Stránka 2 z 2

Re: Správná chuť PuEr

PříspěvekNapsal: 30. 9. 2014 18:31
od Dzin Tea Racer
Jak jsme psali, to je klasická připrava, experimentům se meze nekladou, ale napred vyzkousej jak se to má delat :-)

Re: Správná chuť PuEr

PříspěvekNapsal: 1. 10. 2014 18:51
od Sakana
Jak je to vlastně s tou klasickou přípravou v Yunnanu ?

Re: Správná chuť PuEr

PříspěvekNapsal: 2. 10. 2014 10:43
od chawangpu
Záleží na tom, co je klasická příprava v Yunnanu :) Tak jak si čaj připravovali - opravdu je to spíše minulost, či sem tam ještě připravují, nečínské minority, lze vidět na videu v tomto odkazu http://www.chawangshop.com/index.php/te ... -guan.html uplně dole - samotné video předchází nekonečná reklama... Nutno říct, že pokud někdo tradičně pije sheng puerh, tak pak zejména huang pian, tedy vytříděnou druhou jakost , protože jim přijde sheng samotný , mladý, příliš silný. Na sklad. čaje nejsou příliš podmínky, vše rychle plesnivý, alespoň co jsem viděl nějaké starší čaje přímo v dřevěných domech farmářů starší dva roky, vše rychle podléhalo zatuchlině a plísni... Bulangové či třeba Lahu lisují čaj do bambusu a ten popíjejí, při procesu lisování čaj často velmi zoxiduje a je podobný oolongu, tím se pro ně stává pitelný. Připravují jej pak taktéž buď v džbánku, mnohem častěji ale hodí snítku čaje do plechového hrnku a prostě pijí "na divoko", nebo hodí hrst čaje do kovové či hliníkové konvice třeba 2-3 litry velké a z ní čaj pomalu pijí. Rozhodně čaj pijí, zejména Bulangové, a také rozhodně moc chuť ani přípravu moc neřeší.
No a pak je příprava moderní, která je uplně stejná jako všude jinde. Tím, že se v Yunnanu nikdy moc puerh nepil (myšleno mezi čínskou majoritou, jež tradičně pije spíše nejlevnější třídy Yunanských zelených čajů - silné a hořké) , jsou na tom zdejší lidé uplně stejně jako třeba v Česku, i když se u čaje tváří jako by jej každý z nich vymyslel a hrozně se diví, že vůbec cizinec zná puerh... Většina číňanů v Yunnanu preferuje gaiwan, Yixing zde nemá tradici a ani moc nadšenců. Porc. gaiwan, skleněný džbánek a často i skleněné malé šálky... :--) Tím, že většina chlapíků kouří jednu za druhou, a to i během pití čaje, tak mají rádi silné, hořké čaje, jež klidně dusí v gaiwanu pěknou chvíli. Pije se pouze sheng, shu puer nemá u lidí v Yunnanu téměř žádné nadšence, občas pokud někdo začíná, je mu shu příjemnější ale to je stejné jako u začátečníků v Česku. Tolik tedy alespoň mé zkušenosti.

Re: Správná chuť PuEr

PříspěvekNapsal: 3. 10. 2014 10:41
od Davčcha
Z mého pohledu je 10 g černého pu-erhu při dlouhodobém pití dobrá poukázka na gastroskopii. Ale já mám ten žaludek poněkud citlivější, vo tom žádná.

Re: Správná chuť PuEr

PříspěvekNapsal: 3. 10. 2014 10:58
od joda
10g na 200ml mi přijde jako úplně v pohodě, ale je fakt, že nemám za sebou 20+ let pití, tak těžko říct, co z toho bude po opravdu dlouhodobém užívání. Nicméně asi každý čajomil čaje poměrně dost střídá, takže i kdyby to bylo pro organismus peklo, což si ani nemyslím, žaludek si poradí :)

Re: Správná chuť PuEr

PříspěvekNapsal: 3. 10. 2014 11:14
od Davčcha
Muj si teda neporadil ani při nižší dávce, asi po třech měsících to odpískal (zánět jícnu). Ale fakt je ten, že já jsem schopnej strávit i hřebíky i když zrovna nepiju nápoje s obsahem kofeinu a dalších hořčin - když piju, tak bych určitě strávil i titanovej plech. Takže každém, kdo do tohle naskakuje, raději radím, aby začal s citem, než zjistí, jestli mu to sedne. A pro čerstvý sheng to teda platí tuplem.

Re: Správná chuť PuEr

PříspěvekNapsal: 3. 10. 2014 12:50
od joda
Určitě, shengy, zejména mladé, jsou většími agresory :) Ono ale pokud ti to oddělává žaludek, měl bys zvážit pití čaje obecně.

Re: Správná chuť PuEr

PříspěvekNapsal: 3. 10. 2014 13:08
od Davčcha
Ono se to dá. Jen se člověk musí držet známého - čaj se má pít často, ale v malých dávkách. A taky ne kdejakou srajdu. A taky by se člověk měl v zásadě vyhnout všem těm desetiletým "už zralým pu-erhům" pokud to není zrovna Yiwu a podobné záležitosti.

Re: Správná chuť PuEr

PříspěvekNapsal: 3. 10. 2014 13:29
od joda
Na žaludek mi přišlo fajn i You Le, takové příjemné, jemné, sladké, medové a dále i trochu usedlejší Bulang :-)

Re: Správná chuť PuEr

PříspěvekNapsal: 3. 10. 2014 14:40
od Dzin Tea Racer
Silné čaje podáváné v malých dávkách, neškodí v jakémkoliv množství :-)

Jde o to jaký shu nebo sheng.... Nejaké jsou opravdu agresivní pro žaludek. Ale třeba Yunnan Maofeng je daleko horsí. A Assam červený, bych na lačno nedal ani náhodou :-)

Re: Správná chuť PuEr

PříspěvekNapsal: 3. 10. 2014 15:49
od Stan
Jo?
Tak to mě tedy Assamy nevadí vůbec. Začínám tím den a to včetně těch drcených! Dokonce si pak beru do auta hrnek s dalším čajem. Většinou je to nějaký Woolong, nebo Sheng. A všechno na lačno, jelikož nesnídám.
Co mě ale spolehlivě kopne do žaludku je LongJing.

Re: Správná chuť PuEr

PříspěvekNapsal: 3. 10. 2014 16:07
od Davčcha
Jenže ty máš po těch letech v žaludku místo sliznice hroší kůži. víš :roll:

Re: Správná chuť PuEr

PříspěvekNapsal: 3. 10. 2014 16:50
od Dzin Tea Racer
Asi je to individuální, také nesnídám a začínam nejlépe Long Jingem nebo práve shu puerem :-)))

Re: Správná chuť PuEr

PříspěvekNapsal: 3. 10. 2014 17:32
od Stan
Je to tak. :-)
Je fakt, že toleranční mez se zvyšuje s časem. A nějakých pár let už čaj piju.
Stejně tak individuální reakce na různé čaje bude asi pravda. A ještě něco. Mě se třeba dost mění, resp. střídají chuťové preference. Prostě taková čajová období.

Re: Správná chuť PuEr

PříspěvekNapsal: 3. 10. 2014 17:42
od Dzin Tea Racer
U mě to plně koresponduje s ročním období, eventuelně počasím. :-)

Re: Správná chuť PuEr

PříspěvekNapsal: 3. 10. 2014 18:31
od MiDan
Tak jsem to vyzkoušel podle vás a musím říct že to byla slast. :) Díky. :)

Re: Správná chuť PuEr

PříspěvekNapsal: 3. 10. 2014 18:54
od Dzin Tea Racer
Tak vidíš :-) Chválím že jsi nezanevřel na čaj při prvním nezdaru.

Re: Správná chuť PuEr

PříspěvekNapsal: 3. 10. 2014 21:15
od MiDan
To se neboj. Ba naopak, zítra si du pro první čajové moře, sošku Pixiu s míčkem a bílý čaj Pai Mu Tan King. :)