Stránka 1 z 1

Nakouřené čaje

PříspěvekNapsal: 18. 8. 2014 09:48
od Davčcha
Jaké jsou vaše zkušenosti s nakouřeným čajem, týká se to asi hlavně pu-erhu. Mám to jeden kousek od CNNP, to je fakt jako kus uzenýho. Musím ho držet izolovaně od ostatních, aby nenačichly. Setkávám se s tím v různé intenzitě i sem tem ve vzorcích a nemám to rád. Předpokládám, že to moc nevyvane, a rozhodně se mi to nedaří vymejt při přípravě, cítím to ve všech nálevech.

Re: Nakouřené čaje

PříspěvekNapsal: 18. 8. 2014 09:54
od Dzin Tea Racer
Nakouřené čaje typu Zhen Shan Xiao Zhong / Lapsang Souchong mám rad, ale nižší sorty jsou hnus.. ale ty se prodavají jen v jistém řetezci čajoven...
Puery se nenakurují, tak se pozná padelek, nemají chutnat jako kus uzeného - pokud to není nejaka vylozene specialita. Mužes to blize popsat a nafotit? Pozor na toxicitu!

Re: Nakouřené čaje

PříspěvekNapsal: 18. 8. 2014 10:01
od joda
Jeden jsem měl, ani po roce to nevyvanulo. Tedy jestli se myslí taková ta umělá kouřovost, evidentně dodaná špatným prostředím. Takový Xiaguan TF občas bývá trochu uzený, ale spíše příjemně a přirozeně :-)

Re: Nakouřené čaje

PříspěvekNapsal: 18. 8. 2014 10:04
od Dzin Tea Racer
Ano a ta lehká uzenost je jen vlnka na pozadí a mizi velmi rychle zráním...

Re: Nakouřené čaje

PříspěvekNapsal: 18. 8. 2014 10:35
od Davčcha
No, pu-erhy bývají nakouřené ze dvou (mě známých) důvodů: tradiční (leč blbě udělaný) kill-green v pánvi, pod kterou se tradičně topí smolným dřevem, anebo sklizeň za deštivého počasí, kdy se čaj halt nesluší na slunci, ale pod střechou a topí se mu dřevem. Není to až zase tak vzácné. Ten koláč je toto: http://yunnansourcing.com/en/2002/1508- ... grams.html (a ne teda CNNP, to byl jiná, ne tak moc nakouřený)

Re: Nakouřené čaje

PříspěvekNapsal: 18. 8. 2014 10:50
od Dzin Tea Racer
Nech ho vyvetrat nekde v mistnosti bez pristupu stridani teplot, volne lezeny, podepreny treba drivkem... aspon 14 dní, pak ochutnej a dej zpet mezi ostatní.

Re: Nakouřené čaje

PříspěvekNapsal: 18. 8. 2014 11:07
od Davčcha
To jsem v zásadě udělal. Furt je to cejtit jako kus uzeného. Teď to budu znovu ochutnávat.

Re: Nakouřené čaje

PříspěvekNapsal: 19. 8. 2014 03:39
od chawangpu
Tenhle koláček byl patrně to nejhorší, co jsem od Hailanghao měl. Tvrdý, naprosto nepříjemný koláček jež byl přesně, kus uzeného jakoby ještě s popelem z cigaret. Jak je ale vidět dle pozitivních komentářů pod produktem, ale i mých zkušeností s určitými zákazníky, někoho tyto čaje baví. Blbé je, že se o kouřovosti, jež naprosto převažuje nad vším ostatním, nedozví člověk z popisku. Můj názor na tuto kouřovitost je, že vnikla jednak dosušenim ohněm a nikoliv na slunci, druhak patrně čaj bydlel někde v domě farmáře po delší čas. Věština trad. domů je dřevěných či bambusových a topí se na otevřeném ohni, po dni či dvou v takovém domě jste dokonale vyuzen. Po několik let pobývání čaje v tomto domě se z něj stal prostě kus uzeného a nikdy to z něj nevyleze. Při velmi vlhkém ale kvalitním sklad. by tvrdé tóny mohly zesládnout a čaj by se mohl stát přijatelným k pití. Kouřovost se po cca dvou dekádách stane jaksi sladce dřevitou. Nicméně jsek u tohoto čaje skeptický.
U čajů, jež jsou vyrobené z nějakých "zapomenutých" maocha někde v daleké dědině po deset let, je nutné spozornit. Žádný farmář ani obchodník s maocha si nepřeje nic jiného, než maocha prodat. A to, že se to někomu nepodařilo celou jednu dekádu než to HLH nalisoval, je prostě vykřičník.

Re: Nakouřené čaje

PříspěvekNapsal: 19. 8. 2014 08:32
od Davčcha
Ano, to že na to prodejce jasně neupozorní, to mě na tom štve nejvíc. Ta kouřovost navíc výrazně překrývá chuť čaje. Ale určitě se najdou lidi, co jim to chutná. Proč ne. Jenom k autenticitě komentářů jsem obecně dost skeptický. Napsat si pod produkt pozitivní koment z nějaké fake identity je známý trik (stejně tak jako že konkurence píše komenty negativní). Jinak díky za objasnění původu kouřovosti.