Stránka 1 z 2

Správná chuť PuEr

PříspěvekNapsal: 5. 11. 2012 19:17
od trimax
Ahoj,
v PuEru jsem začátečník. Před chvílí sem pil černý. Jeho vůně mi silně připomínala vůni koňského hnoje, takového co používám na hnojení zahrádky. (Snad tím žádného milovníka, PuEru neurazím) Chuť byla plná a hezky se rozvíjela. Chutnalo to míň jak koňský hnůj, spíš jako houba, když začně něco plesnivět. Zemitá mi moc nepřipadala. Je takový PuEr správný, nebo sem narazil na nějaký nekvalitní?

Re: Správná chuť PuEr

PříspěvekNapsal: 5. 11. 2012 20:57
od joda
No dle popisu bych to na žádnou kvalitní sortu netipoval, ba naopak. Tmavý pchu-er by měl být buď takový sladký, jen v náznaku zemitý, nebo oříškový, či lehce do kakaa.

Re: Správná chuť PuEr

PříspěvekNapsal: 5. 11. 2012 21:45
od tomdo
Já shu moc nevyhledávám, ale takhle by fakt chutnat neměl. Orientačně ještě popiš přípravu, i když jestli už suchý čaj smrděl... A taky je možné se k němu za nějaký čas vrátit, chutě se mění, ovlivňuje je to, co jinak jíš, piješ...

Re: Správná chuť PuEr

PříspěvekNapsal: 5. 11. 2012 22:27
od trimax
Čtyři minuty vyluhování a rychlé zcezení. Mě docela chutná, tak jak je. Nepříčí se mi ho pít, ale nemám to s čím porovnat. Třeba se mi to jenom zdá.

Re: Správná chuť PuEr

PříspěvekNapsal: 5. 11. 2012 23:45
od tomdo
Množství čaje a vody? Protože čtyři minuty je hodně, hodně, hodně, hodně. Ale jestli bylo hodně vody a málo čaje, mohlo to jít. Doporučuji 100 ml/5 g/99°C 20,20,60,120 etc., doba podle chuti.

Jen dodam že to 20,20... jsou vteriny :-) Tea Racer

Re: Správná chuť PuEr

PříspěvekNapsal: 5. 11. 2012 23:52
od Pat-Pej
Chtěl bych se jen tak na okraj optat, co to bylo za čaj? Jméno čaje a prodejce nebo distributora?
A případně v jaké formě jsi jej měl (koláček, sypaná apod.) ;-)

Re: Správná chuť PuEr

PříspěvekNapsal: 6. 11. 2012 10:44
od trimax
tomdo píše:Množství čaje a vody? Protože čtyři minuty je hodně, hodně, hodně, hodně. Ale jestli bylo hodně vody a málo čaje, mohlo to jít. Doporučuji 100 ml/5 g/99°C 20,20,60,120 etc., doba podle chuti.

Jen dodam že to 20,20... jsou vteriny :-) Tea Racer

2 dcl/4g
Jak mám udělat vodu přesně na 99 C a nepřevařit? To se nedá.
Byl to úplně nejobyčenější Pu Erh od Oxalisu. Sháněl sem i cihličky, tabulky nebo vyzrálejší, ale v kamených obchodech se to nedalo sehnat. Když to chci jenom vyzkoušet, tak platit 120 Kč za dopravu čaje co stojí stovku nebo dvě je blbost v případě, že bych objednával kvalitnější přes eshopy.

Re: Správná chuť PuEr

PříspěvekNapsal: 6. 11. 2012 11:19
od Jamo
voda vriet moze, nesmie ale prevriet moc, proste ked to zacne vriet odstav a pouzi

Re: Správná chuť PuEr

PříspěvekNapsal: 6. 11. 2012 21:46
od tomdo
Vyzkoušet nejlépe v pořádné čajovně. (Ale takovou abys pohledal, bohužel.) A odkud jsi?

Re: Správná chuť PuEr

PříspěvekNapsal: 6. 11. 2012 22:41
od trimax
Z Hané.

Re: Správná chuť PuEr

PříspěvekNapsal: 6. 11. 2012 23:50
od tomdo
V Olomouci určitě nějaká čajovna bude. Nebo spíš nechť poradí někdo, kdo tam někde okolo žije.

Re: Správná chuť PuEr

PříspěvekNapsal: 18. 11. 2012 13:58
od Jamo
hodim to sem
dnes si si spolu s mojou lepsou polovickou dali archivny shu (presny nazov neviem som si ho pri kupe nezapametal :-? )
vek by mal mat 9 rokov nejaka limitovana edicia 1500 kusov, 250g tehla dost tuho lisovana (som sa nadrel aj z nozom na pu ehr) (tomu cloveku od, ktoreho sme to kupili celkom verim)
problem je v tom, ze je to horke, ze sa to az neda pit :--)
naparil som aj oplachol
priprava 5g (z rohu tehly) do gaiwanu (90ml)
prvy zalev 10s dal slabu nevyraznu chut a slabo nahorkly ocasek
od druheho to uz bolo len horke ultra horke alebo s5 horke bez dalsich chuti, nech som vyskusal cokolvek
vona nalevu mi pripominala skor do udena s mierne sladkym pozadim zo zaciatku ale potom som tu horkost snad citil aj nosom :cool:

tehla ako taka vona priejmne tak sladko puerovo a zo zvedavosti som ju rozlomil v polovici a osobne som tam nic nezbadal zeby bola plesniva alebo nieco

u nas bol caj skladovany len pol roka

moja otazka kde sa stala chyba? podla mna by to takto ozaj nemalo chutit a je mi luto ten caj :wink:

Re: Správná chuť PuEr

PříspěvekNapsal: 18. 11. 2012 23:28
od Razor
Podla mojho názoru je 5g Shu pu-erhu vela na 90ml Gaiwan. To je potom jasné, že to bolo horké a "nechutné".

Na ten 90 ml gaiwan si daj max 2g čaju. Ja dávam 5g na 200 ml konvičku.

Tu je pekné video ako správne pripraviť tmavý pu-erh. Všetko je tam pekne vysvetlené :-)

http://www.youtube.com/watch?v=07UuDxkp9sA

Re: Správná chuť PuEr

PříspěvekNapsal: 19. 11. 2012 10:51
od Jamo
4-5g davam bezne v tom problem nieje aj keby sa jednalo o hutnejsiu chut u shu mi to nevadi ale tento bol vyslovene len horky a zvieravy ziadna ina chut
nieje mozne ze v tom su tipsy alebo nieco podobne?
inac, ze je to shu odhadujem (zena tvrdi, ze si to pameta)
mozno este skusim mensie mnozstvo a trosku studensiu vodu (90-95 miesto 95-100)

Re: Správná chuť PuEr

PříspěvekNapsal: 19. 11. 2012 10:55
od joda
Jde také o to jak rychle sléváš, já si obvykle dávám 4g - 5g na 100 ml gaiwan a bez problému ... je ale možné, že tento konkrétní čajík potřebuje zvláštní zacházení, takže bych poradil spíš experimentovat - buď opravdu zmenšit gramáž, nebo hlavně i teplotu vody ...

//edit: většinou ale rádi hořknou především shengy :)

Re: Správná chuť PuEr

PříspěvekNapsal: 19. 11. 2012 13:38
od Jamo
rozhodne to este skusim, kazdopadne som necitil ziadnu dalsiu chut, co mi je divne cajik vonia krasne, ked bude cas asi si nad to sadnem porobim niekolko vzoriek po 3g a kazdu skusim inou teplotou
chyba je, ze som bol moc rozjareny a vlasne ani neviem, co som kupil :-?

Re: Správná chuť PuEr

PříspěvekNapsal: 29. 9. 2014 17:56
od MiDan
Shu pu-erh dělám zásadně na 75°C, 10g na 250ml. Má docela zemitou chuť ale je jinak výborný jak na vůni tak na chuť. Je to jeden z mých prvních čajů. :-.)

Re: Správná chuť PuEr

PříspěvekNapsal: 29. 9. 2014 21:14
od chawangpu
Originální příprava, jak dlouho to louhujete ? To bude spíš sypaný puerh, že ? Lisovaný by se podle mne otevřel při této teplotě tak za půl hodiny

Re: Správná chuť PuEr

PříspěvekNapsal: 29. 9. 2014 21:52
od Dzin Tea Racer
To je pri tak malé dávce velmi nízká teplota, asi i na vetší dávku.

Re: Správná chuť PuEr

PříspěvekNapsal: 29. 9. 2014 22:44
od Michaeles
S nízkou teplotou souhlasím ale malá dávka 10g/250ml? To se mi nezdá. Sám dávám tak 5g/100ml což je +/- stejné. Ale nedokážu si představit louhovaní na 75C

Re: Správná chuť PuEr

PříspěvekNapsal: 29. 9. 2014 23:12
od Dzin Tea Racer
No právě, obecně platí nížší teplota více čaje, aspon co te techto čajů týká. Ale puer je delany tak že pod 90 °C se do nálevu vylouhují vsechny chutě. 10 g na 250 ml je o třetinu méně než dáváš ty.

Re: Správná chuť PuEr

PříspěvekNapsal: 30. 9. 2014 00:15
od MiDan
Omlouvám se. :) Přelil jsem si pro jistotu vodu z konvičky do odměrky a má 200ml. :D Jsem začátečník takže ještě nemám úplně přehled. Začal jsem asi před půl rokem díky kolegovy z práce a moc mě to chytlo. ;)
Jinak zde je odkaz na můj první Pu-erh.... http://www.shengmu.cz/caje-z-ciny/cina- ... fu-tf-250g

Re: Správná chuť PuEr

PříspěvekNapsal: 30. 9. 2014 13:35
od Dzin Tea Racer
A zkousel jsi jej 99 °C vodou? Ta cihla se Ti nemuže ani rozvinout....

Re: Správná chuť PuEr

PříspěvekNapsal: 30. 9. 2014 15:45
od chawangpu
Tenhle čaj snese určitě vodu vroucí, je to čaj z větších listů, chutě sladší , uhlazená, určitě bych volil u konve 200ml prostě vroucí, 10g je ok a lístky bych opatrně rozdělil od sebe ale cihla neni nijak betonově nalisovaná, takže stačí po vložení čaje do konve dát vroucí vodu, po 10 sec. cca vylít - oplachovací a otevírací nálev, a pak již zalít a při téhle gramáži a konvičce vroucí vodou tak na 20-30 sekund ? Nejsem milovník ropných výluhů, takhle bych si asi konkrétní čaj připravil

Re: Správná chuť PuEr

PříspěvekNapsal: 30. 9. 2014 17:30
od MiDan
Diky za info, zkusím a dám info. ;-)