Stránka 1 z 2

Ledové čaje

PříspěvekNapsal: 10. 1. 2008 16:15
od Dzin Tea Racer
Taková zajímavá otázka, pijete je?
A rád bych se dovědel nějaký Váš recept :eek:
Já mám moc rád, japonské čaje jako Sencha, Tamaryokucha, Gyokuro, Kukicha louhované za studena v ledničce.
Nebo vychlazený Wulong taky lahůdka.
Lu Xe Ya louhovaná za studena je taky výborná.
Vychlazený Tuareg, Maté, Earl Grey, Roibos....

PříspěvekNapsal: 10. 1. 2008 20:48
od miroš
Earl Grey říkaš to musim skusit ale wulonga sem měl doporučuju je super osvěžující :D

PříspěvekNapsal: 11. 1. 2008 13:24
od Monishka
Meng Dingy jsou vyborne. Mam Meng Ding Cui Yu a nosivam ho chlazeny na zkousky v lete. Jednak uzasne povzbuzuje mozek a take zchladi.

PříspěvekNapsal: 11. 1. 2008 16:57
od Bambi
jo studený meng ding cui yu je lahudka.... ale ted v zimě nevhodný, hodně ochlazuje....

PříspěvekNapsal: 24. 1. 2008 11:46
od Lam3r_co.
Hm mam tu najobycajnejsi formosa oolong, rozmyslam ze si ho budem bravat studeny do skoly. Luhovat v studenej vode alebo vylohovat normalne a potom zachladit?

PříspěvekNapsal: 24. 1. 2008 11:59
od Dzin Tea Racer
Lam3r_co. píše:Hm mam tu najobycajnejsi formosa oolong, rozmyslam ze si ho budem bravat studeny do skoly. Luhovat v studenej vode alebo vylohovat normalne a potom zachladit?


Tak tento bych doporučoval normálně připravit a až pak zchladit. Možno přisladit karamelem.

PříspěvekNapsal: 24. 1. 2008 12:54
od Doom
preferuju macerované vietnamy... i macerovaný jasmíňák je super

PříspěvekNapsal: 24. 1. 2008 13:19
od Dzin Tea Racer
Doom píše:preferuju macerované vietnamy... i macerovaný jasmíňák je super


Čínská Lu Xe Ya, je přímo pro louhování za studena vyrobena... a Japonci jsou ideální!

PříspěvekNapsal: 12. 8. 2008 07:17
od Doom
včera jsem zkoušel macerovat Ché Thai Nguyen. zatímco většina zelených se při studeným procesu vyvíjí dost pomalu a vydrží více zálivů, Ché Thai se choval velice podobně jako při klasickém luhování. zajímavé.

PříspěvekNapsal: 12. 8. 2008 09:21
od Dzin Tea Racer
Doom píše:včera jsem zkoušel macerovat Ché Thai Nguyen. zatímco většina zelených se při studeným procesu vyvíjí dost pomalu a vydrží více zálivů, Ché Thai se choval velice podobně jako při klasickém luhování. zajímavé.


Znám vynikající!

PříspěvekNapsal: 6. 1. 2009 23:14
od Lukas
Tak jsem se tu dozvěděl, že macerované čaje pijete, ale receptů moc nevim.. :--)
Řekněte mi, jak je připravujete: dobu louhování, množství čaje, teplotu(studenotu:) )vody, prostě nějaké podrobnosti....
Já se přiznám, macerovaný čaj jsem ještě nepil. Je to na chuti hodně poznat? Je zelený čaj nějak více stimulující, nabuzující..?
Nechám to asi až na léto, ale informace můžu sbírat už teď.

PříspěvekNapsal: 6. 1. 2009 23:20
od Dzin Tea Racer
Nějaké info tu přece najdeš...
Každopádně podle chuti, třeba já:
Lu Xe Ya, louhuji ledovou vodou doba louhování stejná, u Kukicha, Sencha také....
U Xé Shan " Vietnam " tak klidně hodinu...
U všeho louhuji ledovou vodou v lednici, když necháš déle nic se nestane.
Kukicha klidne několik hodin :-)

PříspěvekNapsal: 7. 1. 2009 00:01
od Lukas
Takže ledový nepřelouhuju? A množství stejné, jako když zalévám horkou vodou? Nálevů může být kolik? Něco mi říká, že jich už moc nebude.
Díky za info

PříspěvekNapsal: 7. 1. 2009 12:11
od Dzin Tea Racer
Ale ano prelouhovat se dají, hlavně Yunnany a Japonci, hlavne gyokuro, sencha... nálevy dle kvality, jeden ale spíše. Množství dle chuti, ale spíše více. Tady je to ještě individuálnější než při klasickych nálevech. Musíš to zkusit.

PříspěvekNapsal: 7. 1. 2009 12:36
od Lukas
Ok, díky.

PříspěvekNapsal: 20. 6. 2009 20:15
od Kazisvet
Čiže macerovaním sa dajú pripraviť aj čaje ako:Yin Si, Mao jian lu cha, Mao feng lu cha? Lebo niekde som čítal, že na prípravu macerovaním sú čaje vyhradne na to spracované.... necham si poradiť.

PříspěvekNapsal: 20. 6. 2009 21:53
od Dzin Tea Racer
Kdepak tech čajů je hodne, treba červený ovoneny Lichi, nebo jasmínovy atd, to jsou také vynikající čajíky...

PříspěvekNapsal: 4. 7. 2009 19:59
od Kazisvet
A teda nejaká priemerná doba luhovania čaju macerovaním je? alebo treba jednoducho experimentovať..

PříspěvekNapsal: 5. 7. 2009 12:43
od Doom
experimentovat... jinak se maceruje při teplotě "z kohoutku" a jinak při teplotě z lednice...
některý čaje chtějí ledovou vodu, některý třebas 15°C...

PříspěvekNapsal: 5. 7. 2009 13:09
od Dzin Tea Racer
ano je to s kazdym cajem jinak :)

PříspěvekNapsal: 5. 7. 2009 13:59
od jaffar
Už pár dní rozmýšľam nad pokusom s DJ FF maceráciou. Má to význam? Je mi jasné, že najlepšie sú určité zelené čaje prípadne oolongy, na druhú stranu má ten FF vcelku blízko k oolongom... Neskúšal to niekto? :?

PříspěvekNapsal: 13. 7. 2009 15:57
od Dzin Tea Racer
Vynikající za studena je Kukicha Sakuraba, zalit cca 6g 0,5l vody studené z kohoutku a pak cca 20minut a více v lednici louhovat. Parádní pití v parných dnech.

PříspěvekNapsal: 13. 7. 2009 21:33
od Kazisvet
Dzin Tea Racer píše:Vynikající za studena je Kukicha Sakuraba, zalit cca 6g 0,5l vody studené z kohoutku a pak cca 20minut a více v lednici louhovat. Parádní pití v parných dnech.


Ďakujem za tento perfektný návod :) je na nezaplatenie hlavne v týchto letných dňoch :)

PříspěvekNapsal: 2. 8. 2009 13:35
od Gwynnbleid
skvele caje na macerovanie su aj Lung Ching, alebo Da Fang. vyborne vysledky mam aj s Vodnou vilou

PříspěvekNapsal: 3. 2. 2010 10:24
od Pavel>X<
Ahoj nevíte jak dlouho muže třeba v lednici vydržet zminovaný ledový čaj? jestli má smysl ho udělat na leto třeba 3 litry a potom si jenom skočit do ledničky? jak moc je trvanlivost ledového čaje závislá na druhu?(v lednici?)