Stránka 3 z 3

Re: Potěšme své vnuky archivním čajem.

PříspěvekNapsal: 21. 9. 2014 07:03
od chawangpu
Jako pokusného králíka bych naopak volil něco citlivého, vnímavého a méně nalisovaného, např. Yiwu, kde bude hned vše znát. SIlně nalisovaný čaj drsnějšího charakteru bude ten poslední, kterého to sejme, si tedy myslim. Zkušenost - čaje strojově silněji nalisované ve skladu, jež má problémy podobného charaktru, vydrželi mnohem více, než čaje nalisované kamenem. Strojově nalisované se až pak třeba ve finále pokryly plísní, kamenem lisované nejdříve řádně zatuchly, pak zplesnivěly venku i uvnitř..

Při té změně teplot atd. je nutné brát v úvahu hlavně vlhkost v čaji samotném. Plíseň či zatuchnutí pak vznikne velice lehko, pokud nesledujete spec. vlhkoměrem kolik vody je v koláčích. Toto plesnivění se opravdu běžně děje, je to nejčastější příčina plesnivění v Kantonu, kde v určitých obdobích roku přijde dost deště a poměrně se ochladí, čaje jsou plné vody a prostě totálně zatuchnou a chutnají pak jako cosi připomínající rašelinu či zemité podhoubí.V našem skladu, kde se nijak neotvírá a je izolovaný, se vlhkost poměrně hbytě mění dle vlhkosti venkovní, ve vlhčim období jde i na 80+ a pokud se pak v noci silně ochlazuje, je to opravdu nebezpečné. Nevěřím ýe se to neděje i v neobývaném baráku v Česku. Osobně samozřejmě vlhkost ženu pryč mašinou, nevěřili by jste kolik vody je v takovou chvíli v čaji, kterého je v tom skladu půl druhé tuny. Nechci už to asi dál rozvádět či přesvědčovat, jen jsem chtěl upozornit na případné pokusy s vlhčenim vs. poklesy teplot v bytě, ty škody mohou být opravdu nepříjemné, ale kdo to nezažije, tak asi neuvěří :D

Re: Potěšme své vnuky archivním čajem.

PříspěvekNapsal: 21. 9. 2014 13:07
od Davčcha
Tak já jsem skrytě doufal, že tam ten brick bude pěkně zrát, když se jinak tváří dost neutrálně. :D Ale nějaké Yiwu, nakonec, proč ne. Stejně jsem chtěl ještě nějaké Yong Pin Hao.

Já ve vašem popisu vidím něco, co mi nesedí. Jestliže je sklad uzavřený a izolovaný, pak vyfoukáte-li ven vlhkost, včetně té, co je obsažena v koláčích, neměla by se tam žádná další dostávat a měla by vlastně zůstávat nízká. Pak by ale neměl být nadále problém s její kondenzací v koláči. Předpokládám tedy, že v zásadě sklad tolik uzavřený nebude. Tedy se běžně skladuje obilí v silech, zpočátku se provětrává, aby se vyfoukala ta vlhkost která se uvolňuje, kdy zrno dýchá, ale pak se s tím (v podstatě) nehýbe. A samozřejmě to neplesniví. A že tam těch spor z pole je!

Myslím že podmínky u vás a tady jsou zásadně jiné, především z pohledu vlhkosti a teplot a spíš si myslím, že se u nás blíží tomu tibetu. Dlouhé periody s RVV 80+ % a vysokou teplotou jsem tu nezaznamenal, průměrné teploty jsou tu nižší, mrzne tu, nebo je zima kolem nuly tak polovinu roku s v takovém případě je absolutní vlhkost ve vzduchu minimální, což v zásadě vede k vyschnutí materiálů. To je myslím ten klíčový rozdíl a na ten poukazuje již dříve linkovaná tabulka. I když budu mít v zimě RVV 80 %, tak je to abslutně gram vody na 1 m3, to prostě znamená, že se vytváří obrovský "podtak" a vysává vlhkost z (přístupných) materiálů.
Takže ano, jestliže máte 80 % RVV a 30 °C, tak máte 24,1 g/m3 vody. Když klesne teplota o 10 °C, což může být noční výkyv, tak se ve vzduchu při stejné RVV udrží jen 13,8 g vody. Jenže my tu máme teploty a vlhkosti nižší, takže jsou nižší i absolutní obsahy vody. Řeknu to ve zkratce takto: když dám rohlík na poličku, tak vyschne a rozhodně neplesniví. Stejně tak bylinky v pytlíku a mnoho dalších věcí. Měl jsem tu koláč na volno a neplesnivěl. Plíseň se na koláči objevila jedině v tom případě, když jsem ho uzavřel do urny se zdrojem vody, a dal jsem ho na sluníčko na balkon, takže tam bylo tak 30 °C a nějakých 80-90 % RVV. Tak pak se tam asi po třech měsících na řapících objevila plíseň. Helejte, tady je v červnu takové počasí, že zasychá plíseň bramboru na porostech brambor, a v těch je obvykle dost vlhko. :D

Ale děkuji za přiblížení vašich podmínek, je to velmi zajímavé!

Re: Potěšme své vnuky archivním čajem.

PříspěvekNapsal: 22. 9. 2014 19:59
od FarKy
Co sa tyka skla a porcelanu. Myslim si, ze porcelan je lepsia volba.

Sklo - je to inertni material. Nijako neovplyvnuje caj. Caj v nom zreje svojou vlastnou cestou.

Porcelan - Jednoznacne lepsi material pre zrenie caju. Vychadzam zo svojich skusenosti s pripravou caju v lacnom a kvalitnom porcelane. V kvalitnom porcelane bol caj ovela chutnejsi. A ked kvalitny porcelan dokaze ovplyvnovat vysledne nalevy, tak predpokladam, ze dokaze ovplyvnit aj zrenie caju, samozrejme pozitivnym sposobom. Tolko s mojho maleho mnozstva skusenosti :)

Takze, moj tip, o 10 rokov, ked sa stretnete, bude caj z porcelanu chutnejsi :)

Re: Potěšme své vnuky archivním čajem.

PříspěvekNapsal: 22. 9. 2014 20:23
od Dzin Tea Racer
Porcelán nepropouští svetlo, aspon ne ten na skladování čaje, což se pochopitelně dá řešit jak se psalo treba obalením čímsi.
Uvidíme jak dopadne pokus, za pár let.... :-)))))

Re: Potěšme své vnuky archivním čajem.

PříspěvekNapsal: 23. 9. 2014 07:25
od joda
Farky, 1) sklo i porcelán je inertní 2) stojíme tu před problémem skladování, nikoli přípravy čaje 3) čaj ze skla a procelánu chutná lehounce jinak, protože tlusté sklo a tenký porcelán vedou teplo jinak.

Davčcha: no ono asi těžko půjde vyfoukat vlhkost úplně včetně koláčů. :) A ta plíseň v omezené míře ve starších koláčích prostě je, shu s tím bílým povlakem je pro mne také docela extrém, ale už jsem to pil a špatné to není :)

Re: Potěšme své vnuky archivním čajem.

PříspěvekNapsal: 23. 9. 2014 15:35
od Dzin Tea Racer
Někdy to je ušlechtilá a žádoucí plíseň. Plesnivý eidam nejí nikdo, ale Nivu bez plísně také ne :-) Obojí sýr, a paráda..

Re: Potěšme své vnuky archivním čajem.

PříspěvekNapsal: 24. 9. 2014 08:50
od Davčcha
Já tedy sheng (editováno z shu) "white frost" ochutnal taky a vůbec se mi to nelíbilo. Dřelo to v krku, pálilo v žaludku - což jsou kromě jiného příznaky výskytu mykotoxinů. Sice z toho byla prvotřídní čajová opilost, ale zapil jsem to pro jistotu sorbentem. Aspergilly jsou dost nevypočitatelné.

Re: Potěšme své vnuky archivním čajem.

PříspěvekNapsal: 24. 9. 2014 08:57
od joda
Tak tyto symptomy jsem rozhodně neměl. "White frost" byl však poměrně jemný, koláč rozhodně nebyl nijak bílý jak od primalexu :) Jednalo se o 99 CNNP Green Label od Longfengu. Slepý test je ideální na eliminaci placeba, což jsem také udělal a jak píšu, vše ok ... ale to jsme OT, takže pardon.

Re: Potěšme své vnuky archivním čajem.

PříspěvekNapsal: 24. 9. 2014 09:48
od Davčcha
No, a to je právě to, o čem mluvím - určité procento koláčů obsahuje mykotoxiny, které jsou dosti nepříjemné, a ty nemáš šanci zjistit, zda ano, nebo ne. Nejsem si zcela jist, ale mám dojem, že u čaje se jejich hladina nestanovuje, a i tak by to asi nemělo vypovídací hodnotu, bo každý koláč může být jiný. Takže já osobně se budu držet koláčů bez viditelné plísně (s vědomím, že tam být mohla). Ale jsme fakt OT, snad to admin přesune.

Re: Potěšme své vnuky archivním čajem.

PříspěvekNapsal: 24. 9. 2014 12:16
od Dzin Tea Racer
Já bych tu téma nechal, sice jsme u puerů, ale i pri skladovaní by naši vnuci mohli narazit na plisen u oologů.

Jinak testy na každý koláč by asi ve skutečnosti byly problem :-)

Re: Potěšme své vnuky archivním čajem.

PříspěvekNapsal: 8. 10. 2014 21:03
od Stan
Jen pro uklidnění, nic nespí! Prosím o trpělivost.
Pracuji na tom. Jakmile budu mít další info, máte ho i vy! :-)

Re: Potěšme své vnuky archivním čajem.

PříspěvekNapsal: 12. 10. 2014 12:58
od Davčcha
Ono to neuteče. Navíc je kurz dolaru úplně odpornej.

Re: Potěšme své vnuky archivním čajem.

PříspěvekNapsal: 25. 10. 2014 20:47
od Dzin Tea Racer
Stane, máš nejak ošetřeno množství, kdyby se chtel nekdo pridat?

Re: Potěšme své vnuky archivním čajem.

PříspěvekNapsal: 27. 10. 2014 09:00
od Stan
Jo, poptával jsem "větší množství" , které bude upřesněno po finalizaci nominací účastníků. Tak by to mělo klapnout.

Re: Potěšme své vnuky archivním čajem.

PříspěvekNapsal: 27. 10. 2014 10:36
od Davčcha
Hlavně už pls někdo napište, kolik deka je litr listu.

Re: Potěšme své vnuky archivním čajem.

PříspěvekNapsal: 25. 11. 2014 21:56
od Davčcha
Ok, tak jsem si to teda udělal sám. 50 g pečeného TGY je 150 ml. Do litru se teda vejde 333,3333333 g. Do dvou litrů tedy hezkých 666. To je znamení esli mi rozumíte... :-ů/

Edit: sesypal jsem to, do litru se vešlo přesně 400 g.

Re: Potěšme své vnuky archivním čajem.

PříspěvekNapsal: 14. 5. 2015 19:57
od Lachtan
tohle se, pánové, dobře čte, jak to nakonec dopadlo?

Re: Potěšme své vnuky archivním čajem.

PříspěvekNapsal: 15. 5. 2015 09:25
od peer
Davčcha píše:Ok, tak jsem si to teda udělal sám. 50 g pečeného TGY je 150 ml. Do litru se teda vejde 333,3333333 g. Do dvou litrů tedy hezkých 666. To je znamení esli mi rozumíte... :-ů/

Edit: sesypal jsem to, do litru se vešlo přesně 400 g.


Zapacha tu neco hnedeho!

Re: Potěšme své vnuky archivním čajem.

PříspěvekNapsal: 15. 5. 2015 11:41
od Davčcha
Tak ten TGY je sice troška dohněda, ale rozhodně voní.

Re: Potěšme své vnuky archivním čajem.

PříspěvekNapsal: 21. 12. 2015 13:14
od Dzin Tea Racer
Tak jsem ted zaarchivoval 500 g Tie Guan Yin, Anxi, Hong Xi, 2015, vejde se do klasického mizusashi akorát.
Uvidime. :)