Stránka 2 z 3

Re: Potěšme své vnuky archivním čajem.

PříspěvekNapsal: 9. 9. 2014 16:15
od Davčcha
200 je jen hodnota pro představu, klidně to může být 100 g, ale pak bude větší chyba. Pokud by 400 g bylo do litru, tak půjdu do půllitrovek a možná bychom pak mohli zvážit i ty tři čaje. Ono, kam do furt rvát, žejo. Tech 30 kg pu-erhu taky už nějakej prostor zabralo.

Re: Potěšme své vnuky archivním čajem.

PříspěvekNapsal: 9. 9. 2014 17:00
od Dzin Tea Racer
Já myslím že na 2 dózy o objemu litru nebo více doma najde každý :-)

Re: Potěšme své vnuky archivním čajem.

PříspěvekNapsal: 12. 9. 2014 15:54
od Davčcha
Tak jak, uzavřeme nominaci? Já, Stan, Yoda, Dzin. Nikdo více?

Re: Potěšme své vnuky archivním čajem.

PříspěvekNapsal: 16. 9. 2014 22:09
od Stan
Za sebe navrhuji uzavřít nominaci 31. 10. 2014.
Pravidla archivace budou do té doby hotová, resp. budou připravena k finální shodě účastníků experimentu. Jinak řečeno, do konce roku budou na určenou dobu zapečetěny archivační nádoby účastníků experimentu. Bude tak možné lépe se orientovat v době uskladnění.
A řekl bych, že je nás zatím málo. Co profesionálové, čajovníci...............??

Re: Potěšme své vnuky archivním čajem.

PříspěvekNapsal: 16. 9. 2014 22:29
od Dzin Tea Racer
Také mi prijde dobré to neuchvátat a mohlo by nás být více no. :-)

Re: Potěšme své vnuky archivním čajem.

PříspěvekNapsal: 16. 9. 2014 22:51
od dayofvictory
Stan píše:Za sebe navrhuji uzavřít nominaci 31. 10. 2014.
A řekl bych, že je nás zatím málo. Co profesionálové, čajovníci...............??


Jsem rád za zvolení pozdnějšího data. Téma a celý nápad se mi líbí, považuji ho za přínosný. Za sebe velmi váhám pro shodu náhod. Zrovna totiž dokončuji přípravu obdobného pokusu v mém soukromém měřítku. Zrání čaje v keramických dózách. Již mám čaj, dózy byly včera vypáleny. A když něco dělám, snažím se pořádně - tedy jak čaj tak dózy jsou přesně na zakázku a nebylo to zrovna levné (1200/ks). Z tohoto důvodu se mi do dalších dvou čajů moc nechce - navíc olongy moc nepiji a neodvažuji se je teď nebo v budoucnu nějak hodnotit. Uvidím, čas na rozmyšlenou ještě je...každopádně snad se najde více nadšenců do tohoto pokusu...

Re: Potěšme své vnuky archivním čajem.

PříspěvekNapsal: 17. 9. 2014 13:13
od Stan
Já bych to viděl takhle.
Akce má dva rozměry. Jednak společně "zaarchivujeme" přesně definovaný čaj, u něhož můžeme po čase posoudit vliv různých druhů uskladnění na vývoj jeho vlastností. Vzhledem k tomu, že bude zajištěna objektivita a společná kontrola, jedná se o velmi zajímavý, pravděpodobně bezprecedentní a všeobecně užitečný pokus.
Dále je možné toho všeho využít, prostě se svézt jaksi s sebou. Každý účastník může vedle již zmíněného druhu a (možná) množství čaje "zaarchivovat" jakýkoli jiný za těchto definovaných podmínek.
No a pak to nebude: ".........hele, klucí, tohlencto jsem měl uskladněný X let........", ale: "......tohle je tento vzorek, chráněný touto pečetí, s takto zdokumentovaným uložením, a to je tudíž důkazem, že tento čaj zrál (v této nádobě) přesně tolik let....."
Takže všem čajmenům bych doporučil - "Pojďte do toho!"
a všem účastníkům doporučuji - "Nakupte kvalitní čaj, připravte hrnce a udělejte radost svým vnukům!"
Jasný? :-)

Re: Potěšme své vnuky archivním čajem.

PříspěvekNapsal: 17. 9. 2014 17:49
od Davčcha
Čistě technicky by měl mít každý u sebe zaarchivobáno v prachovnici i keramické nádobě, aby se vyloučil vliv odlišných podmínek uskladnění.

Re: Potěšme své vnuky archivním čajem.

PříspěvekNapsal: 17. 9. 2014 18:23
od Stan
:-)
To bych klidně risknul. Jestli si to někdo pokazí tím, že to uskladní na půdě, jeho problém.
Ale technicky vzato je to správná úvaha.

Re: Potěšme své vnuky archivním čajem.

PříspěvekNapsal: 19. 9. 2014 16:37
od Stan
Mrkněte se na tohle. Sice je to přesný opak, ale ta atmosféra je fajn. :-)
https://www.essenceoftea.com/blog/2014/ ... g-liu-bao/

Re: Potěšme své vnuky archivním čajem.

PříspěvekNapsal: 19. 9. 2014 17:28
od chawangpu
Parádní odkaz, Stane, díky. Na půdách se třeba liubao v Malajsii skladuje. Pokud je půda suchá a celý rok neklesne teplota dejme tomu pod dvacet plus, s tim že v létě je tam pařák, může to být prima. Ale nesmí tam spadnout teplota, na to bacha. Vim o skladu nejmenovaného českého prodejce, jež má čaj v baráku kde nebydlí, kde je v létě 40 plus a v zimě 20 mínus v místnostech, a čaje tam má fakt hodně moc, nevim jak to potěší jeho vnuky, ale zákazníky zatim kupovidu těší a nikdo si nestěžoval :twisted: Uplně nevim co z toho plyne, zda jeho klientela to nepozná, nebo byly čaje už primárně špatné a tak na nich neni co zkazit, a nebo čaj vydrží víc než si myslíme ?

Re: Potěšme své vnuky archivním čajem.

PříspěvekNapsal: 19. 9. 2014 19:04
od Davčcha
Imo se maximálně stane, že to přes zimu nezraje. A přes léto to zraje rychleji. Pokud je tam sucho a při výkyvech nekondenzuje voda na koláči a neplesniví to, tak by s tím nemusel být problém. Nakonec, když to táhli po čajové stezce, tak tam teplota kolísala setsakramensky (jak jsem vytušil ze stanových příspěvků na mým blogu). Ale chtělo by to pokusy, o tom žádná.

Re: Potěšme své vnuky archivním čajem.

PříspěvekNapsal: 19. 9. 2014 20:15
od Dzin Tea Racer
Na čajové stezce, ale byl trochu jiný čaj a zrál za uplne jinych podmínek které jinde nenasimuluješ. :-)
Doma když jsou takové vykyvy to muže zplesnivet.

Re: Potěšme své vnuky archivním čajem.

PříspěvekNapsal: 19. 9. 2014 22:03
od chawangpu
Právě, ....měl jsem možnost pít čaj, jež byl přes 80 let v Tibetu - je nafocený v The art of tea č. 13 v článku o sklad, čaje od prof. Songa, čaj byl uložený v domě mnišky, kde zrál taky jen několik měsíců v roce a po zbytek promrzal, nicméně v Tibetu je vlhkost minimální. Nejde o žádnou storku vymyšlenou, člověk jež ty čaje získal se věnuje focení hor a v Tibetu před více než deseti lety trávil dost času, tyhle čaje vyměnil chytře za celé boxy nových. Ten čaj chutnal luxusně, šlo o Sichuanský čaj v sypané formě. Neuvěřitelný, čistý čas jež byl opravdu vrchol dokonalého skladování v suchu.
V Česku je vlhkost i v zimě nezanedbatelná a právě při ochlazení rostou různé nepěkné plísně, případně to může způsobovat prostě nepříznivý vývoj v chuti puerhů, zatuchlost apod., můžete zkusit udělat pokus a nějaký kus čaje na dva tři roky dát někam do domu, kde se nebydlí.

Re: Potěšme své vnuky archivním čajem.

PříspěvekNapsal: 19. 9. 2014 22:30
od Davčcha
No, pokud mrzne, tak je jedno, jaká je vlhkost - resp, je vymrzlá. Ale jinak je tu v zimě vlhkost kolem 45 % RVV - mám to naměřený, bo musím doma zvlhčovat vzduch, když větrám. A to je pořádný sucho. Občas se stává, že ozimy přischnou na poli, bo z půdy vymrzne vlhkost. Ony i ty plísně musejí mít nějaké optimum a tohle pro ně není - pokud se nepletu, potřebují tak 65 % RVV a výš, aby rostly. Vlastně jsme měli kdysi hrubou stavbu baráku přes zimu nechanou, právě aby vymrzla a vyschla. Pokud ta místnost větrá, tak imo by problémy neměly hrozit. Jo pokut to někdo zabední v nějaké boudě, která má špatně odizolované základy a vlhne od spoda, tak to je zase něco jiného. Ale vemte si, jak se skladuje seno. V normální otevřené boudě, jen zastřešené, a neplesniví - pokud do něj od někud nezateče; nebo v stodole. Kdysi jsem byl v jednom starým mlýně, měli tam seno naházené v budově na patře, a bylo normálně voňavé a v pořádku (a plesnivé spolehlivě poznám). Stejně tak můj děda skladoval obilí na půdě kůlny. Taktéž neplesnivělo. Takže v zásadě nevidím problém ve skladování volně v domě - z pohledu plísní.

Re: Potěšme své vnuky archivním čajem.

PříspěvekNapsal: 19. 9. 2014 22:35
od Dzin Tea Racer
Nevím čím a jak měříš tu vlhkost, ale není zima jako zima, když je nad nulou, plískanice a meni se teplota každou chvíli, je to ideální. Plisen se mnozí za mnoha teplot a seno není fermenotované ani oxidované, nejsou tam ani dalsi veci....
čajům vadí rychle teplotní a vlhkostní šoky a to práve je to vetrání oknem v zimě treba.

Re: Potěšme své vnuky archivním čajem.

PříspěvekNapsal: 19. 9. 2014 22:56
od Davčcha
Sry, budu oponovat. Je to úplně jedno, esli je mírně nad nulou nebo plískanice. A vycházím ze svých zkušeností se skladováním sena, což je vlastně mao-cha sušená na slunci, kterou dokonce ani nikdo nesterilizoval několik minut na pánvi. Je tedy rozhodně mnohem víc infikované sporami hub, už jenom proto, že válela na hlíně. A vzhldem k tomu, že v ní nikdo enzymy nezastavil, tak vlastně postfermentuje také - jak je obecně známo, seno taky zraje.
Ona v zimě ani vlhkost ve vzduchu být moc nemůže, bo studený vzduch drží vlhkost mnohem hůře než teplý. To pěkně ukazuje třeba tato tabulka: http://www.tis-gdv.de/tis_e/misc/klima.htm Ostatně je to vedlejší efekt zachlazování obilí - do sil se nafouká studený vzduch, který je vlastně suchý a odebere zrnu vlhkost.

To že čajům vadí rychle teplotní a vlhkostní šoky je pěkný axiom, ale mě by zajímalo, co konkrétně tam vadí.

Re: Potěšme své vnuky archivním čajem.

PříspěvekNapsal: 19. 9. 2014 23:34
od Dzin Tea Racer
Srovnavas hrusky a jablka. Vlhkost merim x let na profesionalni meteostanici a vim sve. Udelej pokus, ale ne se senem, ale s cajem. Zkus si dat treba zrcadlo z 24 stupnu do chladu a zpet, pak pochopis proč a jak škodí výkyvy teplot. Navic caj zraje za pomoci x bakterii a plisni a ty potrebuji konstantni teplotu a vlhkost po jistou dobu. Rychle kolisani nedovoli plne rozvinout tyto procesy, kdyby ano, myslis ze bychom pouzivali pumidory, zvlhcovace atd? :-)

Re: Potěšme své vnuky archivním čajem.

PříspěvekNapsal: 19. 9. 2014 23:58
od chawangpu
Hmm, pokud poklesne teplota, vysráží se vlhkost. Obvykle na podzim prší a je nízká teplota, dle mých zkušeností např. z naší chaty ze zahrádky, v tomto čase vše plesnivělo desekrát rychleji, oblečení zatuchne atd. Nejde o to promrzání jako takové, ale ty časy kdy je teplota nízká, např. pod 10+C a vlhkost vyšší. Vim konkrétní přípak kdy při pokusech s miskou vody ve velké keramické dóze, jen díky poklesum teploty v bytě kde se bydlelo, a teplota v noci šla na 15 stupňů plus, puery solidně zplesnivěly, zbytek zatuchl a dodnes je k nepití. Toto jsou nenácratné škody jež vzniknou velmi rychle, pokles teploty za vyšší vlhkosti jak ve vzduchu, tak v čaji samotném, bych nepodceňoval. Jinak ty teploty vs. vlhkosti zpracoval velmi dobře zmíněný prof. Song v článku o sklad. čaje, bohužel překlad z čínštiny je mizerný, ale i tak to stojí za přečtění

Re: Potěšme své vnuky archivním čajem.

PříspěvekNapsal: 20. 9. 2014 07:58
od Davčcha
No, ale ta keramická dóza je - předpokládám - uzavřená, takže při výkyvu teploty nemá vlhkost kam uniknout - navíc je v ní miska s vodou, takže je tam vzduch v zásadě nasycený vlhkostí na maximum. Pak ano, při dostatečném poklesu teploty musí ta vlhkost někam vypadnout. Jenže neobývaný barák je přeci jen něco jiného, ten větrá a nemá vlastní zdroj vlhkosti (pokud do něj neteče a je odizolovaný odspoda). V obývaném baráku je rosný bod někde uprostřed zdiva, protože pokud by tomu tak nebylo, tak by ti kondenzovala voda třeba uvnitř na stěně bytu. To se například může dít za běžného provoz v blbě postavené (nedostatečně izolované) koupelně, nebo třeba kuchyni ale ta má extrémní zdroj vlhkosti. (Tedy, aby se při poklesu teploty vysrážela vlhkost, musí být dosaženo rosného bodu, a to taky není vždy, buď musí být ta vlhkost dost vysoká, nebo výkyv dost velký). Nezapomínejme na to, že pokud čaj promrzá, tak z něj vlhkost vysublimuje - takže do dalšího roku jdeme s vyschlým materiálem. U chaty je imo problém v tom, že se tam nahrnou lidi, bydlí tam, vaří, takže se tam vytvoří vlahkost, pak odjedou, chata nevyvětrá a vychladne a RVV se dost zvýší. To je ale specifický případ. Neměli bychom zapomínat na to, že Aspergillus má teplotní optimum někde na 30+ °C, kolem deseti sice taky trochu dokáže růst, ale moc mu to nejde. Takže - když to shrnu, celoroční skladování rostlinného materiálu ve (větrajících) budovách je v tuzemsku opravdu dlouhodobý a osvědčený způsob, který nevede k jeho plesnivění. (při dodržení určitých pravidel, jako je třeba vstupní vlhkost materiálu a tak) S rosným bodem si hrát třeba tady: http://www.vascak.cz/?p=1343

Dzin: když dám čaj z tepla do chladu tak záleží na tom, esli vlhkost uvnitř koláče bude taková, aby vypadla kvůli rosnému bodu, kolik jí tam absolutně bude a jak dlouho bude v chladu (aby vůbec k rosnému bodu došlo). Nevidím rozdíl mezi hromadou sena a hromadou čaje. Lupení jako lupení.

Re: Potěšme své vnuky archivním čajem.

PříspěvekNapsal: 20. 9. 2014 10:40
od Dzin Tea Racer
Nevim jestli se bavime o tom samem, ale seno a caj by me nenapadlo ano stovnat. Srovnavas travu a listy stromu z naprosto jinych oblasti s jinym obdahem latek atd.

Bavime se jak bylo vyse o puerech i zrani v dozach. Mas doma seno v dozach a lisovane v kolaccich? Udelej si tedy experiment kdyz neveris ze tam bude plisen....

Re: Potěšme své vnuky archivním čajem.

PříspěvekNapsal: 20. 9. 2014 14:36
od Davčcha
Bavíme se už nějako dobu o volném skladování v domě (neobývaném), kde čaj promrzá atd. Myslím, že jeden koláč vezmu a strčím ho u našich do kůlny. Kdybych to věděl, byl bych vzal z YS pár tongů nějakej levnejch minicake, na takovýhle hraní. Teď už je tam nemaj :-o Ale mohl bych vzít z Chawangshopu 2010 Tulin Wuliangshan, to je čaj pro drsňáky, tomu jen tak něco neuškodí :D

Re: Potěšme své vnuky archivním čajem.

PříspěvekNapsal: 20. 9. 2014 14:48
od Dzin Tea Racer
Moc by mě to zajímalo jak to dopadne :-) Taky jsme se bavili o půdě atd, pak jsi psal v dozach tak to mě zmátlo...
On taky každý dům je jiný, kamenný dům je jinou vlhkost a teploty než cihlový nebo z tvárnic či panelák.
Možná by to ale bylo opravdu zajímavé a nějak to zdokumentovat pak, budeš pak průkopník "volného skladování".

Re: Potěšme své vnuky archivním čajem.

PříspěvekNapsal: 20. 9. 2014 14:53
od Stan
No prosím, a mě třeba ten 2010 Tulin Wuliangshan docela chutnal! Pravda, chce to dát si trochu pozor na přípravu.

Re: Potěšme své vnuky archivním čajem.

PříspěvekNapsal: 20. 9. 2014 17:59
od Davčcha
Není špatnej, ale je dost vostrej.