To bych také rád ochutnal :-)
Já myslím, že tohle asi ani vysledovat nejde, ani by se nepriznali odkud opisovali..

Re: Čaje na Aukru

PříspěvekNapsal: 2. 2. 2016 08:15
od Michaeles
Přesně tyto čaje se prodávají na Aliexpresu se stejným popisem. On to nakoupil v přepočtu asi za 250 - 450 Kč tam a tady se na tom snaží trhnout 100% navíc jen díky lidské blbosti. Vím to protože jsem tento čaj z Ali objednával a chuťově je i docela dobrý, ale samozřejmě nic extra. A opravdu jsem nekupoval kvůli tomu že tam je napsáno že je 60 nebo 90 let starý, přemýšlím spíš jesli nemyslí že je to vyrobeno z čajovníků co rostou 60 let.

Re: Čaje na Aukru

PříspěvekNapsal: 2. 2. 2016 09:17
od Dzin Tea Racer
Pokud mám být upřímný, asi bych to ani neochutnal, je to podezřelé celé.